КАБIНЕТ МIНIСТРIВ УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
Київ
вiд 18 липня 2024 р. | N 829 |
---|
Про внесення змiн до постанови Кабiнету Мiнiстрiв
України вiд 22 листопада 2022 р. N 1310
Кабiнет Мiнiстрiв України постановляє:
Внести до постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 22 листопада 2022 р. N 1310 "Про затвердження норм виробничих втрат спирту коньячного, зернового дистиляту та iнших спиртових дистилятiв i норм втрат спирту та готової продукцiї пiд час виробництва деяких видiв алкогольних напоїв" (Офiцiйний вiсник України, 2022 р., N 94, ст. 5871) змiни, що додаються.
Прем'єр-мiнiстр України | Д. ШМИГАЛЬ |
Iнд. 75
ЗАТВЕРДЖЕНО постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 18 липня 2024 р. N 829 |
ЗМIНИ,
що вносяться до постанови Кабiнету Мiнiстрiв
України вiд 22 листопада 2022 р. N 1310
1. У постановi:
1) назву постанови викласти в такiй редакцiї:
"Про затвердження норм виробничих втрат i виходу спиртових дистилятiв, норм втрат спирту, виноматерiалiв, сокiв пiд час виробництва алкогольних напоїв, норм виробничих втрат деяких видiв алкогольних напоїв";
2) у вступнiй частинi слова "абзацу другого" замiнити словами "абзацу першого";
3) пункт 1 викласти в такiй редакцiї:
"1. Затвердити норми виробничих втрат i виходу спиртових дистилятiв, норми втрат спирту, виноматерiалiв, сокiв пiд час виробництва алкогольних напоїв, норми виробничих втрат деяких видiв алкогольних напоїв, що додаються.".
2. У нормах виробничих втрат спирту коньячного, зернового дистиляту та iнших спиртових дистилятiв i нормах втрат спирту та готової продукцiї пiд час виробництва деяких видiв алкогольних напоїв, затверджених зазначеною постановою:
1) назву норм викласти в такiй редакцiї:
"НОРМИ
виробничих втрат i виходу спиртових дистилятiв,
норми втрат спирту, виноматерiалiв, сокiв пiд час
виробництва алкогольних напоїв, норми
виробничих втрат деяких видiв алкогольних напоїв";
2) у роздiлi 7:
доповнити роздiл такою позицiєю:
"Вiдбiр головної фракцiї спиртового дистиляту (спирту коньячного, дистиляту виноградного спиртового, дистиляту винного) пiд час дистиляцiї виноматерiалiв | вiдсоткiв 100-вiдсоткового спирту, приведеного до температури 20° C, що мiститься у виноматерiалах | 3"; |
у текстi роздiлу слова "коньячний спирт" замiнити словами "спиртовий дистилят (спирт коньячний, дистилят виноградний спиртовий, дистилят винний)";
3) у роздiлi 8:
у назвi роздiлу слова "коньячний спирт" в усiх вiдмiнках i формах числа замiнити словами "спиртовий дистилят (спирт коньячний, дистилят виноградний спиртовий, дистилят винний)" у вiдповiдному вiдмiнку i числi;
у текстi роздiлу та примiтцi до нього слова "коньячний спирт" i "коньяк" в усiх вiдмiнках замiнити вiдповiдно словами "спиртовий дистилят (спирт коньячний, дистилят виноградний спиртовий, дистилят винний)" i "коньяк України та алкогольнi напої виноградного походження" у вiдповiдному вiдмiнку;
4) у роздiлi 9:
у назвi роздiлу слова "коньячного спирту" замiнити словами "спиртового дистиляту (спирту коньячного, дистиляту виноградного спиртового, дистиляту винного)";
у примiтцi до роздiлу слова "спиртiв коньячних (дистилятiв винних)" замiнити словами "спиртового дистиляту (спирту коньячного, дистиляту виноградного спиртового, дистиляту винного)";
