ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
15.03.06 | N 29/1-10.2/1725-ЕП |
---|
Начальникам регiональних митниць, митниць |
Для використання та дотримання в роботi
Вiдповiдно до пункту 2 Порядку взяття (надання) проб i зразкiв товарiв, проведення дослiджень (аналiзу, експертизи) з метою їх митного оформлення, а також розпорядження зразками, який затверджено Постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 12 грудня 2002 р. N 1862 та пункту 3.1 наказу Державної митної служби України "Про визначення зон дiяльностi експертних пiдроздiлiв" вiд 03.06.2004р. N 414, та з метою належного забезпечення процедури взяття (надання) проб i зразкiв товарiв для митного оформлення, дотримання вимог ДСТУ, ГОСТ, мiжнародних стандартiв направляємо для використання в роботi методичнi рекомендацiї щодо взяття проб i зразкiв окремих видiв товарiв в митних цiлях.
При направленнi до Управлiння запитiв на проведення дослiджень, щодо товарiв зазначених в листi просимо зазначати якими нормативами користувалась митниця.
Додатки:
Методичнi рекомендацiї на 6
аркушах;
Методичнi рекомендацiї щодо
вiдбору проб та зразкiв органiчних матерiалiв на 3
аркушах;
Методичнi рекомендацiї щодо
вiдбору проб та зразкiв нафтопродуктiв на 1 аркушi.
Методичнi рекомендацiї по вiдбору
проб та зразкiв фармацевтичної продукцiї та
пестицидiв на 2 аркушах;
Методичнi рекомендацiї щодо
вiдбору проб та зразкiв м'яса на 1 аркушi;
Методичнi рекомендацiї щодо
вiдбору проб риби, морських ссавцiв, морських
безхребетних та продукти їх переробки на3
аркушах;
Методичнi рекомендацiї щодо
вiдбору проб та зразкiв тваринних рослинних жирiв
та олiй на 1 аркушi;
Методичнi рекомендацiї щодо
вiдбору проб цукру на 1 аркушi;
Методичнi рекомендацiї щодо
вiдбору проб та зразкiв кондитерських виробiв на 3
аркушах;
Методичнi рекомендацiї щодо
вiдбору проб та зразкiв чаю та тютюнових виробiв
на 2 аркушах;
Методичнi рекомендацiї щодо
вiдбору проб та зразкiв безалкогольних напоїв,
продуктiв переробки плодiв i овочiв на 1 аркушi;
Методичнi рекомендацiї щодо
вiдбору проб тканин i штучних текстильних виробiв,
текстильно-галантерейних виробiв та трикотажних
полотен на 2 аркушах;
Методичнi рекомендацiї
направлення зразкiв на почеркознавчу експертизу
на 3 аркушах;
Методика вiдбору цукру на 3
аркушах;
Всього на 30 аркушах.
Начальник Управлiння | I.П. Рамусь |
МЕТОДИЧНI РЕКОМЕНДАЦIЇ ЩОДО ВЗЯТТЯ ПРОБ I ЗРАЗКIВ ДЛЯ МИТНОЇ ЕКСПЕРТИЗИ
1. Вступ
Цi методичнi рекомендацiї встановлюють порядок взяття проб та зразкiв товарiв, що перетинають митний кордон України. Вони визначають методи вiдбору проб та зразкiв товарiв для проведення дослiджень (аналiзу, експертизи).
Документ призначений для посадових осiб митних органiв, якi здiйснюючи вiдбiр проб та зразкiв, повиннi керуватись наступними законодавчими та нормативними документами, а також мiжнародними та державними стандартами:
2. Кодекс про адмiнiстративнi правопорушення України.
3. Постанова Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 12 грудня 2002 року N 1862 iз змiнами та доповненнями, внесеними Постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 18 сiчня 2003 року N 92 "Про затвердження Порядку взяття (надання) проб i зразкiв товарiв, проведення дослiджень (аналiзу, експертизи) з метою їх митного оформлення, а також розпорядження зразками".
4. Наказ Державної митної служби України вiд 05.08.2004 N 576 "Про затвердження Порядку взаємодiї митних органiв з Центральним митним управлiнням лабораторних дослiджень та експертної роботи при проведеннi митного контролю й митного оформлення товарiв i транспортних засобiв".
5. Наказ Державної митної служби України вiд 18.04.2005 N 302 "Про затвердження форми акта про взяття проб i зразкiв товарiв".
6. Наказ Державної митної служби вiд 23.12.2002 N 719 "Про затвердження Нормативiв вiдбору проб i зразкiв товарiв для проведення дослiджень (аналiзу, експертизи).
ГОСТ 976-81 "Маргарин, жиры для кулинарии, кондитерской и хлебопекарной промышленности. Правила приемки и методы испытаний".
ГОСТ 1936-85 "Чай. Правила приемки и методы анализа".
ГОСТ 2517-85 (СТ СЭВ 1248-78) "Нефть и нефтепродукты. Методы отбора проб".
ДСТУ 3824-98 (ГОСТ 12569-99) "Цукор. Правила приймання i методи вiдбирання проб".
ГОСТ 4288-76 "Изделия кулинарные и полуфабрикаты из рубленого мяса. Правила приемки и методы испытаний"
ГОСТ 5471-83 "Масла растительные. Правила приемки и методы отбора проб".
ГОСТ 5904-82 "Изделия кондитерские. Правила приемки, методы отбора и подготовки проб".
ГОСТ 6687.0-86 "Продукция безалкогольной промышленности. Правила приемки и методы отбора проб".
ГОСТ 6732.2-89 "Красители органические, продукты промежуточные для красителей, вещества текстильно-вспомогательные. Методы отбора проб".
ГОСТ 7269-79 "Мясо. Методы отбора образцов и органолептические методы определения свежести".
ГОСТ 7631-85 "Рыба, морские млекопитающие, морские беспозвоночные и продукты их переработки. Правила приемки, органолептические методы оценки качества, методы отбора проб для лабораторных испытаний".
ГОСТ 7702.0-95 "Мясо птицы, субпродукты и полуфабрикаты птичьи".
ГОСТ 8285-91 "Жиры животные топленые. Правила приемки и методы испытаний".
ГОСТ 8844-75 "Полотна трикотажные. Правила приемки и метод отбора образцов".
ГОСТ 9980.2-86 (ИСО 842-84, ИСО 1512-74, ИСО 1513-80) "Материалы лакокрасочные. Отбор проб для испытаний".
ГОСТ 13341-77 "Овощи сушеные. Методы испытаний".
ГОСТ 16218.0-93 "Изделия текстильно-галантерейные. Правила приемки и метод отбора проб".
ГОСТ 20566-75 "Ткани и штучные изделия текстильные. Правила приемки и методы отбора проб".
ГОСТ 23268.0-91 "Воды минеральные лечебные, лечебно-столовые и природные столовые".
ГОСТ 26668-85 (СТ СЭВ 3013-81) "Продукты пищевые и вкусовые. Методы отбора проб для микробиологических анализов"
ГОСТ 26671-85 (СТ СЭВ 4233-83) "Продукты переработки плодов и овощей, консервы мясные и мясорастительные. Подготовка проб для лабораторных анализов".
ГОСТ 27853-88 "Овощи соленые и квашеные, плоды и ягоды моченые. Приемка, отбор проб".
ГОСТ 30040-93 "Табак. Отбор проб из партий сырья. Основные положения".
ДСТУ ГОСТ 30039-2003 (ИСО 8243-91) "Сигарети. Вiдбiр проб [ГОСТ 30039-98 (ISO 8243-91), IДТ].
2. Термiни та визначення
Партiя - кiлькiсть товару однорiдного за якiстю та найменуванням, виготовленого протягом визначеного iнтервалу часу в одних i тих же умовах, призначеного для iмпорту/експорту, оформленого одним документом, що засвiдчує якiсть та однiєю вантажно-митною декларацiєю.
Вибiрка - кiлькiсть одиниць товару, якi вiдбирають вiд загальної кiлькостi товарних одиниць, для перевiрцi.
Об'єм вибiрки - кiлькiсть товару, що вiдбирають з кожної партiї.
Зразок - окрема одиниця дослiджуваного об'єкту (товару).
