ДЕРЖАВНИЙ КОМIТЕТ ЯДЕРНОГО РЕГУЛЮВАННЯ УКРАЇНИ

НАКАЗ

вiд 26 червня 2006 року N 97


Про затвердження Правил ведення облiку та контролю ядерних матерiалiв

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
17 липня 2006 р. за N 849/12723

Iз змiнами i доповненнями, внесеними
наказом Державного комiтету ядерного регулювання України
вiд 8 лютого 2010 року N 14

     Вiдповiдно до Положення про Державний комiтет ядерного регулювання України, затвердженого Указом Президента України вiд 6 березня 2001 року за N 155/2001, та з метою приведення у вiдповiднiсть до чинного законодавства наказую:

     1. Затвердити Правила ведення облiку та контролю ядерних матерiалiв (далi - Правила), що додаються.

     2. Начальнику Управлiння гарантiй та безпеки перевезень Лопатiну С. Д. забезпечити подання цього наказу в п'ятиденний термiн пiсля затвердження на державну реєстрацiю до Мiнiстерства юстицiї України.

     3. Директору Державного пiдприємства ДНТЦ ЯРБ Васильченку В. М. у мiсячний термiн пiсля державної реєстрацiї наказу забезпечити його тиражування.

     4. Контроль за виконанням наказу покласти на заступника Голови - Головного державного iнспектора з ядерної безпеки Дем'яненка А. I.

Голова О. А. Миколайчук

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Державного комiтету ядерного регулювання України
26.06.2006 N 97
(у редакцiї наказу Державного комiтету ядерного регулювання України
вiд 08.02.2010 N 14)
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
3 березня 2010 р. за N 202/17497

Правила ведення облiку та контролю ядерних матерiалiв

I. Загальнi положення

     1.1. Цi Правила розробленi вiдповiдно до Положення про державну систему облiку та контролю ядерних матерiалiв, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 18.12.96 N 1525 (у редакцiї постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 25.03.2009 N 257).

     1.2. Правила встановлюють вимоги щодо ведення облiку та контролю ядерних матерiалiв (далi - ЯМ) i подання до Держатомрегулювання iнформацiї в рамках державної системи облiку та контролю ЯМ. Правила поширюються на суб'єктiв державної системи облiку та контролю ЯМ.

     1.3. Суб'єкти державної системи облiку та контролю ЯМ подають до Держатомрегулювання iнформацiю згiдно з порядком, визначеним мiнiстерствами, iншими органами виконавчої влади, Нацiональною академiєю наук України, або, у разi вiдсутностi такого порядку, вiдповiдно до цих Правил. Перелiк iнформацiї та строки її подання до Держатомрегулювання зазначено у додатку 1 до цих Правил.

     1.4. Держатомрегулювання в межах наданих повноважень забезпечує виконання зобов'язань, прийнятих Україною вiдповiдно до мiжнародних договорiв у галузi нерозповсюдження ядерної зброї, шляхом збору, перевiрки i подання в МАГАТЕ вiдповiдної iнформацiї про ядернi та неядернi матерiали, обладнання та технологiї, якi можуть бути використанi для створення ядерної зброї, органiзацiї в установленому порядку iнспекцiйних перевiрок МАГАТЕ.

     1.5. Лiцензiат, який провадить дiяльнiсть, пов'язану з використанням, виробництвом, зберiганням, придбанням i збутом ЯМ, забезпечує ведення системи облiку та контролю ЯМ вiдповiдно до Правил, складовими частинами якої є:

     персонал з облiку та контролю ЯМ;

     процедури облiку та контролю ЯМ, включаючи процедури вимiрювання ЯМ та контролю вимiрювання;

     облiкова та звiтна документацiя щодо ЯМ;

     система ведення та обробки iнформацiї з облiку ЯМ.

     1.6. У Правилах наведенi нижче термiни вживаються у такому значеннi:

     аномалiя - це незвичайнi обставини, якi вказують прямо або викликають пiдозру, що:

     вiдбувся несанкцiонований доступ до ЯМ або їх втрата;

     кiлькiсть ЯМ у зонi балансу ЯМ (далi - ЗБМ) не вiдповiдає зареєстрованiй кiлькостi ЯМ;

     вказана у документах вiдправника кiлькiсть ЯМ не вiдповiдає кiлькостi ЯМ, отриманiй одержувачем;

     високозбагачений уран - уран, який мiстить 20 % або бiльше iзотопу урану-235, або урану-233, або їхньої сумiшi;

     засоби збереження та спостереження - засоби, якi забезпечують збереження та спостереження за ЯМ (засiб iндикацiї втручання, вiдеокамера, пристрiй радiацiйного контролю тощо) i доповнюють заходи з облiку ЯМ, а також забезпечують їх збереженiсть;

     засiб iндикацiї втручання - технiчний засiб або пристрiй, призначений для виявлення несанкцiонованого доступу до ЯМ та який має унiкальний номер;

     низькозбагачений уран - уран, який мiстить менше 20 % iзотопу урану-235, або урану-233, або їхньої сумiшi;

     облiкова одиниця - предмет, який мiстить ЯМ, пiддається iдентифiкацiї та має унiкальний номер (iдентифiкатор).

