НАЦIОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ

вiд 15.07.2022 р. N 50-0006/48530

 

Банкам України та їх фiлiям
Асоцiацiя українських банкiв
Незалежна асоцiацiя банкiв України
Уповноваженим фiнансовим установам
Нацiональний оператор поштового зв'язку


Про змiни в грошовому обiгу Арабської Республiки Єгипет

     Повiдомляємо, що Центральний банк Єгипту ввiв в обiг нову банкноту номiналом 10 єгипетських фунтiв. Паперовi банкноти попереднього випуску залишаються законним платiжним засобом i знаходитимуться в обiгу паралельно з банкнотами нового зразка.

     За iнформацiєю, розмiщеною на офiцiйному сайтi Центрального банку Єгипта (https://www.cbe.org.eg/ar/BankNote/Pages/EgyptianCurrency.aspx), нова банкнота номiналом 10 єгипетських фунтiв виконана на полiмернiй основi. Переважаючi кольори банкноти - коричневий, червоний i жовтий.

     Основне зображення лицьового боку - мечеть Аль-Фаттах Аль-Алiм у Новiй адмiнiстративнiй столицi Єгипту.

     Основнi зображення зворотного боку - статуя жiнки-фараона Хатшепсут, будiвля сучасної Олександрiйської бiблiотеки, пiрамiди.

     На лицьовому боцi банкноти написи виконанi арабською мовою, на зворотному боцi - англiйською.

Основнi елементи захисту нової банкноти 10 єгипетських фунтiв
за iнформацiєю, розмiщеною на офiцiйному сайтi Центрального банку Єгипта:
(https://www.cbe.org.eg/ar/BankNote/Pages/EgyptianCurrency.aspx)

     1. Велике прозоре вiкно (в лiвiй частинi банкноти) iз металiзованими зображеннями мечетi Аль-Фаттах Аль-Алiм та цифрового позначення номiналу, виконаного схiдно-арабськими цифрами, що використовуються в Єгиптi. З лицьового боку банкноти зображення мають срiблястий колiр, iз зворотного боку - золотистий, при змiнi кута нахилу банкноти - забарвлюються у рiзнi кольори.

     На куполi мечетi мiстяться деметалiзованi мiкрозображення цифрового позначення номiналу, виконанi схiдно-арабськими та арабськими (європейськими) цифрами.

     2. Наскрiзний елемент (у лiвiй частинi банкноти): стилiзоване зображення квiтки лотоса.

     3. Рельєфнi елементи: зображення i написи на лицьовому боцi банкноти, зокрема, назва банку арабською мовою у верхнiй частинi банкноти та цифрове позначення номiналу схiдно-арабськими цифрами у верхньому правому кутi.

     4. Мiкротексти та захиснi фоновi сiтки на лицьовому та зворотному боцi банкноти.

     5. Елементи захисту, що визначаються в ультрафiолетових променях на лицьовому боцi банкноти: орнаментальне зображення в центральнiй частинi, що мiстить цифрове позначення номiналу "10" та має люмiнесценцiю зеленого та жовтого кольорiв; напис арабською мовою в лiвiй частинi, що має люмiнесценцiю оранжевого кольору.

Директор Департаменту грошового обiгу Нацiонального банку України Вiктор ЗАЙВЕНКО
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.