Документ скасований: Наказ Мінфіну № 1289 від 13.10.2011

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМIНIСТРАЦIЯ УКРАЇНИ

НАКАЗ

10.02.2007 N 71


Про затвердження Положення про Департамент контролю за виробництвом та обiгом спирту, алкогольних напоїв i тютюнових виробiв Державної податкової адмiнiстрацiї України

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
12 лютого 2007 р. за N 116/13383


     На виконання постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 24.01.2007 N 58 "Про реорганiзацiю Департаменту з питань адмiнiстрування акцизного збору i контролю за виробництвом та обiгом пiдакцизних товарiв", вiдповiдно до Указу Президента України вiд 11.07.2001 N 510 "Про посилення державного контролю за виробництвом та обiгом спирту, алкогольних напоїв i тютюнових виробiв" та постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 07.08.2001 N 940 "Про заходи щодо посилення державного контролю за виробництвом та обiгом спирту, алкогольних напоїв i тютюнових виробiв та справлянням акцизного збору" наказую:

     1. Затвердити Положення про Департамент контролю за виробництвом та обiгом спирту, алкогольних напоїв i тютюнових виробiв Державної податкової адмiнiстрацiї України, що додається.

     2. Департаменту контролю за виробництвом та обiгом спирту, алкогольних напоїв i тютюнових виробiв (Радченко А.П.) подати цей наказ до Мiнiстерства юстицiї України для державної реєстрацiї.

     3. Департаменту масово-роз'яснювальної роботи та звернень громадян (Косарчук В.П.) у 10-денний строк вiд дня державної реєстрацiї цього наказу довести його через засоби масової iнформацiї до вiдома платникiв податкiв.

     4. Адмiнiстративно-господарському департаменту (Ярощук Ю.М.) у триденний строк вiд дня набрання чинностi цим наказом забезпечити його тиражування та надсилання державним податковим адмiнiстрацiям в Автономнiй Республiцi Крим, областях, мiстах Києвi та Севастополi.

     5. Визнати таким, що втратив чиннiсть, наказ Державної податкової адмiнiстрацiї України вiд 21.08.2001 N 331 "Про затвердження Положення про Департамент з питань адмiнiстрування акцизного збору i контролю за виробництвом та обiгом пiдакцизних товарiв", зареєстрований в Мiнiстерствi юстицiї України 07.09.2001 за N 789/5980 (iз змiнами).

     6. Контроль за виконанням наказу покласти на першого заступника Голови Державної податкової адмiнiстрацiї України Кайзермана В.О.

Голова А.I.Брезвiн

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Державної податкової адмiнiстрацiї України
10.02.2007 N 71
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
12 лютого 2007 р. за N 116/13383

ПОЛОЖЕННЯ
про Департамент контролю за виробництвом та обiгом спирту, алкогольних напоїв i тютюнових виробiв Державної податкової адмiнiстрацiї України

1. Загальнi положення

     1.1. Департамент контролю за виробництвом та обiгом спирту, алкогольних напоїв i тютюнових виробiв (далi - Департамент) функцiонує як самостiйний функцiональний пiдроздiл з правами юридичної особи у складi Державної податкової адмiнiстрацiї України.

     1.2. Департамент є юридичною особою, має самостiйний баланс, реєстрацiйнi рахунки в органах Державного казначейства України, печатку iз зображенням Державного Герба України i своїм найменуванням та iншi печатки i штампи, бланки. Департамент є розпорядником коштiв нижчого рiвня, має право у межах покладених на нього завдань укладати договори, набувати майнових та особистих немайнових прав, нести обов'язки, бути позивачем i вiдповiдачем у судах України.

     1.3. Скорочена назва Департаменту контролю за виробництвом та обiгом спирту, алкогольних напоїв i тютюнових виробiв - Департамент САТ ДПА України.

     1.4. Департамент у своїй дiяльностi керується Конституцiєю України, законами України, актами Президента України та Кабiнету Мiнiстрiв України, цим Положенням та iншими нормативно-правовими актами.

     1.5. Унесення змiн до органiзацiйної структури Департаменту та його регiональних управлiнь здiйснюється шляхом прийняття наказу ДПА України за пропозицiєю Департаменту.

     1.6. Штатний розпис, кошторис Департаменту та його регiональних управлiнь затверджується шляхом прийняття наказу ДПА України за пропозицiєю Департаменту за погодженням з Мiнфiном.

2. Основнi завдання Департаменту

     2.1. Участь у розробленнi проектiв державних програм, законiв та iнших нормативно-правових актiв з питань виробництва, обiгу (реалiзацiї, експорту, iмпорту, зберiгання та транспортування) спирту етилового, коньячного, плодового i виноградного (далi - спирт), фракцiї головної етилового спирту, алкогольних напоїв i тютюнових виробiв, виготовлення та використання марок акцизного збору.