Проба - кiлькiсть нештучного товару чи частина зразка, що вiдiбрана з партiї, яка дослiджується, тотожна складом i ознаками партiї.
Точкова проба - проба, вiдiбрана за один прийом вiд продукцiї. Вона характеризує якiсть товару в одному об'єктi чи тарному мiсцi або на певному заданому рiвнi резервуару чи транспортного засобу.
Об'єднана проба - складена з ретельно перемiшаних точкових проб, вiдiбраних у вiдповiдному порядку та об'єднаних у вказаному спiввiдношеннi, для якої характернi середнi значення характеристик товару.
Аналiтична проба - частина об'єднаної проби, яка використовується для лабораторного дослiдження.
Контрольна проба - частина об'єднаної проби, яка зберiгається в лабораторiї протягом двох мiсяцiв i використовується для арбiтражних дослiджень.
Арбiтражна проба - частина об'єднаної проби, яка зберiгається у особи, що направила зразок на дослiдження, або в дослiдницької органiзацiї, в опечатаному цiєю органiзацiєю, виглядi. Використовується для арбiтражних дослiджень при виникненнi розбiжностей або оскарженнi прийнятого дослiдницькою органiзацiєю рiшення.
3. Процедура вiдбору проб та зразкiв
складається з таких етапiв:
- загальний огляд партiї та оцiнка її однорiдностi у разi потреби вiзуальним оглядом та перевiркою супровiдних документiв;
- визначення об'єму вибiрки;
- вибiрка транспортних одиниць з залiзничного потягу, трюмiв морських судiв, авiа- та автотранспорту;
- вiдбiр проб для проведення дослiджень:
а) вiдбiр точкових проб;
б) складання об'єднаної проби;
в) пiдготовка контрольної та аналiтичної проб;
г) упаковка та маркування проби.
Вiдбiр проб та зразкiв товарiв для митного оформлення проводиться уповноваженою посадовою особою митного органу на пiдставi вмотивованих письмових розпоряджень керiвництва митного органу за умови обов'язкової присутностi власника товару або декларанта чи уповноваженого ним особи.
У складних випадках (невiдомий об'єкт дослiдження, необхiднiсть застосування спецiальних пристроїв або спецiальних знань тощо), керiвництво митного органу може залучати до вiдбору проб та зразкiв спецiалiстiв та експертiв вiдповiдних митних лабораторiй та iнших органiзацiй у встановленому порядку.
4. Основнi питання експертизи
Хiмiчний аналiз дає успiшнi практичнi результати лише в тому випадку, коли зразок для дослiдження має склад, типовий для всiєї партiї.
Кiлькiсть зразкiв, що беруться для проведення аналiзiв, визначається заздалегiдь, керуючись вимогами вiдповiдних нормативних документiв. Працiвник, що займається вiдбором зразкiв, повинен взяти, принаймнi, мiнiмальну кiлькiсть товарiв, необхiдну для лабораторних дослiджень. У випадку герметично запакованої тари, що мiстить пакунки для роздрiбної торгiвлi, найменший пакунок може звичайно вважатися вiдповiдним зразком для дослiджень.
Дослiджуваний зразок повинен характеризувати типовi властивостi товарiв всiєї партiї, тому й метод його одержання має важливе значення. Бiльшiсть нерiдких матерiалiв, i деякi рiдкi матерiали, можуть бути неоднорiдними, тому потрiбно провести старанну роботу для одержання вiдповiдного зразка з дуже великої партiї. Цi процедури дещо рiзняться за своїм характером, розмiром i однорiднiстю оригiнального матерiалу, тому важко забезпечити набiр правил загального застосування. У тих випадках, коли партiя, з якої беруть зразок, велика, потрiбно взяти невеликi порцiї зразка з рiзних мiсць партiї, щоб потiм скомбiнувати їх в один легко оброблюваний зразок, що має такий середнiй склад, як i вся партiя. Якщо працiвник, що вiдбирає зразки, не має технiчної можливостi змiшати порцiї зразка чи не може визначити, однорiднi цi порцiї, чи нi, вiн повинен вiдправити кожну порцiю зразка окремо.
Рiдкi зразки, що зберiгаються в металевих банках чи бочках, потрiбно брати пiсля струшування, перемiшування чи збовтування в достатнiй мiрi, тому що вони не завжди бувають однорiдними. Порошок, часточки чи мулистi зразки, якi запакованi в тару, потрiбно збирати з порцiї, яка не контактує безпосередньо з повiтрям. Як правило, цi зразки потрiбно брати з бiльш нiж двох окремих контейнерiв. Проте це правило не стосується однорiдних товарiв, таких як продукти в консервних банках чи пляшках.
Такi зразки, як нафтопродукти чи меляси, якi зберiгаються у баку чи цистернi, потрiбно брати з кожного з трьох шарiв (зверху, посерединi i знизу) пiсля того, як бак чи цистерну наповнюють i вмiсту дають час стабiлiзуватися.
Для запобiгання чи зведення до мiнiмуму забруднення, слiд бути обережним у застосуваннi методiв взяття зразкiв, пристроїв для взяття зразкiв i тари для зразкiв (наприклад, тара, виготовлена з полiетилену чи полiпропiлену з подвiйним ковпачком, один з яких є нарiзним ковпачком, щоб уникнути втрати i забруднення вмiсту). Для зразкiв, чутливих до атмосфери (вологи, дiоксиду вуглецю i т.д.), потрiбно застосовувати швидке взяття зразкiв. Завжди слiд використовувати чистий i сухий апарат для взяття зразкiв i тару. Зокрема, для зразкiв, чутливих до сонячного свiтла, використовується темна тара.
Увага! Зразки слiд вiдбирати так, щоб завдана шкода була мiнiмальною.
Пiсля того як зразок взятий, потрiбно вжити суворих запобiжних заходiв, щоб уникнути замiни чи пiдробки зразкiв. Такi заходи можуть включати в себе герметизацiю тари iз зразком чи опечатування офiцiйною печаткою. Кожний зразок потрiбно вiдразу маркувати, зазначаючи назву, кiлькiсть, дату взяття зразка, мiсце для того, щоб повнiстю виключити можливiсть плутанини при визначеннi проб та результатiв їх дослiджень.
Етикетки прикрiплюються до зразкiв таким чином, щоб вони не вiдiрвалися або пошкодилися при вiдкриттi зразка на дослiдження i при зриваннi печатки. Тому що пiд час дослiдження iдентифiкацiйна етикетка повинна залишатися незайманою.
Потрiбно обережно поводитися з горючими, вибуховими, токсичними, корозiйними чи отруйними зразками, а на тарi з такими зразками повинне бути спецiальне маркування, таке як "Небезпечно".
У випадку швидкопсувних продуктiв, пробу потрiбно чiтко маркувати як "швидкопсувний продукт" та забезпечити транспортування при температурi вiд 0 до 5° С i, не бiльш нiж через 2 години, передати до експертних митних пiдроздiлiв, за випадком тих продуктiв, на якi у нормативно-технiчної документацiї передбаченi спецiальнi умови для транспортування.
Зразки потрiбно надiйно пакувати i вiдправляти в лабораторiю якомога швидше iз товарно-супровiдними документами, такими як:
(1) акт про вiдбiр проб i зразкiв товарiв;
(2) акт про проведення митного огляду товарiв;
(3) протокол про порушення митних правил (якщо є);
(4) проби та зразки товарiв пiд митним забезпеченням;
(5) вантажна митна декларацiя;
(6) контракт (договiр) на поставку товару;
(7) iнвойс (рахунок-фактура, накладна тощо);
(8) сертифiкати контролюючих органiв;
(9) сертифiкат якостi товару, виданий виробником;
(10) фото товару або маркування тари;
(11) технiчна або технологiчна документацiя iз зазначенням вiдомостей про кiлькiсний та якiсний склад, фiзико-хiмiчнi властивостi, основнi технологiчнi стадiї виробництва та призначення товару (технiчнi умови, технологiя виготовлення, специфiкацiя, каталоги й паспортнi данi на вироби фiрм-виробникiв, дозволи, маркувальнi етикетки тощо);
Вiдбiр проб i зразкiв товарiв оформлюється актом за формою, затвердженою Держмитслужбою України.
