ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

НАКАЗ
Київ

18.04.07 N 326


Про оптимiзацiю облiку i контролю транспортних засобiв при митному оформленнi з використанням ЄАIС

     З метою оптимiзацiї облiку i контролю при митному оформленнi транспортних засобiв перевiзникiв-резидентiв, якi здiйснюють мiжнародне перевезення товарiв через митний кордон України, з використанням Єдиної автоматизованої iнформацiйної системи наказую:

     1. Затвердити Єдину стратегiю Державної митної служби України щодо контролю за дiяльнiстю перевiзникiв, у частинi їх облiку, з використанням окремого програмно-iнформацiйного комплексу в складi Єдиної автоматизованої iнформацiйної системи (додається).

     2. Управлiнню контролю за перемiщенням вантажiв (Луговець В.А.) у тижневий строк надати до Регiональної iнформацiйної митницi погодженi та затвердженi Технiчнi вимоги зi створення програмного забезпечення з облiку перевiзникiв-резидентiв.

     3. Регiональнiй iнформацiйнiй митницi (Копосов С.А.) протягом 3-х мiсяцiв з дати отримання затверджених Технiчних вимог розробити та ввести в експлуатацiю вiдповiдне програмне забезпечення з облiку перевiзникiв-резидентiв.

     4. Персональну вiдповiдальнiсть за своєчаснiсть i повноту наповнення iнформацiєю програмного забезпечення, зазначеного в пунктi 3 цього наказу, покласти:

     4.1. У частинi порушникiв митних правил вiдповiдно до пункту 4 наказу Держмитслужби України вiд 17.12.03 N 884 "Про пiдвищення вiдповiдальностi за повноту введення даних до ПIК ЄАIС Держмитслужби та їх достовiрнiсть" - на начальникiв регiональних митниць, митниць.

     4.2. У частинi перевiзникiв, якi мають лiцензiї митного перевiзника, перевiзникiв, що мають допуск до перевезень iз застосуванням книжки МДП, перевiзникiв, що позбавленi лiцензiї Мiнтрансзв'язку на здiйснення мiжнародних перевезень товарiв, - на Управлiння контролю за перемiщенням вантажiв (Луговець В.А.).

     5. Митним органам у мiсячний строк пiсля введення в експлуатацiю зазначеного в пунктi 3 цього наказу програмного забезпечення внести змiни та доповнення у технологiчнi схеми, що регулюють порядок здiйснення митного контролю та митного оформлення транспортних засобiв, якi здiйснюють перевезення товарiв.

     6. Контроль за виконанням наказу покласти на першого заступника Голови Державної митної служби України Черкасського Р.А.

Голова Служби О.Б.Єгоров

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
наказ Державної митної служби України
18.04.07 N 326

Єдина стратегiя
Державної митної служби України щодо контролю за дiяльнiстю перевiзникiв, у частинi їх облiку, з використанням окремого програмно-iнформацiйного комплексу в складi Єдиної автоматизованої iнформацiйної системи

     Мета:

     Запровадження ефективної системи контролю за дотриманням перевiзниками, якi здiйснюють мiжнароднi перевезення вантажiв, вимог чинних нормативно-правових актiв України. Органiзацiя механiзму оперативного реагування митними органами України в разi виявлення (пiд час перетину митного кордону України) перевiзникiв, дiяльнiсть яких обмежена чи призупинена або якi мали порушення митних правил.

     Передумови реалiзацiї:

     1) Унесення змiн i доповнень до чинних нормативних документiв з митної справи, що регламентують здiйснення митного контролю та митного оформлення товарiв iз урахуванням аналiтичної iнформацiї, отриманої при використаннi програмного забезпечення з облiку перевiзникiв-резидентiв;

     2) Органiзацiя та здiйснення процесу формування, збору, обробки, аналiзу та накопичення необхiдної iнформацiї стосовно дiяльностi пiдприємств-перевiзникiв, якi здiйснюють мiжнароднi перевезення товарiв (далi - перевiзники);

     3) Формування системи аналiзу ризикiв щодо посередницької дiяльностi перевiзникiв;

     4) Визначення процедури використання митними органами iнформацiї з облiку перевiзникiв, що накопичується в ЄАIС;

     5) Створення та введення в експлуатацiю програмного забезпечення, яке буде функцiонувати в складi Єдиної автоматизованої iнформацiйної системи Держмитслужби України.

     Комплекс завдань:

     1) Облiк перевiзникiв, що мають допуск до перевезень iз застосуванням книжки МДП;

     2) Облiк перевiзникiв, якi мають лiцензiї митного перевiзника;

     3) Облiк перевiзникiв, якi здiйснили порушення митних правил;

     4) Облiк перевiзникiв, що позбавленi лiцензiї Мiнтрансзв'язку на здiйснення мiжнародних перевезень товарiв;

     5) Застосування митними органами методу аналiзу ризикiв для оцiнки ймовiрностi недотримання перевiзниками вимог нормативних документiв у сферi митної справи;

     6) Прийняття вiдповiдних рiшень стосовно дiяльностi перевiзникiв при здiйсненнi митними органами процедур митного контролю та митного оформлення товарiв;

     7) Ужиття митними органами України необхiдних заходiв до перевiзникiв iз врахуванням результатiв аналiзу ризикiв та отриманої при використаннi програмного забезпечення аналiтичної iнформацiї про перевiзника.

     Очiкуваний результат:

     1) Створення єдиної системи оперативного контролю за транспортними засобами, якi здiйснюють мiжнароднi перевезення товарiв, та врегулювання питань, пов'язаних з дiяльнiстю митних перевiзникiв i перевiзникiв, що мають допуск до перевезення товарiв iз використанням книжки МДП;

     2) Автоматизацiя процесу облiку й аналiзу iнформацiї стосовно дiяльностi перевiзникiв;

     3) Оперативне прийняття рiшень митними органами пiд час виявлення порушень перевiзниками вимог чинних нормативно-правових актiв України;

     4) Мiнiмiзацiя ризикiв при здiйсненнi митними органами контролю за посередницькою дiяльнiстю перевiзникiв.

Начальник Управлiння контролю за перемiщенням вантажiв В.А.Луговець
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.