ПРАВЛIННЯ НАЦIОНАЛЬНОГО БАНКУ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

15.12.2004 N 639


Про затвердження Положення про порядок здiйснення банками операцiй за гарантiями в нацiональнiй та iноземних валютах

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
13 сiчня 2005 р. за N 41/10321

Iз змiнами i доповненнями, внесеними
постановами Правлiння Нацiонального банку України
вiд 9 лютого 2017 року N 8,
вiд 25 сiчня 2018 року N 5,
вiд 9 липня 2020 року N 99


     Вiдповiдно до статей 7, 44 Закону України "Про Нацiональний банк України", Закону України "Про банки i банкiвську дiяльнiсть" та з метою встановлення порядку здiйснення банками операцiй за гарантiями в нацiональнiй та iноземних валютах Правлiння Нацiонального банку України постановляє:

     1. Затвердити Положення про порядок здiйснення банками операцiй за гарантiями в нацiональнiй та iноземних валютах, що додається.

     2. Департаменту платiжних систем (В.М. Кравець) пiсля державної реєстрацiї в Мiнiстерствi юстицiї України довести змiст цiєї постанови до вiдома територiальних управлiнь Нацiонального банку України та банкiв України для керiвництва та використання в роботi.

     3. Контроль за виконанням цiєї постанови покласти на начальникiв територiальних управлiнь Нацiонального банку України.

     4. Постанова набирає чинностi через 10 днiв пiсля державної реєстрацiї в Мiнiстерствi юстицiї України.

В.о. Голови А.П.Яценюк

 

АТВЕРДЖЕНО
Постанова Правлiння Нацiонального банку України
15 грудня 2004 року N 639
(у редакцiї постанови Правлiння Нацiонального банку України
вiд 25 сiчня 2018 року N 5)
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
13 сiчня 2005 р. за N 41/10321

ПОЛОЖЕННЯ
про порядок здiйснення банками операцiй за гарантiями в нацiональнiй та iноземних валютах

Роздiл I. Загальнi положення

     Це Положення розроблено вiдповiдно до Цивiльного кодексу України, Законiв України "Про Нацiональний банк України", "Про банки i банкiвську дiяльнiсть", "Про фiнансовi послуги та державне регулювання ринкiв фiнансових послуг", "Про валюту i валютнi операцiї", iнших законодавчих актiв України та нормативно-правових актiв Нацiонального банку України (далi - Нацiональний банк).

(пункт 1 у редакцiї постанови Правлiння Нацiонального банку України вiд 09.07.2020р. N 99)

     2. Це Положення регулює загальний порядок, умови надання та отримання банками гарантiй/контргарантiй та їх виконання.

     3. Термiни в цьому Положеннi вживаються в такому значеннi:

     1) авiзуючий банк - банк, який авiзує гарантiю та надає письмове повiдомлення щодо наданої гарантiї бенефiцiару або банку-гаранту, або iншому банку;

     2) базовi вiдносини - вiдносини мiж принципалом та бенефiцiаром, якi виникають на пiдставi договору, iнших правочинiв, тендерної документацiї, законодавчих актiв щодо зобов'язань принципала на користь бенефiцiара, виконання яких забезпечує гарантiя;

     3) банк бенефiцiара - банк, що обслуговує бенефiцiара за гарантiєю;

     4) банк-гарант - банк, який надає гарантiю на користь бенефiцiара;

     5) банк-контргарант - банк, який надає контргарантiю на користь банку-гаранта або на користь iншого банку-контргаранта;

     6) бенефiцiар - особа, на користь якої надається гарантiя/контргарантiя;

     7) вимога - лист або повiдомлення з вимогою до банку-гаранта/банку-контргаранта сплатити кошти за гарантiєю/контргарантiєю. Вимога за гарантiєю складається бенефiцiаром i подається у довiльнiй формi, якщо iнше не визначено умовами гарантiї (у якiй має зазначатися, у чому полягає порушення принципалом базових вiдносин, забезпечених гарантiєю), або надсилається у формi повiдомлення банку-гаранту. Вимога за контргарантiєю складається банком-гарантом (або iншим банком-контргарантом) i подається за довiльною, якщо iнше не визначено умовами контргарантiї, формою або надсилається у формi повiдомлення банку-контргаранту;

     8) гарантiйний випадок - одержання банком-гарантом/банком-контргарантом вимоги бенефiцiара, що становить належне представлення, протягом строку дiї або до дати закiнчення дiї гарантiї/контргарантiї, що свiдчить про порушення принципалом базових вiдносин;

     9) гарантiя - спосiб забезпечення виконання зобов'язань, вiдповiдно до якого банк-гарант бере на себе грошове зобов'язання перед бенефiцiаром сплатити кошти в разi настання гарантiйного випадку. Зобов'язання банку-гаранта перед бенефiцiаром не залежить вiд базових вiдносин, якi забезпечуються такою гарантiєю (їх припинення або недiйсностi), зокрема i тодi, коли посилання на такi базовi вiдносини безпосередньо мiститься в текстi гарантiї;

     10) контргарантiя - гарантiя, яку надає банк-контргарант на користь банку-гаранта або iншого банку-контргаранта;

     11) належне представлення - представлення документiв за гарантiєю/контргарантiєю, яке вiдповiдає вимогам i умовам такої гарантiї/контргарантiї; вимогам правил, яким пiдпорядковується гарантiя/контргарантiя, а якщо немає вiдповiдного положення в гарантiї/контргарантiї або правилах, - мiжнароднiй стандартнiй практицi за гарантiями/контргарантiями;

     12) представлення - означає доставку документа за гарантiєю/контргарантiєю банку-гаранту/банку-контргаранту;

     13) принципал (аплiкант, наказодавець) - особа, зазначена в гарантiї як така, яка має зобов'язання за базовими вiдносинами, що забезпечуються такою гарантiєю;

     14) тендерна документацiя - документацiя, що готується замовником тендера i використовується особами - учасниками тендера для пiдготовки та їх участi в тендерi.

     Iншi термiни в цьому Положеннi вживаються в значеннях, наведених у законах України.

