ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

22.12.09 N 11/9-10.27/12448-ЕП

 

Керiвникам регiональних митниць, митниць
(крiм Регiональної iнформацiйної митницi)


Щодо фiксацiї фактiв порушень митних правил

     З метою якiсного проведення контрольно-перевiрочної роботи пiдроздiлiв, якi здiйснюють перевiрки суб'єктiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi, звертаємо вашу увагу щодо необхiдностi використання в роботi регiональних митниць, митниць наступної iнформацiї.

     У разi виявлення за результатами камеральної перевiрки фактiв несплати податкiв та зборiв або зменшення їх розмiру в обов'язковому порядку митним органом повинно розглядатися питання щодо наявностi порушення митних правил, передбаченого ст. 355 Митного кодексу України, та за достатностi пiдстав складатися протоколи про порушення митних правил.

     При цьому, порушення митних правил, передбачене ст. 355 Митного кодексу України, повинно розглядатися як триваюче, адже особа зобов'язана була сплатити податки та збори у повному обсязi, мала змогу виконати дане зобов'язання протягом усього перiоду з моменту ввезення товарiв на територiю України до моменту виявлення митним органом факту несплати / недоплати, проте, до моменту виявлення такого факту митнi платежi порушниками залишаються несплаченими у повному обсязi або частково.

     На висновки про наявнiсть пiдстав для складання протоколу про порушення митних правил можуть впливати й iншi обставини. Наприклад, протокол не складається у разi невстановлення суб'єкта порушення або за вiдсутностi вини особи у вчиненому правопорушеннi. Висновок про вiдсутнiсть вини можливий, зокрема пiсля неодноразових митних оформлень товару iз встановленим митницею кодом за УКТЗЕД, пiд час чергового митного оформлення того ж самого товару, виноситься рiшення про визначення iншого коду; або у випадках складної та неоднозначної класифiкацiї товару.

     При вирiшеннi питання про складання протоколу про порушення митних правил, також, необхiдно зважати на строки, встановленi ст. 328 Митного кодексу України. Враховуючи те, що у даному випадку порушення митних правил є триваючим, передбачене санкцiєю ст. 355 Митного кодексу України стягнення у виглядi штрафу може бути накладене не пiзнiше як через два мiсяцi з дня виявлення правопорушення.

     Таким чином, питання про достатнiсть пiдстав для складання протоколу про порушення митних правил повинно розглядатися окремо у кожному конкретному випадку з урахуванням матерiалiв перевiрки.

Заступник Голови Держмитслужби України О.В. Мухiн
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.