ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

вiд 28.02.2002 N 11/2-10-1874-ЕП

 

Начальникам регiональних митниць
Начальникам митниць


Щодо застосування митного режиму тимчасового ввезення товарiв

     Управлiнням нетарифного регулювання проаналiзовано якiсть справ, направлених митницями до Держмитслужби за останнi три мiсяцi для прийняття рiшень щодо продовження термiнiв тимчасового ввезення товарiв, ввезених на митну територiю України. У результатi проведеної роботи встановлено, що 40% справ неякiсно опрацьованi та укомплектованi фахiвцями митниць. Окрiм цього, мають мiсце випадки звернень суб'єктiв пiдприємницької дiяльностi з цих питань безпосередньо до Держмитслужби без участi митниць. Цi факти свiдчать про недостатнiй рiвень роботи митниць та вiдсутнiсть належного контролю з боку керiвництва митниць за цим напрямком митної справи.

     З метою усунення цих недолiкiв надсилаємо такi роз'яснення.

     1. Вичерпний перелiк випадкiв, при яких товари можуть оформлятися у режимi тимчасового ввезення, визначений у пунктi 1.2 Порядку застосування митного режиму тимчасового ввезення (вивезення), затвердженого наказом Держмитслужби вiд 28.03.2000 N 173 (далi - Порядок). Iншi операцiї, пiд час проведення яких товари можуть бути оформленi у режимi тимчасового ввезення, може визначати лише Держмитслужба.

     2. Регiональнi митницi уповноваженi приймати рiшення щодо продовження понад один рiк термiнiв тимчасового ввезення на митну територiю України товарiв, зазначених у пiдпунктах "а", "б", "ж", "i" пункту 1.2 Порядку. При цьому звертаємо увагу на те, що вiдповiдно до пункту 2.3 Порядку виставковi товари можуть тимчасово ввозитись на територiю України на термiн проведення виставки з урахуванням часу, потрiбного на транспортування експонатiв, монтаж та демонтаж експозицiї. Вiдповiдно до пiдпункту "г" пункту 1.7 забороняється проводити митне оформлення товарiв у режимi тимчасового ввезення за договорами маркетингу.

     3. Продовження термiну тимчасового ввезення понад один рiк для товарiв, зазначених пункту 1.2 Порядку (за виключенням пiдпунктiв "а", "б", "ж", "i"), здiйснюється Держмитслужбою за завчасно поданою до митницi оформлення письмовою заявою суб'єкта пiдприємницької дiяльностi. До заяви додаються:

  • копiя зовнiшньоекономiчного договору (у необхiдних випадках - доповнення до договору);

  • копiя облiкової картки суб'єкта господарської дiяльностi;

  • копiї ВМД;

  • копiї iнших документiв, що можуть бути взятi до уваги при розглядi справи (копiї рахункiв, специфiкацiй, дозволiв Служби експортного контролю, звернення органiв мiсцевої виконавчої влади, тощо).

     Митниця оформлення детально опрацьовує представленi документи, в обов'язковому порядку перевiряє вiдповiднiсть фактичного стану (фактичних кiлькостi, мiсцезнаходження, комплектностi тощо) товарiв iнформацiї, заявленiй у попередньому зобов'язаннi про зворотне вивезення. Результати перевiрки оформлюються актом про проведення митного огляду, форма якого затверджена наказом Держмитслужби вiд 14.10.2001 N 725.

     Заяву суб'єкта пiдприємницької дiяльностi разом з вищезазначеним комплектом документiв та актом про проведення митного огляду митниця оформлення направляє до Держмитслужби супровiдним листом. У супровiдному листi митниця у обов'язковому порядку надає iнформацiю про аналiз документiв, стан використання тимчасово ввезених товарiв та обгрунтованi висновки щодо доцiльностi (недоцiльностi) продовження термiну тимчасового ввезення.

Перший заступник Голови Служби О.Єгоров
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.