Документ скасований: Лист НБУ № 29-213/5074-5078 від 21.05.2012

НАЦIОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ
Департамент валютного регулювання

вiд 09.02.2009 р. N 13-215/780-1913

 

Територiальним управлiнням Нацiонального банку України, Департаменту валютного контролю та лiцензування, банкам України та їх фiлiям, Асоцiацiї українських банкiв, Асоцiацiї "Український кредитно-банкiвський союз"


Роз'яснення щодо купiвлi iноземної валюти за операцiями, пов'язаними з поверненням iноземних iнвестицiй

     Нацiональний банк України у зв'язку iз запитами банкiв щодо деяких практичних аспектiв застосування норм Положення про порядок та умови торгiвлi iноземною валютою1 (далi - Положення) стосовно купiвлi iноземної валюти за операцiями, пов'язаними з поверненням iноземних iнвестицiй (доходiв вiд їх здiйснення), роз'яснює таке.

____________
     1 Затвердженого постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 10.08.2005 N 281 i зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 29.08.2005 N 950/11230 (iз змiнами).

     Вiдповiдно до пункту 14 роздiлу I Положення суб'єкти ринку мають право здiйснювати торгiвлю iноземною валютою виключно у випадках i в порядку, передбачених Положенням.

     У випадку купiвлi iноземної валюти для повернення iноземних iнвестицiй, а також доходiв, прибуткiв, iнших коштiв, одержаних вiд iнвестицiйної дiяльностi iноземних iнвесторiв в Українi, уповноважений банк зобов'язаний дотримуватись вимоги останнього абзацу пункту 2 глави 3 роздiлу II Положення щодо мiнiмального (п'ятиденного) строку розмiщення на окремому аналiтичному рахунку балансового рахунку 2900 "Кредиторська заборгованiсть за операцiями з купiвлi-продажу iноземної валюти, банкiвських та дорогоцiнних металiв для клiєнтiв банку" (далi - рахунок) коштiв клiєнта, якi використовуються для здiйснення цiєї купiвлi.

     Звертаємо увагу, що наведена вище вимога застосовується однаково до усiх коштiв клiєнта, призначених для купiвлi iноземної валюти на цiлi, передбаченi пунктом 2 глави 3 роздiлу II Положення, у тому числi тих, що зараховуються на рахунок з метою покриття курсової рiзницi, що може виникнути протягом строку розмiщення коштiв на рахунку.

     Обчислення зазначеного строку здiйснюється у календарних днях, тобто кошти з рахунку можуть бути використанi для купiвлi iноземної валюти не ранiше шостого календарного дня з дня їх зарахування на рахунок.

     Якщо на шостий день з дня зарахування коштiв на рахунок заява клiєнта щодо купiвлi iноземної валюти не може бути задоволена уповноваженим банком (наприклад, у зв'язку з вiдсутнiстю пропозицiї валюти на ринку за запропонованим клiєнтом курсом), iноземна валюта за цiєю заявою може бути придбана на сьомий день або в iншi наступнi днi.

     До часу задоволення уповноваженим банком заяви щодо купiвлi iноземної валюти на зазначенi вище цiлi клiєнт має можливiсть корегувати заявлений курс купiвлi в гривнях в межах коштiв, що знаходяться на рахунку.

     Для уникнення ситуацiй, коли перерахованих на рахунок гривень недостатньо для купiвлi iноземної валюти за курсом, що склався на валютному ринку по закiнченню п'ятиденного термiну i який зазначено клiєнтом у змiненiй заявцi на купiвлю iноземної валюти, вважаємо за доцiльне пропонувати клiєнтам банкiв перераховувати для купiвлi iноземної валюти суму в гривнях з урахуванням прогнозiв курсових коливань.

В. о. Голови А. В. Шаповалов
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.