Акт складається в трьох примiрниках, один з яких додається до взятих проб i зразкiв, другiй передається власнику товару або декларанту чи уповноваженiй ним особi, третiй - залишається у справах митного органу. У цьому актi обов'язкове вiдображення iнформацiї щодо чiткої вiдповiдностi вiдiбраних зразкiв та проб, транспортним засобам або партiям, якi перевiряють. Акт в дослiдницькi органiзацiї надається у виглядi оригiналу, iншi документи - у виглядi копiй, завiрених митним органом.
Зразки для аналiзу можуть брати на багатьох митних пунктах. Важливим є те, щоб працiвники експертних пiдроздiлiв надавали консультацiї оперативним працiвникам митних органiв, стосовно того, яким чином найкраще вiдiбрати зразок, i про необхiднi захиснi i запобiжнi заходи, пов'язанi з взяттям зразкiв.
5. Вiдправка зразкiв для дослiдження
Зразки проб необхiдно упаковувати i транспортувати так, щоб забезпечити їх прибуття на лабораторне дослiдження в тому самому станi, в якому їх було взято. Тара, що використовується, i спосiб, яким здiйснюється транспортування, в значнiй мiрi залежать вiд мiсцевих умов.
Методичнi рекомендацiї щодо вiдбору проб та зразкiв органiчних матерiалiв (ЛФМ, розчинникiв, органiчних продуктiв, барвникiв, хiмiчних продуктiв коксування, кислоти, пришвидшувачiв реакцiй)
1. Призначення
1.1. Данi методичнi рекомендацiї призначенi для взяття проб та зразкiв органiчних матерiалiв рiзного агрегатного стану (крiм газоподiбного) iз накопичувальних ємностей, залiзничних i автоцистерн, фляг, бочок, барабанiв, мiшкiв, контейнерiв, пакетiв та iн.
2. Пристрої для вiдбору проб
2.1. Для взяття проб органiчних матерiалiв застосовують пристрої, що зазначенi в таблицi 1.
2.2. Посудини та пристрої для взяття проб повиннi бути стiйкi до дiй продукту, чистi, сухi.
2.3. Переноснi пробовiдбiрники iз заданого рiвня повиннi бути закритими кришками або корками, якi легко вiдкриваються на заданому рiвнi, повиннi мати достатню масу для занурювання в продукт. Для взяття проб лакофарбових матерiалiв пробовiдбiрники повиннi бути виготовленi iз скла, латунi, нержавiючої сталi та аналогiчних матерiалiв.
Способи вiдбору та розмiр проб органiчних матерiалiв
Табл. 1
Характеристика органiчного матерiалу | Транспортний засiб, тара | Пристрiй для взяття проб | Розмiр точкових проб | Мiнiмальна норма, яка потрiбна для дослiдження/ контрольний зразок | |
Найменування органiчного матерiалу | Агрегатний стан | ||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
Лакофарбовi матерiали наприклад: лаки, емалi, ґрунтовки, шпаклiвки | Рiдина | Цистерни та посудини великої мiсткостi | Переносний металевий пробовiдбiрник або трубка з вiдтягнутими кiнцями дiаметр 10-15 мм довжиною 2,5-3 м; щуп-свердло | З трьох рiвнiв не менше чотирьох проб по 0,2 кг | 0,5/0,5 кг/л, але не менше 1 уп. для роздрiбної торгiвлi |
Розчинники: 646, 647, 648 для лакофарбових матерiалiв; розчинники марок Р-4, Р-5, Р-12; спирт бутиловий; спирт iзопропiловий, ацетон; хлорбензол; трихлоретилен. Органiчнi продукти: анiлiн; пiридин; ангiдрид оцтовий; триетиламiн; етиленглiколь | Рiдина | Накопичувальнi ємностi | Пробовiдбiрник стацiонарний для вiдбору точкових проб з трьох рiвнiв | З трьох рiвнiв не менше чотирьох проб по 0,2 кг | |
Клеї, смоли (епоксиднi алiфатичнi) | Рiдке, в'язке | Фляги, бочки, бiдони, канiстри, барабани | Скляна трубка з вiдтягнутими кiнцями дiаметром 10-15 мм довжиною 0,98-1,5 м | З двох рiвнiв не менше двох проб по 0,3 кг | 0,5/0,5 кг, л але не менше 1 уп. для роздрiбної торгiвлi |
Бутилi, пляшки, банки, бiдони | Скляна трубка з вiдтягнутими кiнцями дiаметром 10-15 мм довжиною 0,98-1,5 м | З двох рiвнiв не менше двох проб по 0,3 кг | |||
Пастоподiбнi | Фляги, барабани, бочки, банки | Гвинтоподiбний щуп, або шпатель, або металевi трубки (стальнi, латуннi) | Не менше двох проб по 0,25 кг | ||
Порошкоподiбнi | Барабани, мiшки, контейнери, пакети | Совок | Не менше двох проб по 0,25 кг | ||
Пачки | Металевi трубки | Не менше двох проб по 0,25 кг | |||
Хiмiчнi продукти коксування, наприклад: бензол i сольвент кам'яновугiльнi; скипидар живич.; фурфурол техн.; олiя кам'яновугiльна; олiя сланцева | Рiдина | Потiк | Автоматичний пробовiдбiрник (стацiонарний або автоматичний) | Не менше 5 проб по 0,2 кг | |
Сховище | Металевий пробовiдбiрник або пляшка в металевому каркасi | Так само | |||
Цистерна бiтумовозочна, фляга тощо | Металевий переносний пробовiдбiрник скляна трубка з вiдтягнутими кiнцями дiаметром 15-18 мм | З трьох рiвнiв не менше чотирьох проб по 0,2 кг. З двох рiвнiв не менше двох проб по 0,3 кг | |||
Пек кам'яновугiльний, кокс пекiв, нафталiн, антрацен кам'яновугiльний; лаки кам'яновугiльнi; канiфоль таллова; канiфоль соснова | Сипучi | Потiк штабель мiшки | Механiчний пробовiдбiрник або ручний щiлиноподiбний пробовiдбiрник. Ручний щiлиноподiбний пробовiдбiрник | Не менше трьох проб по 0,2 кг | 0,5/0,5 кг/л, але не менше 1 уп. для роздрiбної торгiвлi |
Шматки плит | Потiк мiшки | Механiчний пробовiдбiрник. Совок. Ручна дриль, свердло дiаметром 15 мм. | -//-//- | ||
Органiчнi барвники, промiжковi продукти для барвникiв, текстильно- допомiжнi речовини: нiгрозин водорозчинний, лак помаранчевий, iндулiн жиророзчинний | Сипучi. Пастоподiбнi речовини, що застигають при температурi навколишнього середовища. Рiдина | Бочки, барабани, банки, мiшки, контейнери, металевi банки, фляги, спецiальнi контейнери, бочки металевi та полiетиленовi, залiзничнi цистерни | Металевий щуп, кiвш. Металевий щуп з поздовжнiм вирiзом або металевi трубки. Гвинтоподiбний щуп. Склянi трубки з вiдтягнутими кiнцями або кружки (склянi, металевi) | З двох рiвнiв не менше двох проб по 0,25 кг З трьох рiвнiв не менше трьох проб по 0,2 кг |
0,5/0,5 кг |
Органiчнi кислоти: мурашина, оцтова | Рiдина | Бутилi, банки, пляшки | Товстостiнна скляна трубка з всмоктувальним пристроєм | Не менш трьох проб по 0,25 кг | 0,2/0,2 кг |
Борна, щавлева, бензойна, салiцилова; прискорювачi реакцiї та протиокислювачi: гуанiн Ф, тiурам Д, бензоiла перекис | Порошкоподiбнi | Мiшки, барабани, пакети | Совок, металевий щуп | Не менше трьох проб по 0,2 кг | 0,5/0,5 кг/л, але не менше 1 уп. для роздрiбної торгiвлi |
Методичнi рекомендацiї щодо вiдбору проб та зразкiв нафтопродуктiв
1. Призначення
1.1 Данi методичнi рекомендацiї призначенi для взяття проб та зразкiв нафтопродуктiв рiзного агрегатного стану (крiм газоподiбного) iз накопичувальних ємностей, залiзничних i автоцистерн, фляг, бочок, канiстр, барабанiв, контейнерiв, пакетiв та iн.
