МIНIСТЕРСТВО ЕКОНОМIКИ ТА З ПИТАНЬ ЄВРОПЕЙСЬКОЇ IНТЕГРАЦIЇ УКРАЇНИ
ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

НАКАЗ

вiд 10 грудня 2001 року N 304/793


Про затвердження Порядку контролю за тарою (упаковкою), у якiй надходять iмпортнi товари, що пiдлягають митному оформленню в режимi випуску у вiльний обiг на територiї України

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
14 сiчня 2002 р. за N 29/6317


     На виконання пiдпункту "б" пункту 6 постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 26 липня 2001 р. N 915 "Про впровадження системи збирання, сортування, транспортування, переробки та утилiзацiї вiдходiв як вторинної сировини" НАКАЗУЄМО:

     1. Затвердити Порядок контролю за тарою (упаковкою), у якiй надходять iмпортнi товари, що пiдлягають митному оформленню в режимi випуску у вiльний обiг на територiї України, що додається.

     2. Державнiй компанiї "Укрекокомресурси" Мiнiстерства економiки та з питань європейської iнтеграцiї України забезпечити подання цього наказу на державну реєстрацiю Мiнiстерству юстицiї України.

     3. Державнiй митнiй службi України забезпечити тиражування та розсилання цього наказу до митних органiв пiсля його державної реєстрацiї в Мiнiстерствi юстицiї України.

     4. Контроль за виконанням цього наказу покласти на керiвника Департаменту розвитку ринкiв Мiнiстерства економiки та з питань європейської iнтеграцiї України Кушнiренка А. В. i на першого заступника Голови Державної митної служби України Єгорова О. Б.

Мiнiстр економiки та з питань європейської iнтеграцiї України О. Шлапак
Голова Державної митної служби України М. Каленський

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
наказом Мiнiстерства економiки та з питань європейської iнтеграцiї України, Державної митної служби України
вiд 10 грудня 2001 р. N 304/793
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
14 сiчня 2002 р. за N 29/6317

ПОРЯДОК
контролю за тарою (упаковкою), у якiй надходять iмпортнi товари, що пiдлягають митному оформленню в режимi випуску у вiльний обiг на територiї України

1. Загальнi положення

     1.1. Цей Порядок розроблено з метою контролю за тарою (упаковкою), у якiй iмпортуються товари на територiю України i яка пiдлягає переробцi та утилiзацiї.

     1.2. Дiя цього Порядку поширюється на тару (упаковку), у якiй ввозяться на митну територiю товари, наведенi в додатку 1, якщо цi товари пiдлягають митному оформленню в режимi випуску у вiльний обiг на територiї України.

     1.3. Перелiк товарiв, на якi поширюється дiя цього Порядку, може змiнюватися у вiдповiдностi до чинного законодавства України.

     1.4. Дiя цього Порядку не поширюється на тару, у якiй надходять вантажi гуманiтарної допомоги, мiжнародної технiчної допомоги.

2. Митне оформлення

     2.1. Митне оформлення товарiв, наведених у додатку 1, якщо вони надходять у тарi (упаковцi) i заявленi митному органу для оформлення в режимi випуску у вiльний обiг на територiї України (далi - товари), здiйснюється в порядку, установленому чинним митним законодавством України та цим Порядком.

     2.2. Пiдставою для митного оформлення товарiв є аркуш про пакування, оформлений вiдповiдно до роздiлу 3 цього Порядку. Зразок аркуша про пакування наведено у додатку 2.

     2.3. Аркуш про пакування у трьох примiрниках надається митному органу одержувачем товару або особою, що здiйснює декларування товару, разом з документами, передбаченими чинним законодавством для здiйснення митного оформлення.

     2.4. Посадова особа митного органу приймає товар для митного оформлення, якщо вiдомостi про товар (реквiзити одержувача, назва та вага товару), наведенi в аркушi про пакування, вiдповiдають даним товаросупровiдних документiв.

     2.5. Посадова особа митного органу здiйснює реєстрацiю аркуша про пакування шляхом присвоєння номера та занесення даних про нього в спецiальний журнал, зразок якого наведено в додатку 3.

