МIНIСТЕРСТВО ЗАКОРДОННИХ СПРАВ УКРАЇНИ

29 грудня 2011 р. N 203/14-800-2553

 

Мiнiстерство культури України


Щодо практики надання дозволiв на вивезення культурних цiнностей

     У вiдповiдь на лист за N 2462/22/14-11 вiд 31.10.2011 р. щодо практики надання дозволiв на вивезення культурних цiнностей країн членiв ЄС, держав учасниць - СНД та iнших країн свiту в додатку надсилаємо iнформацiю у формi таблиць щодо нормативно правової бази, яка регламентує порядок та правила контролю за експортом.

     Додаток: згадане, на 40 арк.

Директор Департаменту зв'язкiв iз закордонним українством та культурно-гуманiтарного спiвробiтництва В. Яценкiвський

 

Додаток

Iнформацiя щодо надання закордонними країнами дозвiльних документiв на вивезення культурних цiнностей

Назва країни Код країни Назва дозвiльного документу на право вивезення iз закордонних країн Категорiї культурних цiнностей, у вiдношеннi яких необхiднi дозвiльнi документи на право вивезення iз закордонних країн
Аргентина AR
ARG
032
Дозвiл на вивезення (Licencia de Exportacion) Згiдно з Законом N 24.633 "Мiжнародний обiг творiв мистецтва" вiд 15 квiтня 1996 року дозвiл на вивезення вимагається для безмитного (остаточного або тимчасового) вивезення з територiї Аргентини творiв мистецтва аргентинських та iноземних авторiв, живих або померлих не пiзнiше нiж за 50 рокiв до моменту вивезення твору, виготовлених вручну без або за допомогою будь-яких iнструментiв, у т. ч. аерографу:
1. Картини на полотнi, картонi, паперi або будь-якiй iншiй основi з використанням олiї, акрилу, пастелi, олiвця, кровi, вугiлля, фарби, акварелi, темпера, виконанi у будь-якiй технiцi.
2. Колажi i асамбляжi. Картини з матерiалу з використанням чи без використання фарби; картини, якi включать предмети, що створюють рельєф; поєднання мальованої картини з монтажем предметiв; витвори, створенi шляхом монтажу або приклеювання предметiв на коробки та/або пластини/плашки.
3. Скульптури: об'ємнi або рельєфнi твори з каменю, металiв, деревини, гiпсу, теракоти, глини, фiброцементу, пластичних та iнших матерiалiв.
4. Оригiнальнi гравюри, естампи i лiтографiї. Вiдтиски виготовленi в технiцi офорту, гравюри, зробленi за допомогою гравiювальних рiзцiв i стамесок, ксилогравюри, лiтографiї та iншi витвори на пластинах, виготовленi будь-яким способом, що використовуються у цьому видi мистецтва; чорно-бiлi або кольоровi пробнi вiдтиски за винятком виготовлених механiчним або фотомеханiчним способом, зображення, виробленi вручну методом сериграфiї.
5. Керамiка: витвори, виробленi шляхом термiчної обробки будь-якого матерiалу, одиничнi або серiйнi (у випадку, якщо серiя виготовлена автором вручну).
6. Текстильнi вироби, плетенi та не плетенi (папiр, виготовлений вручну i повсть), за винятком виготовлених серiйно механiчним або промисловим способом (якщо такi вироби на являють собою серiю репродукцiй/копiй або зразки кустарного виробництва, виготовленi автором вручну).
Вiдповiдно до ст. 2 пiд дiю зазначеного Закону не пiдпадають копiї i репродукцiї творiв мистецтва, рiзьблення на коралi, слоновiй кiстцi та iнших матерiалах, з яких виготовляються предмети розкошi, а також мистецька обробка, виконана вручну, на предметах, виготовлених промисловим способом серiйно.
Згiдно зi ст. 7 твори мистецтва аргентинських та iноземних авторiв, живих або померлих не пiзнiше нiж за 50 рокiв до моменту вивезення твору, якi були ввезенi в Аргентину, можуть бути вiльно вивезенi протягом 15-и рокiв з дати ввезення (за умови пiдтвердження експортером дати ввезення твору перед Генеральним управлiнням митницi Аргентини).
Державним органом, вiдповiдальним за видання дозволiв на вивезення культурних цiнностей, є Управлiння вiзуальних мистецтв Секретарiату (мiнiстерства) культури, який пiдпорядковується Адмiнiстрацiї Президента Аргентини.
Для творiв мистецтва, автори яких невiдомi або померли бiльше нiж за 50 рокiв до моменту вивезення твору, встановлений Законом десятиденний строк видачi дозволу на вивезення може бути подовжений до отримання Управлiнням вiзуальних мистецтв висновкiв усiх задiяних державних органiв та iнституцiй. Окрiм того, вивезення таких творiв, на вiдмiну вiд попередньої категорiї, не звiльняється вiд сплати митних зборiв.

 

Iнформацiя щодо надання закордонними країнами дозвiльних документiв на вивезення культурних цiнностей

Назва країни Код країни Назва дозвiльного документу на право вивезення iз закордонних країн Категорiї культурних цiнностей, у вiдношеннi яких необхiднi дозвiльнi документи на право вивезення iз закордонних країн
Австралiя Au Дозвiл на вивезення об'єктiв культурної спадщини Австралiї (Australian cultural heritage export permit) Предмети етнологiчного, археологiчного, iсторичного, лiтературного, мистецького, наукового та технологiчного характеру, якi через свiй вiк, цiннiсть, рiдкiсть, нацiональне значення та належнiсть до державних колекцiй визначаються як об'єкти захисту з боку австралiйської держави.

 

Iнформацiя щодо надання Республiкою Вiрменiя дозвiльних документiв на вивезення культурних цiнностей

Назва країни Код країни Назва дозвiльного документу на право вивезення iз закордонних країн Категорiї культурних цiнностей, у вiдношеннi яких необхiднi дозвiльнi документи на право вивезення iз закордонних країн
Республiка Вiрменiя 374 Свiдоцтво на право вивезення або тимчасове вивезення культурних цiнностей 1) Iсторичнi предмети, включно з предметами, пов'язаними з пам'ятними подiями в життi народу, розвитку суспiльства i держави, iсторiєю науки i технiки, а також життям i дiяльнiстю видатних людей (державних, полiтичних, громадських дiячiв, дiячiв культури, нацiональних героїв), сiмейнi релiквiї.
2) знахiдки, якi були знайденi в результатi археологiчних дослiджень, а також предмети iсторико-археологiчного характеру, якi були знайденi пiд час земляних, будiвельних, мелiоративних та iнших робiт.
3) художнi цiнностi, в тому числi:
- картини i малюнки, цiлком або частково виконанi вручну в будь-який спосiб та будь-яких матерiалiв,
- скульптурнi вироби з будь-якого матерiалу,
- художнi композицiї та комбiнованi конструкцiї (монтажi) з будь-якого матерiалу,
- художньо оформленнi предмети культового значення, в тому числi i iкони,
- гравюри, естампи, лiтографiї та їх будь-якi iншi друкованi форми,
- витвори прикладного мистецтва, в тому числi художнi вироби зi скла, керамiки, дерева, залiза, костi, тканини та iнших матерiалiв,
- витвори традицiйних народних ремесел,
4) складовi частини та фрагменти iсторичних та художнiх, в тому числi лiтературних пам'ятникiв,
5) складовi частини i фрагменти рукописних та друкованих лiтературних, iсторiографiчних пам'ятникiв, якi представляють культурну цiннiсть,
6) старовиннi книги, окремо або в колекцiях,
7) рiдкiснi рукописи та документальнi пам'ятники, архiви, в тому числi фоно-, вiдео-, фото- та кiно архiви,
8) музичнi iнструменти,
9) почтовi марки, iншi фiлателiстичнi матерiали окремо або в колекцiях,
10) предмети старовини, iнструменти, керамiчнi вироби, надписи, грошi, ордени, медалi, печатки, зброя, а також iншi предмети, передбаченi для колекцiонування,
11) колекцiї та зразки флори, фауни i геологiчнi колекцiї i зразки, предмети, якi представляють iнтерес для мiнералогiї, анатомiї, палеонтологiї,
12) меблi, гобелени, килими, карпети, нацiональний одяг,
13) етнографiчнi матерiали та невиданi збiрники фольклорних матерiалiв, першодрукованi видання,
14) складовi частини та фрагменти пам'ятникiв архiтектурного та монументального мистецтва,
15) iншi предмети, в тому числi копiї, якi мають iсторичне, художнє, наукове або iнше культурне значення, якi взятi пiд охорону держави як пам'ятники iсторiї та культури.

