МIНIСТЕРСТВО ОСВIТИ I НАУКИ УКРАЇНИ

Н А К А З
м. Київ

вiд 18.03.2002 N 198


Про затвердження Правил розгляду заявки на промисловий зразок

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
29 березня 2002 р. за N 313/6601


     Вiдповiдно до Закону України "Про охорону прав на промисловi зразки" наказую:

     1. Затвердити Правила розгляду заявки на промисловий зразок (далi - Правила), що додаються.

     2. Державному департаменту iнтелектуальної власностi подати цi Правила до Мiнiстерства юстицiї України на державну реєстрацiю.

     3. Державному департаменту iнтелектуальної власностi опублiкувати цi Правила в офiцiйному бюлетенi "Промислова власнiсть".

     4. Визнати таким, що втратив чиннiсть, наказ Держпатенту України "Про затвердження Правил проведення експертизи заявки на промисловий зразок" вiд 11 липня 1995 року N 110, зареєстрований в Мiнiстерствi юстицiї України 24 липня 1995 року за N 232/768.

     5. Контроль за виконанням цього наказу покласти на голову Державного департаменту iнтелектуальної власностi Паладiя М.В.

В.о. Мiнiстра В.О.Зайчук

 

Затверджено
Наказ Мiнiстерства освiти i науки України
18.03.2002 N 198
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
29 березня 2002 р. за N 313/6601

Правила
розгляду заявки на промисловий зразок

1. Загальнi положення

     1.1. Цi Правила, розробленi вiдповiдно до Закону України "Про охорону прав на промисловi зразки" (далi - Закон), Положення про Державний департамент iнтелектуальної власностi, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 20 червня 2000 року N 997, Паризької конвенцiї про охорону промислової власностi вiд 20 березня 1883 року, яка є чинною на територiї України з 25 грудня 1991 року (далi - Паризька конвенцiя), установлюють порядок розгляду та експертизи заявок на промисловi зразки.

     1.2. Визначення термiнiв та скорочень:

     промисловий зразок - результат творчої дiяльностi людини в галузi художнього конструювання;

     заявка - сукупнiсть документiв, необхiдних для видачi патенту;

     заявник - особа, яка подала заявку;

     патент - патент України на промисловий зразок;

     прiоритет заявки (прiоритет) - першiсть у поданнi заявки;

     представник - представник у справах iнтелектуальної власностi (патентний повiрений) або iнша довiрена особа;

     МКПЗ - Мiжнародна класифiкацiя промислових зразкiв, запроваджена Локарнською Угодою, пiдписаною пiд час Локарнської дипломатичної конференцiї 8 жовтня 1968 року;

     Держдепартамент - Державний департамент iнтелектуальної власностi, що дiє у складi Мiнiстерства освiти i науки України;

     Укрпатент - Державне пiдприємство "Український iнститут промислової власностi" Мiнiстерства освiти i науки України - уповноважений державний заклад для розгляду i проведення експертизи заявок;

     Положення - Положення про порядок сплати зборiв за дiї, пов'язанi з охороною прав на об'єкти iнтелектуальної власностi, затверджене постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 22 травня 2001 року N 543.

     Правила складання - Правила складання та подання заявки на промисловий зразок, затвердженi наказом Мiнiстерства освiти i науки України вiд 18 лютого 2002 року N 110, зареєстрованi в Мiнiстерствi юстицiї України 6 березня 2002 року за N 226/6514.

     1.3. Об'єктом промислового зразка може бути форма, малюнок чи розфарбування або їх поєднання, що визначають зовнiшнiй вигляд промислового виробу i призначенi для задоволення естетичних та ергономiчних потреб.

2. Розгляд заявки за участю заявника

     2.1. Заявник має право з власної iнiцiативи чи на запрошення Укрпатенту особисто або через свого представника брати участь у розглядi питань, що виникли пiд час проведення експертизи заявки. Якщо iнiцiатива стосовно спiльного розгляду питань, що виникли пiд час проведення експертизи, належить заявнику, то вiн подає письмове клопотання або домовляється про це за телефоном з керiвником вiдповiдного експертного пiдроздiлу Укрпатенту.