     4. Вимоги цього Положення поширюються на банки - резиденти України, якi беруть участь у здiйсненнi операцiй за гарантiями/контргарантiями.

     5. Банк-гарант/банк-контргарант надає гарантiї/контргарантiї як у нацiональнiй, так i в iноземних валютах для забезпечення виконання принципалом своїх зобов'язань перед бенефiцiаром за базовими вiдносинами.

     6. Операцiї за гарантiями/контргарантiями здiйснюються банками за дорученням принципала або iншого банку-контргаранта в порядку, визначеному цим Положенням, у разi надання останнiми вiдповiдного належного забезпечення або без нього.

     7. Банк-гарант/банк-контргарант приймає рiшення про умови видачi гарантiї/контргарантiї вiдповiдно до своїх внутрiшнiх положень з урахуванням вимог частин першої - третьої статтi 10 Закону України "Про запобiгання та протидiю легалiзацiї (вiдмиванню) доходiв, одержаних злочинним шляхом, фiнансуванню тероризму та фiнансуванню розповсюдження зброї масового знищення".

     8. Банк надає гарантiю безпосередньо бенефiцiару або передає її через авiзуючий банк, або через банк-кореспондент та/або банк бенефiцiара, або безпосередньо принципалу для подальшого її передавання бенефiцiару.

     9. Вiдповiдальнiсть банку-гаранта в разi порушення ним свого обов'язку не обмежується сумою, на яку надано гарантiю, якщо iнше не встановлено в гарантiї.

     10. Строк дiї контргарантiї повинен закiнчуватися пiзнiше строку дiї самої гарантiї. Операцiя за контргарантiєю є завершеною пiсля повернення банком-гарантом коштiв грошового забезпечення (покриття) до банку-контргаранта або пiсля здiйснення сплати коштiв за контргарантiєю та/або в разi закiнчення строку дiї контргарантiї i дострокового припинення гарантiї.

     11. Сума коштiв грошового забезпечення (покриття) за гарантiєю/контргарантiєю за вимогою банку-гаранта/банку-контргаранта може бути збiльшена на суму можливих ризикiв вiд змiни курсiв iноземних валют, якщо валюта грошового забезпечення (покриття) гарантiї/контргарантiї вiдрiзняється вiд виду валюти, у якiй надана гарантiя/контргарантiя i за умови, якщо це передбачено в заявi про надання гарантiї/контргарантiї та/або в договорi, укладеному мiж принципалом [iншою особою, яка розмiстила грошове забезпечення (покриття) за гарантiєю], i банком-гарантом/банком-контргарантом або банком-гарантом та банком-контргарантом.

     12. Банки, якi беруть участь у здiйсненнi операцiй за гарантiями/контргарантiями, утримують комiсiйну винагороду та вiдшкодування витрат вiдповiдно до умов гарантiї/контргарантiї та/або на пiдставi договору про надання гарантiї/контргарантiї або iншого вiдповiдного договору, у якому передбаченi умови утримання комiсiйної винагороди та вiдшкодування витрат.

     Резидент сплачує банку-резиденту комiсiйну винагороду лише в нацiональнiй валютi.

     Принципал у разi вiдкриття гарантiї в iноземнiй валютi та недостатностi коштiв в iноземнiй валютi для оплати комiсiйної винагороди та вiдшкодування витрат, що стосуються обслуговування гарантiї iноземним(и) банком(ами), має право за власний рахунок здiйснити купiвлю зазначеної iноземної валюти на валютному ринку України.

(пункт 12 доповнено абзацом третiм згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 09.07.2020р. N 99)

     13. Документи, оформлення яких передбачено вимогами цього Положення для здiйснення операцiй за гарантiями/контргарантiями, створюються в електронному або паперовому виглядi та подаються в тому виглядi, у якому вони були створенi.

     Паперовi копiї документiв, використання яких передбачено вимогами цього Положення для здiйснення операцiй за гарантiями, засвiдчуються в установленому законодавством України порядку.

     Учасники операцiй за гарантiями обмiнюються електронними документами або за допомогою системи S.W.I.F.T. з використанням мiжнародних стандартiв або визначають порядок обмiну та засвiдчення цих документiв на договiрних засадах з урахуванням вимог законодавства України.

     14. Копiї документiв, що подаються принципалом до банку-гаранта/банку-контргаранта, залишаються в такому банку на зберiганнi в справi, що формується банком-гарантом/банком-контргарантом за гарантiєю/контргарантiєю (далi - справа).

     15. Банк веде справу, журнал реєстрацiї наданих/отриманих гарантiй/контргарантiй у паперовому або електронному виглядi.

     16. Учасники операцiй за гарантiями пiд час забезпечення виконання зобов'язань у нацiональнiй та iноземних валютах мають право використовувати всi гарантiї/контргарантiї, що пiдпорядковуються унiфiкованим правилам для гарантiй або iншим мiжнародним документам, що регулюють питання здiйснення операцiй за гарантiями/контргарантiями, з урахуванням мiжнародної стандартної банкiвської практики та особливостей, визначених цим Положенням, i що не суперечать законодавству України.

(пункт 16 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 09.07.2020р. N 99)

II. Порядок оформлення та подання принципалом до банку-гаранта заяви про надання гарантiї

     17. Принципал або особа, яка дiє в його iнтересах (далi - принципал), для отримання гарантiї подає до банку-гаранта заяву про надання гарантiї.

     18. Заява про надання гарантiї складається в довiльнiй формi та повинна обов'язково мiстити реквiзити, передбаченi в пунктi 19 роздiлу II цього Положення.

     Банк-гарант має право вимагати вiд принципала зазначення в заявi про надання гарантiї iншої додаткової iнформацiї.

