Документ скасований: Постанова НБУ № 31 від 05.02.2019

ПРАВЛIННЯ НАЦIОНАЛЬНОГО БАНКУ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА
м. Київ

16.11.2012 N 475


Про змiну строкiв розрахункiв за операцiями з експорту та iмпорту товарiв i запровадження обов'язкового продажу надходжень в iноземнiй валютi

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
16 листопада 2012 р. за N 1921/22233


     Вiдповiдно до статтi 387 Господарського кодексу України, статей 7, 25, 44, 45 Закону України "Про Нацiональний банк України", статей 1 та 2 Закону України "Про порядок здiйснення розрахункiв в iноземнiй валютi", роздiлiв II та III Декрету Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 19 лютого 1993 року N 15-93 "Про систему валютного регулювання i валютного контролю", а також з метою пiдтримки стабiльностi валютного ринку України та врiвноваження платiжного балансу України Правлiння Нацiонального банку України постановляє:.

     1. Затвердити Змiни до Положення про порядок та умови торгiвлi iноземною валютою, затвердженого постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 10 серпня 2005 року N 281, зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 29 серпня 2005 року за N 950/11230 (зi змiнами), що додаються.

     2. У другому реченнi пункту 3.1 глави 3 Правил функцiонування Системи пiдтвердження угод на мiжбанкiвському валютному ринку України Нацiонального банку України та перерахування (зарахування) коштiв за окремими операцiями з iноземною валютою i банкiвськими металами, затверджених постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 10 серпня 2005 року N 281, зареєстрованих у Мiнiстерствi юстицiї України 29 серпня 2005 року за N 951/11231 (зi змiнами), слова "в повнiй сумi" виключити.

     3. Установити, що розрахунки за операцiями з експорту та iмпорту товарiв, передбаченi в статтях 1 та 2 Закону України "Про порядок здiйснення розрахункiв в iноземнiй валютi", повиннi здiйснюватися у строк, що не перевищує 90 календарних днiв.

     4. Установити вимогу щодо обов'язкового продажу на мiжбанкiвському валютному ринку України надходжень в iноземнiй валютi у виглядi валютної виручки резидентiв вiд продажу товарiв за зовнiшньоекономiчними договорами (далi - вимога щодо обов'язкового продажу).

     Розмiр надходжень в iноземнiй валютi, що пiдлягають згiдно з абзацом першим цього пункту обов'язковому продажу на мiжбанкiвському валютному ринку України, у тому числi безпосередньо Нацiональному банку України, встановлюється окремим розпорядчим документом Нацiонального банку України.

     5. Вимога щодо обов'язкового продажу поширюється на надходження в iноземнiй валютi 1-ї групи Класифiкатора iноземних валют та банкiвських металiв, затвердженого постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 04 лютого 1998 року N 34 [у редакцiї постанови Правлiння Нацiонального банку України вiд 02 жовтня 2002 року N 378, зареєстрованої в Мiнiстерствi юстицiї України 24 жовтня 2002 року за N 841/7129 (зi змiнами)], та у росiйських рублях.

     6. Уповноважений банк зобов'язаний попередньо зараховувати надходження в iноземнiй валютi, на якi поширюється вимога щодо обов'язкового продажу, на окремий аналiтичний рахунок балансового рахунку 2603 (далi - розподiльчий рахунок).

     7. Суб'єкт мiжбанкiвського валютного ринку України (суб'єкт ринку) зобов'язаний здiйснити обов'язковий продаж надходжень в iноземнiй валютi згiдно з вимогами цiєї постанови та у встановленому Нацiональним банком України розмiрi:

     без доручення клiєнта;

     не пiзнiше нiж на наступний робочий день пiсля дня зарахування таких надходжень на розподiльчий рахунок.

     8. На час дiї цiєї постанови iншi нормативно-правовi акти Нацiонального банку України дiють в частинi, що не суперечить цiй постановi.

     9. Генеральному департаменту грошово-кредитної полiтики (Щербакова О. А.) пiсля державної реєстрацiї в Мiнiстерствi юстицiї України довести змiст цiєї постанови до вiдома територiальних управлiнь Нацiонального банку України та банкiв України для використання в роботi, а банкам України - до вiдома їх клiєнтiв.

     10. Прес-службi (Кутерещин О. Р.) забезпечити опублiкування цiєї постанови в газетi "Урядовий кур'єр" або "Голос України" протягом трьох днiв пiсля державної реєстрацiї цiєї постанови в Мiнiстерствi юстицiї України.

     11. Органiзацiю виконання цiєї постанови покласти на Генеральний департамент грошово-кредитної полiтики (Щербакова О. А.).

     12. Постанова набирає чинностi з наступного робочого дня пiсля дня її офiцiйного опублiкування. Пункти 3 - 8 цiєї постанови дiють протягом 6 мiсяцiв з моменту набрання чинностi цiєю постановою.

Голова С. Г. Арбузов

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Постанова Правлiння Нацiонального банку України
16.11.2012 N 475
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
16 листопада 2012 р. за N 1921/22233

Змiни до Положення про порядок та умови торгiвлi iноземною валютою

     1. У роздiлi III:

     1.1. У пунктi 7 слова "протягом п'яти робочих днiв, починаючи з дня зарахування на розподiльчий рахунок," замiнити словами "не пiзнiше нiж на наступний робочий день пiсля дня зарахування на розподiльчий рахунок".

     1.2. В абзацi третьому пункту 8 слова "протягом п'яти робочих днiв (починаючи з дня зарахування їх на розподiльчий рахунок)" замiнити словами "не пiзнiше нiж на наступний робочий день пiсля дня їх зарахування на розподiльчий рахунок".

     1.3. В абзацi другому пункту 13 слова "протягом п'яти робочих днiв, починаючи з дня.зарахування на розподiльчий рахунок" замiнити словами "не пiзнiше нiж на наступний робочий день пiсля дня їх зарахування на розподiльчий рахунок".

Директор Генерального департаменту грошово-кредитної полiтики О. А. Щербакова
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.