МIНIСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛIТИКИ ТА ПРОДОВОЛЬСТВА УКРАЇНИ
13.07.2011 | N 37-38-7/10681 |
---|
Державна митна служба України |
Щодо надання роз'яснення
Мiнiстерством розглянуто листа Державної митної служби України вiд 24 червня 2011 року N 11.1/2.15.1/9374 щодо надання роз'яснення стосовно вiднесення визначення виноматерiалiв, що ввозяться на митну територiю України, до сировини для виробництва пiдакцизних товарiв, та їх вiдмiнних ознак вiд готової продукцiї (вин, коньякiв, шампанських вин), i повiдомляється.
Закон України "Про виноград та виноградне вино" регулює правовi вiдносини у сферi виноградарства та виноробства України, пов'язанi з веденням виноградникiв та виробництвом винограду, вина та iнших продуктiв виноробства, визначає регламентацiю i контроль в цих галузях виробництва, права обов'язки виробникiв, повноваження органiв виконавчої влади i спрямований на посилення боротьби з фальсифiкацiєю виноробної продукцiї в Українi. Дiя цього Закону поширюється на юридичних та фiзичних осiб, господарська дiяльнiсть яких включає виробництво, реалiзацiю, експорт та iмпорт товарної продукцiї в галузi виноградарства i виноробства.
У статтi 1 вищезазначеного Закону України визначеннi основнi термiни, а саме:
сусло - свiжо вiджатий сiк, що одержується при подрiбненнi та пресуваннi винограду чи мезги, призначений для виробництва виноматерiалiв, бродiння якого здiйснюється у мiсцi переробки винограду;
виноматерiали винограднi - продукти первинної переробки винограду, призначенi для виробництва вин та iншої виноробної продукцiї;
вино - алкогольний напiй, вироблений з винограду, мiцнiсть якого набувається внаслiдок спиртового бродiння роздушених ягiд або свiжо вiджатого соку, а в разi виготовлення вин крiплених - пiдвищується шляхом додавання спирту етилового. Мiцнiсть вин може становити вiд 9 до 20 вiдсоткiв об'ємних. Органолептичнi якостi вина повиннi вiдповiдати природному складу винограду або вiдтворювати особливостi, набутi внаслiдок купажування чи спецiальної технологiчної обробки виноматерiалiв.
Законом України "Про державне регулювання виробництва i обiгу спирту етилового, коньячного i плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробiв" встановлено, що сировиною є предмети працi та природнi компоненти, якi пiдлягають подальшiй переробцi.
Разом з тим, ДСТУ 2163-93 "Виноробство. Термiни та позначення", ДСТУ 4805:2007 "Виноматерiали обробленi. Технiчнi умови" та ДСТУ 4806:2007 "Вина. Загальнi технiчнi умови" визначено термiни виноматерiал, необроблений виноматерiал, оброблений виноматерiал, встановлено перелiк "сировини" та "допомiжних матерiалiв", використовується для виготовлення вин.
Вiдповiдно до зазначених державних стандартiв України можна видiлити вiдмiннi ознаки виноматерiалiв i готової продукцiї (вина), якi є пiдставою для визначення виноматерiалiв сировиною для виробництва i готової пiдакцизної продукцiї.