     19. Заява про надання гарантiї обов'язково повинна мiстити такi реквiзити:

     1) найменування та мiсцезнаходження банку-гаранта або умови визначення банку-гаранта банком-контргарантом;

     2) назву документа "Заява про надання гарантiї";

     3) дату складання та номер заяви про надання гарантiї (число - цифрами, мiсяць - цифрами або словами, рiк - цифрами);

     4) повне найменування принципала - юридичної особи, для принципала - фiзичної особи - прiзвище, iм'я та по батьковi (за наявностi);

     5) код згiдно з Єдиним державним реєстром пiдприємств та органiзацiй України (далi - ЄДРПОУ) - для принципала - юридичної особи - резидента; реєстрацiйний номер облiкової картки платника податкiв - для принципала - фiзичної особи - резидента або серiя (за наявностi) та номер паспорта (для фiзичних осiб, якi через свої релiгiйнi переконання вiдмовляються вiд прийняття реєстрацiйного номера облiкової картки платника податкiв);

     6) назву нацiональної валюти або iноземної валюти, у якiй надається гарантiя, словами та цифровий або лiтерний код iноземної валюти вiдповiдно до Класифiкатора iноземних валют та банкiвських металiв, затвердженого постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 04 лютого 1998 року N 34 (у редакцiї постанови Правлiння Нацiонального банку України вiд 19 квiтня 2016 року N 269) (зi змiнами) (далi - Класифiкатор);

     7) суму гарантiї цифрами та словами;

     8) реквiзити договору або iншого правочину, який згiдно iз законодавством України має силу договору (за наявностi), або посилання на реквiзити тендерної документацiї, де передбаченi базовi вiдносини;

     9) найменування бенефiцiара - юридичної особи, для бенефiцiара - фiзичної особи - прiзвище, iм'я, по батьковi (за наявностi);

     10) код згiдно з ЄДРПОУ - для бенефiцiара - юридичної особи - резидента; реєстрацiйний номер облiкової картки платника податкiв - для бенефiцiара - фiзичної особи - резидента або серiя (за наявностi) та номер паспорта (для фiзичних осiб, якi через свої релiгiйнi переконання вiдмовляються вiд прийняття реєстрацiйного номера облiкової картки платника податкiв);

     11) умови гарантiї;

     12) строк дiї гарантiї/дата закiнчення дiї гарантiї;

     13) пiдпис(и) уповноваженої(их) особи(iб) принципала - юридичної особи (для принципала - фiзичної особи - лише її пiдпис).

     20. Принципал має право в заявi про надання гарантiї доручити банку-гаранту:

     1) списати кошти в нацiональнiй або iноземних валютах з поточного рахунку принципала для резервування грошового забезпечення (покриття) гарантiї;

     2) утримати з належних йому коштiв комiсiйну винагороду та вiдшкодувати витрати, що належать банку-гаранту та iншим банкам, що беруть участь у наданнi гарантiї;

     3) здiйснити iншi дiї.

     21. Принципал разом iз заявою про надання гарантiї подає до банку-гаранта такi документи:

     1) копiю договору або iншого правочину, який згiдно iз законодавством України має силу договору (за наявностi), у якому може бути передбачено надання гарантiї (далi - договiр), або копiю тендерної документацiї (за наявностi).

     Принципал має право не подавати вiдповiдної тендерної документацiї в разi оприлюднення такої документацiї на сторiнцi офiцiйного Iнтернет-представництва центрального органу виконавчої влади, що реалiзовує державну полiтику у сферi публiчних закупiвель або авторизованих електронних майданчиках пiд час публiчних закупiвель. У цьому разi принципал надає iнформацiю для iдентифiкацiї закупiвлi;

     2) виписку банку з електронного реєстру повiдомлень про договори, який ведеться Нацiональним банком та пiдтверджує реєстрацiю Нацiональним банком кредитного договору/договору позики в iноземнiй валютi, що передбачає виконання боргових зобов'язань перед кредитором-нерезидентом, якщо базовi вiдносини виникають на пiдставi кредитного договору/договору позики в iноземнiй валютi, який має реєструватися Нацiональним банком (виписка не подається, якщо банк-гарант є також й обслуговуючим банком за таким договором, згiдно з умовами його реєстрацiї);

     3) iншi документи, визначенi внутрiшнiми положеннями банку-гаранта.

     22. Банк-гарант зобов'язаний перевiрити вiдповiднiсть iнформацiї, зазначеної в заявi про надання гарантiї, iнформацiї, зазначенiй у документi, на пiдставi якого виникають базовi вiдносини.

     23. Банк-гарант розглядає поданi документи, рiвень забезпечення гарантiї та приймає рiшення про надання гарантiї або про вiдмову в її наданнi в порядку, визначеному внутрiшнiми положеннями банку-гаранта.

III. Порядок надання гарантiй банком-гарантом

     24. Банк-гарант пiсля прийняття рiшення про надання гарантiї готує проект договору про надання гарантiї (з урахуванням вимог статтi 6 Закону України "Про фiнансовi послуги та державне регулювання ринкiв фiнансових послуг") i вiдповiдно до внутрiшнiх положень банку подає його принципалу для пiдписання.

     Банк-гарант має право не укладати окремий договiр про надання гарантiї, якщо в заявi про надання гарантiї передбаченi всi умови, за якими надається гарантiя, i ця заява погоджена з банком-гарантом та має силу договору про надання гарантiї.

     25. Банк-гарант, перевiривши прийнятнiсть умов договору про надання гарантiї i правильнiсть оформлення поданих документiв та отримавши пiдтвердження принципала про згоду з умовами договору про надання гарантiї, пiдписує гарантiю i надсилає/передає гарантiю згiдно з iнструкцiями, зазначеними в заявi про надання гарантiї, протягом строку, визначеного договором про надання гарантiї.

     Оригiнал гарантiї в паперовому виглядi передається (через принципала або через авiзуючий банк, або безпосередньо) бенефiцiару, одна копiя такої гарантiї залишається в банку-гарантi, iнша - передається принципалу.

     Банк-гарант надсилає примiрник електронної гарантiї бенефiцiару або банку бенефiцiара та/або принципалу для подальшого передавання бенефiцiару. Банк-гарант надсилає один електронний примiрник принципалу, iнший - зберiгає в електронному архiвi банку-гаранта.