5) у назвi роздiлу 10 слова "коньячного спирту" замiнити словами "спиртового дистиляту (спирту коньячного, дистиляту виноградного спиртового, дистиляту винного)";
6) у назвi роздiлу 11 слова "коньяку та мiцних напоях, пiд час зберiгання i витримки коньякiв" замiнити словами "коньяку України та алкогольних напоях виноградного походження, пiд час їх зберiгання та/або витримки";
7) у назвi i текстi роздiлу 12 слово "коньяк" в усiх вiдмiнках замiнити словами "коньяк України та алкогольнi напої виноградного походження" у вiдповiдному вiдмiнку;
8) у роздiлi 13:
у графi "Норма втрат спирту, вiдсоткiв об'єму спирту, що мiститься у коньячних спиртах, що надiйшли на операцiю" слова "коньячних спиртах" замiнити словами "спиртових дистилятах (спиртi коньячному, дистилятi виноградному спиртовому, дистилятi винному)";
у примiтцi до роздiлу слово "коньяку" замiнити словами "коньяку України";
9) у роздiлах 14 - 16:
графу "Норма втрат, вiдсоткiв на рiк" викласти в такiй редакцiї:
"Норма втрат, вiдсоткiв об'єму на рiк";
примiтку до роздiлiв викласти в такiй редакцiї:
"____________ | |
Примiтка. | Розрахунок норм втрат виноградних, плодово-ягiдних та медових виноматерiалiв, сокiв та вин за нормами втрат здiйснюється в декалiтрах. Об'єм виноробної продукцiї визначається в його перерахунку за температури 20° C."; |
10) у роздiлi 17:
у позицiї "Термiчна обробка:":
пiсля слiв i цифр "вiд 10 до 20 дiб" доповнити словами i цифрами
"вiд 20 дiб | 0,5"; |
пiсля слiв "бiльше трьох дiб" доповнити словами i цифрами
"iз витримкою на контактному матерiалi | 0,36"; |
примiтку до роздiлу викласти в такiй редакцiї:
"____________ | |
Примiтка. | Розрахунок норм втрат виноградних, плодово-ягiдних та медових виноматерiалiв, сокiв та вин за нормами втрат здiйснюється в декалiтрах. Об'єм виноробної продукцiї визначається в його перерахунку за температури 20° C."; |
11) роздiл 19 викласти в такiй редакцiї:
"19. Норми втрат готової продукцiї пiд час розливу коньякiв України та алкогольних напоїв виноградного походження, вин виноградних та плодово-ягiдних, лiкерних вин, вин крiплених, ароматизованих вин (зокрема вермутiв), вин, насичених дiоксидом вуглецю
Найменування продукцiї та технологiчної операцiї | Одиниця вимiрювання | Норма втрат |
Розлив вин виноградних та плодово-ягiдних, лiкерних вин, вин крiплених, ароматизованих вин (зокрема вермутiв) у пляшки iз подальшим закупорюванням, обробкою, укладанням в ящики i подачею до складу готової продукцiї: | вiдсоткiв об'єму, що надiйшов на операцiю | |
мiсткiстю до 0,5 л | 0,5 | |
мiсткiстю 0,5 л i бiльше | 0,33 | |
Розлив вин iгристих, слабогазованих, газованих, сидрiв у пляшки iз подальшим закупорюванням, обробкою, укладанням в ящики i подачею до складу готової продукцiї: | вiдсоткiв об'єму, що надiйшов на операцiю | |
мiсткiстю до 0,5 л | 1,5 | |
мiсткiстю 0,5 л i бiльше | 0,44 | |
Розлив коньякiв України та алкогольних напоїв виноградного походження у пляшки iз подальшим закупорюванням, обробкою, укладанням в ящики i подачею до складу готової продукцiї: | вiдсоткiв 100-вiдсоткового спирту, приведеного до температури 20° C, що мiститься в продукцiї, яка надiйшла на операцiю | |
мiсткiстю менше 0,1 л | 0,54 | |
мiсткiстю 0,1 - 0,5 л | 0,5 | |
мiсткiстю 0,5 л i бiльше | 0,43 | |
Гарячий розлив вин виноградних та плодово-ягiдних, лiкерних вин, вин крiплених, ароматизованих вин (зокрема вермутiв) iз попереднiм пiдiгрiванням у потоцi без витримки iз подальшим закупорюванням, обробкою, укладанням в ящики i подачею до складу готової продукцiї | вiдсоткiв об'єму, що надiйшов на операцiю | 0,58 |
