МIНIСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я УКРАЇНИ
НАКАЗ
09.11.2010 | N 971 |
---|
Про затвердження Перелiку харчових продуктiв,
щодо яких здiйснюється контроль вмiсту генетично
модифiкованих органiзмiв
Зареєстровано в Мiнiстерствi юстицiї України 13 грудня 2010 р. за N 1248/18543 |
На виконання статтi 10 Закону
України "Про державну систему бiобезпеки при
створеннi, випробуваннi, транспортуваннi та
використаннi генетично модифiкованих
органiзмiв" наказую:
1. Затвердити Перелiк харчових продуктiв, щодо яких здiйснюється контроль вмiсту генетично модифiкованих органiзмiв, що додається.
2. Департаменту органiзацiї санiтарно-епiдемiологiчного нагляду (Мухарська Л. М.) забезпечити подання цього наказу в установленому порядку на державну реєстрацiю до Мiнiстерства юстицiї України.
3. Цей наказ набирає чинностi з дня офiцiйного опублiкування.
4. Контроль за виконанням цього наказу залишаю за собою.
Мiнiстр | З. М. Митник |
ПОГОДЖЕНО: | |
Мiнiстр аграрної полiтики України | М. В. Присяжнюк |
Голова Державного комiтету України з питань регуляторної полiтики та пiдприємництва | М. Бродський |
Державний комiтет України з питань технiчного регулювання та споживчої полiтики | О. Матвiйчук |
Мiнiстр економiки України | В. П. Цушко |
ЗАТВЕРДЖЕНО Наказ Мiнiстерства охорони здоров'я України 09.11.2010 N 971 |
|
Зареєстровано в Мiнiстерствi юстицiї України 13 грудня 2010 р. за N 1248/18543 |
Перелiк харчових продуктiв, щодо яких здiйснюється контроль вмiсту генетично модифiкованих органiзмiв
I. Соя
1. Соєвi боби.
2. Соєвi проростки.
3. Концентрат соєвого бiлка i його текстурованi форми.
4. Iзолят соєвого бiлка.
5. Гiдролiзат соєвого бiлка.
6. Соєве борошно i його текстурованi форми.
7. Замiнник молока (соєве молоко).
8. Замiнник сухого молока (сухе соєве молоко).
9. Консервована соя.
10. Варенi соєвi боби.
11. Смаженi соєвi боби.
12. Смажене соєве борошно.
13. Продукти, отриманi з використанням iзоляту соєвого бiлка, концентрату соєвого бiлка, гiдролiзату соєвого бiлка, соєвого борошна, сухого соєвого молока.
14. Ферментованi соєвi продукти.
15. Соєва паста i продукти з її використанням.
16. Соєвий соус.
17. Продукти, отриманi або якi мiстять соєве молоко (тофу, квашенi напої, морозиво, майонез).
18. Соєва олiя нерафiнована.
19. Соєва олiя рафiнована*.
20. Соєвий лецитин.
21. Продукти, отриманi або виготовленi з використанням продуктiв, зазначених у пунктах 1 - 20.
II. Кукурудза
1. Кукурудза для безпосереднього вживання в їжу.
2. Борошно кукурудзяне.
3. Крупа кукурудзяна.
4. Борошно змiшане, що мiстить кукурудзяне борошно.
5. Кукурудза заморожена та консервована.
6. Попкорн iз кукурудзи.
7. Кукурудзянi чипси.
8. Кукурудзяна олiя нерафiнована.
9. Кукурудзяна олiя рафiнована*.
10. Кукурудзяний крохмаль*.
11. Мальтодекстрини, виробленi з кукурудзи*.
12. Сиропи, виробленi з кукурудзяного крохмалю*.
13. Глюкоза, вироблена з кукурудзи*.
14. Фруктоза, вироблена з кукурудзи*.
15. Патока, вироблена з кукурудзи*.
III. Картопля
1. Картопля (для безпосереднього вживання в їжу).
2. Напiвфабрикати з картоплi швидкозамороженi.
3. Пюре картопляне сухе.
4. Пластiвцi картоплянi.
5. Картоплянi чипси.
6. Крекери картоплянi (напiвфабрикати).
7. Продукти з картоплi смаженi: хмиз картопляний, у скибочках, соломкою.
8. Концентрат з картоплi, у тому числi: борошно для оладкiв, вареники з картоплею (напiвфабрикати), пюре картопляне, що не потребує варки.
9. Продукти з картоплi швидкого приготування, у тому числi картопля сушена.
10. Консерви з картоплi або тi, що мiстять картоплю.
11. Меляса.
12. Картопляний крохмаль.
13. Глюкоза, вироблена з картоплi*.
14. Патока, вироблена з картоплi*.
IV. Томати
1. Томати для безпосереднього вживання в їжу (у тому числi консервованi).
2. Томатна паста.
3. Томатне пюре.
4. Томатний сiк, напої.
5. Томатнi соуси, кетчупи.
6. Продукти, що мiстять компоненти з пунктiв 1 - 5.
V. Кабачки
1. Кабачки у натуральному виглядi.
2. Продукти, отриманi або виготовленi з використанням кабачкiв.
VI. Диня
1. Диня у натуральному виглядi.
2. Продукти, отриманi або виготовленi з використанням динi.
VII. Папая
1. Папая у натуральному виглядi.
2. Продукти, отриманi або виготовленi з використанням папаї.
VIII. Цикорiй
Продукти, що мiстять цикорiй.
IX. Цукровий буряк
1. Меляса.
2. Цукор, глюкоза, фруктоза, отриманi або виготовленi iз цукрового буряку*.
X. Рiпак
Рiпак i продукти його переробки, у тому числi:
рiпакова олiя нерафiнована;
рiпакова олiя рафiнована*;
рiпакова олiя та продукти, що її мiстять*;
насiння рiпаку дроблене, недроблене.
XI. Льон
Льняна олiя та продукти, що її мiстять*.
XII. Бавовна
Бавовняна олiя та продукти, що її мiстять*.
XIII. Пшениця
1. Пшениця у натуральному виглядi.
2. Продукти, отриманi або виготовленi з пшеницi, у тому числi, хлiб i хлiбобулочнi вироби.
IX. Рис
1. Продукти, що мiстять рис, у тому числi:
рис подрiбнений;
борошно рисове;
гранули iз зерна рису;
пластiвцi рисовi, чипси рисовi.
2. Iншi готовi харчовi продукти, виробленi iз додаванням рису як iнгредiєнта.
XV. Продукти дитячого харчування та сировина для їх виготовлення.
XVI. Харчовi продукти для спецiального дiєтичного споживання, функцiональнi харчовi продукти, дiєтичнi добавки, виготовленi з використанням харчових продуктiв, зазначених у цьому Перелiку.
XVII. Харчовi добавки, виготовленi з використанням харчових продуктiв, зазначених у цьому Перелiку.
XVIII. Закваски, дрiжджовi культури та продукти, що їх мiстять.
____________
* Харчовi продукти, що не мiстять
ДНК та пiдлягають обов'язковому стандартному
санiтарному контролю: перевiрцi документiв та
вiдповiдностi маркування.
Заступник директора Департаменту органiзацiї санiтарно-епiдемiологiчного нагляду | А. А. Григоренко |