     Iншi термiни вживаються у значеннях, наведених в Угодi мiж Україною та Мiжнародним агентством з атомної енергiї про застосування гарантiй у зв'язку з Договором про нерозповсюдження ядерної зброї, Законi України "Про використання ядерної енергiї та радiацiйну безпеку", Положеннi про державну систему облiку та контролю ядерних матерiалiв, затвердженому постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 18.12.96 N 1525 (у редакцiї постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 25.03.2009 N 257).

II. Вимоги до облiку ядерних матерiалiв

     2.1. Державному облiку пiдлягають ЯМ у будь-якому фiзичному станi або хiмiчних сполуках, за винятком таких, що мiстяться в урановiй рудi пiд час її видобутку або обробки.

     2.2. За погодженням з Держатомрегулюванням вiд державного облiку може бути звiльнено:

     плутонiй з концентрацiєю iзотопу плутонiю-238, яка перевищує 80 %;

     ЯМ, якi передбачається використовувати в неядернiй дiяльностi, такiй як виробництво сплавiв або керамiки;

     ЯМ, витраченi або розчиненi таким чином, що стали непридатними для будь-якої ядерної дiяльностi, що представляє iнтерес з точки зору гарантiй, або стали такими, що практично не регенеруються.

     2.3. Вимоги до процедур облiку ЯМ встановлюються залежно вiд їх категорiй, якi визначаються згiдно з додатком 2 до Правил.

     2.4. Облiк ЯМ ведеться шляхом безперервного документування всiх операцiй з ЯМ iз використанням єдиної системи класифiкацiї та кодифiкацiї облiкових даних вiдповiдно до Додаткових положень до Угоди мiж Україною та МАГАТЕ про застосування гарантiй у зв'язку з Договором про нерозповсюдження ядерної зброї. Перелiк i вимоги до ведення облiково-звiтної документацiї визначаються Держатомрегулюванням.

     2.5. Облiк ЯМ здiйснюється за масою їх iзотопiв у кожнiй облiковiй одиницi, що знаходиться в данiй ЗБМ.

     2.6. Усi записи в облiкових документах стосовно конкретної облiкової одиницi мiстять її iдентифiкатор, нанесений на поверхню облiкової одиницi та який визначається вiзуально або за допомогою технiчних засобiв.

     2.7. При взяттi на державний облiк данi про кiлькiсть ЯМ базуються на: даних технiчних паспортiв облiкових одиниць; результатах вимiрювань ЯМ у данiй ЗБМ або результатах попереднiх вимiрювань кiлькостi ЯМ в iншiй ЗБМ, якщо збереженiсть ЯМ пiдтверджується засобами збереження та спостереження; застосуваннi розрахункових методiв у випадку неможливостi проведення вимiрювань; довiдкових даних для ЯМ IV категорiї, за погодженням з Держатомрегулюванням.

     2.8. Облiк ведеться вiдповiдно до розробленої лiцензiатом iнструкцiї з облiку та контролю ЯМ, яка визначає:

     персонал, який здiйснює ведення системи облiку та контролю ЯМ;

     порядок надання iнформацiї до Держатомрегулювання;

     опис i порядок заповнення облiкових i звiтних документiв;

     процедуру одержання та вiдправлення ЯМ;

     процедуру визначення фактично наявної кiлькостi ЯМ пiд час проведення фiзичної iнвентаризацiї;

     систему ведення та обробки iнформацiї з облiку ЯМ;

     порядок розслiдування аномалiй.

     2.9. Передача ЯМ вiд одного лiцензiата до iншого в межах України дозволяється за умови наявностi в одержувача вiдповiдної лiцензiї та системи облiку i контролю ЯМ, що вiдповiдає вимогам Правил.

III. Заходи щодо створення та ведення системи облiку та контролю ядерних матерiалiв

     3.1. Заявник, який має намiр проваджувати дiяльнiсть, пов'язану з використанням, виробництвом, зберiганням, придбанням i збутом ЯМ, згiдно iз законодавством отримує вiдповiдну лiцензiю, що видається Держатомрегулюванням за умови пiдтвердження заявником спроможностi дотримуватися вимог законодавства щодо облiку та контролю ЯМ.