Розлив вин виноградних та плодово-ягiдних, лiкерних вин, вин крiплених, ароматизованих вин (зокрема вермутiв) в упаковку типу: | вiдсоткiв об'єму, що надiйшов на операцiю | |
Tetra Pak | 0,59 | |
Bag in Box | 0,33 | |
Розлив у сувенiрний посуд: | ||
вин виноградних та плодово-ягiдних, лiкерних вин, вин крiплених, ароматизованих вин (зокрема вермутiв) | вiдсоткiв об'єму, що надiйшов на операцiю | 0,1 |
коньякiв України та алкогольних напоїв виноградного походження | вiдсоткiв 100-вiдсоткового спирту, приведеного до температури 20° C, що мiститься в продукцiї, яка надiйшла на операцiю | 0,12 |
Розлив вин виноградних та плодово-ягiдних, лiкерних вин, вин крiплених, ароматизованих вин (зокрема вермутiв) у посуд (тару) понад 1,5 л | вiдсоткiв об'єму, що надiйшов на операцiю | 0,2 |
Пляшкова пастеризацiя: | вiдсоткiв об'єму, що надiйшов на операцiю | |
вин виноградних, лiкерних вин, вин крiплених, ароматизованих вин (зокрема вермутiв) | 1,35 | |
вин, насичених дiоксидом вуглецю | 1,2 | |
Зливання з пляшок продукцiї, що надiйшла до складу готової продукцiї iз торговельної мережi з оформленням вiдповiдного акта, але не бiльше: | ||
для вин виноградних та плодово-ягiдних, лiкерних вин, вин крiплених, ароматизованих вин (зокрема вермутiв) | вiдсоткiв об'єму, що надiйшов на операцiю | 0,5 |
для вин, насичених дiоксидом вуглецю, сидрiв | вiдсоткiв об'єму, що надiйшов на операцiю | 0,7 |
коньякiв України та алкогольних напоїв, що мають виноградне походження | вiдсоткiв 100-вiдсоткового спирту, приведеного до температури 20° C, що мiститься в продукцiї, яка надiйшла на операцiю | 0,7 |
Декантацiя вин з пляшок (колекцiйних) | вiдсоткiв об'єму, що надiйшов на операцiю | 1,2 |
";
12) примiтку до роздiлiв 20 - 23 викласти в такiй редакцiї:
"____________ | |
Примiтка. | Розрахунок норм втрат виноградних, плодово-ягiдних та медових виноматерiалiв, сокiв та вин за нормами втрат здiйснюється в декалiтрах. Об'єм виноробної продукцiї визначається в його перерахунку за температури 20° C."; |
13) доповнити норми роздiлами 25 - 41 такого змiсту:
"25. Норми втрат 100-вiдсоткового спирту, приведеного до температури 20° C, пiд час приймання спиртових дистилятiв (спиртiв коньячних, спиртiв плодових, дистиляту виноградного спиртового, дистиляту винного)
Найменування технологiчної операцiї | Одиниця вимiрювання | Норма втрат |
Завантаження дубових бочок (убирання зазначеної продукцiї в клепку) | вiдсоткiв об'єму 100-вiдсоткового спирту, приведеного до температури 20° C, що мiститься у продукцiї | 0,3 |
____________ | |
Примiтка. | Фактичнi втрати визначаються за результатами переважування бочок, звiльнених з-пiд продукцiї. |
26. Норми втрат 100-вiдсоткового спирту, приведеного до температури 20° C, пiд час обробки коньякiв України та алкогольних напоїв виноградного походження теплом iз витримкою протягом 30 - 50 дiб
Найменування технологiчної операцiї | Одиниця вимiрювання | Норма втрат |
Обробка теплом iз витримкою протягом 30 - 50 дiб за температури 35 - 45° C | вiдсоткiв початкової кiлькостi 100-вiдсоткового спирту, приведеного до температури 20° C, який мiститься в продукцiї, що обробляється | 0,5 |