     2.2. Здiйснення контролю:

     за виробництвом та обiгом спирту, алкогольних напоїв, тютюнових виробiв;

     за вiдвантаженням спирту етилового пiдприємствам - виробникам продуктiв органiчного синтезу;

     за виробництвом парфумерно-косметичної продукцiї з використанням спирту етилового;

     за додержанням норм виходу спирту та його втрат при виробництвi алкогольних напоїв;

     за додержанням стандартiв, технiчних умов, рецептур, регламентiв i технологiчних iнструкцiй та iнших нормативних документiв щодо виробництва спирту, алкогольних напоїв i тютюнових виробiв;

     за показниками спиртовимiрювальних апаратiв, за пломбуванням мiсць можливого доступу до спирту на брагоректифiкацiйних апаратах пiдприємств - виробникiв спирту та спиртовмiсної продукцiї всiх форм власностi;

     за вiдвантаженням спирту та за наявнiстю спецiальних технiчних пристроїв, якi фiксують в електронному виглядi данi про обсяг вiдвантаженого спирту та використання денатуруючих домiшок.

     2.3. Забезпечення розподiлу спирту, фракцiї головної етилового спирту, мiж споживачами в установленому порядку.

     2.4. Органiзацiя роботи з виготовлення, зберiгання, продажу, облiку i використання марок акцизного збору на алкогольнi напої та тютюновi вироби, контроль за додержанням правил маркування.

     2.5. Лiцензування виробництва спирту, алкогольних напоїв, тютюнових виробiв i парфумерно-косметичної продукцiї з використанням спирту етилового.

     2.6. Лiцензування оптової торгiвлi спиртом, оптової та роздрiбної торгiвлi алкогольними напоями i тютюновими виробами.

     2.7. Надання згоди Мiнiстерству економiки України на видачу лiцензiй на експорт та iмпорт спирту, алкогольних напоїв i тютюнових виробiв.

     2.8. Затвердження норм втрат та виходу спирту, алкогольних напоїв i тютюнових виробiв, порядку їх розроблення i застосування.

     2.9. Погодження стандартiв, технiчних умов, рецептур, регламентiв, технологiчних iнструкцiй та iнших нормативних документiв на виробництво спирту, алкогольних напоїв i тютюнових виробiв.

     2.10. Проведення перевiрок органiзацiї роботи регiональних управлiнь.

     2.11. Здiйснення перевiрок роботи представникiв органу державної податкової служби на акцизних складах пiдприємств - виробникiв спирту та лiкеро-горiлчаної продукцiї.

     2.12. Застосування у випадках, передбачених законодавством, фiнансових санкцiй до суб'єктiв господарювання за порушення вимог законодавства, яке регулює вiдносини у сферi виробництва та обiгу спирту, алкогольних напоїв i тютюнових виробiв.

     2.13. Запобiгання незаконному виробництву та обiгу спирту, алкогольних напоїв i тютюнових виробiв, а також незаконному виробництву парфумерно-косметичної продукцiї з використанням спирту етилового на територiї України.

     2.14. Сприяння розвитку спиртової, лiкеро-горiлчаної та виноробної промисловостi.

3. Функцiї Департаменту

     3.1. Участь у розробленнi основних напрямкiв державної полiтики i проектiв державних програм у сферi боротьби з незаконним обiгом спирту, алкогольних напоїв та тютюнових виробiв.

     3.2. Аналiз ефективностi застосування законодавства в межах компетенцiї, участь у розробленнi проектiв нормативно-правових актiв з питань виробництва та обiгу спирту, алкогольних напоїв i тютюнових виробiв та внесення в установленому порядку пропозицiй щодо вдосконалення нормативно-правових актiв з питань регулювання виробництва, iмпорту, експорту, зберiгання, транспортування та реалiзацiї спирту, алкогольних напоїв i тютюнових виробiв.

     3.3. Контроль за:

     виробництвом та обiгом спирту, алкогольних напоїв i тютюнових виробiв;

     виробництвом парфумерно-косметичної продукцiї з використанням спирту етилового;

     оптовою i роздрiбною торгiвлею алкогольними напоями та тютюновими виробами;

     зберiганням, облiком та використанням марок акцизного збору;

     лiцензуванням регiональними управлiннями роздрiбної торгiвлi алкогольними напоями i тютюновими виробами;

     роботою представникiв органу державної податкової служби на акцизних складах пiдприємств - виробникiв спирту та лiкеро-горiлчаної продукцiї.

     показниками спиртовимiрювальних апаратiв, пломбування мiсць можливого доступу до спирту на брагоректифiкацiйних апаратах пiдприємств - виробникiв спирту та спиртовмiсної продукцiї всiх форм власностi;

     вiдвантаженням спирту та за наявнiстю спецiальних технiчних пристроїв, якi фiксують в електронному виглядi данi про обсяг вiдвантаженого спирту та використання денатуруючих домiшок.

