МIНIСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я УКРАЇНИ

23.04.10 N 01.03/06

 

Вiце-прем'єр-мiнiстру України
В.П. Семиноженку


Шановний Володимире Петровичу!

     За повiдомленням Всесвiтньої органiзацiї охорони здоров'я, станом на 21 квiтня 2010 року в Таджикистанi зареєстровано понад 120 випадкiв епiдемiчного паралiтичного полiомiєлiту, у тому числi 10 смертельнi. Випадки захворювань реєструються з 26 грудня 2009 року у 20 центральних i пiвденно-захiдних районах Таджикистану, у вiцi вiд 0 до 16 рокiв, 108 з них серед дiтей у вiцi до 5 рокiв.

     Основнi симптоми захворювання та ознаки: гострий початок захворювання (92%), дiарея (20%), паралiч тiльки кiнцiвок (95%), паралiч кiнцiвок i дихальних шляхiв (4%), паралiч кiнцiвок i обличчя (1%), паралiч обличчя (1%).

     20 квiтня 2010 року результати дослiджень методами iмуноферментного аналiзу (IФА) i полiмеразно-ланцюгової реакцiї в режимi реального часу, проведеними в референс-лабораторiї Європейського регiонального бюро ВООЗ в Iнститутi полiомiєлiту i вiрусного енцефалiту (Москва, Росiя), показали наявнiсть "дикого" полiовiруса 1 (WPV1) в п'яти зразках, одержаних вiд хворих.

     Регiональна референс-лабораторiя по полiомiєлiту продовжує проводити лабораторнi дослiдження додаткових зразкiв i секвенування iдентифiкованих вiрусiв WPV1.

     Для пiдтримки Мiнiстерства охорони здоров'я Республiки Таджикистан 16 квiтня 2010 року ВООЗ направила групу консультантiв, проводяться протиепiдемiчнi заходи.

     Епiдемiчний паралiтичний полiомiєлiт - гостре iнфекцiйне захворювання, дитячий спинномозковий паралiч, зумовлений ураженням сiрої речовини спинного мозку та характеризується переважно патологiєю нервової системи, етiологiчним фактором якого є "дикий" вiрус полiомiєлiту. Джерело iнфекцiї як правило хвора або безсимптомно перехворiвша людина. Зараження найчастiше вiдбувається при попаданнi в рот активного вiрусу через забрудненi руки та їжу. Механiчними переносниками вiрусу можуть бути мухи.

     Запобiгання захворюванню у побутi базується на класичних заходах особистої гiгiєни - часте миття рук, змiна бiлизни, застосування дезiнфiкуючих засобiв для прибирання поверхонь, вживання доброякiсної їжi та води з дотриманням правил гiгiєни та iн.

     Звертається увага на будь-якi ускладнення у здоров'ї дiтей.

     Основним профiлактичним заходом є специфiчна профiлактика. Введення в практику вакцин вiд полiомiєлiту забезпечило швидке зниження захворюваностi, а на багатьох територiях - повну лiквiдацiю хвороби. Україна з 2002 року є вiльною вiд "дикого" полiовiрусу. З 1993 року в Українi не видiлявся вiрус полiомiєлiту, а з 1995 року не реєструються випадки захворювання на полiомiєлiт, викликанi "диким" полiовiрусом.

     Ендемiчними з полiомiєлiту у свiтi залишається 4 країни (Iндiя, Пакистан, Афганiстан, Нiгерiя). Проте активнi спалахи полiомiєлiту спостерiгаються у Сенегалi, Мавританiї, Анголi, Малi, Чадi, Сьерра Леоне, Гвiнеї, Лiберiї, Буркiна Фасо та Камерунi.

     У зв'язку iз цим iснує можливiсть ввезення "дикого" полiовiрусу з ендемiчних регiонiв, а вiдтепер - з Таджикистану в Україну.

     Щоб не допустити завозу в нашу країну випадкiв гострого паралiтичного полiомiєлiту з вищезазначених країн, треба i далi ретельно проводити епiдемiологiчний монiторинг за полiомiєлiтом, першочергову увагу серед комплексу профiлактичних та протиепiдемiчних заходiв придiляти створенню високого рiвня популяцiйного iмунiтету проти полiомiєлiту, проводити вiрусологiчний монiторинг за циркуляцiєю в довкiллi та у хворих на гострi в'ялi паралiчi ентеровiрусiв, у тому числi полiовiрусiв.

     У зв'язку з ситуацiєю, що склалася, Європейське Регiональне бюро ВООЗ рекомендує нацiональним органам охорони здоров'я в пiвденнiй i схiднiй частинi регiону розглянути можливiсть вживання наступних першочергових заходiв:

     · Перевiрити наявнiсть i актуальнiсть планiв дiй у вiдповiдь на виявлення "дикого" полiовiруса для забезпечення готовностi.