2. Правила вiдбору проб
2.1. Посудини та пристрої для взяття проб повиннi бути виготовленi з матерiалiв, стiйких до дiй продукту, чистi, сухi. Рiдкi свiтлi нафтопродукти вiдбираються тiльки в металеву тару або тару, що вироблена зi спецiальних матерiалiв, що не вступають в хiмiчну реакцiю з продуктом.
2.2. Переноснi пробовiдбiрники iз заданого рiвня повиннi бути закритими кришками або корками, якi легко вiдкриваються на заданому рiвнi, повиннi мати достатню масу для занурювання в продукт.
2.3. Якщо є можливiсть, безпосередньо перед вiдбором проб потрiбно ретельно перемiшати вмiст резервуара (бочки, бiдони, канiстри) з нафтопродуктами.
2.4. Паливно-мастильнi матерiали, що розфасованi в упаковки, вiдбираються без порушення первинної упаковки в кiлькостi 1 л, але не менше 1 упаковки для роздрiбної торгiвлi.
2.5. Точковi проби з вертикальних та горизонтальних резервуарiв нафти та нафтопродуктiв вiдбираються з 3-х рiвнiв:
верхнього - на 250 мм нижче рiвня нафти та нафтопродуктiв;
середнього - з середини висоти стовпа нафти та нафтопродуктiв;
нижнього - на рiвнi 250 мм вiд дна резервуара.
Об'єднана проба нафти та нафтопродуктiв складається зi змiшаних точкових проб верхнього, середнього та нижнього рiвнiв у рiвному спiввiдношеннi.
Вiдбiр точкових проб з залiзничних або автомобiльних цистерн проводять з рiвня, розмiщеного на висотi 0,33 дiаметра цистерни. Точковi проби вiдбираються з кожної четвертої цистерни, але не менше, нiж з двох цистерн. Об'єднану пробу складають змiшуванням точкових проб, пропорцiйно об'ємам нафтопродукту в цистернах, з яких вiдiбранi проби, але не менше 1 л.
Методичнi рекомендацiї щодо вiдбору проб та зразкiв фармацевтичної продукцiї та пестицидiв
Проби та зразки лiкарських засобiв (ЛЗ) не розфасованих для роздрiбної торгiвлi (нестерильнi субстанцiї дiючих та допомiжних речовин, ЛЗ у пакуваннi "iн балк") повиннi вiдбиратися за допомогою стерильного одноразового iнструменту або спецiальними пробовiдбiрниками в умовах, якi забезпечують захист товару та вiдiбраної проби вiд забруднення з боку оточуючого середовища пiд час та пiсля здiйснення вiдбору. На упаковках вiдбiрних зразкiв потрiбно вказувати серiю ЛЗ i супроводжувати її оригiналом або копiєю етикетки виробника на упаковцi.
У разi, коли вiдбiр проб здiйснювали крiзь прокол або надрiз, зроблений в первиннiй упаковцi, мiсце її локального пошкодження пiсля закiнчення вiдбору потрiбно герметично опечатати стерильною захисною латкою.
Здiйснювати вiдбiр проб стерильної субстанцiї дозволено тiльки в спецiально обладнаних лабораторiях, що сертифiкованi для проведення таких дiй Мiнiстерством охорони здоров'я.
Проби та зразки ЛЗ розфасованих для роздрiбної торгiвлi повиннi бути вiдiбранi без порушень цiлiсностi первинних упаковок та з наданням зовнiшнiх упаковок та iнструкцiй для застосування вiдповiдного ЛЗ.
При вiдборi та упаковцi проб з метою їх подальшого направлення для проведення лабораторних дослiджень (у паперовому пакетi, скляному або пластиковому флаконi та iн.) потрiбно переконатися у вiдсутностi будь-яких забруднень обраної упаковки та її здатнiсть забезпечити можливi специфiчнi умови зберiгання зразка даного товару (температура, захист вiд свiтла, вологостi тощо).
Вiдбiр проб зразкiв пестицидiв та пакування вiдiбраних проб повиннi здiйснюватися оригiналом або копiєю етикетки виробника на упаковцi.
Кiлькiсть проб та зразкiв ЛЗ та пестицидiв визначається виходячи з мiнiмальної, яка потрiбна для визначення їх iдентичностi згiдно аналiтико-нормативної документацiї та iнших фiзико-хiмiчних показникiв, якi потрiбнi для вирiшення питання їх класифiкацiї згiдно УКТ ЗЕД.
Потрiбнi для проведення лабораторних дослiджень кiлькостi проб та зразкiв ЛЗ i пестицидiв наведенi у таблицi 2.
Табл. 2
NN з/п |
Вид товару | Кiлькiсть |
1. | Субстанцiї фармацевтичнi та ветеринарнi | Вiдповiдно до фармстаттi або 10 г |
2. | Лiкарськi засоби, що складаються iз змiшаних продуктiв, для терапевтичного або профiлактичного застосування, але не у дозованому виглядi i не розфасованi для роздрiбної торгiвлi | Вiдповiдно до АНД (або фармстаттi) або 10 г |
3. | Лiкарськi засоби, що складаються iз змiшаних продуктiв для терапевтичного або профiлактичного застосування у дозованому або розфасованi для роздрiбної торгiвлi: | |
таблетки, гранули, капсули, супозиторiї, порошки | 1 первинна упаковка (контурна чарункова, флакон тощо), але не менше 20 шт. | |
iн'єкцiйнi розчини (в ампулах або флаконах) | 5 ампул (флаконов), але не менше 10 мл | |
краплi вушнi, очнi та назальнi у флаконах | 1 флакон, але не менше 20 мл | |
розчини, екстракти, настоянки, сиропи, суспензiї, емульсiї (у флаконах) | 1 флакон, але не менше 50 мл | |
мазi, креми, гелi (в тубах) | 1 туба, але не менше 5 г | |
аерозолi (в балонах з розпилювачем) | 1 балон | |
4. | Пестициди | 10 г (у випадку твердої речовини) або 50 мл (у випадку рiдини) |
Методичнi рекомендацiї щодо вiдбору проб та зразкiв м'яса
1. Призначення
1.1. Данi методичнi рекомендацiї призначенi для взяття проб та зразкiв м'яса iз кускiв, блокiв i тушок.
1.2. Обсяг партiї продукцiї тваринного походження не повинен перевищувати вантажопiдйомнiсть одного залiзничного вагона, автомобiля, танкера або цистерни.
2. Пристрої для вiдбору проб
2.1. Для взяття проб м'яса застосовують пристрої, що зазначенi в таблицi 3.
2.2. Посуд та ножi для взяття проб повиннi бути чистими i сухими.
2.3. Переноснi посуди iз заданого рiвня повиннi бути щiльно закритими кришками, щоб не було доступу стороннiх запахiв i вологи. Для взяття проб м'яса пробовiдбiрники повиннi бути виготовленi iз нержавiючої сталi чи дюралi.
Способи вiдбору та розмiр проб м'яса
Табл. 3
Характеристика харчових продуктiв: найменування продукту |
Транспортний засiб, тара | Пристрiй для взяття проб | Розмiр точкової проби | Кiлькiсть об'єднаної проби |
М'ясо: яловиче, свине, бараняче та iнших видiв забiйної худоби; субпродукти (крiм печiнки, мозкiв, легенiв, селезiнок i нирок) | Куски, блоки, тушки | Ваги, ножi, ножицi | У тушки - кожна проба не менш 200 г проти 4 i 5-го шийних хребцiв, в областi лопатки, в областi стегна i товстих м'язiв; не менш 200 г iз кускiв i блокiв м'яса i субпродуктiв | 1 кг/1 кг (не менше 1 шт./1 шт.) |
М'ясо птахiв, субпродукти й напiвфабрикати пташинi | Ящики, контейнери, блоки | Пiнцет, ножицi, нiж | Вiд тушки чи пiвтушки iз частини грудної клiтини,
гомiлки i стегна на всю глибину м'язiв вiдбирають
три точкових проби по 0,05 кг кожна. Для вiдбору проби у виглядi змивiв рiдиною беруть тушку чи її частини масою не бiльше 1,5 кг, а пробу обваленого м'яса або субпродуктiв - не менше 0,15 кг |
Методичнi рекомендацiї щодо вiдбору проб та зразкiв риби, морських ссавцiв, морських безхребетних та продукти їх переробки
1. Призначення
1.1. Данi методичнi рекомендацiї призначенi для взяття проб та зразкiв риби, морських ссавцiв, морських безхребетних та продуктiв їх переробки iз танкiв суден, залiзничних та автомобiльних цистерн, контейнерiв, бочок, ящикiв, бiдонiв тощо. Вона не розповсюджується на консерви i пресерви, сухi супи, а також на шкiряну, хутряну та технiчну сировину з морських ссавцiв.