     26. Гарантiя повинна мiстити такi реквiзити:

     1) назву документа;

     2) номер, мiсце складання, дату видачi;

     3) повне найменування принципала - юридичної особи, для принципала - фiзичної особи - прiзвище, iм'я та по батьковi (за наявностi);

     4) код згiдно з ЄДРПОУ - для принципала - юридичної особи - резидента; реєстрацiйний номер облiкової картки платника податкiв - для принципала - фiзичної особи - резидента або серiя (за наявностi) та номер паспорта (для фiзичних осiб, якi через свої релiгiйнi переконання вiдмовляються вiд прийняття реєстрацiйного номера облiкової картки платника податкiв);

     5) назву валюти, у якiй надається гарантiя;

     6) суму гарантiї цифрами та словами;

     7) назву валюти платежу, якщо вона вiдрiзняється вiд валюти, у якiй надається гарантiя;

     8) дату, номер i назву (у разi наявностi таких реквiзитiв) вiдповiдного документа, з якого виникають базовi вiдносини;

     9) найменування бенефiцiара - юридичної особи, для бенефiцiара - фiзичної особи - прiзвище, iм'я, по батьковi (за наявностi);

     10) код згiдно з ЄДРПОУ - для бенефiцiара - юридичної особи - резидента; реєстрацiйний номер облiкової картки платника податкiв - для бенефiцiара - фiзичної особи - резидента або серiя (за наявностi) та номер паспорта (для фiзичних осiб, якi через свої релiгiйнi переконання вiдмовляються вiд прийняття реєстрацiйного номера облiкової картки платника податкiв);

     11) найменування банку-гаранта;

     12) дату закiнчення дiї або строк дiї гарантiї чи обставини, за яких строк дiї гарантiї є закiнченим;

     13) умови, за яких надається право вимагати платiж;

     14) умови щодо зменшення/збiльшення суми гарантiї (у разi потреби);

     15) пiдпис(и) уповноваженої(их) особи(iб) банку-гаранта;

     16) iншi умови (за потреби).

     Реквiзити гарантiї банку, наданої як забезпечення тендерної пропозицiї вiдповiдно до Закону України "Про публiчнi закупiвлi", повиннi вiдповiдати вимогам до забезпечення тендерної пропозицiї, установленим нормативно-правовим актом центрального органу виконавчої влади, що реалiзує державну полiтику у сферi публiчних закупiвель.

     27. Гарантiя є чинною з дати її видачi, якщо в нiй не зазначено iнше. Датою видачi гарантiї є день надсилання бенефiцiару або банку бенефiцiара, або авiзуючому банку, або банкам-кореспондентам повiдомлення з текстом гарантiї чи дата, зазначена на поштовiй квитанцiї, що свiдчить про надсилання гарантiї поштовим зв'язком, або день передавання її бенефiцiару чи принципалу для подальшого передавання її бенефiцiару.

     28. Банк-гарант реєструє наданi гарантiї/контргарантiї в журналi реєстрацiї (далi - журнал). У журналi зазначаються такi реквiзити:

     1) номер гарантiї/контргарантiї;

     2) найменування принципала та банку-контргаранта, за дорученням якого надана гарантiя (за наявностi такого банку-контргаранта);

     3) найменування бенефiцiара, на користь якого надана гарантiя;

     4) дата видачi гарантiї/контргарантiї;

     5) сума гарантiї/контргарантiї та назва або код нацiональної або iноземних валют (цифровий або лiтерний) вiдповiдно до Класифiкатора;

     6) строк дiї або дата закiнчення дiї гарантiї/контргарантiї.

     За потреби в журналi зазначається iнша iнформацiя.

     29. Банк-гарант усi документи, отриманi за кожною наданою гарантiєю, у тому числi документи, поданi принципалом вiдповiдно до вимог, установлених в пунктi 21 роздiлу II цього Положення, формує в справу, порядок формування та зберiгання якої визначає самостiйно. Справа мiстить:

     1) заяву про надання гарантiї;

     2) листи, повiдомлення та iншi документи банкiв i принципала;

     3) копiї листiв, повiдомлень та iнших документiв, надiсланих iншим банкам i принципалу;

     4) копiї договорiв про надання гарантiї та застави (за умови їх наявностi);

     5) iншi документи щодо наданої гарантiї, визначенi банком-гарантом у внутрiшнiх положеннях банку.

IV. Порядок унесення принципалом змiн до умов гарантiї

     30. Принципал у разi виникнення потреби внесення змiн до умов гарантiї подає до банку-гаранта лист-звернення про внесення змiн до гарантiї, а також копiю вiдповiдних змiн до договору (за наявностi), з якого виникають базовi вiдносини. Принципал зобов'язаний подати до банку-гаранта копiї змiн до договору, з якого виникають базовi вiдносини, якщо протягом дiї гарантiї до договору вносилися змiни стосовно реквiзитiв сторiн i строкiв договору, що свiдчить про згоду сторiн договору щодо їх унесення.

     31. Банк-гарант перевiряє правильнiсть заповнення листа-звернення про внесення змiн до умов гарантiї, а також наявнiсть i достатнiсть забезпечення за гарантiєю (якщо змiни передбачають збiльшення суми або строку дiї гарантiї). Банк-гарант приймає рiшення про прийняття таких змiн (вiдповiдно до своїх внутрiшнiх положень та якщо змiни до умов гарантiї не суперечать одна однiй) i пiсля оформлення iнших вiдповiдних договорiв (за потреби) надсилає документ зi змiнами до умов гарантiї до банку бенефiцiара або передає/надсилає документ зi змiнами до умов гарантiї безпосередньо бенефiцiару або принципалу, або авiзуючому банку для подальшого його передавання/надсилання бенефiцiару.

     32. Змiни до умов гарантiї набирають чинностi з дати видачi документа зi змiнами до умов гарантiї, якщо в них не зазначено iнше. Датою видачi документа зi змiнами до умов гарантiї є день надсилання бенефiцiару або банку бенефiцiара, або авiзуючому банку, або банкам-кореспондентам документа зi змiнами до умов гарантiї каналами електронного зв'язку, у тому числi за допомогою системи S.W.I.F.T., або дата, зазначена на поштовiй квитанцiї, що свiдчить про надсилання документа зi змiнами до умов гарантiї поштовим зв'язком, або день передавання/надсилання документа зi змiнами до умов гарантiї бенефiцiару або принципалу для подальшого передавання бенефiцiару.