     3.2. Лiцензiат для створення системи облiку та контролю ЯМ:

     наказом призначає особу, вiдповiдальну за ведення системи облiку та контролю ЯМ i надання iнформацiї до Держатомрегулювання вiдповiдно до вимог Правил, за необхiдностi визначає структурний пiдроздiл, який здiйснюватиме облiк та контроль ЯМ (далi - персонал);

     визначає вимоги до квалiфiкацiї персоналу, який здiйснює ведення облiку та контролю ЯМ, забезпечує навчання персоналу, перевiрку знань та умiнь персоналу, допуск до виконання своїх обов'язкiв вiдповiдно до вимог законодавства;

     забезпечує персонал примiщеннями, обладнанням, засобами зв'язку, iншими матерiально-технiчними засобами в обсязi, необхiдному для ефективного виконання персоналом своїх обов'язкiв;

     розробляє та затверджує iнструкцiю з облiку та контролю ЯМ вiдповiдно до вимог Правил, iнших нормативно-правових актiв з облiку та контролю ЯМ;

     створює та веде систему вимiрювань ЯМ вiдповiдно до вимог Положення про систему вимiрювань ядерних матерiалiв, затвердженого наказом Держатомрегулювання вiд 13.02.2006 N 24, зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 01.03.2006 за N 213/12087. У разi наявностi ЯМ тiльки IV категорiї у формi окремих предметiв лiцензiат приймає рiшення щодо доцiльностi створення системи вимiрювань ЯМ i узгоджує його з Держатомрегулюванням.

     3.3. Лiцензiат забезпечує ведення системи облiку та контролю ЯМ шляхом:

     пiдтримання та пiдвищення квалiфiкацiї персоналу;

     забезпечення умов для виконання своїх обов'язкiв особою, вiдповiдальною за облiк та контроль ЯМ;

     дотримання вимог законодавства при здiйсненнi процедур облiку та контролю ЯМ;

     забезпечення працездатностi системи вимiрювань ЯМ i виконання програм вимiрювань ЯМ;

     здiйснення оцiнки вразливостi системи облiку та контролю ЯМ;

     забезпечення функцiонування системи ведення та обробки iнформацiї з облiку ЯМ вiдповiдно до Правил;

     органiзацiї взаємодiї системи облiку та контролю ЯМ з системою фiзичного захисту;

     забезпечення працездатностi засобiв збереження та спостереження, iншого обладнання системи облiку та контролю ЯМ;

     аналiзу причин порушень вимог Правил при здiйсненнi персоналом дiяльностi з облiку та контрою ЯМ та вжиття заходiв за результатами аналiзу.

IV. Процедури контролю ядерних матерiалiв

     4.1. Лiцензiат здiйснює постiйний контроль за наявнiстю та перемiщенням ЯМ з метою своєчасного виявлення та запобiгання їх втратi або несанкцiонованому використанню за допомогою таких процедур:

     застосування засобiв збереження та спостереження;

     за принципом, що ґрунтується на спостереженнi однiєї особи за дiями iншої пiд час доступу до ЯМ (правила двох осiб);

     контролю доступу до мiсцезнаходження ЯМ i даних про ЯМ;

     проведення фiзичної iнвентаризацiї;

     контролю вимiрювань ЯМ, втрат, розходжень у даних вiдправника та одержувача ЯМ, виявлення аномалiй.

     4.2. Для ЯМ I, II категорiй застосування засобiв iндикацiї втручання є обов'язковим. Засоби iндикацiї втручання для ЯМ III, IV категорiй застосовуються у разi, якщо це є доцiльним для своєчасного виявлення та запобiгання їх втратi або несанкцiонованому використанню.

     4.3. Фiзична iнвентаризацiя є найважливiшою процедурою контролю ЯМ. Залежно вiд категорiї ЯМ фiзична iнвентаризацiя в ЗБМ включає:

     перевiрку наявностi всiх облiкових одиниць ЯМ та їх iдентифiкаторiв;

     перевiрку стану засобiв iндикацiї втручання (для ЯМ, що мiстяться в закритих об'ємах);

     проведення вимiрювань кiлькостi та визначення складу ЯМ вiдповiдно до програми вимiрювань;

     визначення фактично наявної кiлькостi ЯМ;

     зведення балансу ЯМ та закриття звiтного перiоду.

     4.4. Лiцензiат проводить фiзичну iнвентаризацiю за планом з перiодичнiстю вiдповiдно до Правил або за приписом Держатомрегулювання у разi виникнення аномалiї згiдно з процедурою, що затверджується лiцензiатом. На перiод проведення фiзичної iнвентаризацiї перемiщення ЯМ не допускається.

     4.5. Фiзична iнвентаризацiя ЯМ I, II категорiй проводиться раз на пiвроку, ЯМ III категорiї - раз на рiк, у разi тривалостi паливної кампанiї реакторної установки бiльше року її перiодичнiсть визначається зупинками для перевантаження реактора. Термiн проведення щорiчної фiзичної iнвентаризацiї у ЗБМ, в яких знаходиться ЯМ тiльки IV категорiї, встановлюється Держатомрегулюванням у вiдповiднiй лiцензiї.