2. Пристрої для вiдбору проб
2.1. Для взяття проб риби, морських ссавцiв, морських безхребетних та продуктiв їх переробки застосовують пристрої, що зазначенi в таблицi 4.
2.2. Посуд та ножi для взяття проб повиннi бути чистими i сухими.
2.3. Переноснi посуди iз заданого рiвня повиннi бути щiльно закритими кришками, щоб не було доступу стороннiх запахiв i вологи. Для взяття проб риби, морських ссавцiв, морських безхребетних та продуктiв їх переробки пробовiдбiрники повиннi бути виготовленi iз нержавiючої сталi, дюралi чи скла.
Способи вiдбору та розмiр проб риби, морських ссавцiв, морських безхребетних та продукти їх переробки
Табл. 4
Найменування продукту | Транспортний засiб, тара | Пристрiй для взяття проб | Розмiр точкової проби | Кiлькiсть об'єднаної проби |
Сирець (риба i безхребетнi), жива, охолоджена, морожена, фарш, солона, пряна, маринована, в'ялена, пiдв'ялена, сушена i копчена риба, солонi баличнi пiвфабрикати, в'яленi i копченi баличнi вироби, пасти, гiдролiзати, концентрати, в'язига, харчовi та кормовi вiдходи | Цистерни, бочки, блоки, ящики | Сачок для живої риби, нiж iз нержавiючої сталi | Iз рiзних мiсць транспортної тари беруть по три
точковi проби (один екземпляр або частину одного
екземпляра, блока риби, фiле, рибної ковбаси;
декiлька екземплярiв або жменю дрiбної риби
(снiтка, тюльки) чи частину продукту). Iз морожених блокiв вiддiляють два протилежних по дiагоналi куска до 0,1 кг кожний, а з середини - суцiльну по ширинi i глибинi блока полосу до 0,2 кг. Iз кожної транспортної тари вiдбирають по 1 чи 2 одиницi споживчої тари |
1,0 / 1,0 кг, але не менше 1 уп./1 уп. для роздрiбної торгiвлi |
Мороженi: м'ясо, очеревина та iншi продукти (у тому числi печiнка) iз морських ссавцiв, печiнка риб | Блоки, куски | Нiж iз нержавiючої сталi | Вiд кожної транспортної тари пiсля розмороження продукту вiдбирають iз рiзних мiсць блока чи куска три точкових проби не бiльш 0,3 кг кожна | 1,0 / 1,0 кг, але не менше 1 уп./1 уп. для роздрiбної торгiвлi |
Жир риб та морських ссавцiв, спермацетова олiя | Бочки, бiдони, цилiндри чи барабани, склянi бутилi | Сифон, скляна трубка чи трубчатий пробовiдбiрник, пробовiдбiрний кран, зональний пробовiдбiрник | Iз бочок, бiдонiв, цилiндрiв та скляних бутилiв
пiсля ретельного перемiшування беруть одну пробу
не бiльш 2,0 дм3. Iз залiзничних i автоцистерн вiдбiр проби проводиться безперервно i рiвномiрно протягом всього часу заповнення чи розгрузки кожної цистерни. Мiцнiсть струї регулюється так, щоб об'єднана проба склала 0,02 % об'єму залiзничної цистерни i 0,07 % - автоцистерни. Iз танкiв судiв i стацiонарних ємностей проби вiдбирають пошарово через 2 м. Iз нижнього шару - на вiдстанi 0,5 м вiд дна, iз верхнього - 0,2 м вiд поверхнi жиру. При неоднорiдностi жиру у нижньому шарi - через кожнi 0,5 м до однорiдного шару |
|
Кристалiчний спермацет | Брикети | Гвинтовий щуп | Iз кожної розкритої транспортної тари, iз рiзних мiсць кожного брикету, три проби по не менше 0,10 кг | |
Безхребетнi i продукти, виробленi з них | Блоки, ящики, коробки, банки | Нiж iз нержавiючої сталi | Iз рiзних мiсць кожної розкритої транспортної
тари вiдбирають три точковi проби не менше 0,2 кг. З одного iз морожених блокiв транспортної тари вiддiляють два протилежних по дiагоналi куска по 0,1 кг кожний, а з середини блоку - суцiльну по ширинi i глибинi полосу коло 0,2 кг. Iз кожної транспортної тари по 1-2 одиницi споживчої тари |
|
Кормове борошно i крупа, хiтин, хiтазон | Мiшок, ящик | Пробовiдбiрний щуп | Iз рiзних мiсць розкритої транспортної тари декiлька точкових проб (з верхньої, середньої i нижньої частини упаковки) по 0,05 кг | 1,0 / 1,0 кг, але не менше 1 уп./1 уп. для роздрiбної торгiвлi |
Рибний клей | Контейнери, ящики, пачки, бочки, бiдони | Склянi трубки, пробовiдбiрний щуп | Iз кожної розкритої транспортної тари по 1
пачцi, а при фасуваннi розсипом - пластини чи
обрiзки до 0,1 кг. Iз кожної транспортної тари рiдкого клею вiдбирають декiлька точкових проб по 0,3 кг, а застиглого - по 0,5 кг кожну |
|
Перлинний пат, перламутровий препарат | Банки | Ложка iз нержавiючої сталi | Iз кожної розкритої транспортної тари вiдбирають по 3 банки, а цих вiдбирають не менше 10 точкових проб по 0,5 кг | |
Справжня амбра | Куски | Iз кожної розкритої транспортної тари вiдбирають декiлька точкових проб амбри дрiбної i амбри-крихти по 0,03 кг кожну, а великих - не менше 10 кускiв iз транспортної тари i вiд них вiдламують декiлька проб по 0,03 кг | ||
Рiдкi кормовi продукти, криль i кормовi продукти з крилю (крiм борошна) | Банки | Пробовiдбiрний щуп | Iз кожної розкритої транспортної тари декiлька точкових проб по о,3 кг |
Примiтка: На iкру, iкряну пасту, кулiнарнi вироби (у тому числi ковбаси), сирi пiвфабрикати об'єднану пробу не складають.
Методичнi рекомендацiї щодо вiдбору проб та зразкiв тваринних i рослинних жирiв та олiй
1. Призначення
1.1. Данi методичнi рекомендацiї призначенi для взяття проб та зразкiв сирих i перероблених тваринних i рослинних жирiв та олiй iз стацiонарних i суднових вмiстищ, залiзничних i автомобiльних цистерн; жирiв, розлитих i розфасованих у бочки, барабани, жерстянi контейнери, мiшки, фляги, пляшки.
2. Пристрої для вiдбору проб
2.1. Для взяття проб рослинних олiй застосовують пристрої, що зазначенi в таблицi 5.
2.2. Посуд та пристрої для взяття проб повиннi бути чистими i сухими.
2.3. Переноснi посуди iз заданого рiвня повиннi бути закритими кришками або кормами, якi легко вiдкриваються на заданому рiвнi. Для взяття проб рослинних олiй використовуються спецiальнi пробовiдбiрники, якi повиннi бути виготовленi з хiмiчно-iнертних матерiалiв, не схильних до каталiзу хiмiчних реакцiй (найбiльш вiдповiдним матерiалом є нержавiюча сталь).