     · Пiдсилити спостереження за ГВП по всiй країнi i забезпечити регулярний збiр даних про випадки ГВП, своєчасно доводити цю iнформацiю через систему CISID до вiдома Європейського Регiонального бюро ВООЗ. Високопрiоритетнi регiони, в яких необхiдно здiйснювати заходи щодо розширення епiднагляду, включають райони з низьким рiвнем охоплення щепленнями проти полiомiєлiту; вiддаленi райони, де доступ до медичних послуг обмежений, райони з мiгрантами i незареєстрованими групами населення i райони, що мають торговi зв'язки з Таджикистаном.

     · В рамках посилення нагляду за ГВП проводити активне виявлення пiдозрiлих i ретроспективних випадкiв, зокрема органiзовувати регулярнi щотижневi перевiрки окремих медичних установ, куди зазвичай госпiталiзуються пацiєнти з симптомами ГВП, i куди вони найчастiше звертаються за медичною допомогою (наприклад, лiкувальнi установи третинного рiвня, фiзiотерапевтичнi центри) i забезпечити ведення щотижневої, зокрема нульової, звiтностi

     · Розслiдувати кожен випадок ГВП i збирати наступнi данi: клiнiчнi прояви, вiдомостi про щеплення проти полiомiєлiту, наявнiсть в анамнезi поїздок. Особлива увага придiляється контактним особам у вiцi до 15 рокiв, у них проводиться вiдбiр фекальних проб.

     · Негайно направляти зразки стiльця, одержанi вiд хворих ГВП i контактних з ними осiб в нацiональнi i регiональнi референс-лабораторiї полiомiєлiту. Щоб уникнути затримок у виявленнi, необхiдно направляти зразки негайно, не чекаючи пiдходу iнших проб.

     · Медичнi працiвники повиннi бути поiнформованi про необхiднiсть використання всiх можливостей для виявлення вiдомостей про щеплення проти полiомiєлiту i вирiшення питання про iмунiзацiю всiх дiтей вакциною проти полiомiєлiту вiдповiдно до нацiонального календаря щеплень, особливо дiтей у вiцi до 5 рокiв.

     Крiм того, з метою попередження занесення захворювання на територiї України, необхiдно:

     1. Посилити контроль за пасажирами повiтряних суден, що прибувають з ендемiчних країн та країн, де реєструються випадки захворювань на полiомiєлiт, з метою можливого виявлення хворих, якi мають вiдповiднi симптоми.

     2. Органiзувати роботу з iнформування екiпажiв лiтакiв та робiтникiв аеропортiв про епiдемiчну ситуацiю з полiомiєлiту в Таджикистанi, заходах особистої профiлактики, необхiдностi активного виявлення хворих з подальшим повiдомленням про це спiвробiтникiв санiтарно-карантинних пунктiв та медичних служб аеропортiв.

     3. При виявленнi хворих та пiдозрiлих на полiомiєлiт iнфекцiю органiзувати направлення у лiкувально-профiлактичнi заклади та термiнове iнформування Мiнiстерство охорони здоров'я України.

     4. Iнформувати туристичнi фiрми та органiзацiї, якi направляють туристiв та фахiвцiв до Таджикистану про епiдемiчну ситуацiю i необхiднiсть iнформування громадян, якi планують виїзд в зазначену країну.

     5. У системi епiдемiологiчного нагляду за ГВП полiомiєлiтом пiдсилити спостереження за осередками на предмет виявлення та вiрусологiчного обстеження осiб з будь-якими клiнiчними проявами, що спiвпадають з симптомами, що можуть бути викликанi "диким" полiовiрусом. Забезпечити вiрусологiчне обстеження всiх хворих на ГВП.

     6. Для iзоляцiї вiрусу використовувати клiтинну культуру RD, Hep-2, L20b. При вiдсутностi дiагностичних сироваток для iдентифiкацiї iзолятiв, видiленi штами надсилати до центральної та регiональних референт-лабораторiй з дiагностики полiомiєлiту.

     7. У разi загострення епiдемiчної ситуацiї з метою її контролю та швидкої дiагностики випадкiв захворювання, передбачити закупiвлю необхiдної кiлькостi специфiчних дiагностичних сироваток та дiагностичних наборiв (у т.ч. для проведення дослiджень методом ПЛР).

     Мiнiстерство охорони здоров'я своїм листом направило зазначенi заходи Мiнiстру охорони здоров'я Автономної Республiки Крим, начальникам управлiнь охорони здоров'я обласних, Севастопольської мiської державної адмiнiстрацiї, Головного управлiння охорони здоров'я та медичного забезпечення Київської мiської державної адмiнiстрацiї, Головному державному санiтарному лiкарю Автономної Республiки Крим, головним державним санiтарним лiкарям областей, мiст Києва i Севастополя, на водному, залiзничному та повiтряному транспортi, об'єктiв з особливим режимом роботи, Мiноборони, МВС, Держкомкордону, СБУ, головному лiкарю Центральної санепiдстанцiї МОЗ України, санепiдстанцiї державного управлiння справами.

З повагою
Головний державний санiтарний лiкар України
Перший заступник Мiнiстра
Г.С. Рожков
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.