 

Iнформацiя щодо надання закордонними країнами дозвiльних документiв на вивезення культурних цiнностей

Назва країни Код країни Назва дозвiльного документу на право вивезення iз закордонних країн Категорiї культурних цiнностей, у вiдношеннi яких необхiднi дозвiльнi документи на право вивезення iз закордонних країн
Бельгiя   Свiдоцтво про право вивезення культурних цiнностей (Згiдно з положенням Конвенцiї ЮНЕСКО 1970 року, головним iнструментом запобiгання нелегальному вивезенню культурних цiнностей є вимога наявностi сертифiката або лiцензiї на вивезення. Регламент Ради мiнiстрiв 3911/92 ввiв європейську лiцензiю на вивезення, яка необхiдна для вивезення культурних цiнностей за межi митної територiї Спiвтовариства i яка дiє у всiх країнах - членах ЄС). Категорiї культурних цiнностей зазначених в Регламентi (ЄЕС) N 3911/92.
Ради Європейського економiчного спiвтовариства вiд 9.12.1992 р. про вивезення культурних цiнностей
А.
1. Археологiчнi предмети бiльш нiж 100-рiчної давностi:
- З розкопок i археологiчних розкопок на землi або пiд водою;
- Походять з археологiчних визначних мiсць; - з археологiчних колекцiй.
2. Складовi частини розчленованих пам'яток мистецтва чи iсторiї, релiгiйних пам'яток старше 100 рокiв.
3. Зображення та художнi полотна, крiм тих, що включенi до категорiї
3а або 4, цiлком виконанi вручну, за допомогою будь-яких коштiв i на будь-якому носiї (1).
3а. Акварелi, гуашi та пастелi, повнiстю ручної роботи i на будь-якому носiї (1).
4. Мозаїки з будь-якого матерiалу, повнiстю ручної роботи, крiм тих, що вiдносяться до категорiй 1 або 2, а також малюнки, виконанi ручну в будь технiцi, на якому носiї (1).
5. Оригiнальнi гравюри, офорти, вiдбитки та лiтографiї i вiдповiднi їм
лiтографiчнi матрицi i оригiнальнi плакати (1).
6. Оригiнали скульптур або статуй, не належать до категорiї 1, та їх копiї, через виготовленням тим же способом, що i оригiнали (1).
7. Фотографiї, фiльми та їх негативи (1).
8. Iнкунабули i манускрипти, включаючи карти i музичнi партитури, окремо або в складi колекцiй (1).
9. Книги вiком понад 100 рокiв, окремо або в складi колекцiй.
10. Надрукованi географiчнi карти бiльш нiж 200-рiчної давностi.
11. Архiви чи будь-якi їхнi елементи, будь-якого виду i на будь-якому носiї, вiком бiльше нiж 50 рокiв.
12. (А) Колекцiї (2) i зразки з зоологiчних, ботанiчних, мiнералогiчних
або анатомiчних колекцiй.
(Б) Колекцiї (2), що представляють iсторичний, палеонтологiчний, етнографiчний або нумiзматичний iнтерес.
13. Засоби транспорту вiком понад 75 рокiв.
14. Будь-якi iншi антикварнi предмети, не пов'язанi з категорiями A.1-A.13:
(A) створенi вiд 50 до 100 рокiв тому:
- Iграшки, iгри;
- Вироби зi скла;
- Ювелiрнi вироби з золота та срiбла
- Меблi;
- Оптичнi прилади, фотографiчнi або кiнематографiчнi апарати;
- Музичнi iнструменти;
- Годинники настiннi та наручнi, а також їх частини;
- Вироби з дерева;
- Керамiка;
- Гобелени;
- Килими;
- Шпалери;
- Зброя;
(B) створенi понад 100 рокiв тому.
(1) предмети, створенi бiльше 50 рокiв тому i не належать своїм авторам.
(2) Як свiдчить рiшення Європейського суду (Court of Justice) у справi 252/84: "колекцiйними предметами в розумiннi тарифної рубрики N 97.05 Закону про митний тариф є предмети, що володiють характеристиками,
необхiдними для включення предмета в колекцiю, наприклад щодо вiдповiдностi але рiдкiснi предмети, якi не використовуються за своїм оригiнальному призначенням, предмети, що є об'єктом специфiчних угод поза рамками звичайної торгiвлi аналогiчними предметами i якi володiють високою цiннiстю ".
Культурнi цiнностi категорiй A.1-A.14 охоплюються Регламентом тiльки в тому випадку, якщо їх вартiсть вiдповiдає вартiсним лiмiтами, встановленими в роздiлi В або перевищує їх.
B. Вартiснi групи, встановленi для певних категорiй культурних цiнностей з роздiлу А (у євро)
Вартiсть:
Незалежно вiд вартостi
• 1 (археологiчнi об'єкти);
• 2 (розчленованi пам'ятники);
• 8 (iнкунабули або манускрипти);
• 11 (архiви);
15000
• 4 (мозаїки та малюнки);
• 5 (гравюри);
• 7 (фотографiї);
• 10 (надрукованi карти);
30000
• 3A (акварелi, гуашi та пастелi);
50000
• 6 (скульптури);
• 9 (книги);
• 12 (колекцiї);
• 13 (засоби транспорту);
• 14 (iншi предмети);
150000
• 3 (картини).
Оцiнка дотримання умов, що стосуються фiнансової вартостi, повинна бути зроблена пiсля подачi заявки на отримання лiцензiї на ивезення. Пiд фiнансовою вартiстю розумiється вартiсть об'єкта в данiй країнi ЄС, згiдно статтi 2 (2) Регламенту.

 

Iнформацiя щодо надання закордонними країнами дозвiльних документiв на вивезення культурних цiнностей

Назва країни Код країни Назва дозвiльного документу на право вивезення iз закордонних країн Категорiї культурних цiнностей, у вiдношеннi яких необхiднi дозвiльнi документи на право вивезення iз закордонних країн
Республiка Болгарiя BG Дозвiл на вивезення, виданий компетентним органом РБ (мiнiстром культури або уповноваженою ним особою), за встановленим вiдповiдно до Регламенту ЄС (ЕIО) N 752/93 зразком. Рухомi культурнi цiнностi, якi iдентифiкованi та зареєстрованi вiдповiдно до Закону про культурне надбання РБ вiд 2009 року. При цьому, рухомi культурнi цiнностi, якi визначенi нацiональним багатством РБ або зареєстрованi в основних фондах музеїв, можуть вивозитися за кордон лише тимчасово з метою публiчного представлення за умов надання гарантiй їх безпеки та повернення, або для реставрацiйно-вiдновлюваних робiт, якщо такi роботи неможливо виконати в Болгарiї. Тимчасове вивезення таких цiнностей надається на термiн не бiльше 1 року з можливiстю його подовження не бiльше, нiж на 6 мiсяцiв.