     Зобов'язання банку-гаранта у зв'язку з унесенням змiн до умов гарантiї (зменшення суми гарантiї та/або скорочення строку дiї гарантiї) змiнюється лише пiсля отримання вiд бенефiцiара або банку бенефiцiара, або авiзуючого банку повiдомлення про прийняття бенефiцiаром зазначених змiн або пiсля строку, протягом якого вимога за гарантiєю може бути наданою в сумi, що дiяла до зменшення суми гарантiї.

     Банк-гарант у разi отримання вiд бенефiцiара або банку бенефiцiара, або авiзуючого банку повiдомлення про вiдмову бенефiцiара внести змiни до умов гарантiї протягом двох робочих днiв iз дати отримання такого повiдомлення зобов'язаний письмово iнформувати про це принципала (у порядку, установленому в договорi про надання гарантiї).

     Бенефiцiар за винятком випадкiв, передбачених умовами гарантiї, має право вiдмовитися вiд змiн до гарантiї, поки вiн не повiдомить про свою згоду з такими змiнами або не здiйснить представлення, що вiдповiдає умовам гарантiї, виключно з урахуванням таких змiн.

     33. Часткове прийняття змiн до умов гарантiї не допускається i є повiдомленням про вiдмову вiд такої змiни.

     34. Банк-гарант вiдображає в журналi внесенi змiни до умов гарантiї.

     35. Умови гарантiї можуть передбачати зменшення або збiльшення її суми у визначенi дати або в разi настання визначеної подiї, яка згiдно з умовами гарантiї призводить до змiни її суми.

V. Порядок сплати банком-гарантом (резидентом) коштiв за гарантiєю в разi настання гарантiйного випадку

     36. Банк-гарант (резидент), отримавши вiд бенефiцiара або банку бенефiцiара, або iншого банку вимогу, перевiряє достовiрнiсть цiєї вимоги, а також те, що вона становить належне представлення.

     Банк-гарант (резидент) надсилає копiю вимоги, що становить належне представлення, принципалу (разом iз копiями документiв, якими вона супроводжувалася, якщо подання таких документiв передбачалось умовами гарантiї).

     37. Банк-гарант (резидент) сплачує кошти бенефiцiару за гарантiєю в разi

     отримання вимоги, що становить належне представлення.

     38. Банк-гарант (резидент) сплачує кошти за гарантiєю на умовах i в строки, передбаченi гарантiєю для оплати вимоги та згiдно з реквiзитами, зазначеними в гарантiї, якщо iншi реквiзити не визначенi у вимозi.

     39. Зобов'язання банку-гаранта (резидента) зменшується на суму, сплачену за гарантiєю в разi здiйснення банком-гарантом (резидентом) часткової сплати коштiв за гарантiєю.

VI. Дострокове припинення дiї гарантiї, наданої банком-гарантом (резидентом)

     40. Банк-гарант (резидент) надсилає авiзуючому банку або банку бенефiцiара, або безпосередньо бенефiцiару запит для одержання згоди вiд бенефiцiара на дострокове припинення гарантiї, якщо принципал подав заяву до банку-гаранта (резидента) про дострокове припинення гарантiї.

     Банк-гарант не надсилає такий запит у разi подання принципалом вищезазначеної заяви до банку-гаранта (резидента) та отримання банком-гарантом вiд принципала (або безпосередньо вiд бенефiцiара) письмової згоди бенефiцiара на дострокове припинення гарантiї (з обов'язковою перевiркою банком-гарантом достовiрностi такої згоди).

     41. Банк-гарант (резидент) повiдомляє принципала про надходження вiд бенефiцiара або авiзуючого банку, або банку бенефiцiара заяви/повiдомлення про дострокове припинення гарантiї протягом двох робочих днiв iз дати отримання такої заяви/повiдомлення.

     42. Гарантiя припиняється, якщо вiд бенефiцiара або банку бенефiцiара, або iншого банку надiйшло повiдомлення про згоду бенефiцiара на дострокове припинення гарантiї.

     43. Банк-гарант (резидент) повертає кошти, наданi принципалом або iншою особою в забезпечення (покриття) гарантiї, на розподiльчий або поточний рахунок особи, яка розмiстила грошове забезпечення в строк, визначений договором мiж банком та особою, яка розмiстила грошове забезпечення.

     44. Зобов'язання банку-гаранта перед бенефiцiаром припиняється в разi:

     1) сплати суми, на яку видано гарантiю; або

     2) закiнчення строку дiї гарантiї або пiсля настання дати закiнчення дiї гарантiї, або настання обставин (подiї), за яких строк дiї гарантiї є закiнченим, у тому числi:

     вiдмови бенефiцiара вiд своїх прав за гарантiєю шляхом повернення її оригiналу до банку-гаранта або шляхом подання банку-гаранту письмового повiдомлення про звiльнення його вiд обов'язкiв за гарантiєю; або

     представлення банку-гаранту повiдомлення принципала, що пiдтверджується вiдповiдною iнформацiєю на сторiнцi офiцiйного iнтернет-представництва центрального органу виконавчої влади, що реалiзовує державну полiтику у сферi публiчних закупiвель або авторизованих електронних майданчиках пiд час публiчних закупiвель, про:

     укладення договору про закупiвлю з учасником, що став переможцем тендера; або

(абзац четвертий пiдпункту 2 пункту 44 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 09.07.2020р. N 99)

     ненадання або вiдкликання принципалом тендерної пропозицiї до закiнчення строку її подання; або

     закiнчення процедури закупiвлi в разi неукладення договору про закупiвлю з жодним iз учасникiв, якi подали тендернi пропозицiї, або, якщо торги не вiдбулися, або принципал не взяв участi в закупiвлi; або

     3) в iнших випадках, передбачених законодавством.

VII. Порядок подання до банку-контргаранта (резидента) заяви про надання контргарантiї, надання контргарантiї, унесення змiн до умов наданих контргарантiй i сплати коштiв за наданими контргарантiями

     45. Принципал для надання контргарантiї на користь банку-гаранта або iншого банку-контргаранта подає до банку-контргаранта (резидента) заяву про надання контргарантiї.