27. Норми втрат 100-вiдсоткового спирту, приведеного до температури 20° C, пiд час наливу i зливу спиртового дистиляту (спиртiв коньячних, спиртiв плодових, дистиляту виноградного спиртового, дистиляту винного), коньякiв України та алкогольних напоїв виноградного походження
Найменування технологiчної операцiї | Одиниця вимiрювання | Норма втрат |
Налив iз мiрника до бочок, переливання iз бочок до тари одержувача пiд час приймання | вiдсоткiв вiдвантаженого об'єму продукцiї в натуральному виглядi та в перерахунку на 100-вiдсотковий спирт, приведений до температури 20° C | 0,11 |
Налив iз мiрника до автомобiльних i залiзничних цистерн | 0,072 | |
Злив iз автомобiльних i залiзничних цистерн | 0,087 |
28. Норми втрат на убирання спиртового дистиляту (спиртiв коньячних, спиртiв плодових, дистиляту виноградного спиртового, дистиляту винного) дубовими клепками, завантаженими в металевi резервуари
Найменування технологiчної операцiї | Одиниця вимiрювання | Норма втрат |
Пiд час первинного заливу | дал 100-вiдсоткового спирту, приведеного до температури 20° C, вiд 1 кг абсолютно сухих клепок | 0,05 х масу абсолютно сухих клепок |
Пiд час вторинного та подальших заливiв | вiдсоткiв 100-вiдсоткового спирту, приведеного до температури 20° C, до наявної кiлькостi в резервуарах | 0,4 |
____________ | |
Примiтка. | Абсолютно суха маса клепки визначається на кожну завантажену до цистерни партiю висушування до постiйної маси не менш як трьох зразкiв деревини масою бiля 100 г у сушильнiй шафi за температури 105° C. |
29. Норми втрат 100-вiдсоткового спирту, приведеного до температури 20° C, на кожне введення (дозування) кисню безпосередньо у спиртовий дистилят (спирт коньячний, спирт плодовий, дистилят виноградний спиртовий, дистилят винний)
Найменування технологiчної операцiї | Одиниця вимiрювання | Норма втрат |
Введення (дозування) кисню | вiдсоткiв 100-вiдсоткового спирту, приведеного до температури 20° C, до наявної кiлькостi в резервуарах | 0,08 |
30. Норми втрат виноматерiалiв, спиртового дистиляту (спиртiв коньячних, спиртiв плодових, дистиляту виноградного спиртового, дистиляту винного), коньякiв України та алкогольних напоїв, що мають виноградне походження, вин виноградних та плодово-ягiдних, лiкерних вин, вин крiплених, ароматизованих вин (зокрема вермутiв), сидрiв, вин, насичених дiоксидом вуглецю, на проведення дослiджень у лабораторiях пiдприємств виноробної промисловостi
Найменування виду дослiдження | Норма втрат на перше визначення, мл | Кiлькiсть паралельних випробувань | Норма втрат загальна, мл |
Визначення вмiсту етилового спирту спиртомiром | 275 | 2 | 550 |
Визначення вмiсту цукру у: | |||
виноматерiалах, винах, винах, насичених дiоксидом вуглецю, винах лiкерних, винах крiплених, винах ароматизованих (зокрема вермутах), сидрах | 27,5 | 2 | 55 |
коньяках України та алкогольних напоях виноградного походження | 50 | 2 | 100 |
винах сухих | 100 | 2 | 200 |
Визначення вмiсту летких кислот у: | |||
виноматерiалах, винах, винах, насичених дiоксидом вуглецю, винах лiкерних, винах крiплених, винах ароматизованих (зокрема вермутах), сидрах | 10 | 2 | 20 |
спиртових дистилятах, коньяках України та алкогольних напоях виноградного походження | 20 | 2 | 40 |
Визначення титрованої кислотностi у: | |||
бiлих виноматерiалах, винах, винах, насичених дiоксидом вуглецю, винах лiкерних, винах крiплених, винах ароматизованих (зокрема вермутах), сидрах | 10 | 2 | 20 |
