ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

22.01.2002 р. N 11/3-15-604-ЕП

 

Начальникам регiональних митниць
Начальникам митниць


У доповнення до листа Державної митної служби України вiд 12.01.02 N 11/2-15-340-ЕП

     У доповнення до листа Державної митної служби України вiд 12.01.02 N 11/2-15-340-ЕП, яким було надiслано постанову Кабiнету Мiнiстрiв України "Про заходи щодо забезпечення виконання Державного бюджету України у I кварталi 2002 року" вiд 10.01.02 N 21, повiдомляємо про наступне:

     1. Щодо пiдтвердження права на вiдшкодування податку на додану вартiсть з бюджету за результатами попереднього звiтного перiоду, якщо така заборгованiсть з вiдшкодування податку на додану вартiсть на день видачi податкового векселя не погашена.

     Вiдповiдно до Закону України "Про податок на додану вартiсть" вiд 03.04.97 N 168/97-ВР контроль за нарахуванням та внесенням до бюджету податку на додану вартiсть покладено на податковi органи.

     У зв'язку з цим, для пiдтвердження права на вiдшкодування податку на додану вартiсть з бюджету особи, що ввозять (пересилають) товари на митну територiю України, повиннi надавати митним органам пiд час митного оформлення товарiв одночасно з податковим векселем довiдку або акт звiрки довiльної форми, якi мають бути пiдписанi керiвником податкового органу за мiсцем реєстрацiї їх як платникiв податку про право на вiдшкодування податку на додану вартiсть з бюджету за результатами попереднього звiтного перiоду, якщо така заборгованiсть з вiдшкодування податку на додану вартiсть на день видачi податкового векселя не погашена у сумi, що не менша нiж сума нарахованого за ВМД податку на додану вартiсть.

     Митний орган, у якому було здiйснено митне оформлення товарiв зi сплатою податку на додану вартiсть шляхом надання податкового векселя, для забезпечення виконання положень вказаної постанови має вести облiк таких операцiй по кожному суб'єкту ЗЕД iз списанням сум податку по кожнiй вантажнiй митнiй декларацiї.

     У випадку перевищення сум податку на додану вартiсть за податковими векселями над сумами заборгованостi вказаний податок сплачується грошовими коштами.

     2. Щодо ввезення товарiв за прямими договорами для власних виробничих потреб

     Пiд прямими договорами слiд розумiти договори, передбаченi Цивiльним кодексом України мiж резидентом та нерезидентом, укладенi без посередника.

     Ввезення товарiв для власних виробничих потреб слiд розумiти як ввезення товарiв без наступної реалiзацiї.

     Для пiдтвердження ввезення товарiв за прямими договорами для власних виробничих потреб особи, що ввозять (пересилають) товари на митну територiю України, повиннi надавати митним органам пiд час митного оформлення товарiв одночасно з податковим векселем зобов'язання про їх цiльове використання, пiдписане керiвником й головним бухгалтером.

     Звертаємо вашу увагу, що положення цього листа дiють до затвердження спiльно з Державною податковою адмiнiстрацiєю України порядку, який має забезпечити виконання положень пункту 9 постанови Кабiнету Мiнiстрiв України "Про заходи щодо забезпечення виконання Державного бюджету України у I кварталi 2002 року" вiд 10.01.02 N 21.

Заступник Голови Служби О. Шейко
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.