     4.6. У разi виявлення аномалiї пiд час фiзичної iнвентаризацiї або при виконаннi облiкових процедур лiцензiат дiє згiдно з роздiлом VIII цих Правил.

     4.7. З метою забезпечення державного контролю та виконання вимог мiжнародних договорiв лiцензiат створює умови для здiйснення iнспекцiйних перевiрок державними iнспекторами Держатомрегулювання та iнспекторами МАГАТЕ вiдповiдно до законодавства.

V. Ведення облiкової та звiтної документацiї

     5.1. У звiтних та облiкових документах кiлькiсть ЯМ округлюється з точнiстю до цiлих чисел грама для урану та плутонiю i до кiлограма - для торiю за правилами округлення.

     5.2. Облiк ЯМ ведеться з використанням таких облiкових документiв:

     початковi документи, на даних яких базується первинна iнформацiя про кожну облiкову одиницю ЯМ (супровiдна та технiчна документацiя, технiчнi паспорти, протоколи вимiрювань, транспортнi накладнi тощо);

     облiкова картка для кожної облiкової одиницi ЯМ, яка ведеться за довiльною формою та мiстить iдентифiкатор облiкової одиницi, її мiсцезнаходження, вихiднi данi про кiлькiсть у нiй ЯМ, змiни iнвентарної кiлькостi ЯМ тощо;

     картограма розмiщення ЯМ, яка ведеться за довiльною формою у кожнiй ЗБМ з кiлькiстю бiльше двадцяти облiкових одиниць та мiстить координати розмiщення ЯМ з позначкою iдентифiкатора облiкової одиницi;

     журнал облiку ЯМ, до якого вноситься iнформацiя про кiлькiсть ЯМ, iдентифiкатори облiкових одиниць, данi про вiдправника/одержувача ЯМ, про всi iнвентарнi змiни ЯМ, данi про наявну кiлькiсть ЯМ пiсля кожної змiни iнвентарної кiлькостi. Iнформацiя про змiни iнвентарної кiлькостi та перемiщення ЯМ реєструється в журналi не пiзнiше наступного робочого дня пiсля дати iнвентарних змiн, для ЯМ I, II категорiй iнформацiя вноситься в день, коли вiдбулись змiни;

     документи про виробничу дiяльнiсть (експлуатацiйнi документи), що вiдображають поводження з ЯМ вiдповiдно до технологiчного процесу та дають змогу визначити мiсцезнаходження ЯМ у будь-який час;

     додатковi документи, що використовуються лiцензiатом у разi потреби залежно вiд специфiки його дiяльностi та можуть включати iнформацiю про засоби збереження i спостереження МАГАТЕ, процедури iдентифiкацiї облiкових одиниць тощо.

     5.3. Лiцензiат подає до Держатомрегулювання на паперовому та електронному носiях iнформацiю, яка подається до Держатомрегулювання для обробки та наступного подання до МАГАТЕ вiдповiдно до вимог мiжнародних угод, включаючи звiтнi документи про кiлькiсть ЯМ:

     5.3.1. Звiт про змiни iнвентарної кiлькостi ЯМ, який складається згiдно з додатками 3, 4 до Правил у разi:

     одержання або вiдправлення ЯМ мiж окремими ЗБМ у межах країни;

     iмпорту або експорту ЯМ;

     збiльшення/зменшення кiлькостi ЯМ в облiковiй одиницi;

     незворотної втрати ЯМ;

     випадкового виявлення ЯМ;

     виявлення розбiжностi мiж даними вiдправника й одержувача ЯМ;

     коригування даних у попереднiх звiтах;

     iнших випадкiв, що стосуються змiн iнвентарної кiлькостi ЯМ.

     У звiтах про змiни iнвентарної кiлькостi вiдображаються змiни iнвентарної кiлькостi ЯМ окремо для урану, плутонiю, торiю. У разi вiдправлення ЯМ iншому лiцензiату один примiрник звiту про iнвентарнi змiни направляється одержувачу разом iз супровiдними документами, для ЯМ I категорiї у балк-формi та II категорiї - додатково надається iнформацiя щодо точностi та невизначеностi вимiрювань, що здiйснювались вiдправником;

     5.3.2. Список фактично наявної кiлькостi ЯМ, який складається згiдно з додатками 5, 6 до Правил за результатами фiзичної iнвентаризацiї та мiстить iнформацiю про кожну облiкову одиницю ЯМ;

     5.3.3. Матерiально-балансовий звiт, який складається згiдно з додатком 7 до Правил за результатами фiзичної iнвентаризацiї та мiстить пiдсумковi данi про змiни iнвентарної кiлькостi ЯМ за звiтний перiод, який починається наступного дня пiсля проведення попередньої iнвентаризацiї ЯМ i закiнчується датою поточної iнвентаризацiї. Матерiально-балансовий звiт для кожної ЗБМ складається окремо для урану, плутонiю, торiю та мiстить:

     сумарну кiлькiсть ЯМ на дату закiнчення попередньої iнвентаризацiї;

     сумарну кiлькiсть збiльшень (окремо за кожним типом iнвентарних змiн);

     сумарну кiлькiсть зменшень (окремо за кожним типом iнвентарних змiн);

     сумарну зареєстровану кiлькiсть ЯМ;

     фактично наявну кiлькiсть ЯМ на дату закiнчення поточної iнвентаризацiї;

     рiзницю мiж фактично наявною та зареєстрованою кiлькiстю ЯМ;

     величину похибки, з якою визначено фактично наявну кiлькiсть ЯМ.

