КАБIНЕТ МIНIСТРIВ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА
Київ

вiд 22 вересня 2021 р. N 1006


Про внесення змiн до Технiчного регламенту простих посудин високого тиску

     Кабiнет Мiнiстрiв України постановляє:

     1. Внести до Технiчного регламенту простих посудин високого тиску, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 28 грудня 2016 р. N 1025 (Офiцiйний вiсник України, 2017 р., N 4, ст. 130), змiни, що додаються.

     2. Ця постанова набирає чинностi через шiсть мiсяцiв з дня її опублiкування.

Прем'єр-мiнiстр України Д. ШМИГАЛЬ

Iнд. 75

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 22 вересня 2021 р. N 1006

ЗМIНИ,
що вносяться до Технiчного регламенту простих посудин високого тиску

     1. У пунктi 4:

     1) пiдпункт 3 пiсля слiв "торговельною маркою" доповнити словами "(знаком для товарiв i послуг)";

     2) пiдпункт 5 викласти в такiй редакцiї:

     "5) гармонiзований європейський стандарт - європейський стандарт, прийнятий на основi запиту Європейської Комiсiї для застосування законодавства Європейського Союзу щодо гармонiзацiї;";

     3) пiдпункт 14 пiсля слова "включаючи" доповнити словом "калiбрування,".

     2. Пункт 37 викласти в такiй редакцiї:

     "37. Перелiк нацiональних стандартiв для цiлей застосування цього Технiчного регламенту (далi - перелiк нацiональних стандартiв) затверджується та оприлюднюється вiдповiдно до закону.

     Вiдповiднiсть посудин, в яких добуток максимального робочого тиску на об'єм (РБ х V) перевищує 50 бар на 1 лiтр, стандартам з перелiку нацiональних стандартiв або їх частинам надає презумпцiю вiдповiдностi таких посудин суттєвим вимогам щодо безпечностi, визначеним у додатку 1, якi встановлюються такими стандартами чи їх частинами.".

     3. У пунктi 52 цифри "52 - 60" замiнити цифрами "521 - 5211".

     4. Пiсля роздiлу "Призначення органiв з оцiнки вiдповiдностi" доповнити Технiчний регламент роздiлом такого змiсту:

"Спецiальнi вимоги до призначених органiв

     521. Орган з оцiнки вiдповiдностi повинен бути юридичною особою - резидентом України незалежно вiд форми власностi.

     522. Орган з оцiнки вiдповiдностi повинен бути третьою стороною, незалежною вiд особи, яка надає посудину, та вiд особи, яка заiнтересована в такiй посудинi як споживач чи користувач.

     523. Орган з оцiнки вiдповiдностi, який є членом об'єднання пiдприємцiв, яке представляє юридичних осiб та/або фiзичних осiб - пiдприємцiв, що беруть участь у проектуваннi, виготовленнi, постачаннi, складаннi, використаннi чи обслуговуваннi посудин, якi оцiнює такий орган, може вважатися третьою стороною за умови доведення незалежностi зазначеного органу та вiдсутностi будь-якого конфлiкту iнтересiв.

     524. Орган з оцiнки вiдповiдностi, його керiвник, заступники керiвника та персонал, вiдповiдальний за виконання завдань з оцiнки вiдповiдностi, не повиннi бути проектувальником, виробником, iмпортером, розповсюджувачем, монтажником, покупцем, власником, користувачем чи вiдповiдальним за обслуговування посудин, якi вони оцiнюють, або представником будь-якої з таких сторiн. Зазначена вимога не виключає використання оцiнюваних посудин, якi є необхiдними для роботи органу з оцiнки вiдповiдностi, чи використання таких посудин в особистих цiлях.

     Орган з оцiнки вiдповiдностi, його керiвник, заступники керiвника та персонал, вiдповiдальний за виконання завдань з оцiнки вiдповiдностi, не повиннi брати безпосередньої участi у проектуваннi, виготовленнi чи конструюваннi, реалiзацiї, монтажi, використаннi чи обслуговуваннi посудин, якi вони оцiнюють, або представляти сторони, що беруть участь у такiй дiяльностi. Вони не повиннi займатися будь-якою дiяльнiстю, яка може суперечити незалежностi їх суджень або їх доброчесностi стосовно дiяльностi з оцiнки вiдповiдностi, на провадження якої вони призначаються чи призначенi. Зазначена вимога стосується, зокрема, послуг з консультування.

     Органи з оцiнки вiдповiдностi повиннi забезпечувати дотримання субпiдрядниками або дочiрнiми пiдприємствами, якi ним залучаються до виконання конкретних робiт, пов'язаних з оцiнкою вiдповiдностi, вимог щодо нерозголошення iнформацiї, що становить предмет професiйної таємницi, об'єктивностi та неупередженостi дiяльностi з оцiнки вiдповiдностi таких органiв.

     525. Органи з оцiнки вiдповiдностi та їх персонал повиннi провадити дiяльнiсть з оцiнки вiдповiдностi належним чином та iз забезпеченням технiчної компетентностi у визначенiй галузi та бути вiльними вiд будь-якого тиску i спонукань зокрема фiнансового характеру, якi могли б впливати на їх судження чи результати їх дiяльностi з оцiнки вiдповiдностi, особливо з боку осiб чи груп осiб, заiнтересованих у результатах такої дiяльностi.