 

Iнформацiя щодо надання закордонними країнами дозвiльних документiв на вивезення культурних цiнностей

Назва країни Код країни Назва дозвiльного документу на право вивезення iз закордонних країн Категорiї культурних цiнностей, у вiдношеннi яких необхiднi дозвiльнi документи на право вивезення iз закордонних країн
Канада 124 Дозвiл на експорт культурних цiнностей (Cultural Property Export Permit). Дозвiл має вигляд оригiналу вiдповiдної заяви, посвiдченої компетентною особою. 1. Об'єкти, вилученi з ґрунту чи вод Канади. 2. Об'єкти етнографiчної матерiальної культури. 3. Вiйськовi об'єкти. 4. Об'єкти прикладного чи декоративного мистецтва. 5. Об'єкти образотворчого мистецтва. 6. Науковi або технологiчнi об'єкти. 7. Записи у виглядi тексту, графiки або звукозаписи. 8. Музичнi iнструменти

 

Iнформацiя щодо надання закордонними країнами дозвiльних документiв на вивезення культурних цiнностей

Назва країни Код країни Назва дозвiльного документу на право вивезення iз закордонних країн Категорiї культурних цiнностей, у вiдношеннi яких необхiднi дозвiльнi документи на право вивезення iз закордонних країн
Республiка Хорватiя 191 I. Дозвiл на вивiз (export of cultural goods) культурних цiнностей в третi країни:  
1. Стандартний дозвiл Для культурних цiнностей, якi визначенi Законом РХ про захист i збереження культурних цiнностей, а саме рухомi й нерухомi предмети мистецького, iсторичного, палеонтологiчного, археологiчного, антропологiчного i наукового значення, та для культурних цiнностей за наступним перелiком:
1. предмети археологiї старiшi нiж 100 р.
2. елементи якi є частиною мистецьких, iсторичних, релiгiйних пам'яток, старiшi нiж 100 р.
3. картини i полотна, акварелi, гуаш, пастелi ручної роботи
4. мозаїка, рисунок ручної роботи
5. оригiнальнi гравюри, графiка, лiтографiї, оригiнали плакатiв
6. оригiнальнi скульптури, погруддя i копiї виробленi за тою ж технологiєю що й оригiнали
7. фотографiї, фiльми, негативи
8. iнкунабули, манускрипти, карти, музичнi партитури
9. книги старiшi нiж 100 р.
10. друкованi карти старiшi нiж 200 р.
11. архiвнi матерiали i будь-якi їхнi частини будь-якого виду, в будь-якому мас-медiа, якi мiстять елементи старiшi нiж 50 р.
12. збiрки i зразки зоологiчних, ботанiчних, мiнералогiчних, анатомiчних збiрок; збiрки iсторичного, палеонтологiчного, етнографiчного i нумiзматичного значення
13. засоби пересування старiшi нiж 75 р.
14. будь-якi iншi предмети якi не перерахованi в цьому списку з вiком давностi мiж 50 i 100 рокiв, а саме:
iгри, iграшки, скло, предмети з золота i срiбла, меблi, оптичнi, фото- i кiнематографiчнi апарати, музичнi iнструменти, годинники, предмети з дерева, килими, зброя, та iншi старiшi нiж 100 р.
2. Спецiальний вiдкритий дозвiл Для певних культурних цiнностей, якi тимчасово, регулярно i перiодично вивозяться з РХ з метою використання i/або в проведеннi виставок у третiх державах. Культурна цiннiсть повинна знаходитися у власностi чи законному володiннi фiзичної чи юридичної особи або органiзацiї, яка використовує i/або використовує для проведення виставок цю культурну цiннiсть.
Видається виключно у випадку надання гарантiй на повернення культурних цiнностей в РХ у доброму станi
3. Загальний вiдкритий дозвiл Може бути наданий музеям та iншим iнституцiям з метою тимчасового вивезення з РХ предметiв, якi є складовою частиною їхнiх постiйних фондiв, з метою регулярного перiодичного проведення виставок в третiх державах.
Видається виключно у випадку надання гарантiй на повернення культурних цiнностей в РХ в доброму станi. Дозвiл може бути наданий на вивiз рiзних типiв предметiв з постiйної експозицiї в кожному випадку тимчасового вивезення. Дозвiл може використовуватися для вивезення групи рiзних типiв предметiв одночасно або почергово.
    II. Дозвiл на винiс (removal of cultural goods) культурних цiнностей в держави-члени ЄС:  
1. Стандартний дозвiл Для культурних цiнностей, якi визначенi Законом РХ про захист i збереження культурних цiнностей, а саме рухомi й нерухомi предмети мистецького, iсторичного, палеонтологiчного, археологiчного, антропологiчного i наукового значення, та для культурних цiнностей за наступним перелiком:
15. предмети археологiї старiшi нiж 100 р.
16. елементи якi є частиною мистецьких, iсторичних, релiгiйних пам'яток, старiшi нiж 100 р.
17. картини i полотна, акварелi, гуаш, пастелi ручної роботи
18. мозаїка, рисунок ручної роботи
19. оригiнальнi гравюри, графiка, лiтографiї, оригiнали плакатiв
20. оригiнальнi скульптури, погруддя i копiї виробленi за тою ж технологiєю що й оригiнали
21. фотографiї, фiльми, негативи
22. iнкунабули, манускрипти, карти, музичнi партитури
23. книги старiшi нiж 100 р.
24. друкованi карти старiшi нiж 200 р.
25. архiвнi матерiали i будь-якi їхнi частини будь-якого виду, в будь-якому мас-медiа, якi мiстять елементи старiшi нiж 50 р.
26. збiрки i зразки зоологiчних, ботанiчних, мiнералогiчних, анатомiчних збiрок; збiрки iсторичного, палеонтологiчного, етнографiчного i нумiзматичного значення
27. засоби пересування старiшi нiж 75 р.
28. будь-якi iншi предмети якi не перерахованi в цьому списку з вiком давностi мiж 50 i 100 рокiв, а саме:
iгри, iграшки, скло, предмети з золота i срiбла, меблi, оптичнi, фото- i кiнематографiчнi апарати, музичнi iнструменти, годинники, предмети з дерева, килими, зброя, та iншi старiшi нiж 100 р. -
2. Спецiальний вiдкритий дозвiл Для певних культурних цiнностей, якi тимчасово, регулярно i перiодично вивозяться з РХ з метою використання i/або в проведеннi виставок у третiх державах. Культурна цiннiсть повинна знаходитися у власностi чи законному володiннi фiзичної чи юридичної особи або органiзацiї, яка використовує i/або використовує для проведення виставок цю культурну цiннiсть.
Видається виключно у випадку надання гарантiй на повернення культурних цiнностей в РХ у доброму станi
3. Загальний вiдкритий дозвiл Може бути наданий музеям та iншим iнституцiям з метою тимчасового вивезення з РХ предметiв, якi є складовою частиною їхнiх постiйних фондiв, з метою регулярного перiодичного проведення виставок.
Видається виключно у випадку надання гарантiй на повернення культурних цiнностей в РХ у доброму станi. Дозвiл може бути наданий на вивiз рiзних типiв предметiв з постiйної експозицiї в кожному випадку тимчасового вивезення. Дозвiл може використовуватися для вивезення групи рiзних типiв предметiв одночасно або почергово

 

Iнформацiя щодо надання закордонними країнами дозвiльних документiв на вивезення культурних цiнностей

Назва країни Код країни Назва дозвiльного документу на право вивезення iз закордонних країн Категорiї культурних цiнностей, у вiдношеннi яких необхiднi дозвiльнi документи на право вивезення iз закордонних країн
Республiка Кiпр CYP Дозвiл на вивезення культурних цiнностей за межi Республiки Кiпр - колекцiї анатомiчних археологiчних цiнностей та колекцiї, що становлять iсторичну цiннiсть;
- етнографiчнi та нумiзматичнi колекцiї;
- мiнералогiчнi колекцiї та колекцiї, що становлять палеонтологiчну цiннiсть;
- письмовi iсторичнi документи.