     Номер аркуша про пакування формується за такою схемою:

порядковий номер товару / номер вантажної митної декларацiї
(графа 32 вантажної митної декларацiї) / (графа 7 вантажної митної декларацiї)

     Посадова особа митного органу засвiдчує номер аркуша про пакування шляхом проставлення вiдбитка особистої номерної печатки та дати на всiх його примiрниках.

     2.6. Перший примiрник аркуша про пакування залишається у митному органi, другий надається одержувачу товару, а третiй надсилається в регiональнi вiддiлення Державної компанiї "Укрекокомресурси" (далi - Компанiя). Iнформацiю про створення своїх регiональних вiддiлень Компанiя надсилає до Державної митної служби заздалегiдь.

     2.7. Якщо одержувач (iмпортер) здiйснює митне оформлення товару у митному органi поза мiсцем своєї державної реєстрацiї, то аркуш про пакування передається до регiонального вiддiлення Компанiї за мiсцем митного оформлення цього товару. Передача iнформацiї, зазначеної в аркушi про пакування, до мiсця державної реєстрацiї одержувача товару здiйснюється регiональним вiддiленням Компанiї.

     2.8. Порядок передачi митним органом аркуша про пакування вiддiленням Компанiї встановлюється митним органом разом з регiональним вiддiленням Компанiї на мiсцях. Факт передачi фiксується в графах 6 та 7 журналу облiку аркушiв про пакування.

3. Оформлення аркуша про пакування

     3.1. Аркуш про пакування заповнюється декларантом чи одержувачем товару на бланку, виготовленому за допомогою комп'ютера, формату А-4 у вiдповiдностi до порядку заповнення аркуша про пакування (додаток 2).

     3.2. У аркушi про пакування мають бути зазначенi:

     реквiзити одержувача (назва, мiсцезнаходження, код згiдно з ЄДРПОУ, банкiвський розрахунковий рахунок);

     назва товару;

     код товару згiдно з УКТ ЗЕД;

     вага брутто (кг);

     вага нетто (кг);

     вид упаковки;

     матерiал упаковки;

     призначення упаковки;

     сума сплати за послуги iз збирання, сортування, транспортування, переробки та утилiзацiї використаної тари (упаковки) згiдно з тарифами за наявностi договору з Компанiєю.

     Сплата за послуги контролюється Компанiєю вiдповiдно до договору мiж нею та одержувачем товару.

     3.3. Iнформування пiдприємств, установ, органiзацiй усiх форм власностi щодо порядку заповнення аркуша про пакування здiйснюють регiональнi вiддiлення Компанiї; а пiдприємств, що здiйснюють декларування на пiдставi договору, - митний орган, у зонi дiяльностi якого вони розташованi.

     3.4. Сплата за послуги iз збирання, сортування, транспортування, переробки та утилiзацiї використаної тари (упаковки) повинна здiйснюватися Компанiї не пiзнiше семи днiв iз часу митного оформлення вантажу, про що зазначається в умовах договору мiж Компанiєю та одержувачем (iмпортером) товару.

     У разi несплати за цi послуги в зазначений термiн одержувач товару несе вiдповiдальнiсть у порядку, визначеному чинним законодавством України.

     3.5. Вiдповiдальнiсть за достовiрнiсть вiдомостей, зазначених в аркушах про пакування, несе одержувач товару (при самостiйному декларуваннi) або пiдприємство, що здiйснює декларування товару на пiдставi договору.