     3.4. Проведення перевiрок дiяльностi суб'єктiв господарювання щодо виробництва та обiгу спирту, алкогольних напоїв, тютюнових виробiв, участь в iнвентаризацiї спирту, готової продукцiї та сировини.

     3.5. Аналiз результатiв перевiрок виробникiв спирту, алкогольних напоїв та тютюнових виробiв.

     3.6. Забезпечення розподiлу спирту мiж споживачами в установленому порядку, а також оформлення нарядiв на одержання спирту, фракцiї головної етилового спирту та здiйснення контролю за його цiльовим використанням.

     3.7. Органiзацiя роботи з виготовлення, зберiгання, продажу, облiку та використання марок акцизного збору на алкогольнi напої та тютюновi вироби, контроль за додержанням правил маркування.

     3.8. Видавання суб'єктам господарювання лiцензiй на виробництво спирту, алкогольних напоїв, тютюнових виробiв i парфумерно-косметичної продукцiї з використанням спирту етилового, оптову торгiвлю спиртом, оптову та роздрiбну торгiвлю алкогольними напоями i тютюновими виробами.

     3.9. Зупинення дiї та анулювання виданих лiцензiї у випадках, передбачених законодавством.

     3.10. Надання згоди Мiнiстерству економiки України на видачу лiцензiй на експорт та iмпорт спирту, алкогольних напоїв i тютюнових виробiв.

     3.11. Формування реєстру виданих, анульованих, зупинених лiцензiй.

     3.12. Участь у проведеннi атестацiї виробництва спирту, алкогольних напоїв, тютюнових виробiв i парфумерно-косметичної продукцiї з використанням спирту етилового.

     3.13. Унесення мiсць зберiгання спирту, алкогольних напоїв та тютюнових виробiв до Єдиного державного реєстру мiсць зберiгання.

     3.14. Взаємодiя у межах наданих повноважень з правоохоронними, контролюючими, фiнансовими та iншими органами.

     3.15. Узагальнення та аналiз звiтних даних суб'єктiв господарювання, iнформацiї, одержаної вiд центральних i мiсцевих органiв виконавчої влади, пiдприємств усiх форм власностi, установ та органiзацiй щодо виробництва, iмпорту, експорту, зберiгання та реалiзацiї спирту, алкогольних напоїв i тютюнових виробiв.

     3.16. Контроль та забезпечення органiзацiї роботи регiональних управлiнь.

     3.17. Методичне забезпечення органiзацiї роботи регiональних управлiнь.

     3.18. Проведення перевiрок регiональних управлiнь та надання їм допомоги з питань органiзацiї роботи щодо контролю за обiгом спирту, алкогольних напоїв, тютюнових виробiв та використання марок акцизного збору.

     3.19. Застосування у випадках, передбачених законодавством, фiнансових санкцiй до суб'єктiв господарювання за порушення вимог законодавства, яке регулює вiдносини у сферi виробництва i обiгу спирту, алкогольних напоїв i тютюнових виробiв.

     3.20. Звернення до суду з позовами, в тому числi про стягнення з суб'єктiв господарювання сум фiнансових санкцiй у виглядi штрафiв за порушення вимог законодавства, яке регулює вiдносини у сферi виробництва та обiгу спирту, алкогольних напоїв i тютюнових виробiв.

     3.21. Формування iнформацiйно-технiчної базу даних щодо виробництва парфумерно-косметичної продукцiї з використанням спирту етилового i виробництва та обiгу спирту, алкогольних напоїв i тютюнових виробiв.

     3.22. Участь у розробленнi державних програм виробництва, iмпорту, експорту, зберiгання, транспортування та реалiзацiї спирту, алкогольних напоїв i тютюнових виробiв i парфумерно-косметичної продукцiї з використанням спирту етилового.

     3.23. Розроблення методичних матерiалiв з питань виробництва, iмпорту, експорту, зберiгання, транспортування та реалiзацiї спирту, алкогольних напоїв i тютюнових виробiв.

     3.24. Надання у межах своєї компетенцiї роз'яснень.

     3.25. Розгляд звернень громадян, пiдприємств, установ, органiзацiй з питань, вiднесених до компетенцiї Департаменту.

     3.26. Вивчення мiжнародного досвiду роботи з питань виробництва та обiгу спирту, алкогольних напоїв, тютюнових виробiв i парфумерно-косметичної продукцiї з використанням спирту етилового.

     3.27. Забезпечення збереження iнформацiї з обмеженим доступом в Департаментi i його регiональних управлiннях.