 

Iнформацiя щодо надання закордонними країнами дозвiльних документiв на вивезення культурних цiнностей

Назва країни Код країни Назва дозвiльного документу на право вивезення iз закордонних країн Категорiї культурних цiнностей, у вiдношеннi яких необхiднi дозвiльнi документи на право вивезення iз закордонних країн
Фiнляндiя   Лiцензiя Нацiональної ради з питань старожитностей та iсторичних пам'яток при Мiнiстерствi освiти i культури Фiнляндiї - предмети, виробленi у Фiнляндiї, а також предмети, виробленi за кордоном, якi були у Фiнляндiї, принаймнi 50 рокiв, протягом останнiх 100 рокiв.
- об'єкти, створенi за кордоном, якщо вони мають особливе значення з точки зору нацiональної iсторiї Фiнляндiї, незалежно вiд того, як довго вони були у Фiнляндiї.
- Археологiчнi об'єкти, передбаченi в "Законi про старожитностi" (295/1963), якi були знайденi в землi або пiд водою;
- Твори мистецтва, оригiнали або продукти промислового мистецтва i художнiх промислiв обмеженої серiї випуску - вiком бiльше 50 рокiв;
- Будiвлi або частини будiвель - понад 100 рокiв;
- Рухомi зображення, звукозаписи та iншi технiчнi записи - бiльше 50 рокiв;
- Лiтературна продукцiя: рукописи, нотнi рукописи - бiльше 50 рокiв;
- Книги i карти - надрукованi у Фiнляндiї або для Фiнляндiї до 1800 року;
- Книги - опублiкованi за кордоном до 1600 року;
- Приватнi колекцiї та архiвнi матерiали, що входять в iншi категорiї об'єктiв, якi є цiнними у зв'язку з науковими дослiдженнями або з iнших особливих причин - незалежно вiд вiку;
- Колекцiї, якi є цiнними у зв'язку з науковими дослiдженнями або iнших особливих причин, i колекцiй природної iсторiї i зразки цих колекцiй- незалежно вiд вiку;
- Транспортнi засоби та обладнання - бiльше 50 рокiв;
- Iншi об'єкти, вiк яких бiльш нiж 100 рокiв, зокрема, зброя, годинники, меблi, свiтильники, вимiрювальнi прилади, предмети побуту, iграшки, музичнi iнструменти, одяг та текстиль тощо.
Експортна лiцензiя не потрiбна, якщо об'єкт, що належить громадськiй колекцiї чи архiву, церковнiй громадi, позичено для виставки, для збереження або для наукових дослiджень з подальшим поверненням до Фiнляндiї.
Закон не поширюється на об'єкти, якi знаходяться у розпорядженнi фiзичної особи, яка є виробником, дизайнером або творцем об'єкта.

 

Iнформацiя щодо надання закордонними країнами дозвiльних документiв на вивезення культурних цiнностей

Назва країни Код країни Назва дозвiльного документу на право вивезення iз закордонних країн Категорiї культурних цiнностей, у вiдношеннi яких необхiднi дозвiльнi документи на право вивезення iз закордонних країн
Французька Республiка FRA Сертифiкат Культурнi цiнностi, що мають iсторичну, художню, архiтектурну або археологiчну цiннiсть, за винятком нацiонального надбання. Нацiональне надбання - майно, що належить до державних музейних колекцiй, речi, що класифiкуються як пам'ятки та становлять значний iнтерес для нацiональної спадщини з точки зору iсторiї, мистецтва та археологiї.

 

Iнформацiя щодо надання закордонними країнами дозвiльних документiв на вивезення культурних цiнностей

Назва країни Код країни Назва дозвiльного документу на право вивезення iз закордонних країн Категорiї культурних цiнностей, у вiдношеннi яких необхiднi дозвiльнi документи на право вивезення iз закордонних країн
ГРУЗIЯ Вказується назва країни, без коду Свiдоцтво про дозвiл на вивезення або лист Мiнiстерства культури та охорони пам'ятникiв 1. Будь-якi полотна, картини, малюнки з любих матерiалiв ручної роботи (за винятком креслень i промислової продукцiї ручної роботи) та предметiв прикладного мистецтва;
2. оригiнальнi гравюри, вiдбитки i лiтографiя;
3. оригiнальнi художня вiдбiрка або монтаж з будь-якого матерiалу;
4. рiдкiснi рукописи, iнкунабули, старовиннi книги, дипломи та публiкацiї, якi мають особливу цiннiсть (iсторичну, художню, наукову, лiтературну тощо) окремо i у виглядi колекцiї;
5. археологiчнi вiдкриття;
6. фрагменти художнiх, iсторичних та археологiчних пам'яток;
7. етнографiчний матерiал;
8. рiдкiснi колекцiї та зразки, якi представляють великий iнтерес для флори i фауни, мiнералогiї та палеонтологiї;
9. цiнностi, пов'язанi з iсторiєю, в тому числi iсторiєю науки, технiки, воєн, суспiльства, життя громадських дiячiв, вчених, артистiв i спортсменiв i визначних нацiональних подiй;
10. написи, монети i кiльця вiком понад 100 рокiв;
11. поштовi та акцизнi марки, вилученi з обiгу, окремо i у виглядi набору;
12. архiви, в тому числi фоно, фото i вiдео архiв;
13. меблi i старi музичнi iнструменти вiком понад 100 рокiв

 

Iнформацiя щодо надання закордонними країнами дозвiльних документiв на вивезення культурних цiнностей

Назва країни Код країни Назва дозвiльного документу на право вивезення iз закордонних країн Категорiї культурних цiнностей, у вiдношеннi яких необхiднi документи на право вивезення iз закордонних країн
Гвiнейська Республiка GIN Дозвiл на вивiз Нацiонального музею Гвiнейської Республiки 1. Кiстки, роги:
- статуетки;
- маски;
- розкладнi ножi;
- кулони;
2. Вироби з дерева (червоного, iбен):
- статуетки;
- маски;
- iншi мiнiатюрнi предмети.
3. Шкiрянi вироби, рослиннi волокна, метали:
- металiчнi статуетки та маски;
- шаблi.
4. Оброблена шкiра:
- диких котiв;
- мавп;
- пiтонiв;
5. Каменi:
- керамiка;
- статуетки з каменю;

 

Iнформацiя щодо надання Ватиканом дозвiльних документiв на вивезення культурних цiнностей