Способи вiдбору та розмiр проб олiї
Табл. 5
Характеристика харчових продуктiв | Транспортний засiб, тара | Пристрiй для взяття проб | Розмiр точкової проби | Кiлькiсть об'єднаної проби | |
Найменування продукту | Агрегатний стан | ||||
Твариннi i рослиннi жири | Твердий | Контейнери, барабани, ящики | Пробовiдбiрний щуп | Iз споживчої тари 1 пач., а з транспортної - 50 г на глибинi не менше 50 см | 0,5/0,5 л/кг, але не менше 1 уп./1 уп. для роздрiбної торгiвлi |
Твариннi i рослиннi жири та олiя | Рiдина | Стацiонарнi i судновi вмiстища, залiзничнi i автомобiльнi цистерни, бочки, мiшки, фляги, пляшки | Банка з тягарем, каркас з тягарем для пляшки з пробою, цилiндричний клапанний заглибний пробовiдбiрник, донний пробовiдбiрник, лiнiйка для виявлення води i повiтряного прошарку, пробовiдбiрнi металевi трубки дiаметром не бiльш 10 мм | Iз цистерн i вмiстищ проби беруться на рiвнi 1/10 загальної глибини, на 1/2 i на рiвнi 9/10 глибини, а клапанним цилiндром - через кожнi 300 мм по 500 см3; неоднорiднi жири - через кожнi 300 мм до шару з вiдмiнним складом, а потiм через кожнi 100 мм i з дна по 500 см3; об'єм проб iз дрiбної тари залежить вiд довжини i дiаметру пробовiдбiрної трубки |
Методичнi рекомендацiї щодо вiдбору проб та зразкiв цукру
1. Призначення
1.1 Данi методичнi рекомендацiї призначенi для взяття проб та зразкiв цукру-сирцю, цукру-пiску i цукру-рафiнаду iз пачок (пакетiв), мiшкiв, ящикiв, контейнерiв, трюмiв суден, залiзничних вагонiв та iншої транспортної тари.
2. Пристрої для вiдбору проб
2.1. Для взяття проб цукру застосовують пристрої, що зазначенi в таблицi 6.
2.2. Посуд та пристрої для взяття проб повиннi бути чистими i сухими, а ваги перевiренi на точнiсть.
2.3. Переноснi пробовiдбiрники iз заданого рiвня повиннi бути закритими кришками, якi легко вiдкриваються на заданому рiвнi. Для взяття проб цукру щупи повиннi бути виготовленi iз нержавiючої сталi.
Способи вiдбору та розмiр проб цукру
Табл. 6
Характеристика харчових продуктiв | Транспортний засiб, тара | Пристрiй для взяття проб | Розмiр точкової проби | Кiлькiсть об'єднаної проби | |
Найменування продукту | Агрегатний стан | ||||
Цукор: цукор-пiсок, цукор-рафiнад, цукор-сирець | Сипучий, твердий | Пачки (пакети), мiшки, ящики, контейнери | Пробовiдбiрний щуп, совок i ложка iз нержавiючої сталi | Для цукру-пiску i цукру-сирцю iз трюмiв суден 20 точкових проб з кожної iз 1000 т; iз вагонiв - 5 проб iз рiзних мiсць не менш нiж 200 г; iз двох рiзних мiсць мiшка по 25 г; десять проб по 100 г з завантажувального конвеєру. Для кускового цукру-рафiнаду iз пачок (пакетiв) - не менш 200 г; iз кожного мiшка (ящика) не менш 200 г, а з кожної одиницi транспортної тари - двi пачки (пакети) масою нетто 250 та 500 г, одну пачку (пакет) масою нетто 1000 i 1500 г, 10 пакетикiв масою нетто 5 i 20 г | 0,5 кг (але не менш 1 уп.) |
Методичнi рекомендацiї щодо вiдбору проб та зразкiв кондитерських виробiв
1. Призначення
1.1. Данi методичнi рекомендацiї призначенi для взяття проб та зразкiв кондитерських виробiв iз пачок, коробок, ящикiв та iншої транспортної тари.
2. Пристрої для вiдбору проб
2.1. Для взяття проб кондитерських виробiв застосовують пристрої, що зазначенi в таблицi 7.
2.2. Посуд та пристрої для взяття проб повиннi бути чистими i сухими.
2.3. Переноснi посуди iз заданого рiвня повиннi бути закритими кришками, якi легко вiдкриваються на заданому рiвнi. Для взяття проб використовують.
Способи вiдбору та розмiр проб кондитерських виробiв
Табл. 7
Характеристика харчових продуктiв: найменування продукту |
Транспортний засiб, тара | Пристрiй для взяття проб | Розмiр точкової проби | Кiлькiсть об'єднаної проби |
Цукерки, карамель, iрис, схiднi ласощi типу карамелi i м'яких цукерок, драже | Пачки (пакети), залiзнi банки, коробки, ящики, контейнери | Iз рiзних мiсць транспортної тари по 200 г. Iз кожної транспортної тари по 2 банки, коробки, пакети, фасованi до 100 г i по 1 - при фасуваннi вище 100 г; 1 коробку при масi до 400 г i 2 коробки - вище 400 г. Шербет, вершкове полiно, ойла 1 шт. при масi до 1 кг, 0,5 шт. - вiд 1 до 2 кг i 0,25 шт. - вище 2 кг |
0,5/0,5 кг, але не менше 1 уп./1 уп. для роздрiбної торгiвлi | |
Шоколад, какао-порошок, какао-напої, шоколад у порошку | Пачки (пакети), залiзнi банки, ящики, мiшки, контейнери | Пробовiдбiрний щуп | Iз рiзних мiсць кожної транспортної тари: 1
плитка - при масi вище 100 г, 3 - вiд 52 до 100 г i 6 плиток -
до 50 г. Iз рiзних мiсць кожної одиницi транспортної тари по 2 банки або пачки. Порошкообразнi вироби - iз кожної одиницi транспортної тари по 200 г |
0,3/0,3 кг, але не менше 1уп./1 уп. для роздрiбної торгiвлi |
Мармелад, зефiр, пастила, желейнi вироби, халва | Пачки (пакети), залiзнi банки, ящики, контейнери | Нiж iз нержавiючої сталi, порцелянова тарiлка | Iз кожної одиницi транспортної тари вiдбирають не менше 2 коробок, а iз кожної коробки - по однаковiй кiлькостi виробiв в асортиментi, пластовi вироби iз рiзних мiсць вирiзають по 200 г | 0,5/0,5 кг, але не менше 1 уп./1 уп. для роздрiбної торгiвлi |
Вафлi, печиво, пряники, борошнянi схiднi солодощi | Пачки (пакети), коробки | Порцелянова тарiлка, нiж iз нержавiючої сталi, | Iз рiзних мiсць кожної одиницi транспортної тари
по 2 пачки або пакети. Iз кожної одиницi транспортної тари: 1 коробку - при масi вище 400 г, 2 коробки - при масi до 400 г. Ваговi вироби iз рiзних мiсць кожної одиницi транспортної тари по 200 г. |
|
Торти, бiсквiти, рулети | Лотки | Порцелянова тарiлка, нiж iз нержавiючої сталi, | Для вагових бiсквiтiв: 1 шт. - при масi не вище 400 г, 1/4
шт. - при масi вище 400 г. Для штучних тортiв i рулетiв - не менше 1 шт., для вагових рулетiв 1/2 шт. - при масi вище 1 кг i 1 шт. - при масi до 1 кг. Iз лотка вiдбирають не менше 1 шт. виробiв в асортиментi. Для випечених пiвфабрикатiв для тортiв i ромової баби масою 500 г - не менше 1 шт., а масою до 100 г - не менше 200 г |
|
Пiвфабрикати: карамельна маса, крем, помада, начинка, сироп, шоколаднi пiвфабрикати та iнш. | Банки | Склянi банки, черпак iз нержавiючої сталi, пробовiдбiрний щуп | З партiї полуфабрикатiв вiдбирають не менше 500 г, а iз рiзних мiсць вибiрки вiдбирають точковi проби загальною масою не менше 200 г | |
Вафлi листовi | Коробки, ящики | 8 листiв iз партiї до 1000 шт. | Не менше 5 листiв | |
Гумка жувальна | Туби, плитки, пачки, ящики, коробки | Iз кожної одиницi транспортної тари вiдбирають 1 пакувальну одиницю, а iз цiєї одиницi по однаковiй кiлькостi виробiв | Не менше 200 г |
Методичнi рекомендацiї щодо вiдбору проб та зразкiв чаю та тютюнових виробiв
1. Призначення
1.1. Данi методичнi рекомендацiї призначенi для взяття проб та зразкiв чаю iз пачок, мiшкiв, ящикiв, контейнерiв та тютюнових виробiв iз пачок, блокiв, ящикiв i iншої транспортної тари.