     5.4. Звiтнi документи надсилаються до Держатомрегулювання в термiни, зазначенi в додатку 1 до Правил.

     5.5. У разi виникнення аномалiї лiцензiат за результатами розслiдування складає у довiльнiй формi спецiальний звiт згiдно з роздiлом VIII цих Правил.

VI. Система ведення та обробки iнформацiї з облiку ядерних матерiалiв

     6.1. Система ведення та обробки iнформацiї з облiку ЯМ повинна вiдповiдати таким загальним вимогам:

     внесення нової iнформацiї не призводить до втрати попереднiх записiв;

     зберiгається iнформацiя про дату внесення змiни та прiзвище особи, яка вносить змiну;

     iнформацiя про кожну облiкову одиницю ЯМ зберiгається не менше 5 рокiв пiсля припинення її облiку i має бути доступна в будь-який час.

     6.2. Лiцензiат впроваджує комп'ютерну iнформацiйну систему ведення та обробки iнформацiї з облiку ЯМ, яка виконує такi функцiї:

     ведення бази даних з ЯМ;

     формування звiтiв про змiни iнвентарної кiлькостi та про фактично наявну кiлькiсть ЯМ в електронному форматi вiдповiдно до вимог Держатомрегулювання;

     зведення матерiального балансу ЯМ i формування матерiально-балансового звiту;

     надання iнформацiї, необхiдної при проведеннi фiзичної iнвентаризацiї та iнспекцiйних перевiрок.

     За узгодженням з Держатомрегулюванням у разi наявностi в лiцензiата ЯМ тiльки IV категорiї в невеликiй кiлькостi та з незначним потоком ЯМ протягом року можливе ведення облiку ЯМ на паперi без використання комп'ютера.

     6.3. Програмне забезпечення iнформацiйної системи забезпечує:

     формування звiтiв про ЯМ, сумiсних iз державним iнформацiйним банком даних;

     перевiрку цiлiсностi та контроль iнформацiї, що вводиться;

     коригування даних з реєстрацiєю дати та прiзвища особи, яка виконує коригування;

     захист доступу до iнформацiї.

     6.4. Лiцензiат забезпечує захист даних в iнформацiйнiй системi вiд несанкцiонованого втручання пiд час обробки, зберiгання та передавання iнформацiї, а також захист iнформацiї вiд втрати в результатi несправностi технiчних засобiв вiдповiдно до законодавства.

     6.5. База даних з облiку ЯМ мiстить данi щодо проведення фiзичної iнвентаризацiї, одержання та вiдправлення ЯМ, включаючи вiдомостi про вiдправника або одержувача, i пов'язанi з передаванням документи (супровiднi документи, попереднi повiдомлення, транспортнi документи, номери контейнерiв тощо), а також iнформацiю про кожну облiкову одиницю, а саме:

     первиннi данi;

     данi про кiлькiсть та iзотопний склад урану, плутонiю та торiю;

     опис ЯМ, включаючи хiмiчну формулу та фiзичну форму.

VII. Оцiнка стану системи облiку та контролю ядерних матерiалiв

     7.1. Лiцензiат у рамках системи управлiння якiстю проводить оцiнку стану системи облiку та контролю ЯМ.

     7.2. Перiодичнiсть проведення оцiнки стану системи облiку та контролю ЯМ встановлюється лiцензiатом, але не може бути бiльшою одного року для систем облiку та контролю ЯМ I категорiї, двох рокiв - для систем облiку та контролю ЯМ II та III категорiй, трьох рокiв - для систем облiку та контролю ЯМ IV категорiї. Iнформацiя про результати оцiнки включається у щорiчний звiт, що подається до Держатомрегулювання вiдповiдно до лiцензiйних вимог.