     46. Заява про надання контргарантiї, надання контргарантiї, унесення змiн до умов наданої контргарантiї, оплату за наданими контргарантiями оформляється згiдно з вимогами роздiлiв II - V цього Положення з урахуванням особливостей, викладених у роздiлi VII цього Положення.

     47. Принципал у заявi про надання контргарантiї зазначає найменування та мiсцезнаходження банку-контргаранта, а також у разi потреби найменування та мiсцезнаходження банку-гаранта та/або iншого банку-контргаранта, у тому числi його SWIFT BIC, або умови, за якими визначається банк-гарант (та/або iнший банк-контргарант).

     Принципал у заявi про надання контргарантiї обов'язково зазначає строк дiї/дату закiнчення дiї гарантiї, наданої банком-гарантом. Зазначення строку дiї/дати закiнчення дiї контргарантiї в заявi про надання контргарантiї не є обов'язковим.

     48. Банк-контргарант (резидент) пiсля прийняття рiшення про надання контргарантiї та оформлення всiх необхiдних документiв, у тому числi договору про надання контргарантiї, надсилає протягом строку, визначеного договором про надання контргарантiї, до банку-гаранта або iншого банку-контргаранта текст гарантiї, яка має бути надана на користь бенефiцiара, разом iз текстом своєї контргарантiї, яку банк-контргарант (резидент) надає на користь банку-гаранта або iншого банку-контргаранта.

     49. Банк-контргарант (резидент) протягом двох робочих днiв iз дати отримання вимоги вiд банку-гаранта або iншого банку-контргаранта надсилає копiю цiєї вимоги принципалу або до банку, що обслуговує принципала. Банк-контргарант (резидент) сплачує кошти за контргарантiєю, якщо вимога становить належне представлення, на умовах та в строки, передбаченi контргарантiєю, та згiдно з iнструкцiями i реквiзитами, отриманими вiд банку-гаранта або iншого банку-контргаранта.

     Банк-контргарант (резидент), який для забезпечення контргарантiї розмiстив кошти грошового забезпечення на рахунку в банку-гарантi або iншому банку-контргарантi, має право уповноважити банк-гарант або iнший банк-контргарант на списання коштiв, наданих для забезпечення контргарантiї з цього рахунку, передбачивши право на таке списання та умови його здiйснення в контргарантiї.

VIII. Дострокове припинення контргарантiї, наданої банком (резидентом)

     50. Банк-контргарант (резидент), отримавши вiд принципала лист-звернення про дострокове припинення контргарантiї (у тому числi гарантiї), надсилає до банку-гаранта (або iншого банку-контргаранта) вiдповiдний запит для одержання банком-гарантом згоди вiд бенефiцiара на дострокове припинення гарантiї та одержання банком-контргарантом згоди банку-гаранта на дострокове припинення контргарантiї.

     51. Гарантiя/контргарантiя припиняється, якщо вiд авiзуючого банку або iншого банку (у тому числi банку-контргаранта), або банку-гаранта надiйшло повiдомлення про згоду бенефiцiара та/або банку-гаранта, та/або iншого банку-контргаранта на дострокове припинення гарантiї/контргарантiї вiдповiдно.

     52. Контргарантiя припиняється, якщо повiдомлення про дострокове припинення контргарантiї (у тому числi гарантiї) надiйшло вiд банку-гаранта або iншого банку за дорученням банку-гаранта на пiдставi доручення бенефiцiара, i банк-контргарант повiдомив про це принципала.

     53. Банк-гарант або iнший банк-контргарант пiсля дострокового припинення контргарантiї повертає банку-контргаранту (резиденту) кошти грошового забезпечення (покриття) контргарантiї, якi були розмiщенi на рахунку в банку-гарантi або в iншому банку-контргарантi.

     Банк-контргарант у разi розмiщення на банкiвському рахунку принципалом або iншою особою коштiв грошового забезпечення контргарантiї списує кошти грошового забезпечення з цього рахунку i зараховує їх на розподiльчий або поточний рахунок особи, яка розмiстила грошове забезпечення (покриття) гарантiї.

IX. Порядок авiзування гарантiй та внесення змiн до умов гарантiй, отриманих на користь бенефiцiарiв

     54. Авiзуючий банк (резидент), отримавши вiд iншого банку гарантiю, перевiряє достовiрнiсть цiєї гарантiї (перевiряє ключi, пiдписи, формат SWIFT).

     55. Авiзуючий банк (резидент) у разi потреби надсилає запит до банку, вiд якого надiйшла гарантiя, для уточнення достовiрностi цiєї гарантiї або уточнення умов та iнших iнструкцiй, що мiстяться в гарантiї.

     56. Отриманi гарантiї реєструються в журналi в порядку їх надходження.

     Журнал повинен мiстити такi реквiзити:

     1) найменування бенефiцiара;

     2) суму гарантiї;

     3) валюту, у якiй надана гарантiя;

     4) строк дiї або дату закiнчення дiї гарантiї;

     5) найменування банку-гаранта;

     6) номер гарантiї;

     7) дату видачi гарантiї;

     8) iншi реквiзити, визначенi банком.

     57. Авiзуючий банк (резидент) пiсля отримання гарантiї (необхiдних уточнень щодо достовiрностi гарантiї) вiд iншого банку надсилає повiдомлення з текстом гарантiї бенефiцiару або банку бенефiцiара про отримання гарантiї на користь бенефiцiара.

     Авiзуючий банк (резидент) авiзує гарантiю на власний розсуд, не отримавши пiдтверджень її достовiрностi. У такому разi авiзуючий банк (резидент) повiдомляє бенефiцiара або банк бенефiцiара, що вiн авiзував цю гарантiю без отримання пiдтвердження її достовiрностi.

