ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
вiд 25.10.2006 р. | N 29/5-11.1/7269-ЕП |
---|
Київськiй регiональнiй митницi | |
Центральним митним управлiнням
лабораторних дослiджень та експертної роботи
опрацьовано Ваш лист вiд 16.10.2006 N 35/1.2-13/10337 щодо
класифiкацiї згiдно з УКТЗЕД вин iгристих
виноградних виробництва Францiї.
Класифiкацiя товарiв для цiлей митного оформлення здiйснюється згiдно з вимогами УКТЗЕД, що є товарною номенклатурою Митного тарифу України, затвердженого Законом України вiд 05.04.2001 N 2371-III "Про Митний тариф України". А саме, з урахуванням Основних правил iнтерпретацiї класифiкацiї товарiв. У вiдповiдностi з правилом 1 для юридичних цiлей класифiкацiя товарiв проводиться виходячи з найменувань товарних позицiй i вiдповiдних примiток до роздiлiв чи груп.
У вiдповiдностi з УКТЗЕД iгристi вина класифiкуються в товарнiй позицiї 2204, а саме, в товарнiй пiдпозицiї 2204 10.
У пiдпозицiї 2204 10 термiн "вина iгристi" означає вина, якi зберiгалися у закритих посудинах при температурi 200°C, при надмiрному тиску 3 бар або бiльше.
У вiдповiдностi з Правилом 6 Основних правил iнтерпретацiї класифiкацiї товарiв для юридичних цiлей класифiкацiя товарiв у пiдпозицiях будь-якої товарної позицiї проводиться вiдповiдно до назви пiдпозицiй i примiток, якi стосуються пiдпозицiй, за умови, що порiвнювати можна лише пiдпозицiї одного рiвня.
Пiд час порiвняльного аналiзу двох чи бiльше пiдпозицiй з одним дефiсом у межах однiєї товарної позицiї за Правилом 3 а), можливiсть вiднесення товару до однiєї з них повинна визначатися лише за описом товару в цих пiдпозицiях з одним дефiсом. Пiсля того як пiдпозицiя з одним дефiсом, що дає найбiльш конкретний опис товару, обрана i якщо сама пiдпозицiя подiляється, тодi i тiльки тодi береться до уваги опис на рiвнi пiдпозицiй з двома дефiсами i вибирається одна з них.
За iнформацiєю, яка наведена у Вашому листi, зазначенi вина iгристi мають вмiст спирту не менш як 8,5 об. % (на деяких етикетках зазначено 12 об. %).
Тобто вина iгристi з таким вмiстом спирту можуть класифiкуватися згiдно з УКТЗЕД за наступними кодами:
2204 10 11 00 | - - - шампанське | |
2204 10 19 | - - - iншi: | |
2204 10 19 10 | - - - - шампанськi вина, що мiстять у назвi слово "Champagne" | |
2204 10 19 90 | - - - - iншi |
Згiдно з додатковими поясненнями до товарної категорiї 2204 10 11 (Пояснення до УКТЗЕД, Київ 2004, том I, стор. 237) термiн "шампанське" - це iгристе вино, що виготовляється у французькiй провiнцiї Шампань з винограду, збираного виключно в цiй провiнцiї. Такий пiдхiд до класифiкацiї також викладено у листi Держмитслужби України вiд 11.12.97 N 11/2-11820 зi змiнами, доведеними листом вiд 15.01.2004 N 11/1-13-237-ЕП (пункт 12). Отже, згiдно вимог Закону України вiд 05.04.2001 N 2371-III "Про Митний тариф України", товар, який являється iгристим натуральним вином, виробленим у французькiй провiнцiї Шампань iз винограду, зiбраного виключно у цiй провiнцiї, що пiдтверджується вiдповiдним маркуванням та документами, має фактичну концентрацiю спирту не менш як 8,5 об. %, класифiкується у товарнiй пiдкатегорiї 2204 10 11 00 УКТ ЗЕД. Таким документом може бути Сертифiкат на шампанське, який видається Мiжпрофесiйним комiтетом шампанських вин.
В товарнiй категорiї 2204 10 19 УКТЗЕД класифiкуються всi iншi iгристi вина з фактичною концентрацiєю спирту не менш як 8,5 об. %.
Додатково iнформуємо, що Мiжпрофесiйний комiтет шампанських вин (CIVC) знаходиться у мiстi Еперне (Францiя), пiдпорядкований мiнiстерству сiльського господарства Францiї, та займається органiзацiєю виробництва, пiдтвердженням якостi та поширенням бренду "шампанське". Найбiльш вiдомi виробники шампанських вин: Moet&Chandon, Veuve Clicquot, Bollinger, Taittinger, Roederer, Ruinard, Laurent Perrier, Deutz, Pommery, Krug.
Заступник начальника Управлiння | В. Г. Вечер |