     7.3. Оцiнка стану систем облiку та контролю ЯМ включає перевiрку вiдповiдностi таким вимогам законодавства:

     навчання, пiдтримання та пiдвищення квалiфiкацiї персоналу;

     забезпечення умов для виконання персоналом своїх обов'язкiв;

     iнструкцiї з облiку та контролю ЯМ;

     ведення облiкової та звiтної документацiї;

     функцiонування системи вимiрювань ЯМ;

     функцiонування системи ведення та обробки iнформацiї з облiку ЯМ;

     поводження з iнформацiєю з облiку та контролю ЯМ;

     використання засобiв iндикацiї втручання та забезпечення їх працездатностi;

     процедур облiку та контролю ЯМ, розслiдування порушень вимог облiку та контролю ЯМ, дiй при пiдозрi, що вiдбулася втрата ЯМ або несанкцiонований доступ до них, дiй при виявленнi втрати або несанкцiонованого доступу до ЯМ;

     взаємодiї системи облiку та контролю ЯМ з системою фiзичного захисту;

     здiйснення оцiнки вразливостi системи облiку та контролю ЯМ I, II, III категорiй i вжиття заходiв за результатами оцiнки;

     органiзацiї роботи з iнспекторами МАГАТЕ;

     вжиття коригувальних заходiв за результатами iнспекцiйної перевiрки.

VIII. Порядок дiй лiцензiата при виявленнi аномалiй у ЗБМ

     8.1. Критерiями виявлення аномалiї при проведеннi фiзичної iнвентаризацiї або при виконаннi будь-яких заходiв з облiку та контролю ЯМ є:

     нестача або надлишок облiкової одиницi;

     неперекривання довiрчих iнтервалiв при довiрчiй iмовiрностi* 0,95 результатiв вимiрювань ЯМ при реєстрацiї кiлькостi ЯМ i вимiрювань кiлькостi ЯМ при проведеннi фiзичної iнвентаризацiї або будь-яких iнших вимiрювань;

____________
     * Довiрча iмовiрнiсть - iмовiрнiсть того, що значення параметра ЯМ, отримане в результатi вимiрювань, вiдповiдає його iстинному значенню в межах довiрчого iнтервалу. Довiрчий iнтервал при довiрчiй iмовiрностi 0,95 складає ± 2s, де s - середнє квадратичне вiдхилення.

     неперекривання довiрчих iнтервалiв при довiрчiй iмовiрностi 0,95 результатiв вимiрювань кiлькостi ЯМ вiдправником та одержувачем;

     пошкодження цiлiсностi облiкової одиницi;

     пошкодження, вiдмови, втрата засобiв iндикацiї втручання або ознаки втручання в їх функцiонування стороннiми особами;

     вiдхилення в облiкових i звiтних документах;

     перевищення термiну одержання ЯМ, передбаченого графiком перевезення, бiльше двох дiб при невизначених причинах.

     8.2. У разi виявлення ознак аномалiї лiцензiат негайно призначає спецiальне розслiдування.

     8.3. Спецiальне розслiдування проводиться комiсiєю, яка створюється наказом лiцензiата. До складу комiсiї входять фахiвцi з облiку та контролю ЯМ, фiзичного захисту та представники пiдроздiлiв лiцензiата, посадовi обов'язки яких пов'язанi з поводженням з ЯМ. Завданням комiсiї є встановлення причин появи ознак аномалiї.

     8.4. У разi якщо комiсiя встановлює, що причина появи аномалiї не пов'язана з нестачею або надлишком ЯМ, лiцензiат розробляє та забезпечує виконання плану усунення корiнних причин аномалiї.

     8.5. У разi якщо комiсiя встановлює факт нестачi або надлишку ЯМ, лiцензiат негайно повiдомляє про це Держатомрегулювання та вiдповiднi правоохороннi органи.

     8.6. Про результати розслiдування лiцензiат складає спецiальний звiт i надсилає його до Держатомрегулювання.

Начальник Вiддiлу гарантiй нерозповсюдження С. Д. Лопатiн
ПОГОДЖЕНО:
Мiнiстр з питань надзвичайних ситуацiй та у справах захисту населення вiд наслiдкiв Чорнобильської катастрофи В. Шандра

 

Додаток 1
до Правил ведення облiку та контролю ядерних матерiалiв

Iнформацiя, яка подається до Держатомрегулювання для обробки та наступного подання до МАГАТЕ вiдповiдно до вимог мiжнародних угод