червоних виноматерiалах, винах, винах, насичених дiоксидом вуглецю, винах лiкерних, винах крiплених, винах ароматизованих (зокрема вермутах), сидрах | 20 | 2 | 20 |
разi арбiтражних дослiджень (випробувань) | 10* | 2 | 40 |
Визначення вмiсту сiрчистої кислоти у: | |||
бiлих виноматерiалах, винах, винах, насичених дiоксидом вуглецю, винах лiкерних, винах крiплених, спиртових дистилятах, коньяках України та алкогольних напоях виноградного походження, сидрах | 50 | 2 | 125 |
червоних винах | 100 | 2 | 200 |
Визначення вмiсту залiза iз залiзистосинеродистим калiєм у: | |||
виноматерiалах, винах, винах, насичених дiоксидом вуглецю, винах лiкерних, винах крiплених, винах ароматизованих (зокрема вермутах), сидрах | 12,5 | 2 | 37,5 |
спиртових дистилятах, коньяках України та алкогольних напоях виноградного походження | 50 | 2 | 150 |
разi арбiтражних дослiджень (випробувань) спиртових дистилятiв, коньякiв України та алкогольних напоїв виноградного походження | 50 | 2 | 100 |
Визначення вмiсту мiдi у: | |||
виноматерiалах, винах, винах, насичених дiоксидом вуглецю, винах лiкерних, винах крiплених, винах ароматизованих (зокрема вермутах), сидрах | 10 | 2 | 10 |
спиртових дистилятах, коньяках України та алкогольних напоях виноградного походження | 10 | 2 | 20 |
Визначення вмiсту свинцю | 250 - 300 | 2 | 550 |
Визначення вмiсту альдегiдiв у: | |||
виноматерiалах, винах, винах лiкерних, винах крiплених, винах ароматизованих (зокрема вермутах) | 25 | 2 | 50 |
спиртових дистилятах, коньяках України та алкогольних напоях виноградного походження | 25 | 2 | 50 |
Визначення вмiсту метилового спирту у: | |||
коньяках України та алкогольних напоях виноградного походження | 50 | 2 | 100 |
спиртових дистилятах | 50 | 2 | 100 |
Визначення вмiсту вищих спиртiв у: | |||
коньяках України та алкогольних напоях виноградного походження i забарвлених спиртових дистилятах | 50 | 2 | 100 |
безкольорових спиртових дистилятах | 10 | 2 | 20 |
Визначення вмiсту середнiх ефiрiв у: | |||
коньяках України та алкогольних напоях виноградного походження i забарвлених спиртових дистилятах | 100 | 2 | 200 |
безкольорових спиртових дистилятах | 50 | 2 | 100 |
Визначення вмiсту фурфуролу у спиртових дистилятах | 10 | 2 | 30 |
Проведення пробної оклейки виноматерiалiв i вин жовтою кров'яною сiллю | 100 | 1 | 100 |
Випробування виноматерiалiв i вин, вин лiкерних, вин крiплених, вин ароматизованих (зокрема вермутiв) на схильнiсть до залiзного касу | 40 | 1 | 40 |
Випробування виноматерiалiв i вин, вин лiкерних, вин крiплених, вин ароматизованих (зокрема вермутiв) на схильнiсть до оксидазного касу | 100 | 1 | 100 |
Випробування виноматерiалiв i вин, вин лiкерних, вин крiплених, вин ароматизованих (зокрема вермутiв) на схильнiсть до випадiння винного каменю | 75 | 1 | 75 |
Випробування виноматерiалiв i вин, вин лiкерних, вин крiплених, вин ароматизованих (зокрема вермутiв) на схильнiсть до бiлкових помутнiнь | 60 | 1 | 60 |
Випробування виноматерiалiв i вин, вин лiкерних, вин крiплених, вин ароматизованих (зокрема вермутiв) на схильнiсть до полiфенольних помутнiнь | 40 | 1 | 40 |
Випробування виноматерiалiв i вин, вин лiкерних, вин крiплених, вин ароматизованих (зокрема вермутiв) на схильнiсть до полiсахаридних помутнiнь | 100 | 1 | 100 |
____________
* Iз урахуванням виготовлення
порiвняльного розчину.