     3.28. Ведення дiловодства та виконання iнших функцiй, що випливають з покладених на Департамент завдань.

4. Керiвництво

     4.1. Департамент очолює директор, який призначається на посаду i звiльняється з посади наказом Голови ДПА України у встановленому законодавством порядку.

     4.2. Директор Департаменту несе персональну вiдповiдальнiсть перед Головою ДПА України за виконання покладених на Департамент завдань.

     4.3. Директор Департаменту має двох заступникiв директора Департаменту та заступника директора Департаменту - начальника вiддiлу.

     4.4. Заступники директора Департаменту призначаються на посаду i звiльняються з посади Головою ДПА України за поданням директора Департаменту.

     4.5. Начальники регiональних управлiнь призначаються на посаду i звiльняються з посади директором Департаменту.

5. Повноваження директора при здiйсненнi керiвництва Департаментом та регiональними управлiннями

     5.1. Призначення на посади та звiльнення з посад працiвникiв Департаменту, начальникiв регiональних управлiнь, заступникiв начальникiв регiональних управлiнь.

     5.2. Затвердження положень про регiональнi управлiння.

     5.3. Пiдписання наказiв та розпоряджень по Департаменту.

     5.4. Розподiл обов'язкiв мiж заступниками.

     5.5. Унесення пропозицiй Головi ДПА України про утворення, реорганiзацiю та лiквiдацiю регiональних управлiнь у межах граничної чисельностi працiвникiв.

     5.6. Iншi повноваження, передбаченi законодавством.

6. Регiональнi управлiння Департаменту

     6.1. Департаменту пiдпорядкованi регiональнi управлiння, якi функцiонують у складi державних податкових адмiнiстрацiй в Автономнiй Республiцi Крим, областях, мiстах Києвi та Севастополi.

     6.2. Регiональнi управлiння є юридичними особами, мають самостiйний баланс, реєстрацiйнi рахунки в органах Державного казначейства України, печатку iз зображенням Державного Герба України i своїм найменуванням та iншi печатки i штампи, вiдповiднi бланки, мають право в межах покладених на них завдань вчиняти правочини, набувати майнових та особистих немайнових прав, нести обов'язки, бути позивачами та вiдповiдачами у судi.

     6.3. Регiональнi управлiння дiють на пiдставi положень, що затверджуються директором Департаменту.

     6.4. Регiональнi управлiння у межах своєї компетенцiї здiйснюють такi основнi функцiї:

     контроль за виробництвом та обiгом спирту, алкогольних напоїв, тютюнових виробiв, додержанням норм виходу спирту та його втрат при виробництвi алкогольних напоїв суб'єктами господарювання;

     контроль за додержанням стандартiв, технiчних умов, рецептур, регламентiв та технологiчних iнструкцiй та iнших нормативних документiв щодо виробництва спирту, алкогольних напоїв i тютюнових виробiв;

     продаж марок акцизного збору, контроль за додержанням правил маркування та наявнiстю на алкогольних напоях та тютюнових виробах марок акцизного збору, в тому числi пiд час оптової та роздрiбної торгiвлi ними;

     контроль за цiльовим використанням спирту;

     здiйснення перевiрок роботи представникiв органу державної податкової служби на акцизних складах пiдприємств - виробникiв спирту та лiкеро-горiлчаної продукцiї;

     контроль за дотриманням суб'єктами господарювання вимог законодавства з питань зберiгання, транспортування та реалiзацiї спирту, алкогольних напоїв та тютюнових виробiв;

     лiцензування дiяльностi суб'єктiв господарювання з роздрiбної торгiвлi алкогольними напоями i тютюновими виробами, зупинення дiї та анулювання виданих ними лiцензiй;

     проведення перевiрок дiяльностi суб'єктiв господарювання щодо виробництва та обiгу спирту, алкогольних напоїв, тютюнових виробiв, участь в iнвентаризацiї спирту, готової продукцiї та сировини;

     застосування до суб'єктiв господарювання у випадках, передбачених законодавством, фiнансових санкцiй за порушення вимог законодавства, яке регулює вiдносини при здiйсненнi роздрiбної торгiвлi алкогольними напоями i тютюновими виробами;

     запобiгання незаконному виробництву та обiгу спирту, алкогольних напоїв i тютюнових виробiв на територiї України;

     сприяння розвитку спиртової, лiкеро-горiлчаної та виноробної промисловостi;

     звернення до суду з позовами, в тому числi про стягнення з суб'єктiв господарювання сум фiнансових санкцiй у виглядi штрафiв за порушення вимог законодавства, яке регулює вiдносини при здiйсненнi роздрiбної торгiвлi алкогольними напоями i тютюновими виробами.

Директор Департаменту контролю за виробництвом та обiгом спирту, алкогольних напоїв i тютюнових виробiв А.П.Радченко
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.