N з/п Iнформацiя, що подається до Держатомрегулювання Пiдстава для направлення, термiни Вiдправник
1 Первинний звiт про iнвентарнi змiни, список фактично наявної кiлькостi ЯМ, опитувальник про конструкцiю для ядерної установки, схема та опис будiвель майданчика для кожного мiсцезнаходження ЯМ Отримання лiцензiї, постановка на облiк ЯМ Лiцензiат
2 Список фактично наявної кiлькостi ЯМ, матерiально-балансовий звiт За результатами щорiчної фiзичної iнвентаризацiї. Протягом 14 календарних днiв Лiцензiат
3 Звiт про iнвентарнi змiни Згiдно з пiдпунктом 5.3.1 Правил. Протягом 14 календарних днiв
4 Змiни в схемi та описi майданчика для кожного мiсцезнаходження ЯМ Протягом двох мiсяцiв пiсля закiнчення календарного року, в якому вiдбулись змiни
5 Спецiальний звiт Повiдомлення про виявлення аномалiї протягом 24 годин, спецiальний звiт протягом 5 дiб
6 Оновлення iнформацiї щодо загального плану розвитку ядерного паливного циклу (ЯПЦ) на наступний десятирiчний перiод, включаючи запланованi науково-дослiднi i дослiдно-конструкторськi роботи (НДДКР), якi стосуються ЯПЦ Протягом двох мiсяцiв пiсля затвердження вiдповiдними компетентними органами Мiнпаливенерго, НАН України, МНС
7 Оновлення iнформацiї щодо загального опису та мiсця проведення НДДКР, що стосуються ядерного паливного циклу, а саме:
назва НДДКР;
стадiя ЯПЦ;
номер договору, програми або iнше позначення роботи, що дає можливiсть однозначно її iдентифiкувати;
джерело фiнансування;
мета та короткий опис роботи;
стадiя виконання роботи (дата завершення роботи);
назва органiзацiї, яка проводить роботу, її адреса
Щорiчно протягом двох мiсяцiв пiсля закiнчення календарного року Мiнпаливенерго, Мiнпромполiтики, МНС, НАН України, пiдприємства, якi замовляють НДДКР; пiдприємства, якi виконують НДДКР, якi не фiнансуються або не контролюються державою
8 Обсяг виробництва обладнання, устаткування, неядерного матерiалу за перелiком, вказаним у Додатку 1 до Додаткового протоколу до Угоди мiж Україною та МАГАТЕ про застосування гарантiй у зв'язку з Договором про нерозповсюдження ядерної зброї, ратифiкованого Законом України вiд 16 листопада 2005 року N 3092-IV Протягом двох мiсяцiв пiсля закiнчення календарного року Мiнпаливенерго, Мiнпромполiтики, МНС, НАН України або пiдприємства, якi здiйснюють дiяльнiсть за перелiком, вказаним у Додатку 1 до Додаткового протоколу
9 Iнформацiя, що вказує мiсцезнаходження, експлуатацiйний стан i рiчнi виробничi потужностi уранових шахт та збагачувальних установок Протягом двох мiсяцiв пiсля закiнчення календарного року Мiнпаливенерго
10 Кiлькiсть, хiмiчний склад, використання вихiдного матерiалу, що не досяг складу та чистоти, якi роблять його придатним для виготовлення ядерного палива або iзотопного збагачення Протягом двох мiсяцiв пiсля закiнчення календарного року Мiнпаливенерго
11 Iнформацiя щодо мiсцезнаходження або подальшої обробки середньо- або високоактивних вiдходiв, що мiстять плутонiй, високозбагачений уран, стосовно яких застосування гарантiй було припинено Протягом двох мiсяцiв пiсля закiнчення календарного року МНС, лiцензiати

 

Додаток 2
до Правил ведення облiку та контролю ядерних матерiалiв

Категорiї ЯМ

Категорiя Характеристика ЯМ
I неопромiненi плутонiй (за винятком плутонiю, який мiстить бiльше 80 % iзотопу плутонiю-238) i високозбагачений уран у кiлькостi 3 грами i бiльше, крiм ЯМ, якi використовуються як чутливий елемент у контрольно-вимiрювальних приладах або закритих джерелах iонiзуючих випромiнювань
II низькозбагачений уран у балк-формi у кiлькостi бiльше 15 грам
III низькозбагачений уран у формi окремих предметiв у кiлькостi бiльше 15 грам; опромiненi уран i плутонiй
IV ЯМ, якi не належать до I, II, III категорiй

 

Додаток 3
до Правил ведення облiку та контролю ядерних матерiалiв

Формат звiту про змiну iнвентарної кiлькостi ЯМ на паперовому носiї

     Звiт про iнвентарнi змiни xxxx-ррррммчч (номер звiту)*

____________
* xxxx - зона балансу ЯМ, рррр - рiк, мм - мiсяць, чч - число.

ЗБМ ___________    
(найменування пiдприємства, адреса) (дата заповнення)
Номер запису iнвен-
тарних змiн
Дата iнвен-
тарних змiн
ЗБМ -
вiдправ-
ник
ЗБМ -
одер-
жувач
Ключова точка вимiрю-
вання ЯМ
Код iнвен-
тарних змiн
Код опису ЯМ Кiлькiсть одиниць Код елемента Вага елемента Збага-
чення
Код iзотопу Вага iзотопу Одиниця вимiрю-
вання
Номер контей-
нера
Iденти-
фiкацiйний номер
Виго-
ряння
Позна-
чення корекцiї
Номер запису iнвен-
тарних змiн, що кори-
гується
Дата запису, що кори-
гується
                                       
                                       
Сума             x   x     x              

     Пiдпис вiдповiдального за облiк ЯМ.