31. Норми втрат етилового спирту на проведення мiкробiологiчних випробувань у лабораторiях пiдприємств виноробної промисловостi
Найменування технологiчної операцiї | Одиниця вимiрювання | Норма втрат етанолу, см3 |
Робота спиртового пальника | см3/на годину | 50 |
Пiдготовка препарату для проведення мiкроскопiї | см3/на один препарат | 0,8 |
Перенесення матерiалу iз посуду в посуд | см3/на одну операцiю | 0,7 |
Посiв на рiдке живильне середовище петлею | см3/на одну операцiю | 1,3 |
Посiв на рiдке живильне середовище пiпеткою | см3/на одну операцiю | 0,8 |
Посiв на тверде живильне середовище | см3/на одну операцiю | 1,8 |
Посiв на середовище з нiстатiном або сорбiновою кислотою пiд агаровою пробкою для виявлення молочнокислих бактерiй | см3/на одну пробу | 3,5 |
Обробка пробовiдбiрника мiсткiстю 0,5 дм3 | см3/на одну обробку | 6,3 |
Обробка сифона для вiдбору проб завдовжки 3,5 - 4 м | см3/на одну обробку | 10,2 |
Зберiгання покривного скла | см3/на 50 скелець у мiсяць | 100 |
Дезiнфекцiя рук | см3/на одну обробку | 5 |
Дезiнфекцiя поверхнi столу перед роботою | см3/на одну обробку | 5 |
Дезiнфекцiя посуду, який не пiдлягає стерилiзацiї (цилiндри, балони та iнше) | см3/у мiсяць | 200 |
Виготовлення живильного середовища для виявлення молочнокислих бактерiй у винi | см3/на 10 см3 середовища | 1,6 |
32. Норми виходу спирту пiд час зброджування солодкої барди в металевих резервуарах
Найменування технологiчної операцiї | Одиниця вимiрювання | Норма втрат |
Зброджування солодкої барди | см3 100-вiдсоткового спирту, приведеного до температури 20° C, iз 1 г цукру (у перерахунку на iнвертний) | 0,5 |
____________ | |
Примiтки. | 1. Норми втрат сировини є
гранично допустимi. Забороняється списання
сировини за цими нормами до встановлення
фактичних втрат. |
33. Норми втрат пiд час виробництва виноробної продукцiї
Найменування технологiчної операцiї | Одиниця вимiрювання | Норма втрат |
Перемiщення (переливання) рiдких дрiжджiв, осадiв крiплених виноматерiалiв, клеєвих осадiв з одного резервуара в iнший (незалежно вiд мiсткостi резервуарiв) | вiдсоткiв початкової кiлькостi (об'єму) матерiалу | 0,1 |
Фiльтрацiя (пресування) дрiжджових, гущових (клеєвих) осадiв (пiсля ущiльнення осадiв i декантацiї виноматерiалiв), включаючи подавання на фiльтрацiю i розвантаження на фiльтрi: | вiдсоткiв кiлькостi ущiльнених осадiв перед фiльтрацiєю | |
фiльтр-пресi | 4,5 | |
вакуумно-ротацiйному фiльтрi | 3,7 | |
Фiльтрацiя виноматерiалiв на кiзельгуровому фiльтрi, включаючи подавання на фiльтрацiю, убирання виноматерiалiв кiзельгуром (дiатомiтом), розвантаження фiльтра | вiдсоткiв початкової кiлькостi (об'єму) матерiалу | 0,22 |
34. Норми втрат пiд час наливу та зливу виноматерiалiв i вин виноградних та плодово-ягiдних, лiкерних вин, вин крiплених, ароматизованих вин (зокрема вермутiв)