Назва країни Код країни Назва дозвiльного документу на право вивезення iз закордонних країн Категорiї культурних цiнностей, у вiдношеннi яких необхiднi дозвiльнi документи на право вивезення iз закордонних країн
Ватикан VA Контракт, який укладається з вiдповiдною ватиканською установою (музей, бiблiотека) i реєструється у Губернаторатi держави-мiста Ватикан твори мистецтва, фотографiї, коштовностi, музичнi iнструменти, меблi i гобелени, стародруки i рiдкiснi рукописи, рiдкiснi колекцiї, архiвнi документи, археологiчнi колекцiї, якi мають значну iсторичну цiннiсть

 

Iнформацiя щодо надання Угорщиною дозвiльних документiв на вивезення культурних цiнностей

Назва країни Код країни Назва дозвiльного документу на право вивезення iз закордонних країн Категорiї культурних цiнностей, у вiдношеннi яких необхiднi дозвiльнi документи на право вивезення iз закордонних країн
Угорщина HU Сертифiкат (дозвiл)
(Mutargykisero igazolas)
1. Витвори образотворчого мистецтва походженням iз Угорщини.
2. Витвори образотворчого мистецтва iноземного походження, крiм тих, якi вказанi в пп. 3 i 5.
3. Витвори декоративного мистецтва походженням iз Схiдної Азiї.
4. Витвори народної творчостi, народний малюнок.
5. Предмети iсторiї угорської нацiї та народiв Угорщини, археологiчнi знахiдки, монети, якi не вiдносяться до археологiчних знахiдок, та iншi нумiзматичнi предмети.
6. Книги, букiнiстика, музичнi твори, карти та iншi видання, рукописи, звуковi записи, iнформацiя на електронних носiях.
7. Мiнералогiчнi, палеонтологiчнi та природничо-науковi знахiдки.
8. Лiтературнi пам'ятки.
9. Театральнi iсторичнi пам'ятки.
10. Технiчнi пам'ятки та пам'ятки iсторiї транспорту.
11. Пам'ятки iсторiї музики.
12. Пам'ятки вiйськової iсторiї.
13. Пам'ятки iсторiї спорту.
14. Пам'ятки iсторiї сiльського господарства.
15. Пам'ятки iсторiї Будапешту та вiдповiднi iсторичнi знахiдки.
16. Пам'ятки iсторiї торгiвлi та готельної справи.
17. Пам'ятки iсторiї медицини та фармакологiї.
18. Пам'ятки iсторiї полiцiї та кримiнологiї.
19. Пам'ятки iсторiї педагогiки.
20. Пам'ятки iсторiї пожежної справи.
21. Марки, фiлателiя.
22. Архiвнi документи.
23. Пам'ятки iсторiї будiвництва.
24. Пам'ятки iсторiї водогосподарювання та екологiї.
25. Кiнофiльми.
26. Пам'ятки iсторiї церкви i вiри.

 

Iнформацiя щодо надання закордонними країнами (Республiка Iндiя) дозвiльних документiв на вивезення культурних цiнностей

Назва країни Код країни Назва дозвiльного документу на право вивезення iз закордонних країн Категорiї культурних цiнностей, у вiдношеннi яких необхiднi дозвiльнi документи на право вивезення iз закордонних країн
Республiка Iндiя 011 The Antiquities (Export Control) Act, 1947
(Акт щодо контролю за вивезенням антикварiату)
Антикварiат, культурна спадщина країни, елементи дикої природи

 

Iнформацiя щодо надання закордонними країнами дозвiльних документiв на вивезення культурних цiнностей

Назва країни Код країни Назва дозвiльного документу на право вивезення iз закордонних країн Категорiї культурних цiнностей, у вiдношеннi яких необхiднi дозвiльнi документи на право вивезення iз закордонних країн
Iрландiя Лiцензiя на експорт культурних цiнностей за межi ЄС Визначаються пунктами 1-14 додатку до постанови Ради ЄС N 116/2009 щодо експорту культурних цiнностей

 

Iнформацiя щодо надання Iзраїлем дозвiльних документiв на вивезення культурних цiнностей

Назва країни Код країни Назва дозвiльного документу на право вивезення культурних цiнностей з країни Категорiї культурних цiнностей, у вiдношеннi яких необхiднi дозвiльнi документи на право вивезення з країни
Iзраїль   Письмовий дозвiл Мiнiстерства культури та освiти Держави Iзраїль (вiдповiдно до Закону Iзраїлю "Про iсторичнi цiнностi" 1978 року). Культурнi цiнностi, якi мають нацiональне значення, а також окремi категорiї антикварних виробiв (пiдлягають погодженню щодо вивезення з Мiнiстерством культури та освiти Держави Iзраїль)

 

Iнформацiя щодо надання закордонними країнами дозвiльних документiв на вивезення культурних цiнностей

Назва країни Код країни Назва дозвiльного документу на право вивезення iз закордонних країн Категорiї культурних цiнностей, вiдносно яких необхiднi дозвiльнi документи на право вивезення iз закордонних країн
Республiка Казахстан   Висновки Експертної комiсiї служать пiдставою на право вивезення предметiв культури за межi Казахстану. Експертна комiсiя розглядає заявленi до вивезення картини, килими та килимовi вироби, вироби народних майстрiв з будь-яких матерiалiв, музичнi iнструменти, книги, колекцiї поштових марок i монет, опудала тварин i птахiв i т.п.

 

Iнформацiя щодо надання закордонними країнами дозвiльних документiв на вивезення культурних цiнностей

Назва країни Код країни Назва дозвiльного документу на право вивезення iз закордонних країн Категорiї культурних цiнностей, у вiдношеннi яких необхiднi дозвiльнi документи на право вивезення iз закордонних країн
Республiка Корея 82 Закон РК "Про охорону культурних цiнностей" Будь-якi предмети, якi мають культурну цiннiсть для держави

 

Iнформацiя щодо надання закордонними країнами дозвiльних документiв на вивезення культурних цiнностей