Керiвник Департаменту розвитку ринкiв Мiнiстерства економiки та з питань європейської iнтеграцiї А. Кушнiренко
Начальник Управлiння нетарифного регулювання Державної митної служби України О. Пашинний

 

Додаток 1
до Порядку контролю за тарою (упаковкою), у якiй надходять iмпортнi товари, що пiдлягають митному оформленню в режимi випуску у вiльний обiг на територiї України

Перелiк
товарiв, митне оформлення яких здiйснюється за умови надання митницi аркуша про пакування

N
з/п
Назва товару Код товару згiдно з УКТ ЗЕД
1 Шоколад та iншi готовi харчовi продукти, що мають у своєму складi какао 1806
2 Кава розчинна 2101
3 Безалкогольнi та алкогольнi напої 2201 - 2208
4 Сигари, сигари з обрiзаними кiнцями, сигарили (тонкi сигари) та сигари з тютюну чи його замiнникiв 2402
5 Мастила моторнi, компресорнi i турбiннi 2710 00 87 00
6 Лiкарськi засоби (лiки), що складаються iз змiшаних чи незмiшаних продуктiв та використовуються в терапевтичних чи профiлактичних цiлях, розфасованi у виглядi дозованих лiкарських форм чи в упаковки для роздрiбної торгiвлi 3004
7 Зубнi порошки та пасти 3306 10 00 00
8 Мило туалетне (уключаючи i лiкувальне) 3401 11 00 00
9 Мийнi засоби та засоби чищення 3402 20; 3402 90
10 Взуття 6401 - 6105
11 Електричнi водонагрiвачi, електрокип'ятильники, що занурюються, електроустаткування для обiгрiвання примiщень та обiгрiвання грунту, електротермiчнi апарати для догляду за волоссям, сушарки для рук, електропраски, побутовi електронагрiвальнi пристрої 8516

 

М. П.
(iнспектора митницi)

Додаток 2
до Порядку контролю за тарою (упаковкою), у якiй надходять iмпортнi товари, що пiдлягають митному оформленню в режимi випуску у вiльний обiг на територiї України
 

АРКУШ ПРО ПАКУВАННЯ N __

"___" ____________ 200_ р.
Назва пiдприємства  
Код за ЄДРПОУ  
Мiсцезнаходження  
Тел./факс  
Банкiвськi реквiзити
 
 
П. I. Б. керiвника  
Найменування вантажу  
Призначення упаковки (непотрiбне закреслити) загальне для продукцiї дитячого харчування та медпрепаратiв
Вага брутто, кг    
Вага, нетто, кг    
Вага упаковки, кг    

 

  Матерiали упаковки, кг
папiр,
картон
жерсть фольга,
алюмiнiй
метал
iнший
дерево скло полi-
мери
комбi-
нованi
iншi
Вид
упа-
ковки
Бочки                  
Канiстри                  
Пiддони                  
Ящики                  
Коробки                  
Мiшки                  
Пляшки                  
Банки                  
Iншi:                  
                   
                   
                   
                   
Тариф на тару (упаковку), грн./кг                  
Сумарна вага тари (упаковки), кг                  
Сума оплати за послуги, грн.                  
ПДВ 20 %                  
Усього до сплати, грн.                  

 

М. П.  
(посада, П. I. Б. та пiдпис особи, яка вiдповiдальна за достовiрнiсть вiдомостей, зазначених у аркушi про пакування)

Порядок заповнення аркуша про пакування

     Цей порядок регламентує заповнення аркуша про пакування. Аркуш про пакування виготовляється на одному аркушi формату А-4 за допомогою комп'ютера. Порядковий номер надає посадова особа митного органу. У графах аркуша про пакування необхiдно зазначити:

     "Назва пiдприємства" - повну назву одержувача та його юридичний статус;

     "Мiсцезнаходження" - поштову адресу з вказiвкою поштового iндексу;

     "Телефон/Факс" - дiючий на момент заповнення аркуша про пакування номер контактного телефону одержувача;

     "Банкiвськi реквiзити" - назву банку, розрахунковий рахунок, МФО, ЄДРПОУ банку;

     "Код згiдно з ЄДРПОУ" - код згiдно з ЄДРПОУ;

     "П. I. Б. керiвника" - прiзвище, iм'я та по батьковi керiвника;

     "Найменування вантажу" - найменування товару iз зазначенням коду згiдно з Українською класифiкацiєю товарiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi (УКТ ЗЕД);

     "Призначення упаковки" - непотрiбне призначення упаковки закреслити;

     "Вага брутто" - вага брутто товару, що iмпортується згiдно з товаросупровiдними документами;

     "Вага нетто" - вага нетто товару, що iмпортується згiдно з товаросупровiдними документами;

     "Вага упаковки" - вага упаковки товару, яка обчислюється як рiзниця мiж вагою брутто та вагою нетто товару, що iмпортується згiдно з товаросупровiдними документами.

