ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМIНIСТРАЦIЯ УКРАЇНИ

вiд 07.03.2008 р. N 2977/3/17-0714


     Державна податкова адмiнiстрацiя України розглянула <...> лист <...> щодо визначення фiнансового результату при купiвлi-продажу iнвестицiйних активiв (акцiй, iнших цiнних паперiв) за рахунок векселiв i повiдомляє.

     Згiдно з ст. 3 Закону України "Про обiг векселiв в Українi" вiд 05.04.2001 р. N 2374-III (далi - Закон N 2374) зобов'язуватися та набувати права за переказними i простими векселями на територiї України можуть юридичнi та фiзичнi особи. Зокрема, при видачi векселiв вiд iменi фiзичних осiб пiдпис повинен мiстити паспортнi данi та iдентифiкацiйний номер фiзичної особи (ч. 3 ст. 5 Закону N 2374).

     Вiдповiдно до ст. 3 Закону України вiд 23.02.2006 р. N 3480-IV "Про цiннi папери та фондовий ринок" вексель, поряд з iншими цiнними паперами, надiлений грошовим i майновим правом. Крiм цього, у ст. 4 Закону N 2374 зазначено, що у разi видачi (передачi) векселя вiдповiдно до договору припиняються грошовi зобов'язання щодо платежу за цим договором та виникають грошовi зобов'язання щодо платежу за векселем.

     Внаслiдок зазначеного вексель, як неемiсiйний цiнний папiр, в розрахунках мiж продавцем i покупцем iнвестицiйного активу виконує функцiю платiжного засобу та безпосередньо сам може бути предметом купiвлi-продажу в якостi iнвестицiйного активу (товару). Про це зазначено у листi Держкомiсiї з цiнних паперiв та фондового ринку вiд 25.01.2008 р. N 11/04/1173 на адресу ДПА України i в Положеннi про порядок здiйснення банками операцiй з векселями в нацiональнiй валютi на територiї України", затвердженому постановою Правлiння НБУ вiд 16.12.2002 р. N 508 та зареєстрованому в Мiн'юстi 28.02.2003 р. за N 174/7495. Зокрема, вiдповiдно до п. 1.2 цього Положення придбання векселя - це одержання векселя у власнiсть через купiвлю, врахування, заставу (заклад), видачу або дарування, спадщину або iншу угоду, результат якої - майнове право на вексель.

     Таким чином, вартiсть придбаного пакета акцiй компенсується його продавцевi номiнальною вартiстю виданого векселя (якщо в зазначенiй угодi покупець пакета акцiй є векселедавцем) або номiнальною вартiстю переданого/придбаного векселя (якщо в зазначенiй угодi покупець пакета акцiй є першим або наступним власником векселя).

     Отже, якщо згiдно з договором покупцем (фiзичною особою) здiйснено розрахунок (платiж) за куплений пакет акцiй векселем придбаним (переданим) чи векселем виданим, то вiдповiдно до чинного законодавства, покупцем понесенi витрати на придбання зазначеного iнвестицiйного активу в сумi номiнальної вартостi векселя, оскiльки в момент (за фактом) передачi векселя продавцевi товару припиняються грошовi зобов'язання покупця щодо платежу за цим договором, внаслiдок чого розрахунок iз ним за придбаний товар (iнвестицiйний актив) вважається виконаним у повнiй сумi.

Заступник Голови О. Матвєєв

"Баланс", N 46, 9 червня 2008 р.

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.