Назва країни Код країни Назва дозвiльного документу на право вивезення iз закордонних країн Категорiї культурних цiнностей, у вiдношеннi яких необхiднi дозвiльнi документи на право вивезення iз закордонних країн
Киргизька Республiка   Свiдоцтво на право на вивезення культурних цiнностей з Киргизької Республiки
(Постанова Уряду Киргизької Республiки "Про затвердження Положення про порядок ввезення на територiю Киргизької Республiки i вивезення за її межi об'єктiв культурних цiнностей" вiд 28.01.2003 N 36)
1. Скульптура, живопис, графiка всiх країн i народiв, якi виготовленi ранiше 50 рокiв до дати вивезення (картини, ескiзи, етюди, акварелi, малюнки, гравюри, екслiбриси та iн.).
2. Мiнiатюри на деревинi, металi, кiстцi, паперi та iнших матерiалах, якщо їм бiльше 50 рокiв.
3. Твори декоративно-прикладного мистецтва, в тому числi народних традицiйних ремесел i народних художнiх промислiв: одяг, начиння, ювелiрнi прикраси iз дорогоцiнних i недорогоцiнних каменiв i металiв, гобелени, панно вишитi i тканнi, повстянi i ворсовi килими ручної роботи, вироби iз скла, фарфору, фаянсу, керамiки, дерева, металу, шкiри, кiстки та iнших матерiалiв, створенi ранiше 50 рокiв до дати вивезення.
4. Унiкальнi вироби старiше 50 рокiв iз натуральних каменiв: малахiту, аквамарину, аметисту, топазу, бiрюзи, коралiв, високоякiсного янтарю i перламутру, а також предмети, iнкрустованi ними.
5. Унiкальнi i рiдкiснi поштовi марки i блоки.
6. Вiтчизнянi i закордоннi монети i колекцiї монет iз дорогоцiнних i недорогоцiнних металiв, паперовi грошовi знаки до 1960 року включно, що представляють колекцiйну цiннiсть (ювiлейнi монети, що виробленi у малiй кiлькостi або обмеженим накладом).
7. Вiтчизнянi i закордоннi ордени i нагруднi знаки, нагороди i пам'ятнi медалi.
8. Усi види холодної i вогнепальної зброї вiтчизняного i закордонного виробництва, якщо їм 50 рокiв i бiльше.
9.Художнi побутовi i науковi прибори та iнструменти вiтчизняного i закордонного виробництва, виготовленi ранiше 50 рокiв до дати вивезення (годинники, барометри, ваги, бiноклi, зоровi труби та iн.).
10. Музичнi iнструменти, старiше 50 рокiв.
11. Художнi меблi вiтчизняного i закордонного виробництва, що виготовлена ранiше 50 рокiв до дати вивезення.
12.Вiтчизняний i закордонний художнiй одяг та взуття, в тому числi народнi, платки i шалi, унiкальнi вироби з тканин старiшi 50 рокiв.
13. Етнографiчнi колекцiї i об'єкти.
14. Колекцiї i окремi зразки iз зоологiчних, ботанiчних, мiнералогiчних i палеонтологiчних колекцiй.
15. Архiвнi документи на будь-яких носiях незалежно вiд засобу i технiки вiдтворення iнформацiї.
16. Книги на киргизькiй мовi, картографiчнi, нотнi, IЗО видання (репродукцiї, листiвки, плакати, афiшi та iн.), що вийшли ранiше 50 рокiв до дати вивезення.
17. Закордоннi книги, включаючи книги кирилiвського i глаголiчеського друку, картографiчнi, нотнi, IЗО видання, якщо їм бiльше 50 рокiв.
18. Книги на киргизькiй мовi арабського друку, латинської графiки.
19. Твори друку, якi є рiдкiсними зразками художнього оформлення, iлюстрування та полiграфiчного виконання.
20. Твори друку, якi стали бiографiчною рiдкiстю. Окремi примiрники видань з автографами, екслiбрисами, рiзними рукописними позначками видатних громадських дiячiв, представникiв науки, культури.
21. Першi i кращi прижиттєвi видання видатних громадських дiячiв, представникiв науки i культури.

 

Iнформацiя щодо надання закордонними країнами дозвiльних документiв на вивезення культурних цiнностей

Назва країни Код країни Назва дозвiльного документу на право вивезення iз закордонних країн Категорiї культурних цiнностей, щодо яких необхiднi дозвiльнi документи на право вивезення iз закордонних країн
Латвiйська Республiка LV LVA 428
(Згiдно з класифiкатором країн свiту Держмитслужби України)
Atlauja kulturas prieksmeta izvesanai no Latvijas Republikas
Дозвiл на вивезення культурного об'єкту з Латвiйської Республiки
Permit for Exportation of a Cultural Object from the Republic of Latvia
1. Категорiї культурних об'єктiв:
A1. Археологiчнi об'єкти, яким бiльше нiж 100 рокiв i якi отриманi з:
1) розкопок i знахiдок на землi або пiд водою;
2) археологiчних мiсць;
3) археологiчних колекцiй.
А2. фрагменти культурного об'єкта якому понад 100 рокiв i який є невiд'ємною частиною художнiх, iсторичних або релiгiйних пам'яток
A3. Картини та малюнки, виконанi вручну на будь-якому матерiалi i в будь-якiй технiцi (1)
А4. Мозаїки, окрiм тих, якi зазначенi у категорiях А1 або А2, а також малюнки, виконанi вручну, на будь-якому матерiалi i в будь-якiй технiцi (1)
A5. Оригiнальнi гравюри, естампи, лiтографiї та серiграфiї з їх вiдповiдними пластинами, i оригiнальнi плакати (1)
A6. Оригiнальнi скульптури i скульптури (у тому числi їхнi копiї, виготовленi тим же способом, що й оригiнал (1)), крiм тих, якi зазначенi у категорiї А1.
A7. Фотографiї, фiльми i їхнi негативи (плiвки) (1)
A8. Iнкунабули i рукописи, у тому числi географiчнi карти i нотнi тексти (окремо або в колекцiях) (1)
A9. Книги, яким бiльше 100 рокiв (окремо або в колекцiях)
A10. Друкованi географiчнi карти, яким бiльше нiж 200 рокiв
A11. Рiзноманiтнi архiви, якi мiстять копiї, старшi за 50 рокiв (незалежно вiд матерiалiв)
A12. а) Колекцiї (2) i зразки з зоологiчних, ботанiчних, мiнералогiчних або анатомiчних колекцiй
б) Колекцiї (2), якi мають iсторичну, палеонтологiчну, етнографiчну або нумiзматичну цiннiсть
A13. Транспортнi засоби, старшi за 75 рокiв
A14. Будь-який iнший антикварiат, який не включено до категорiй з A1 до A13:
а) антикварiат вiд 50 до 100 рокiв:
1) iграшки та iгри
2) вироби зi скла
3) вироби iз золота та срiбла, якi мають художню цiннiсть
4) меблi
5) оптичнi прилади i апарати, фото-i кiнематографiчнi апарати та прилади
6) музичнi iнструменти
7) годинники, наручнi годинники та їх частини
8) вироби з дерева
9) керамiка
10) гобелени
11) килими
12) шпалери
13) зброя
б) антикварiат, якому понад 100 рокiв
Примiтки:
1. Це Положення застосовується до культурних об'єктiв категорiй з А1 до А14 тiльки у випадках, якщо їх вартiсть вiдповiдає або перевищує фiнансовi показники, зазначенi у пунктi 2.
(1) Культурнi об'єкти, яким понад 50 рокiв i якi не належать особам, якi їх створили.
(2) предмети колекцiонування, якi вiднесено до товарної позицiї 9705 Комбiнованої номенклатури Латвiї - такi предмети, характеристики яких вiдповiдають вимогам, що пред'являються до включення в колекцiю. Це вiдносно рiдкiснi предмети, якi зазвичай не використовуються для їх первiсного призначення, але є предметом спецiальних операцiй за межами нормальної торгiвлi аналогiчними виробами, i мають високу вартiсть.
2. Вартiсть культурних цiнностей категорiї А у латах, починаючи з якої необхiдно отримувати дозвiл на вивезення:
2.1. Нульове значення культурних об'єктiв з наступних категорiй:
2.1.1. культурних об'єктiв категорiї A1 (археологiчних об'єктiв);
2.1.2. культурних об'єктiв категорiї А2 (фрагменти, вiдокремленi вiд культурного об'єкта);
2.1.3. культурних об'єктiв категорiї A8 (iнкунабули i рукописи, в тому числi географiчнi карти), а також
2.1.4. культурних об'єктiв категорiї A11 (архiви);
2.2. для культурних цiнностей, зазначених в iнших категорiях вартiсть становить 300 латiв.