2. Пристрої для вiдбору проб
2.1. Для взяття проб чаю та тютюнових виробiв застосовують пристрої, що зазначенi в таблицi 8.
2.2. Посуд та пристрої для взяття проб повиннi бути чистими i сухими.
2.3. Переноснi пробовiдбiрники iз заданого рiвня повиннi бути виготовленi iз хiмiчно iнертного матерiалу, герметичними i непрозорими.
Способи вiдбору та розмiр проб чаю та тютюнових виробiв
Табл. 8
Характеристика харчових продуктiв | Транспортний засiб, тара | Пристрiй для взяття проб | Розмiр точкової проби | Кiлькiсть об'єднаної проби | |
Найменування продукту | Агрегатний стан | ||||
Чай байховий, чай плитковий | Сипучий i твердий | Пачки, мiшки, ящики, контейнери | Пробовiдбiрний щуп | Фасований - вмiст споживчої тари, звiльнивши вiд пакувальних матерiалiв, змiшують i методом квартування скорочують до середньої проби не менше 1,3 кг | 0,5/0,5 кг, але не менше 1 уп. /1 уп. для роздрiбної торгiвлi |
Чай зелений цегельний | Твердий | Пачки, ящики, контейнери | Пилочка, нiж, ступа | По 2 зразка, взятi iз рiзних ящикiв, вибирають iз цих зразкiв 4 i iз середини трьох вирiзають куски розмiром 0,06x0,07 м i з'єднають з 4-им зразком | |
Тютюн листовий i тiпаний | Сипучий | Кiпи, бочки, ящики, мiшки | Пробовiдбiрний щуп | Iз партiї 100 т в кiпах по 200 кг беруть по 3 точкових проби iз кожних 15 кiп: з верхньої третi кiпи, з середньої третi i нижньої третi по 3 папушi чи 50 листiв. | Не менше 135 папуш |
Iз партiї в 20 бочок по 500 кг беруть по 3 проби iз кожних 4 бочок: з верхньої третi, з середньої третi i нижньої третi по 500 г | Не менше 0,2 кг | ||||
Тютюновi вироби | Пачки, блоки, ящики, контейнери | Одна упаковка (200 цигарок) | Сума точкових проб (не менш 1 уп.) |
Методичнi рекомендацiї щодо вiдбору проб та зразкiв безалкогольних напоїв, продуктiв переробки плодiв i овочiв
1. Призначення
1.1. Данi методичнi рекомендацiї призначенi для взяття проб та зразкiв безалкогольних напоїв iз пляшок, бочок, автоцистерн, iзотермiчних резервуарiв; продуктiв переробки плодiв та овочiв iз туб, скляних i залiзних банок, ящикiв, контейнерiв та iншої транспортної тари.
1.2. Партiєю консервованих харчових продуктiв є будь-яка кiлькiсть однорiдних консервованих харчових продуктiв одного виду, найменування, сорту, в однаковiй тарi i одного розмiру, однiєї дати i змiни виготовлення, одного пiдприємства-виробника.
2. Пристрої для вiдбору проб
2.1. Для взяття проб безалкогольних напоїв та продуктiв переробки плодiв i овочiв застосовують пристрої, що зазначенi в таблицi 9.
2.2. Посуд та пристрої для взяття проб повиннi бути чистими i сухими.
2.3. Переноснi пробовiдбiрники iз заданого рiвня повиннi бути закритими кришками або пробками, якi легко вiдкриваються на заданому рiвнi. Для взяття проб безалкогольних напоїв, сиропiв, продуктiв переробки плодiв та овочiв пробовiдбiрники, сифони, черпалки та посуд повиннi бути виготовленi iз латунi, нержавiючої сталi та iнших, стiйких до дiй вищезазначених продуктiв, матерiалiв.
Способи вiдбору та розмiр проб безалкогольних напоїв та продуктiв переробки плодiв i овочiв
Табл. 9
Характеристика харчових продуктiв | Транспортний засiб, тара | Пристрiй для взяття проб | Розмiр точкової проби | Кiлькiсть об'єднаної проби |
Безалкогольнi напої: охолоджуючi напої, кваси, сиропи | Пляшки, бочки, автоцистерни, iзотермiчнi резервуари | Пробовiдбiрник, сифон, черпалка | Чотири проби об'ємом 0,5 дм | 2,0/ 2,0 л, але не менше 2 шт./2 уп. для роздрiбної торгiвлi |
Продукти переробки плодiв i овочiв: соки, плодоовочевi пюре, пасти, варення та iн. | Туби, банки, пляшки, бочки, ящики, контейнери | Пробовiдбiрник, сифон, черпалка | З рiзних слоїв не менш двох проб вiд 100 до 500 г (для неоднорiдної рiдини); вiд 0,3 до 3,0 кг (для вiдiбраної транспортної тари) | 1,0/ 1,0 кг, але не менше 1/ 1 уп. для роздрiбної торгiвлi |
Методичнi рекомендацiї щодо вiдбору проб та зразкiв тканин i штучних текстильних виробiв, текстильно-галантерейних виробiв та трикотажних полотен
1. Призначення
1.1. Данi методичнi рекомендацiї призначенi для взяття проб та зразкiв тканин i штучних текстильних, текстильно-галантерейних виробiв та трикотажних полотен iз контейнерiв, ящикiв, кип, кускiв, рулонiв, бобин, моткiв та iншої транспортної тари. Вона розповсюджується на всi види готових i сурових текстильних тканин i штучних виробiв iз волокон i ниток усiх видiв; на всi види тканих, плетених, витих i в'язаних текстильно-галантерейних метражних та штучних виробiв.
1.2. Партiєю тканин i штучних текстильних та текстильно-галантерейних виробiв є кiлькiсть кускiв, рулонiв тканини чи штучних виробiв одного найменування, артикулу, ґатунку, виду обробки та способу виготовлення, оформлене одним документом, що засвiдчує якiсть.
1.3. Партiєю трикотажного полотна є кiлькiсть полотна одного найменування, способу виготовлення, виду сировини, переплетiння, одної щiльностi нитки чи пряжi, оформлене одним документом про якiсть.
2. Пристрої для вiдбору проб
2.1. Для взяття проб текстильних тканин, текстильно-галантерейних метражних виробiв i трикотажних полотен використовують гостро наточенi ножицi, щоб на пробi не було надривiв, розривiв i роздирiв, а також нескладну вимiрювальну лiнiйку цiною дiлення 1 мм i мiрильний горизонтальний стiл з гладкою поверхнею. Розмiри стола i довжина лiнiйки повиннi перевищувати розмiри точкової проби.
Способи вiдбору та розмiр проб тканин i штучних текстильних виробiв, текстильно-галантерейних виробiв та трикотажних полотен
1. Iз кожного куска вибiрки тканини вирiзають (з будь-якої дiлянки, але не менш 3 м вiд краю куска) точкову пробу довжиною не менше 1 м по всiй ширинi. У точкової пробi не повинно бути зiм'ятих дiлянок та iнших видимих дефектiв. Кожну точкову пробу для транспортування згортають у трубку i прикрiпляють ярлик з зазначенням найменування продукцiї, номера партiї.
2. Iз кожної вибiркової одиницi вiдбирають точковi проби у виглядi вiдрiзкiв на всю ширину метражного текстильно-галантерейного виробу чи у виглядi цiльного штучного виробу. Точкову пробу довжиною не менше 1 погонного метра вiдбирають з будь-якого мiсця одиницi продукцiї (мотка, рулону, бобини) на вiдстанi не менш 0,5 м вiд початку чи кiнця одиницi продукцiї.
Якщо одиниця продукцiї складається з декiлькох вiдрiзкiв, точкову пробу вiдбирають коло мiсця розрiзу.
Точковi проби не повиннi мати зовнiшнiх порокiв, а також складок, згинiв, заломiв тощо.
