ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
17.09.08 | N 29/1-1.2/6736-ЕП |
---|
Начальникам регiональних митниц, митницьь |
Доповнення до листа ЦМУЛДЕР вiд 08.05.08
N 29/1-1.2/3451-ЕП
В доповнення до листа Центрального митного управлiння лабораторних дослiджень та експертної роботи вiд 08.05.08 N 29/1-1.2/3451-ЕП повiдомляємо наступне.
У рамках заходiв, що вживаються Держмитслужбою України щодо посилення контролю за перемiщенням зерна та продуктiв його переробки через митний кордон України, одним з питань, що потребують вирiшення, є з'ясування, з якої пшеницi, твердої або м'якої, виготовлено пшеничне борошно.
З метою детального опрацювання даного питання Управлiнням направлено запит до Мiнiстерства аграрної полiтики України, яке згiдно чинного законодавства здiйснює державний контроль за додержанням вимог стандартiв, технiчних умов, iнших нормативних документiв, пов'язаних з якiстю та безпекою сiльськогосподарської продукцiї.
Вiдповiдно до роз'яснення, наданого Мiнiстерством аграрної полiтики, на сьогоднiшнiй день борошно iз зерна пшеницi повинно вiдповiдати вимогам чинних стандартiв: ГОСТ 12307-66 "Мука из твердой пшеницы (дурум) для макаронных изделий. Технические условия" та ГСТУ 46.004-99 "Борошно пшеничне. Технiчнi умови".
У кожному з цих стандартiв як на борошно з твердої пшеницi, так i на борошно з м'якої пшеницi, зазначено перелiк показникiв якостi та їх оцiночнi критерiї, що майже повнiстю спiвпадають.
Кожна партiя борошна, що вiдвантажується виробником, повинна супроводжуватися документом щодо якостi продукцiї (якiсне посвiдчення, сертифiкат якостi), в якому повинно бути чiтко зазначено вид продукцiї та якому нормативному документу вона вiдповiдає.
Наявнi в Українi акредитованi лабораторiї зернопереробних та хлiбоприймальних пiдприємств, обласних державних хлiбних iнспекцiй проводять визначення якостi борошна виключно за чинними нормативними документами, якi не передбачають iдентифiкацiю виду пшеницi (тверда або м'яка), з якої вироблено борошно.
Начальник Управлiння | I.П. Рамусь |