 

Iнформацiя щодо надання Литовською Республiкою дозвiльних документiв на вивезення культурних цiнностей

Назва країни Код країни Назва дозвiльного документу на право вивезення iз закордонних країн Категорiї культурних цiнностей, у вiдношеннi яких необхiднi дозвiльнi документи на право вивезення iз ЛР
Литва   Паспорт рухомої культурної цiнностi - Предмети антикварiату (всi створенi 50 i бiльше рокiв тому рухомi матерiальнi твори), iншi рухомi предмети, що мають культурну цiннiсть.
Культурна цiннiсть при цьому визначається як властивiсть рухомого предмета або його частини мати цiннiсть в етнiчному, археологiчному, iсторичному, художньому, науковому, технiчному, релiгiйному, естетичному, меморiальному або iншому вiдношеннi.
- Всi рухомi культурнi цiнностi, якi включенi до Державного Реєстру культурних цiнностей.

 

Iнформацiя щодо надання закордонними країнами дозвiльних документiв на вивезення культурних цiнностей

Назва країни Код країни Назва дозвiльного документа на право вивезення iз закордонних країн Категорiї культурних цiнностей, у вiдношення яких необхiднi дозвiльнi документи на право вивезення iз закордонних країни
Мексиканськi Сполученi Штати MEX Дозвiл на тимчасове або постiйне вивезення культурних цiнностей
(Permiso de Exportacion Temporal o Definitiva de Monumentos o Bienes Muebles Historicos)
Об'єкти матерiальної та духовної культури, що мають художнє, iсторичне, етнографiчне та наукове значення i пiдлягають збереженню, вiдтворенню та охоронi

 

Iнформацiя щодо надання закордонними країнами дозвiльних документiв на вивезення культурних цiнностей

Назва країни Код країни Назва дозвiльного документу на право вивезення iз закордонних країн Категорiї культурних цiнностей, у вiдношеннi яких необхiднi дозвiльнi документи на право вивезення iз закордонних країн
Нiдерланди   Експортна лiцензiя У вiдповiдностi до регламенту Ради ЄС (EC Regulation) про експорт культурних товарiв N 116/2009:
1) археологiчнi об'єкти вiком бiльше 100 рокiв;
2) елементи, якi є частиною художнiх, iсторичних або релiгiйних пам'яток, старше 100 рокiв;
3) картини ручної роботи iншого типу, нiж у пунктах 4 та 5, вартiстю бiльше 150.000 євро
4) акварелi, гуашi, пастелi ручної роботи вартiстю бiльше 30.000 євро;
5) мозаїки ручної роботи та малюнки вартiстю бiльше 15.000 євро;
6) гравюри, вiдбитки, лiтографiї вартiстю бiльше 15.000 євро;
7) оригiнали скульптур та копiї, виробленi так само, як оригiнали, вартiстю бiльше 50.000 євро;
8) фотографiї, фiльми та негативи вартiстю бiльше 15.000 євро;
9) Iнкунабули та манускрипти, у тому числi мапи та музичнi ноти, окремо, чи у колекцiї, старше 50 рокiв;
10) книги старше 100 р., окремо, чи у колекцiї;
11) друкованi мапи старше 200 рокiв;
12) Архiви, або їх елементи старше 50 рокiв;
13) зоологiчнi, ботанiчнi, мiнералогiчнi колекцiї i зразки, палеонтологiчнi, етнографiчнi та нумiзматичнi колекцiї вартiстю бiльше 50.000 євро;
14) транспортнi засоби старше 75 рокiв;
15) будь-якi iншi антикварнi предмети, старше 50 рокiв або у деяких випадках 100 рокiв

 

Iнформацiя щодо надання Норвегiєю дозвiльних документiв на вивезення культурних цiнностей

Країна Код країни Назва дозвiльного документу на право вивезення iз Норвегiї Категорiї культурних цiнностей, для яких необхiднi дозвiльнi документи на право вивезення
Королiвство Норвегiя 578 Заявка на дозвiл для вивезення об'єктiв, що пiдпадають пiд визначення § 23 Закону про захист культурної спадщини вiд 9 червня 1978р та Iнструкцiї Мiнiстерства культури вiд 1 сiчня 2007р.
(дозвiл надається шляхом рiшення про "задоволення" або "вiдхилення" заявки, завiреного пiдписом та печаткою дозвiльного органу).
а) Об'єкти, якi:
- мають особливе значення для норвезької культури та iсторiї;
- мають особливе нацiональне значення;
- стосуються життя перших осiб держави.
б) саамськi культурнi пам'ятки до 1970 року, книжки - до 1930 року (за винятком предметiв, якi перебувають у приватнiй власностi).
в) картини, скульптури, iншi витвори образотворчого мистецтва до 1950 року (за винятком предметiв, якi перебувають у приватнiй власностi).
г) аудiо- та вiдеоматерiали до 1950 року.
д) транспортнi засоби, лiтаки тощо виробництва до 1950 року або їхнi деталi.
е) будинки чи iншi пам'ятки архiтектури, архiвнi матерiали, листи, манускрипти, предмети народного мистецтва, меблi, народнi костюми, зброя, музичнi iнструменти до 1900 року.
є) етнографiчний матерiал до 1900 року.
ж) книжки, карти, друкованi у Норвегiї до 1850 року та за кордоном - до 1650 року.
з) норвезькi монети до 1537 року.
й) археологiчнi знахiдки.

 

Iнформацiя щодо надання Республiкою Перу дозвiльних документiв на вивезення культурних цiнностей

Назва країни Код країни Назва дозвiльного документа на право вивезення з країни Категорiї культурних цiнностей, у вiдношеннi яких необхiднi дозвiльнi документи на право вивезення
Перу PE Свiдоцтво про неналежнiсть предмету до культурної спадщини Копiї предметiв iсторичної та культурної матерiальної спадщини Перу (виробiв з текстилю, золота, срiбла та мiдi, керамiки та напiвкоштовного камiння, iнкрустованої деревини, скам'янiлостей, старовинного посуду тощо).

 

Iнформацiя щодо надання Португалiєю дозвiльного документу на вивезення культурних цiнностей

Назва країни Код країни Назва дозвiльного документа на право вивезення з країни матерiальних цiнностей Категорiї культурних цiнностей для вивезення яких необхiдний дозвiльний документ
Португалiя По ISO 3166-1:
Цифровий: 620
Альфа 3: PRT
Альфа 2: PT
Лiцензiя на вивезення
(Licenca de Exportacao)
1) предмети археологiї, давнiсть яких перевищує 100 рокiв;
2) речi, що є невiд'ємною частиною пам'яток мистецтва, iсторiї або релiгiї;
3) картини та iншi твори образотворчого мистецтва;
4) оригiнали скульптурних творiв та їх елементи;
5) фотографiї, фiльми та вiдповiднi негативи;
6) манускрипти та географiчнi карти;
7) книги давнiстю бiльше 100 рокiв;
8) географiчнi карти давнiстю бiльше 200 рокiв;
9) архiвнi матерiали;
10) зоологiчнi, ботанiчнi та мiнералогiчнi колекцiї;
11) предмети старожитностi вiком вiд 50 до 100 рокiв (iграшки, iгри, скло, ювелiрнi вироби, меблi, оптичне та фото-обладнання, музичнi iнструменти, годинники, дерев'янi, керамiчнi, ковровi та паперовi вироби, зброя);
12) всi предмети старожитностi вiком бiльше 100 рокiв;

 

Iнформацiя щодо надання закордонними країнами дозвiльних документiв на вивезення культурних цiнностей

