ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМIНIСТРАЦIЯ УКРАЇНИ

вiд 24.05.2006 р. N 5888/5/16-1516


     ДПАУ за дорученням КМУ розглянула лист ТОВ щодо оподаткування ПДВ виробiв медичного призначення i повiдомляє.

     Вiдповiдно до пп. 5.1.7 ст. 5 Закону України вiд 03.04.97 р. N 168/97-ВР "Про податок на додану вартiсть" вiд оподаткування ПДВ звiльняються операцiї з поставки (у тому числi аптечними закладами) зареєстрованих та допущених до застосування в Українi лiкарських засобiв та виробiв медичного призначення за перелiком, що щорiчно визначається КМУ до 1 вересня року, попереднього звiтному. Якщо у такий строк перелiк не встановлено, дiє перелiк минулого року.

     Перелiк лiкарських засобiв та виробiв медичного призначення, операцiї з продажу яких звiльняються вiд обкладання ПДВ, затверджений постановою КМУ вiд 17.12.2003 р. N 1949. При цьому необхiдно враховувати таку особливiсть. Для окремих виробiв медичного призначення, що значаться в Перелiку, Постановою N 1949 встановлено обмеження, якi залежать вiд джерела фiнансування при їх придбаннi, а також вiд наявностi документального пiдтвердження про медичне використання таких виробiв медичного призначення, якi мають вiдповiдне маркування.

     А саме, якщо йдеться про продаж виробiв медичного призначення, якi в Перелiку значаться з вiдмiткою "*", то для застосування режиму звiльнення вiд оподаткування ПДВ необхiдно, щоб така продукцiя була зареєстрована в Держреєстрi виробiв медичного призначення, мала вiдповiдне маркування та документи, що пiдтверджують їх медичне використання. Порядок держреєстрацiї виробiв медичного призначення в Українi затверджено наказом Мiнохорониздоров'я України вiд 26.09.2000 р. N 229. Пiдтвердженням того, що вироби вiдносяться до виробiв медичного призначення, є Свiдоцтво про держреєстрацiю лiкарських засобiв та виробiв медичного призначення.

     При продажу виробiв медичного призначення, якi в Перелiку значаться з вiдмiткою "**", режим звiльнення застосовується виключно в тих випадках, коли компенсацiя вартостi таких виробiв здiйснюється за рахунок коштiв державного та мiсцевого бюджетiв.

     Якщо при реалiзацiї на митнiй територiї України виробiв медичного призначення, якi в Перелiку значаться з вiдмiткою "**", джерелом компенсацiї є кошти з iнших джерел нiж державний та мiсцевий бюджети, то в цьому разi застосовується повна ставка оподаткування ПДВ.

     Поряд з цим слiд зазначити, що у разi ввезення на митну територiю України виробiв медичного призначення для закладiв охорони здоров'я суб'єктами господарської дiяльностi - посередниками, якi в подальшому реалiзують їх закладам охорони здоров'я, для пiдтвердження пiльги з оподаткування ПДВ такi суб'єкти повиннi пред'являти митному органу договiр на поставку ввезених виробiв медичного призначення закладам охорони здоров'я та копiю лiцензiї на право здiйснення цими закладами медичної практики.

Перший заступник Голови Г. Оперенко
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.