     526. Орган з оцiнки вiдповiдностi повинен бути здатним виконувати всi завдання з оцiнки вiдповiдностi, покладенi на нього згiдно з пунктом 14 додатка 1 i додатком 2 до цього Технiчного регламенту, для виконання яких вiн призначається чи був призначений, незалежно вiд того, чи такi завдання виконуються самим органом з оцiнки вiдповiдностi, чи вiд його iменi та пiд його вiдповiдальнiсть.

     Орган з оцiнки вiдповiдностi в будь-який час i для кожної процедури оцiнки вiдповiдностi та кожного виду посудини, для виконання яких вiн призначається чи був призначений, повинен мати необхiднi:

     персонал з технiчними знаннями та достатнiм i вiдповiдним досвiдом для виконання завдань з оцiнки вiдповiдностi;

     описи процедур, згiдно з якими здiйснюється оцiнка вiдповiдностi, що забезпечують прозорiсть i вiдтворюванiсть таких процедур. Орган з оцiнки вiдповiдностi повинен застосовувати вiдповiднi полiтики та процедури, що дають змогу розрiзняти завдання, якi вiн виконує як призначений орган, та iншу дiяльнiсть;

     процедури для провадження дiяльностi з оцiнки вiдповiдностi з належним урахуванням величини суб'єкта господарювання, що замовляє роботи з оцiнки вiдповiдностi, галузi, в якiй вiн дiє, його структури, ступеня складностi технологiї виробництва вiдповiдної продукцiї та масового чи серiйного характеру виробничого процесу.

     Орган з оцiнки вiдповiдностi повинен мати засоби, необхiднi для виконання в належний спосiб технiчних i адмiнiстративних завдань, пов'язаних iз дiяльнiстю з оцiнки вiдповiдностi, а також мати доступ до всього iншого необхiдного обладнання чи матерiально-технiчної бази.

     527. Персонал, вiдповiдальний за виконання завдань з оцiнки вiдповiдностi, повинен мати:

     ґрунтовну технiчну i професiйну пiдготовку, що охоплює всю дiяльнiсть з оцiнки вiдповiдностi, стосовно якої орган з оцiнки вiдповiдностi призначається чи був призначений;

     достатнi знання вимог, що стосуються робiт з оцiнки вiдповiдностi, якi вони проводять, та вiдповiднi повноваження для їх проведення;

     вiдповiднi знання та розумiння суттєвих вимог щодо безпечностi, визначених у додатку 1 до цього Технiчного регламенту, стандартiв з перелiку нацiональних стандартiв, що застосовуються, а також вiдповiдних положень законодавства України та Європейського Союзу щодо умов реалiзацiї посудин;

     вмiння складати сертифiкати, протоколи та звiти, якi пiдтверджують проведення оцiнок вiдповiдностi.

     528. Повинна бути гарантована неупередженiсть органiв з оцiнки вiдповiдностi, їх керiвника, заступникiв керiвника та персоналу, вiдповiдального за виконання завдань з оцiнки вiдповiдностi.

     Оплата працi керiвника, заступникiв керiвника органу з оцiнки вiдповiдностi та його персоналу, вiдповiдального за виконання завдань з оцiнки вiдповiдностi, не повинна залежати вiд кiлькостi проведених оцiнок вiдповiдностi чи їх результатiв.

     529. Органи з оцiнки вiдповiдностi повиннi укласти договiр страхування вiдповiдальностi перед третiми особами на час провадження дiяльностi призначеного органу.

     5210. Персонал органу з оцiнки вiдповiдностi зобов'язаний не розголошувати iнформацiю, що становить предмет професiйної таємницi призначених органiв, отриману пiд час виконання завдань згiдно з пунктом 14 додатка 1 i додатком 2 до цього Технiчного регламенту, без згоди замовника робiт з оцiнки вiдповiдностi чи особи, якої стосується така iнформацiя (крiм випадкiв надання зазначеної iнформацiї вiдповiдно до закону), та не використовувати таку iнформацiю у своїх iнтересах або в iнтересах третiх осiб.

     5211. Органи з оцiнки вiдповiдностi повиннi брати участь у вiдповiднiй дiяльностi iз стандартизацiї або забезпечувати iнформованiсть свого персоналу, вiдповiдального за виконання завдань з оцiнки вiдповiдностi, про таку дiяльнiсть.

     Органи з оцiнки вiдповiдностi повиннi брати участь у дiяльностi секторальної групи призначених органiв, утвореної згiдно з пунктом 65 цього Технiчного регламенту, або забезпечувати iнформованiсть свого персоналу, вiдповiдального за виконання завдань з оцiнки вiдповiдностi, про таку дiяльнiсть, а також повиннi застосовувати документи, пiдготовленi за результатами роботи зазначеної групи, як загальнi настанови.".

     5. Пункти 53 i 54 викласти в такiй редакцiї:

     "53. У разi коли призначений орган залучає до виконання конкретних робiт, пов'язаних з оцiнкою вiдповiдностi, субпiдрядника або своє дочiрнє пiдприємство вiн повинен забезпечити вiдповiднiсть зазначеного субпiдрядника чи дочiрнього пiдприємства спецiальним вимогам до призначених органiв, визначеним у пунктах 521 - 5211 цього Технiчного регламенту, та повiдомити про його залучення орган, що призначає.

     54. Призначенi органи несуть повну вiдповiдальнiсть за роботи, що виконуються субпiдрядниками або дочiрнiми пiдприємствами, незалежно вiд того, є вони резидентами чи нерезидентами України.

     Субпiдрядники та дочiрнi пiдприємства, що є нерезидентами України, повиннi вiдповiдати спецiальним вимогам до призначених органiв тiєю мiрою, якою такi вимоги можуть бути застосованi до нерезидентiв України.".

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.