Назва країни Код країни Назва дозвiльного документу на право вивезення iз закордонних країн Категорiї культурних цiнностей, у вiдношеннi яких необхiднi дозвiльнi документи на право вивезення iз закордонних країн
Республiка Сербiя   1. Експорт-зразок клопотання
2. Список предметiв до виданого дозволу
"...окремi речi, якi тимчасово або на тривалий час можуть вивозитись за кордон, за винятком захищених публiкацiй, щодо яких iснує таке припущення" (стаття 80 Закону про культурнi цiнностi)

 

Iнформацiя щодо надання закордонними країнами дозвiльних документiв на вивезення культурних цiнностей

Назва країни Код країни Назва дозвiльного документу на право вивезення iз закордонних країн Категорiї культурних цiнностей, у вiдношеннi яких необхiднi дозвiльнi документи на право вивезення з ПАР
Пiвденно-Африканська Республiка   Дозвiл спецiального зразка SAHRA на експорт предметiв культурної спадщини 1. Археологiчнi артефакти, палеонтологiчнi та рiдкiснi геологiчi зразки i метеорити, знайденi у Пiвденнiй Африцi, її територiальних водах та морськiй зонi;
2. Артефакти, зокрема монети, посуд, керамiка, ювелiрнi вироби, печатки, зброя, в тому числi вогнепальна зброя, iнструменти i написи, якi знаходились на територiї Пiвденної Африки понад 100-та рокiв;
3. Оригiнальнi споруди та фрагменти пiвденноафриканських iсторичних будiвель;
4. Предмети етнографiчного мистецтва;
5. Предмети, якi стосуються iсторiї Пiвденної Африки, у тому числi науки i технiки, iсторiї вiйн i суспiльств, а також життя народiв i нацiональних лiдерiв, мислителiв, учених та митцiв, а також подiї нацiонального значення;
6. Предмети, якi мають художню цiннiсть та знаходились на територiї Пiвденної Африки понад 50 рокiв, включаючи:
А) картини та малюнки, виготовленi з будь-яких матерiалiв;
Б) друкованi видання, постери, фотографiї, як засоби масової iнформацiї для поширення творчої дiяльностi;
В) художнi колекцiї;
Г) твори скульптурного мистецтва;
Д) твори декоративно-прикладного мистецтва з таких матерiалiв, як скло, керамiка, метал, дерево;
Е) предмети ритуального i символiчного значення, особистi прикраси (намисто, шкiра, метал);
7. Предмети нумiзматики (медалi та монети), фiлателiстична продукцiя (марки), якi знаходились на територiї Пiвденної Африки понад 100-та рокiв;
8. Рукописи, книги, документи, видання, що мають особливу цiннiсть для пiвденноафриканської iсторiї та культури, якi знаходились на територiї Пiвденної Африки понад 50-ти рокiв; iншi предмети якi мають особливе значення вiдповiдно до рекомендацiй Консультативної ради Нацiонального архiву ПАР;
9. Архiвнi документи, у тому числi письмовi звiти, карти, картографiчнi матерiали, друкованi видання, фотографiї, кiнофiльми, звукозаписи, якi знаходились на територiї Пiвденної Африки понад 50-ти рокiв;
10. Меблi, гобелени, килими, предмети одягу та музичнi iнструменти вiком понад 100-та рокiв;
11. Пiвденноафриканськi зоологiчнi, ботанiчнi та геологiчнi зразки, якi знаходились на територiї Пiвденної Африки понад 100-та рокiв.

 

Iнформацiя щодо надання закордонними країнами дозвiльних документiв на вивезення культурних цiнностей

Назва країни Код країни Назва дозвiльного документу на право вивезення iз закордонних країн Категорiї культурних цiнностей, у вiдношеннi яких необхiднi дозвiльнi документи на право вивезення iз закордонних країн
Республiка Македонiя МКД
MKD
531
1. Стандартний дозвiл на тимчасове вивезення (зразок А)
2. Cпецiальний вiдкритий дозвiл для тимчасового вивезення (зразок Б)
3. Загальний вiдкритий дозвiл (зразок В)
4. Дозвiл на вивезення культурних цiнностей (зразок Г)
Рухомi культурнi цiнностi (археологiчнi предмети, етнологiчнi предмети, iсторичнi предмети, мистецькi предмети, архiвнi матерiали, бiблiотечнi цiнностi, аудiовiзуальнi цiнностi), якi мають категорiї:
1. Культурний спадок особливого значення
2. Культурнi цiнностi важливого значення
3. Цiнностi пiд тимчасовим захистом
4. Нацiональне багатство

 

Iнформацiя щодо надання закордонними країнами дозвiльних документiв та вивезення культурних цiнностей

Назва країни Код країни Назва дозвiльного документу на право вивезення культурних цiнностей Категорiї культурних цiнностей, у вiдношеннi яких необхiднi дозвiльнi документи на право вивезення культурних цiнностей
Узбекистан ZU Сертифiкат на право вивезення або тимчасового вивезення культурних цiнностей предмети, пов'язанi з iсторичними подiями в життi народiв, розвитком суспiльства i держави, iсторiєю науки i технiки, а також що вiдносяться до життя i дiяльностi видатних особистостей (державних, полiтичних, суспiльних дiячiв, мислителiв, дiячiв науки, лiтератури, мистецтва);
рiзнi види зброї, що мають iсторичну, художню, наукову та iншу культурну цiннiсть;
художнi цiнностi, що мiстять дорогоцiннi метали i коштовнi каменi;
предмети та їх фрагменти, отриманi в результатi археологiчних розкопок або археологiчних вiдкриттiв i знахiдок, зразкiв грунтiв, археологiчних, геологiчних i iнших зразкiв;
картини та малюнки повнiстю ручної роботи на будь-якiй основi та iз будь-яких матерiалiв;
оригiнальнi скульптурнi твори з будь-яких матерiалiв, включаючи рельєфи;
оригiнальнi художнi композицiї i монтажi з будь-яких матерiалiв;
художньо оформленi предмети культового призначення;
етнографiчнi об'єкти;
гравюри, естампи, лiтографiї, ксилографiї, iншi види графiки та їх оригiнальнi друкарськi форми;
витвори декоративно-прикладного мистецтва (художнi вироби зi скла, керамiки, дерева, металу, кiстки, тканини та iнших матерiалiв);
вироби традицiйних народних художнiх промислiв;
складовi частини i фрагменти архiтектурних, iсторичних, художнiх пам'ятникiв i пам'ятники монументального мистецтва;
старовиннi книги, а також твори друку, що представляють iсторичний, науково-художнiй, лiтературний iнтерес, окремо або в колекцiях;
рiдкiснi рукописи i документальнi пам'ятники, архiви;
фото-, фоно-, кино- i вiдеоматерiали;
музичнi iнструменти;
предмети фiлателiї, нумiзматики, фалеристики, бонистики, сфрагистики та iншi колекцiї;
монети, ордена, медалi, друк, поштовi листiвки (конверти) та iншi предмети колекцiонування;
рiдкiснi колекцiї та зразки флори i фауни, предмети, що представляють iнтерес для таких галузей науки, як мiнералогiя, палеонтологiя, анатомiя;
побутовi iта науковi прилади, iнструменти, що мають побутове i культурне значення (годинник, барометри, ваги, бiноклi, фото-, кiноапарати, швейнi машинки та iншi);
iншi рухомi предмети, зокрема копiї, що мають iсторичне, науково-художнє або iнше культурне значення, а також узятi державою пiд охорону як пам'ятники iсторiї i культури.
Таджикистан TJA Свiдоцтво на право вивезення культурних цiнностей  
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.