3. Iз кожної вибiркової одиницi трикотажного полотна вiдбирають точкову пробу на вiдстанi не менш 1 м вiд кiнцiв одиницi продукцiї. Довжина точкової проби залежить вiд ширини полотна. Так, довжина точкової проби повинна бути не менше 65-70 см для полотен шириною 120-150 см для круглов'язальних i основов'язальных машин, не менше 120-130 см для полотен шириною 60 см з круглов'язальних машин.
4. Iз кожної вибiркової одиницi штучного виробу для точкової проби вiдбирають окремий екземпляр чи його частину.
5. Усi точковi проби складають разом i одержують об'єднану пробу.
Методичнi рекомендацiї щодо пiдготовки та направлення зразкiв на почеркознавчу експертизу
1. Для проведення почеркознавчих дослiджень iнiцiатор перевiрки повинен надати експертовi вiльнi, умовно-вiльнi та експериментальнi зразки почерку (цифрових записiв, пiдпису) особи, яка iдентифiкується1.
______________
1 Вiльними зразками є
рукописи i пiдписи особи, яка iдентифiкується,
виконанi до порушення кримiнальної (заведення
цивiльної чи арбiтражної) справи i не пов'язанi з
нею; умовно-вiльними - зразки, якi виконанi у
зв'язку з цiєю справою, але не для експертизи;
експериментальними - виконанi за завданням
слiдчого (суддi), дiзнавача спецiально для даної
експертизи.
2. Перед приєднанням вiльних та умовно-вiльних зразкiв до матерiалiв справи слiдчий (дiзнавач, iнспектор) повинен пред'явити їх особi, яка iдентифiкується, а потiм позначити кожний зразок, тобто вказати, що це вiльний (умовно-вiльний) зразок почерку (пiдпису) певної особи (вказати її прiзвище, iм'я, по батьковi) та посвiдчити це своїм пiдписом.
У разi неможливостi пред'явити зазначенi зразки (смерть виконавця, вiд'їзд тощо), як зразки слiд надавати документи або iншi папери, на яких рукописнi тексти (пiдписи) достовiрно виконанi особою, вiдносно якої ставиться питання iдентифiкацiї її як виконавця дослiджуваного рукопису (наприклад, заяву на отримання паспорта (форма N 1), паспорт, рiзного роду посвiдчення, на яких є власноручний пiдпис, та iн.).
3. Вiльнi зразки за можливостi повиннi вiдповiдати об'єкту, який дослiджується, за часом виконання (бажано в межах одного року), за видом матерiалiв письма (папiр, олiвець, кулькова ручка тощо), за формою документа (накладнi, вiдомостi та iн..), за його змiстом та цiльовим призначенням.
Якщо текст (пiдпис), що дослiджується, виконано "друкованими" лiтерами або спецiальним шрифтом, слiд за можливостi надати вiльнi зразки аналогiчного характеру.
4. Вiдбирати експериментальнi зразки почерку потрiбно у два етапи. На першому - особа, яка iдентифiкується, виконує текст на тему, пов'язану з розслiдуванням справи, в звичайних умовах (сидячи за столом, звичним приладдям письма, при нормальному освiтленнi). На другому етапi зразки вiдбираються пiд диктовку тексту, аналогiчно за змiстом тому, що дослiджується, або спецiально складеного тексту, який мiстить фрази, слова i цифри, взятi з рукопису, що дослiджується. На цьому етапi зразки вiдбираються в умовах, що максимально наближаються до тих, в яких виконувався рукопис, що дослiджується, тобто в тiй самiй позi (лежачи, стоячи та iн.), таким самим приладдям письма та на паперi того самого виду (за розмiром, лiнуванням, характером поверхнi тощо), що документ, який дослiджується. Якщо буде помiчено, що той, хто пише, намагається змiнити свiй почерк, темп диктовки слiд прискорити.
5. У випадках, коли тексти, що дослiджуються, i особливо пiдписи, виконувались на бланках (касовi ордери, квитанцiї, поштовi перекази, платiжнi вiдомостi та iн.), експериментальнi зразки слiд вiдбирати на таких самих бланках або на паперi, що розграфлений як бланк.
6. Якщо розташування пiдпису, що дослiджується, не визначається характером документа, експериментальнi зразки вiдбираються на окремих аркушах як лiнованого, так i нелiнованого паперу по 5-10 експериментальних пiдписiв на 1 аркушу.
7. Якщо рукопис, що дослiджується, виконано "друкованими "лiтерами i цифрами або спецiальним шрифтом (креслярським, бiблiотечним та iн.), експериментальнi зразки на другому етапi також повиннi бути виконанi "друкованими" лiтерами i цифрами або вiдповiдним шрифтом.
Переписування з документа, що дослiджується, або с машинописного (друкарського) тексту неприпустиме.
8. Якщо є пiдстави припускати, що виконавець дослiджуваного рукопису намагався змiнити свiй почерк (писав лiвою рукою, iншим нахилом тощо), додатково вiдбираються зразки, виконанi таким самим чином.
9. Експериментальнi зразки посвiдчуються дiзнавачем, слiдчим. У посвiдчувальному надписi зазначається прiзвище, iм'я та по батьковi виконавця, а також особливостi зразка (написанi лiвою рукою, спецiальним шрифтом тощо).
10. Якщо дослiджується текст, вiльнi та експериментальнi зразки надаються у виглядi текстiв, при дослiдженнях пiдписiв та цифрових записiв - як у виглядi текстiв, так i, вiдповiдно, у виглядi пiдписiв та цифрових записiв.
11. Як вiльнi, так експериментальнi зразки буквеного або цифрового письма бажано надавати не менше нiж на 5 аркушах. Чим коротший текст для дослiдження, тим бiльше потрiбно зразкiв. Вiльнi зразки пiдпису надаються по можливостi не менш нiж на 10 документах, експериментальнi - в кiлькостi не менше 20 зразкiв пiдписiв.
12. Якщо потрiбно встановити, чи не виконаний пiдпис вiд iменi певної особи iншою особою, надаються зразки обох осiб. При цьому додатково вiдбираються експериментальнi зразки почерку передбачуваного виконавця не менше нiж на 5 аркушах у виглядi записiв прiзвища та iнiцiалiв особи, вiд iменi якої виконано пiдпис.
13. При вилученнi вiльних зразкiв пiдписiв особи, вiд iменi якої виконано дослiджуваний пiдпис, слiд вiдшукувати документи з варiантом пiдпису, найбiльш схожим на пiдпис, що дослiджується. Такi пiдписи найчастiше зустрiчаються у документах, аналогiчних дослiджуваному.
При вiдiбраннi експериментальних зразкiв пiдпису особи, вiд iменi якої виконано пiдпис, слiд запропонувати їй розписатися всiма застосовуваними нею варiантами пiдписiв.
Якщо з певних причин виконати будь-якi вимоги, що стосуються зразкiв, не було можливостi, про це слiд вказати в постановi про призначення експертизи.
14. Якщо потрiбно дослiдити велику кiлькiсть пiдписiв, їх доцiльно роздiлити на групи (за особами, вiд iменi яких виконано пiдписи, епiзодами справи, видами документiв тощо) i за кожною групою призначити окрему експертизу.
Документи кожної групи можна пронумерувати (у вiльних вiд тексту мiсцях) i, вказавши один раз у постановi (ухвалi) про призначення експертизи як назву документа, так i його порядковий номер, в подальшому посилатись тiльки на порядковий номер.
Якщо виникли труднощi, пов'язанi з призначенням багатооб'єктних експертиз пiдписiв, доцiльно проконсультуватися з експертом (спецiалiстом).
15. У постановi про призначення експертизи слiд указати на встановленi слiдчим (дiзнавачем) особливi обставини виконання рукопису, якi могли викликати змiнення ознак почерку (незвична поза або незвичайний стан виконавця, виконання рукопису в умовах низької температури тощо). Якщо є данi, що виконавцем є людина, у якої порушена координацiя рухiв, про це також слiд повiдомити експерта. У випадках виконання рукопису особою похилого або старечого вiку потрiбно надати вiдомостi про рiк їх народження i стан здоров'я на момент можливого виконання об'єкта, що дослiджується.
16. На експертизу приймаються тiльки оригiнали документiв з почерком та пiдписами, що пiдлягають дослiдженню, ксерокопiї не приймаються!