Показник | ДСТУ 4805:2007 "Виноматерiали обробленi. Технiчнi умови" | ДСТУ 4806:2007 "Вина. Загальнi технiчнi умови" |
Сфера застосування | Цей стандарт поширюється на виноматерiали обробленi продукти первинної переробки винограду, якi призначенi для виготовлення вин, що не мiстять дiоксид вуглецю (вин тихих), вин газованих та напоїв. | Цей стандарт поширюється на вина, що не мiстять дiоксид вуглецю, якi виробляють з виноградних оброблених виноматерiалiв, розлитi у спожиткову тару i призначенi для реалiзацiї у сферi торгiвлi та громадського харчування. |
Прозорiсть | Виноматерiали обробленi повиннi бути прозорими. Допускається легка опалесценцiя. | Прозорi з блиском, без осаду i стороннiх включень |
Об'ємна частка етилового спирту, % | ||
- Сухi, Напiвсухi | 9.5-14,0 | 9,0-14.0 |
- Напiвсолодкi | 9,5-13,5 | 9,0-13,0 |
Масова концентрацiя титрованих кислот, в перерахунку на винну кислоту, г/дм | 5-8 | 5-7 |
Масова концентрацiя летких кислот, в перерахунку на оцтову кислоту, г/дм, не бiльше | ||
- бiлi | 0,8 | 1,2 |
- рожевi | 0,8 | 1,3 |
- червонi | 1,0 | 1,5 |
Масова концентрацiя приведеного екстракту, г/дм, не менше | ||
- бiлi | 15 | 15,0 |
- рожевi | 15 | 17,0 |
- червонi | 15 | 17,0 |
Вимоги до сировини i матерiалiв | Для виготовлення оброблених виноматерiалiв використовують таку сировину i матерiали: - виноград свiжий технiчний; - виноматерiали винограднi для закладки на витримку; - мiстель (крiплене сусло); - купажнi виноматерiали; - сусло консервоване; - крiоконцентрат виноградного соку; - концентрати виноградного соку; - спирт етиловий ректифiкований; - спирт етиловий ректифiкований виноградний згiдно з чинними нормативними документами. - Допомiжнi освiтлювальнi та стабiлiзувальнi матерiали | Для виготовлення вин використовують: - виноматерiали обробленi; - спирт етиловий ректифiкований; - спирт етиловий ректифiкований виноградний; - допомiжнi матерiали щодо оклеювання i фiльтрацiї. |
Таким чином, законодавством України чiтко розрiзняються поняття виноматерiал виноградний - сировина для виробництва вина i вино - продукт, який з'являється у процесi переробки винограду та обробки виноматерiалу.
Виноматерiал оброблений дозволено використовувати для виготовлення вина, пiсля надання йому властивостей, вказаних у вiдповiдному стандартi.
Згiдно зi статтею 14.1.145. Податкового кодексу України, пiдакцизнi товари (продукцiя) - товари за кодами згiдно з УКТ ЗЕД, на якi цим Кодексом встановлено ставки акцизного податку. Зазначена стаття Кодексу України визначає, що на виноматерiали ставки акцизного податку Кодексом не встановлено.
З огляду на викладене, мiнiстерство вважає, що виноматерiали не можуть вважатися готовою пiдакцизною продукцiєю, оскiльки вони не є кiнцевим продуктом вином, а є лише сировиною для його виготовлення, яка при реалiзацiї повного технологiчного циклу виробництва потребує обов'язкової технологiчної переробки чи обробки, залежно вид виду та стану сировини.
Щодо аналогiчних запитань стосовно спирту коньячного, надаємо наступне роз'яснення.
Згiдно з Законом України "Про державне регулювання виробництва i обiгу спирту етилового, коньячного i плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробiв", спиртом коньячним вважається спирт, отриманий шляхом переробки коньячних виноматерiалiв за спецiальною технологiєю для подальшої багаторiчної витримки в контактi з деревиною дуба.
Вiдповiдно до Закону України "Про виноград та виноградне вино", коньяками України вважаються мiцнi алкогольнi напої з характерними букетом i смаком, виготовленi шляхом купажу коньячних спиртiв, отриманих шляхом дистиляцiї коньячних виноматерiалiв на спецiальних мiдних апаратах з фракцiонуванням, витриманих не менше 3 рокiв у дубовiй тарi, або нержавiючих чи емальованих ємкостях з дубовою клепкою.
ДСТУ 4700:2006 "Коньяки України. Технiчнi умови", до сировини та матерiалiв для виготовлення коньякiв України вiдносяться спирти коньячнi, цукор-пiсок, вода питна, кислота лимонна та iншi матерiали.
Отже, спирт коньячний, вiдповiдно до вказаних законiв та державного стандарту України, є лише сировиною для виготовлення коньяку. Вiн є частиною повного технологiчного циклу з виробництва коньяку, при цьому потребує витримки в контактi з деревиною дубу, купажування з iншими коньячними спиртами тощо. Таким чином мiнiстерство вважає, що коньячний спирт не може вважатися готовою пiдакцизною продукцiєю, оскiльки у процесi переробки змiнює свої властивостi.
Слiд також зазначити, що згiдно з листом Мiнiстерства юстицiї України вiд 21.01.09 N 12425-0-4-08-20, митне оформлення iмпортованих товарiв у якостi сировини для виробництва пiдакцизних товарiв має здiйснюватися за наявностi у iмпортера - суб'єкта пiдприємницької дiяльностi, лiцензiї (спецiального дозволу) на вiдповiдний вид виробництва таких товарiв та при обов'язковому дотриманнi митними i податковими органами заходiв контролю за сплатою акцизного збору з готової продукцiї.
Заступник Мiнiстра | О.В. Сень |