ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

вiд 03.02.2006 р. N 18/18-100-ЕП

 

Начальникам регiональних митниць
(крiм Енергетичної)
Начальникам митниць


Про заборону iмпорту в Республiку Хорватiя великої рогатої худоби та деяких iнших товарiв

     Для використання в роботi та iнформування суб'єктiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi надсилаємо отриману вiд Посольства України в Республiцi Хорватiя iнформацiю про заборону iмпорту великої рогатої худоби та деяких iнших товарiв в Республiку Хорватiя (додається).

     Додаток: на 4 арк.

Директор Департаменту О. I. Пашинний

 

Додаток
вiд 18 сiчня 2006 р. N 61312/14-200-037

Неофiцiйний переклад

МIНIСТЕРСТВО СIЛЬСЬКОГО, ЛIСОВОГО ТА ВОДНОГО ГОСПОДАРСТВА РЕСПУБЛIКИ ХОРВАТIЯ

     На пiдставi п. 18 частини першої ст. 11 Закону про ветеринарiю ("Народне новiне", N 70/97, 105/01, 172/03), мiнiстр сiльського, лiсового та водного господарства Республiки Хорватiя затверджує

НАКАЗ

Про заборону iмпорту в Республiку Хорватiя з метою запобiгання занесенню заразної губковидної енцефалопатiї ВРХ

I.

     1) З метою запобiгання занесенню в Республiку Хорватiя вiрусу заразної губковидної енцефалопатiї ВРХ, забороняється ввезення на територiю Хорватiї наступних товарiв:

     1. Живої худоби.

     2. Виробiв з худоби.

     3. Продуктiв певного ризику вiд наступних тварин:

     - цiлої голови (без язика), включаючи мозок, очi, нервовi вузли тройничного нерву; тiмусу; селезiнки та спинного мозку ВРХ, вiк якої бiльше шести мiсяцiв; кишок, вiд дванадцятиперсної до прямої, тварин всiх вiкових категорiй;

     - хребта, включаючи i дорзальний корiнь нервiв, худоби, вiк якої бiльше 30 мiсяцiв;

     - черепної коробки, включаючи мозок i очi, нервовi вузли та спинний мозок, овець i кiз вiком бiльше 12 мiсяцiв, або якi мають пробитi тривалi порiзи на яснах, та селезiнки овець i кiз всiх вiкових категорiй;

     - механiчно вiддiленого м'яса, отриманого зi спинної кiстки хребта ВРХ, овець чи кiз;

     - якщо з тушi, передбаченої для харчування людей, не вiддiлено компоненти, зазначенi у пiдпунктах 1 - 4 цього пункту, цiла тушка, або частини, якi мiстять зазначенi компоненти, вважаються продуктами певного ризику.

     4. Тваринних протеїнiв та жирiв, якi використовуються для годування всiх категорiй тварин, м'ясо яких використовується для харчування людей:

     - м'ясо-кiстяне борошно;

     - м'ясне борошно;

     - кiстяне борошно;

     - кров'яне борошно;

     - печiнкове борошно;

     - шкiряне борошно;

     - сушена плазма та iншi вироби з кровi;

     - гiдролiзованi протеїни тваринного походження;

     - борошно з копит;

     - борошно з рогiв;

     - борошно з м'яса птицi;

     - борошно з пiр'я;

     - сухi шкварки;

     - рибне борошно;

     - бiкарбонат фосфору;

     - желатин;

     - всi iншi вироби, якi мiстять протеши тваринного походження;

     - всi види кормiв та готових кормiв для скота, якi мiстять будь-який компонент, зазначений в попереднiх пiдпунктах цього пункту.

II.

     Заборона зi ст. I цього наказу не поширюється на наступнi товари:

     1. риб'яче борошно та корм для скота зi вмiстом риб'ячого борошна, що використовується для годiвлi тварин, крiм жвачних тварин, якщо риб'яче борошно вироблене на об'єктах, де випускається виключно продукцiя походженням з риби, а корм для скота, що мiстить риб'яче борошно, вироблений на об'єктах, що не випускають корму для жвачних тварин;

     2. молоко та вироби з молока;

     3. замiнники молока, за умови, що вони не мiстять протеїнiв, отриманих з сировини ссавцiв i жирiв тваринного походження;

     4. тваринний матерiал для штучного осiменiння, яйцеклiтини та ембрiони ВРХ;

     5. шкiри сирi, солонi, призначенi виключно для промислового використання;

     6. желатин, отриманий не з сировини жвачних тварин;

     7. желатин, отриманий з сировини жвачних тварин, що були тестованi до та пiсля забою та визнанi безпечними, та у випадку, якщо тварина старша 30 мiсяцiв та була тестована на наявнiсть збудника губковидної енцефалопатiї ВРХ, за умови, що желатин отриманий одним з наступних способiв:

     - желатин отриманий зi шкiри жвачних тварин, способом обробки кислотою чи лугом, пiсля чого вiдбувається одне чи бiльше змивання, а потiм вiдновлюється рiвень pH. Желатин потрiбно видiлити безперервним одно чи багаторазовим нагрiванням, за чим йде очищення з фiльтруванням i стерилiзацiєю;

     - желатин отриманий з кiсток жвачних тварин, коли в процесi переробки весь кiстяний матерiал повнiстю подрiбнюється та заливається окропом, а також обробляється соляною кислотою (з мiнiмальною концентрацiєю 4 % i pH < 1,5), протягом мiнiмум двох днiв, пiсля чого здiйснюється обробка лужним розчином (pH > 12,5) протягом мiнiмально 20 днiв та стерилiзацiя при температурi 138° C - 140° C протягом 4 секунд;