     Графа "Вид упаковки" заповнюється таким чином:

     у графi "Вид упаковки" одержувач знаходить вид упаковки та за графою "Матерiали упаковки" знаходить матерiал, з якого виготовлено упаковку. На перехрестi цих двох граф вписується вагове значення упаковки; у випадку, якщо вид та матерiал упаковки не входить у перелiк матерiалiв, зазначених у аркушi про пакування таблицi 1, пiдприємство вносить назву виду i матерiалу упаковки в графу "Iншi" та фiксує вагове значення упаковки на перехрестi цих граф;

     у незаповнених графах необхiдно поставити риску окремо в кожнiй;

     у графу "Тариф на тару (упаковку)" вноситься тариф згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 26 липня 2001 р. N 915; зведена таблиця тарифiв додається до цього порядку;

     у графу "Сумарна вага тари" вносяться сумарнi ваговi характеристики всiх видiв тари (упаковки);

     у графi "Сума оплати за послуги" зазначається грошове значення сплати, яке отримується шляхом множення розмiру тарифу на сумарну вагу тари (упаковки);

     сума, що вказується, не мiстить ПДВ;

     у графi "ПДВ 20 %" зазначають суму ПДВ на сплату за послуги;

     у графi "Усього до сплати" цифрами та словами зазначається сума до сплати, яка мiстить усi суми до сплати за всiма видами тари (упаковки);

     у графi М. П. ставиться печатка одержувача товару.

     Аркуш про пакування має завiрятися у порядку, аналогiчному порядку заповнення графи 54 вантажної митної декларацiї вiдповiдно до Iнструкцiї про порядок заповнення граф вантажної митної декларацiї, затвердженої наказом Держмитслужби вiд 09.07.97 N 307 та зареєстрованої в Мiнiстерствi юстицiї України 24.09.97 за N 443/2247.

Зведена таблиця тарифiв, гривень/кг

Призначення
упаковки
Матерiали упаковки
папiр,
картон
жерсть фольга,
алюмiнiй
метал
iнший
дерево скло полi-
мери
комбi-
нованi
iншi
Загальне 0,17 0,19 0,53 0,09 0,09 0,05 0,42 0,64 0,13
Для продукцiї дитячого харчування та медпрепаратiв 0,09 0,10 0,27 0,04 0,04 0,03 0,21 0,32 0,07

Зразок заповнення аркуша про пакування додається.

М. П.
(iнспектора митницi)

ЗРАЗОК ЗАПОВНЕННЯ АРКУША ПРО ПАКУВАННЯ N __

"01" грудня 2001 року

Назва пiдприємства Товариство з обмеженою вiдповiдальнiстю "Астра"

Код за ЄДРПОУ 25276768

Мiсцезнаходження 00001, м. Київ, вул. Київська, б. 10, оф. 50

Тел./факс 252-44-44

Банкiвськi реквiзити

Р/р 2600000001 у Печерському вiддiленнi Сбербанку України,
МФО 322000, код згiдно з ЄДРПОУ банку 22244422

П. I. Б. керiвника Iванов Iван Iванович

Додаток 3
до Порядку контролю за тарою (упаковкою), у якiй надходять iмпортнi товари, що пiдлягають митному оформленню в режимi випуску у вiльний обiг на територiї України

ЖУРНАЛ
облiку аркушiв про пакування

Порядковий
N
N аркуша
про
пакування
Дата
оформлення
аркуша
про
пакування
Назва
одержувача/
iмпортера
(код згiдно
з ЄДРПОУ)
Вiдправник Дата
вiдправлення
до
вiддiлення
Компанiї
П. I. Б.
особи
Компанiї,
пiдпис
П. I. Б.
iнспектора
митницi,
пiдпис
Вантажна
митна
декларацiя,
дата, N
1 2 3 4 5 6 7 8 9
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.