     58. Бенефiцiар пiсля отримання повiдомлення з текстом гарантiї повiдомляє авiзуючий банк (резидент) про прийняття цiєї гарантiї або про потребу внесення змiн до умов гарантiї, або про вiдмову вiд прийняття наданої гарантiї. Авiзуючий банк (резидент), який не отримав вiд бенефiцiара протягом строку дiї гарантiї листа (повiдомлення) зi згодою/вiдмовою або про потребу внесення змiн до умов гарантiї, уважає гарантiю прийнятою бенефiцiаром на умовах, якi в нiй зазначенi. Авiзуючий банк (резидент) у разi отримання листа (повiдомлення) вiд бенефiцiара та наявностi прохання (iнструкцiй) вiд банку-гаранта надсилає повiдомлення до банку, вiд якого надiйшла гарантiя, про прийняття бенефiцiаром умов гарантiї або про потребу внесення змiн, або про вiдмову в прийняттi гарантiї. Авiзуючий банк (резидент), якщо немає вiдповiдних iнструкцiй банку-гаранта та в разi прийняття бенефiцiаром гарантiї без змiн, має право не надавати повiдомлення про згоду бенефiцiара банку, вiд якого надiйшла гарантiя, i гарантiя вважатиметься прийнятою на умовах, якi в нiй зазначенi.

     59. Бенефiцiар, який отримав повiдомлення з умовами гарантiї i визначив, що вiн не згоден з умовами гарантiї, має право звернутися до банку бенефiцiара (резидента) або iншого банку, вiд якого вiн отримав повiдомлення про надання гарантiї, з проханням надiслати повiдомлення до банку-гаранта або банку, через який отримано умови гарантiї, щодо потреби внесення змiн до умов гарантiї.

     60. Звернення на внесення змiн до умов гарантiї є неприйнятим, якщо авiзуючий банк (резидент) не отримав вiд банку-гаранта або банку, вiд якого надiйшла гарантiя, повiдомлення про внесення змiн, або про вiдмову принципала вiд унесення змiн до умов гарантiї.

     Банк, отримавши повiдомлення вiд банку-гаранта або iншого банку, вiд якого надiйшла гарантiя, про вiдмову принципала та/або банку-гаранта вiд унесення змiн до умов гарантiї, зобов'язаний письмово повiдомити про це бенефiцiара.

     61. Авiзуючий банк (резидент) пiсля внесення змiн до умов гарантiї:

     1) робить у разi потреби позначки про змiни, що вносяться до умов гарантiї, у журналi та справi;

     2) готує супровiдний лист/повiдомлення, що надсилається бенефiцiару, з перелiком змiн до умов гарантiї або повiдомлення про отримання змiн до умов гарантiї, що надсилається на адресу iншого банку бенефiцiара (резидента).

     Супровiдний лист/повiдомлення разом iз копiєю тексту змiн до умов гарантiї (за винятком iнформацiї про мiжбанкiвськi ключi) передається/надсилається бенефiцiару. У повiдомленнi, що надсилається до iншого банку, зазначаються всi змiни, якi вносяться до умов гарантiї [за винятком iнформацiї про мiжбанкiвськi ключi та тiєї, що призначена виключно для авiзуючого банку (резидента)].

X. Порядок прийняття банком бенефiцiара (резидентом) вiд бенефiцiара вимоги за гарантiєю

     62. Бенефiцiар для отримання платежу за гарантiєю подає до банку-гаранта безпосередньо або через банк бенефiцiара (залежно вiд того, як це визначено умовами гарантiї) вимогу за гарантiєю, а також усi документи, передбаченi умовами гарантiї (якщо таке подання в нiй передбачено).

     63. Банк бенефiцiара (резидент) приймає вимогу бенефiцiара разом з документами (якщо вони передбаченi умовами гарантiї) та надсилає її (їх) безпосередньо банку-гаранту або банку, вiд якого надiйшла гарантiя, якщо умовами гарантiї передбачено подання документiв (вимоги та iнших обумовлених у гарантiї документiв) через банк бенефiцiара (резидент).

     Банк бенефiцiара (резидент), у випадках, передбачених умовами гарантiї, одночасно з вiдправленням вимоги бенефiцiара, надсилає банку-гаранту або банку, через який надiйшла гарантiя, автентичне повiдомлення про отримання вимоги бенефiцiара, зазначивши в ньому повний текст вимоги (якщо це передбачено умовами гарантiї) i повiдомляє, що вимога та документи (якщо вони передбаченi умовами гарантiї) надiсланi банку-гаранту або банку, через який надiйшла гарантiя.

     64. Банк бенефiцiара (резидент) пiсля отримання вiд банку-гаранта платежу за гарантiєю:

     1) зараховує кошти на поточний або розподiльчий рахунок бенефiцiара, якщо в банку вiдкрито рахунок, або

     2) здiйснює переказ коштiв за реквiзитами, отриманими вiд бенефiцiара, або банку бенефiцiара, або iншого авiзуючого банку, якщо бенефiцiару вiдкрито рахунок в iншому банку.

     65. Зобов'язання банку-гаранта зменшуються на суму, сплачену за гарантiєю, у разi здiйснення банком-гарантом часткової сплати коштiв за гарантiєю.

XI. Дострокове припинення гарантiї, отриманої вiд iнших банкiв на користь бенефiцiара

     66. Банк-резидент, отримавши вiд банку, вiд якого надiйшла гарантiя, запит принципала щодо дострокового припинення гарантiї, надсилає вiдповiдне повiдомлення бенефiцiару.

     67. Банк-резидент, отримавши повiдомлення бенефiцiара про звiльнення банку-гаранта вiд зобов'язань за гарантiєю, на прохання бенефiцiара повiдомляє про це банк-гарант або банк, вiд якого надiйшла гарантiя.

     68. Гарантiя припиняється, якщо банк отримав вiд бенефiцiара повiдомлення про дострокове припинення гарантiї та/або звiльнення банку-гаранта вiд усiх зобов'язань за наданою гарантiєю та проiнформував про це банк-гарант або банк, вiд якого надiйшла гарантiя.

XII. Порядок надання гарантiй банками-гарантами (резидентами) пiд контргарантiї iнших банкiв

     69. Банк-гарант (резидент), отримавши вiд iншого банку контргарантiю, перевiряє достовiрнiсть цiєї контргарантiї (перевiряє ключi, пiдписи, формат SWIFT) та аналiзує рейтинг фiнансового стану банку-кореспондента.

