ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
вiд 10.02.2007 р. | N 29/1-11.1/696-ЕП |
---|
Київськiй регiональнiй митницi |
У Центральному митному
управлiннi лабораторних дослiджень та експертної
роботи розглянуто лист Київської регiональної
митницi вiд 12.12.2006 N 35/1.2-13/12492 щодо класифiкацiї
згiдно з УКТЗЕД товарiв: "Палсгаард 5817" та
"Палсгаард 5850".
З зазначеного питання повiдомляємо наступне.
Харчовi добавки - це природнi, iдентичнi природним або синтетичнi хiмiчнi сполуки, якi зазвичай не використовуються в якостi харчових продуктiв, але якi додають в продукти харчування
з метою наданням їм заданих якiсних показникiв, а також для прискорення технологiчного процесу їх отримання.
Емульгатори, стабiлiзатори, гелеутворювачi вiдносяться до групи харчових добавок, якi регулюють або формують консистенцiю продуктiв. До цiєї групи харчових добавок вiдносяться також стабiлiзацiйнi системи, якi включають декiлька компонентiв: емульгатор, стабiлiзатор i загусник та iн. Їх якiсний склад, спiввiдношення компонентiв можуть бути дуже рiзноманiтними, що залежить вiд характеру харчового продукту, його консистенцiї, технологiї отримання, умов зберiгання.
На пiдставi представлених документiв (Довiдка експерта вiд 01.12.2006 N 13.1-699, додатково проведених дослiджень щодо вмiсту бiлкiв в цих продуктах, Сертифiкатiв якостi вiд фiрми-виробника) встановлено, що товар "Палсгаард 5817" - це стабiлiзацiйна система у виглядi порошкоподiбної сумiшi, до складу якої входить яловичий желатин - гелеутворювач (вмiст - 65,1 %), моно- i диглiцериди жирних кислот (E471 - емульгатор, стабiлiзатор), декстроза - (вмiст - 16,5 + 0,2 % за специфiкацiєю) та цитрат натрiю (E331 - регулятор кислотностi, емульгатор, стабiлiзатор); "Палсгаард 5850" - стабiлiзацiйна система у виглядi порошкоподiбної сумiшi, основу якої складає модифiкований крохмаль (гiдроксипропiлдикрохмальфосфат E1442 - стабiлiзатор) з доданням яловичого желатину (вмiст - 27,9 %).
Загальними положеннями до групи 38 визначено, що поняття "харчовi продукти чи iншi речовини, що мають поживну цiннiсть" стосується також харчового желатину товарної позицiї 3503, декстринiв та iнших модифiкованих крохмалiв товарної позицiї 3505. Сумiшi "харчових продуктiв чи iнших речовин, що мають поживну цiннiсть", якi використовуються у виготовленнi харчових продуктiв або як їх iнгредiєнти для полiпшення певних властивостей звичайно класифiкуються у товарнiй позицiї 2106.
Речовини, якi використовуються як стабiлiзатори у харчовiй промисловостi, та такi, що в iншому мiсцi УКТ ЗЕД не зазначенi, в залежностi вiд їх складу класифiкуються у товарних пiдкатегорiях 2106 90 92 00 або 2106 90 98 50.
Згiдно з додатковою примiткою 1 до групи 21 для продуктiв товарних пiдкатегорiй 2106 10 20 00 i 2106 90 92 00 термiн "крохмаль" означає також продукти розщеплення крохмалю.
Продуктами розщеплення крохмалю вважаються "декстрини" (Примiтка 2 до групи 35) - продукти, одержуванi шляхом розщеплення крохмалю кислотним гiдролiзом чи за допомогою ферментiв, або обсмажуванням крохмалю з невеликою кiлькiстю хiмiчних реагентiв або без них
Оскiльки продукт "Палсгаард 5850" в своєму складi не мiстить молочних жирiв, цукрози, iзоглюкози, глюкози, "крохмалю" (мiстить гiдроксипропiлдикрохмальфосфат - модифiкований крохмаль, що не вважається "крохмалем") пропонуємо класифiкувати його у товарнiй пiдкатегорiї 2106 90 92 00 згiдно з УКТЗЕД.
Продукт "Палсгаард 5817" (сумiш желатину, моно- i диглiцеридiв жирних кислот, з умiстом декстрози - 16,5 + 0,2 % та цитрату натрiю) пропонуємо класифiкувати у товарнiй пiдкатегорiї 2106 90 98 50.
Начальник Управлiння | I. П. Рамусь |