 

Додаток 4
до Правил ведення облiку та контролю ядерних матерiалiв

Формат звiту про змiну iнвентарної кiлькостi ЯМ, який надають на магнiтному носiї

Змiст Тип запису Розмiр
1. ЗБМ T 6
2. Дата D 8
3. Номер запису T 8
4. ЗБМ - вiдправник T 6
5. ЗБМ - одержувач T 6
6. Ключова точка вимiрювання ЯМ T 1
7. Код iнвентарних змiн T 2
8. Код опису ЯМ T 4
9. Країна походження ЯМ T 2
10. Кiлькiсть предметiв N 5.0
11. Код елемента T 1
12. Вага елемента - нетто N 10.0
13. Концентрацiя N 8.5
14. Вага елемента N 10.0
15. Збагачення N 5.3
16. Код iзотопу T 1
17. Вага iзотопу N 10.0
18. Одиниця вимiру T 2
19. Номер контейнера T 10
20. Iдентифiкацiйний номер T 14
21. Опис ЯМ T 25
22. Номер експортно-iмпортного дозволу T 12
23. Номер попереднього повiдомлення T 12
24. Номер транспортного документа T 12
25. Вигорання N 6.0
26. Примiтки T 20
27. Позначка корекцiї T 1
28. Указує на номер коригувального запису T 8
29. Указує на дату коригувального запису D 8
30. Указує на країну в коригувальному записi T 2

     T - текстове поле, N - цифрове поле (перша цифра - загальна кiлькiсть знакiв включно з десятковою крапкою, друга цифра - кiлькiсть десяткових знакiв), D - дата (ррррммчч: рррр - рiк, мм - мiсяць, чч - число).

     Записи вiдокремлюються комами. У разi вiдсутностi поля проставляється кома. Коми, що роздiляють вiдсутнi поля наприкiнцi запису, проставляти не обов'язково.

 

Додаток 5
до Правил ведення облiку та контролю ядерних матерiалiв

Формат списку фактично наявної кiлькостi ЯМ на паперовому носiї

     Список фактично наявної кiлькостi матерiалу xxxx-ррррммчч (номер звiту)*

____________
* xxxx - зона балансу матерiалу, рррр - рiк, мм - мiсяць, чч - число.

ЗБМ ___________  
(найменування пiдприємства, адреса)
Дата iнвентаризацiї ____________
Номер облiкової одиницi Ключова точка вимiрю-
вання ЯМ
Код опису ЯМ Країна поход-
ження ЯМ
Кiлькiсть одиниць Вага урану, г Код iзотопу Вага U 235, г Вага плутонiю, г Вага торiю, кг Збага-
чення
Опис Вигорання Мiсцезна-
ходження
                           
                           
                           
Сума       x x   x            

     Пiдпис вiдповiдального за облiк ЯМ.

 

Додаток 6
до Правил ведення облiку та контролю ядерних матерiалiв

Формат списку фактично наявної кiлькостi ЯМ, який надають на магнiтному носiї

Змiст Тип запису Формат
1. Код установки (ЗБМ) T 4
2. Дата iнвентарних змiн D 8
3. Iдентифiкацiйний номер T 14
4. Ключова точка вимiрювання ЯМ T 2
5. Код опису ЯМ T 4
6. Країна походження ЯМ T 2
7. Кiлькiсть одиниць N 3.0
8. Вага урану N 10.0
9. Код iзотопу T 1
10. Вага iзотопу N 10.0
11. Вага плутонiю N 10.0
12. Вага подiльного плутонiю N 10.0
13. Вага торiю N 10.0
14. Одиниця вимiру T 2
15. Збагачення N 5.3
16. Мiсцезнаходження T 12
17. Вигорання N 6.0
18. Примiтки T 20

     T - текстове поле, N - цифрове поле (перша цифра - загальна кiлькiсть знакiв включно з десятковою крапкою, друга цифра - кiлькiсть десяткових знакiв), D - дата (ррррммчч: рррр - рiк, мм - мiсяць, чч - число).

     Записи вiдокремлюються комами. У разi вiдсутностi поля проставляється кома. Коми, що роздiляють вiдсутнi поля наприкiнцi запису, проставляти не обов'язково.

 

Додаток 7
до Правил ведення облiку та контролю ядерних матерiалiв

Формат матерiально-балансового звiту на паперовому носiї

Матерiально-балансовий звiт

ЗБМ ___________

 
(найменування пiдприємства, адреса)

Перiод з ____________ до ____________ (звiтний перiод)

Код елемента Код iнвентарних змiн Вага елемента, г Код iзотопiв, що розщеплюються Вага iзотопiв, що розщеплюються, г
         
         
         
         
         
         
         
         
         

     Пiдпис вiдповiдального за облiк ЯМ

(Правила у редакцiї наказу Державного комiтету ядерного регулювання України вiд 08.02.2010р. N 14)
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.