Найменування технологiчної операцiї | Одиниця вимiрювання | Норма втрат |
Налив бочок, переливання iз бочок до тари одержувача пiд час приймання | вiдсоткiв вiдвантаженого об'єму продукцiї | 0,1 |
Налив iз мiрника до автомобiльних i залiзничних цистерни | вiдсоткiв вiдвантаженого об'єму продукцiї | 0,064 |
Злив iз автомобiльних i залiзничних цистерн | вiдсоткiв вiдвантаженого об'єму продукцiї | 0,07 |
35. Норми втрат вакуум-сусла пiд час зберiгання та переливання
Найменування технологiчної операцiї | Одиниця вимiрювання | Норма втрат |
Зберiгання в металевих резервуарах i бочках | вiдсоткiв до маси цукрiв за рiк | 0,15 |
Переливання* | вiдсоткiв до маси цукрiв | 0,2 |
____________
* У разi однократного перемiщення
автомобiльних цистерн i технологiчних резервуарiв
незалежно вiд їх мiсткостi. Норму втрат
встановлено iз урахуванням ретельного очищення
(промивання) ємкостей i комунiкацiй.
36. Норми гранично допустимих втрат i вiдходiв тиражної сумiшi та кюве шампанiзованого пiд час виробництва iгристих вин класичним методом
Найменування продукцiї та технологiчної операцiї | Одиниця вимiрювання | Норма втрат |
Тиражна сумiш: | ||
розлив тиражної сумiшi, закупорювання, укладка в ящики, транспортування пляшок iз тиражною сумiшшю та укладка їх в штабелi | вiдсоткiв | 0,33 |
Кюве шампанiзоване: | ||
перша перекладка кюве | вiдсоткiв | 0,85 |
вiдходи | вiдсоткiв | 0,08 |
друга перекладка кюве | вiдсоткiв | 0,65 |
вiдходи | вiдсоткiв | 0,06 |
перша перекладка, сумiщена iз другою | вiдсоткiв | 1,4 |
вiдходи | вiдсоткiв | 0,1 |
ремюаж | вiдсоткiв | 0,52 |
____________ | |
Примiтки. | 1. Норми втрат є гранично
допустимими. Забороняється списання сировини
(тиражної сумiшi або кюве шампанiзованого), а також
продукцiї за цими нормами до встановлення
фактичних втрат. |
37. Норми гранично допустимих втрат i вiдходiв сировини пiд час виробництва iгристих вин класичним методом на 1000 пляшок готової продукцiї
Найменування продукцiї та технологiчної операцiї | Одиниця вимiрювання | Норма втрат |
Вино iгристе витримане: | ||
втрати сировини | дал | 83,51 |
обробка холодом, дегоржаж, дозування експедицiйним лiкером, закупорювання, мюзлевання, контрольна витримка, оформлення, пакування | дал/тис. пляшок | 2,51 |
вiдходи | дал/тис. пляшок | 6 |
____________ | |
Примiтки. | 1. Норми втрат є гранично
допустимими. Забороняється списання сировини
(кюве шампанiзованого), а також продукцiї за цими
нормами до встановлення фактичних втрат. |
38. Норми втрат пiд час виробництва напоїв та вин слабогазованих i газованих на 1000 дал
Найменування технологiчної операцiї | Одиниця вимiрювання | Норма втрат |
Купажування, перемiшування, фiльтрування, обробка холодом, сатурацiя, фiльтрування перед розливом | вiдсоткiв | 1,9 |
____________ | |
Примiтки. | 1. Норми втрат є гранично