     8. колаген, отриманий зi шкiри ВРХ, що були тестованi до та пiсля забою та визнанi безпечними, та у випадку, якщо тварина старша 30 мiсяцiв та була тестована на наявнiсть збудника губковидної енцефалопатiї ВРХ, за умови, що колаген отриманий у спосiб, що мiстить наступнi фази:

     - обробку лугом протягом мiнiмально 24 годин з концентрацiєю pH 13, та повторну обробку протягом мiнiмально 48 годин з концентрацiєю pH не менше 11,5;

     - нейтралiзацiю;

     - екстракцiю з кислотою при pH 0,8 протягом мiнiмум 6 годин при кiмнатнiй температурi, та повторну обробку при кiмнатнiй температурi протягом мiнiмум 48 годин з концентрацiєю pH не бiльше 3,3;

     - сушiння при температурi мiнiмально 80° C;

     9. бiкарбонат фосфору, без залишку протеїнiв чи жирiв, для годування тварин, крiм жвачних, якщо дотримано наступнi умови:

     - продукт отриманий у визначених об'єктах для переробки, що не призначенi для переробки тваринних вiдходiв;

     - продукт отриманий з кiсток ВРХ, що були тестованi до та пiсля забою та визнанi безпечними, та у випадку, якщо тварина старша 30 мiсяцiв та була тестована на наявнiсть збудника губковидної енцефалопатiї ВРХ;

     - продукт отриманий з кiсток жвачних тварин, коли в процесi переробки весь кiстяний матерiал повнiстю подрiбнюється та заливається окропом, а також обробляється соляною кислотою (з мiнiмальною концентрацiєю 4 % i pH < 1,5), протягом мiнiмум двох днiв, пiсля чого здiйснюється гашення отриманої фосфорної рiдини вапном, що призводить до утворення бiкарбонату фосфору при pH 4-7, який отримується шляхом сушiння повiтрям вхiдною температурою 65° C - 325° C та вихiдною температурою 30° C - 65° C, чи iншим подiбним способом, гарантованим виробником;

     10. гiдролiзований тваринний протеїн зi шкiри тварин молекулярною масою до 10000 далтонiв, призначений для годування тварин, крiм жвачних, якщо дотримано наступнi умови:

     - продукт отриманий у визначених об'єктах для переробки, що не призначенi для переробки тваринних вiдходiв;

     - продукт отриманий зi шкiри тварин, що були забитi на м'ясокомбiнатах, тестованi до та пiсля забою та визнанi безпечними для харчування людей;

     - продукт отриманий у виробничому процесi, що включає вiдповiднi заходи з мiнiмiзацiї небезпеки вiд iнфекцiї шкiри, препарування сирої шкiри шляхом ставлення у розсiл, обробку вапном та iнтенсивне вимивання, за чим йде термiчна обробка сирої шкiри при pH > 11 протягом 3 годин при температурi бiльше 80° C, та теплову обробку при температурi бiльше 140° C протягом 30 хвилин при тиску бiльше 3,6 бар, чи подiбним способом, гарантованим виробником;

     11. корм для котiв та собак, якщо продукт не мiстить матерiалiв ВРХ, походження з Великобританiї.

VI.

     Поряд з товарами, зазначеними в пунктi II цiєї постанови, в Республiку Хорватiя дозволено ввозити наступнi товари, що походять вiд тварин, якi народились, вирощувались та були забитi у Великобританiї:

     1. Вироби та товари переробки, якi мiстять продукти з худоби, якщо вони призначаються для виставок, вивчення та наукових дослiдiв, окремих дослiджень та аналiзу, за умови, що пiсля закiнчення зазначених дiй не використовуватимуться для харчування людей i тварин та вiдразу пiсля використання будуть знищенi;

     2. Дiагностичнi зразки, дiагностичнi сироватки та iншi дiагностичнi матерiали, якi мiстять компоненти з ВРХ, овець та кiз, за умови їхнього знищення пiсля використання.

VII.

     1. Вся ВРХ, яка iмпортується для розплоду та вiдгодовування, пiсля ввезення та проведення дiагностичних процедур в карантинi має бути вписана в Єдиний реєстр домашнiх тварин. Вся ВРХ, що ввозиться, i яка у випадку необхiдностi має бути забита, або з iншої причини спрямована на забiй чи на знищення, обов'язково має тестуватись на наявнiсть заразної губковидної енцефалопатiї ВРХ, незважаючи на вiк тварини.

     2. Всi вiвцi та кози, якi iмпортуються для розведення, пiсля ввезення та проведення всiх дiагностичних процедур в карантинi мають бути внесенi до окремого Реєстру овець та кiз при Ветеринарному управлiннi.

     3. ВРХ, вiвцi та кози, якi ввозяться, повиннi спостерiгатись вiдповiдно до Програми спостереження та дiагностики тваринної губковидної енцефалопатiї ВРХ.

     4. Програму спостереження та дiагностики тваринної губковидної енцефалопатiї ВРХ здiйснює Ветеринарне управлiння та Хорватський ветеринарний iнститут.

X.

     Зазначена постанова набуває чинностi з моменту опублiкування в "Народних новинах" (09.01.2006).

Клас: 322-01/04-01/85
Вих. N: 525-1-05-01
Загреб, 29 грудня 2005 року

Мiнiстр Петар Чобанкович
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.