     70. Банк-гарант (резидент) у разi потреби надсилає запит до банку-контргаранта або iншого банку, через який передано контргарантiю, для уточнення достовiрностi цiєї контргарантiї. Банк-гарант (резидент) приймає контргарантiю i надає гарантiю бенефiцiару, забезпеченням якої є отримана контргарантiя, лише пiсля отримання вiдповiдних уточнень, що пiдтверджують її достовiрнiсть.

     71. Банк-гарант (резидент) пiсля аналiзу рейтингу, фiнансового стану банку-контргаранта та переконавшись в достовiрностi цiєї контргарантiї приймає рiшення про надання гарантiї на пiдставi отриманої контргарантiї або про вiдмову в наданнi гарантiї, або про необхiднiсть внесення змiн до контргарантiї.

     72. Банк-гарант (резидент), прийнявши рiшення про вiдмову в наданнi гарантiї на пiдставi отриманої контргарантiї iншого банку, повiдомляє про це банк-контргарант або iнший банк, вiд якого була отримана контргарантiя.

     73. Банк-гарант (резидент) реєструє отриманi контргарантiї в журналi. У журналi зазначаються реквiзити, передбаченi в пунктi 56 роздiлу IX цього Положення.

     74. Банк-гарант (резидент) у разi прийняття рiшення про надання гарантiї на пiдставi отриманої контргарантiї надсилає/передає гарантiю безпосередньо бенефiцiару або принципалу для подальшого передавання бенефiцiару або через iнший банк (вiдповiдно до iнструкцiй, зазначених у текстi контргарантiї) та iнформує банк-контргарант. Текст гарантiї повинен вiдповiдати всiм умовам, визначеним банком-контргарантом.

     75. Умови гарантiї є прийнятими бенефiцiаром, якщо протягом строку дiї/на дату закiнчення дiї гарантiї бенефiцiар письмово не пiдтвердив своє непогодження з умовами гарантiї.

     76. Банк-гарант (резидент) на прохання банку-контргаранта надсилає йому копiю гарантiї у паперовому виглядi або електронний примiрник гарантiї, якщо гарантiя створена в електронному виглядi.

     77. Бенефiцiар дiє вiдповiдно до роздiлу IX цього Положення, якщо вiн не згоден з умовами отриманої гарантiї.

     78. Вимоги, передбаченi роздiлом XII цього Положення, також застосовуються у випадках надання банками (резидентами) контргарантiй пiд контргарантiї iнших банкiв.

XIII. Порядок сплати банком-гарантом (резидентом) бенефiцiару коштiв за гарантiєю, наданою на пiдставi отриманої контргарантiї

     79. Бенефiцiар для отримання платежу за гарантiєю подає до банку-гаранта (резидента) вимогу за гарантiєю, а також усi документи, передбаченi умовами гарантiї (якщо таке подання в нiй передбачено). Бенефiцiар подає вимогу та iншi обумовленi в гарантiї документи до банку-гаранта (резидента) протягом строку дiї гарантiї у спосiб, що становить належне представлення.

     80. Банк-гарант (резидент) перевiряє вимогу за гарантiєю та iншi поданi документи на їх вiдповiднiсть умовам гарантiї. Сплата коштiв за гарантiєю здiйснюється в строк, визначений умовами гарантiї, або, якщо такий строк не зазначається в умовах гарантiї, у строк, визначений унiфiкованими правилами для гарантiй, яким пiдпорядкована гарантiя, якщо вимога становить належне представлення.

     Банк-гарант (резидент) надсилає банку, вiд якого отримана контргарантiя, копiю вимоги разом iз копiями документiв, якщо вони передбаченi умовами гарантiї та наданi.

     81. Зобов'язання банку-гаранта (резидента) зменшуються на суму, сплачену за гарантiєю, у разi здiйснення банком-гарантом (резидентом) часткової сплати коштiв за гарантiєю.

XIV. Дострокове припинення гарантiї, наданої банком-гарантом (резидентом) пiд контргарантiю

     82. Дострокове припинення гарантiї, наданої банком-гарантом (резидентом) пiд контргарантiю здiйснюється вiдповiдно до вимог роздiлу VIII цього Положення з урахуванням особливостей, визначених роздiлом XIV цього Положення.

     83. Банк-гарант (резидент), отримавши вiд банку-контргаранта або банку, вiд якого надiйшла контргарантiя, запит принципала щодо дострокового припинення гарантiї, надсилає повiдомлення бенефiцiару для отримання його згоди на дострокове припинення гарантiї.

     84. Бенефiцiар у разi згоди на дострокове припинення гарантiї та звiльнення банку-гаранта (резидента) вiд усiх зобов'язань за наданою гарантiєю надсилає банку-гаранту повiдомлення/лист-згоду. Бенефiцiар за гарантiєю, який не є клiєнтом банку-гаранта (резидента), зобов'язаний передати/надiслати таке повiдомлення/лист-згоду до банку-гаранта (резидента) через банк бенефiцiара (резидента).

     Банк бенефiцiара (резидент) пiдтверджує банку-гаранту справжнiсть пiдпису(iв) уповноваженої(их) особи(iб) бенефiцiара на отриманому вiд нього вищезазначеному повiдомленнi/листi-згодi.

     85. Банк бенефiцiара (резидент) може надiслати вiдповiдне повiдомлення на адресу банку-гаранта (резидента), якщо бенефiцiар наполягає на прискореннi отримання банком-гарантом (резидентом) повiдомлення/листа-згоди на дострокове припинення гарантiї та звiльнення банку-гаранта (резидента) вiд усiх зобов'язань за наданою гарантiєю.

     Гарантiя є припиненою лише за умови, якщо банк-гарант (резидент) отримав вiд бенефiцiара або банку бенефiцiара пiдтвердження згоди на дострокове припинення гарантiї та звiльнення банку-гаранта (резидента) вiд усiх зобов'язань за наданою гарантiєю або в iнших випадках, передбачених у пунктi 44 роздiлу VI цього Положення.

(Положення iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 09.02.2017р. N 8, у редакцiї постанови Правлiння Нацiонального банку України вiд 25.01.2018р. N 5)
 
Директор Департаменту платiжних систем та iнновацiйного розвитку
О. М. Яблунiвський
ПОГОДЖЕНО:
Перший заступник Голови Нацiонального банку України Я. В. Смолiй
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.