допустимими. Забороняється списання сировини
або продукцiї за цими нормами до встановлення
фактичних втрат. |
39. Норми втрат пiд час виробництва сидрiв на 1000 дал
Найменування матерiальних ресурсiв та технологiчної операцiї | Одиниця вимiрювання | Норма втрат |
Виробництво сидру iз збродженого соку, отриманого iз свiжих яблук | вiдсоткiв | 1 |
Виробництво сидру iз вiдновленого соку яблучного концентрованого | вiдсоткiв | 1 |
Вiдходи | вiдсоткiв | 2 |
Купажування | вiдсоткiв | 0,13 |
Фiльтрування через кiзельгур | вiдсоткiв | 0,09 |
____________ | |
Примiтки. | 1. Норми втрат є гранично
допустимими. Забороняється списання сировини
або продукцiї за цими нормами до встановлення
фактичних втрат. |
40. Норми втрат сировини пiд час виробництва iгристих вин резервуарним методом
Найменування матерiальних ресурсiв | Одиниця вимiрювання | Норма втрат |
Втрати сировини на 1000 пляшок готової продукцiї, зокрема: | дал | 78,9 |
втрати | дал | 2,95 |
вiдходи | дал | 0,95 |
____________ | |
Примiтки. | 1. Норми втрат пiд час
виробництва шампанського та iгристих вин
резервуарним методом визначаються вiд подачi
бродильної сумiшi на вторинне бродiння до передачi
готової продукцiї в експедицiю. |
41. Норми втрат спирту пiд час приготування вин (крiплених, лiкерних, ароматизованих, зокрема вермутiв) та настоїв iнгредiєнтiв
Найменування технологiчної операцiї | Одиниця вимiрювання | Норма втрат |
Приготування настоїв iнгредiєнтiв для виробництва вермутiв та вин ароматизованих iз одним заливом | вiдсоткiв об'єму 100-вiдсоткового спирту, приведеного до температури 20° C, що мiститься у спиртi та виноматерiалах, якi використовувалися для заливу | 4,5 |
Приготування настоїв iнгредiєнтiв для виробництва вермутiв та вин ароматизованих iз двома заливами | вiдсоткiв об'єму 100-вiдсоткового спирту, приведеного до температури 20° C, що мiститься у спиртi та виноматерiалах, якi використовувались для заливу | 5,6 |
Спиртування сусла разом iз м'язгою пiд час приготування крiплених вин | вiдсоткiв об'єму 100-вiдсоткового спирту, приведеного до температури 20° C | 12 (6 вiдсоткiв яких безповоротнi втрати, решта 6 вiдсоткiв повертаються у виробництво пiсля дистиляцiї вичавкiв) |
Спиртування сусла без м'язги пiд час приготування крiплених вин | вiдсоткiв об'ємних (зменшення об'ємної частки етилового спирту) | 0,2 |
____________ | |
Примiтка. | Пiд час спиртування сусла та виноматерiалiв слiд враховувати стиснення загального об'єму (контракцiю) на 0,08 вiдсотка на кожний об'ємний вiдсоток пiдвищення мiцностi або на 8 вiдсоткiв влитого 100-вiдсоткового спирту, приведеного до температури 20° C. Загальний об'єм спиртування враховують як суму об'єму сусла або виноматерiалiв, спирту та iнших компонентiв."; |
14) у текстi норм слово "вимiру" замiнити словом "вимiрювання".