     2.2. Розгляд питань, що виникли пiд час проведення експертизи заявки, здiйснюють шляхом переговорiв чи експертної наради.

     2.3. Якщо заявник прибув на переговори чи експертну нараду без попереднього узгодження з Укрпатентом, то йому може бути вiдмовлено в їх проведеннi.

     2.4. Переговори проводять щодо питань, якi можуть бути вирiшенi безпосередньо експертом i заявником.

     2.5. Експертну нараду проводять щодо питань, якi вимагають участi ряду фахiвцiв Укрпатенту.

     2.6. Якщо вiд iменi кiлькох заявникiв у розглядi питань, що виникли пiд час проведення експертизи, бере участь один з них, то вiн повинен мати довiренiсть вiд решти заявникiв на представництво у переговорах чи експертнiй нарадi.

     2.7. Пропозицiя щодо проведення переговорiв чи експертної наради, дата i час їх проведення можуть бути викладенi в запитi або повiдомленнi Укрпатенту чи узгодженi iз заявником за телефоном.

     2.8. Сторона, яка в призначений час за збiгом обставин не має змоги взяти участь у переговорах чи експертнiй нарадi, повiдомляє про це iншу сторону i узгоджує з нею iншу дату i час їх проведення.

3. Попереднiй розгляд заявки

     3.1. Заявцi, що надiйшла, надається реєстрацiйний номер i проставляється дата надходження заявки.

     3.2. Установлення дати подання заявки

     3.2.1. Датою подання заявки є дата одержання Укрпатентом матерiалiв, що мiстять принаймнi:

     клопотання у довiльнiй формi про видачу патенту, викладене українською мовою;

     вiдомостi про заявника та його адресу, викладенi українською мовою;

     зображення виробу, що дає уявлення про його зовнiшнiй вигляд;

     частину, яка зовнiшньо нагадує опис промислового зразка, викладену українською або iншою мовою. В останньому випадку для збереження дати подання заявки переклад цiєї частини на українську мову повинен надiйти до Держдепартаменту протягом двох мiсяцiв вiд дати подання заявки.

     3.2.2. Якщо на момент одержання матерiали заявки не вiдповiдають вимогам частини 1 статтi 12 Закону, то про це повiдомляється заявнику.

     Для внесення змiн до матерiалiв надається два мiсяцi вiд дати одержання заявником повiдомлення. Якщо у цей строк невiдповiднiсть буде усунуто, то датою подання заявки буде дата одержання Укрпатентом виправлених матерiалiв. У противному разi заявка вважається неподаною, про що заявнику надсилається повiдомлення.

     3.2.3. Якщо в заявцi є посилання на креслення (схему, карту), але таке креслення (схема, карта) не надiйшло на дату одержання Укрпатентом заявки, то про це заявнику надсилається повiдомлення i пропонується на його вибiр надiслати креслення (схему, карту) чи вилучити посилання на нього в заявцi.

     Якщо протягом двох мiсяцiв вiд дати одержання заявником повiдомлення креслення (схема, карта) надiйде до Укрпатенту, то датою подання заявки буде дата його одержання. Якщо в цей самий строк заявник не зробить запропонованого йому вибору, то заявка вважається неподаною, про що заявнику надсилається повiдомлення.

     3.2.4. Матерiали заявки перевiряються на наявнiсть документа про сплату збору за подання заявки в установленому вiдповiдно до Положення розмiрi. Якщо вiдповiдно до законодавства заявник має пiльги зi сплати зборiв, то перевiряється документ, що пiдтверджує такi пiльги.

     При сплатi збору за подання заявки в розмiрi, меншому, нiж установлений для кiлькостi варiантiв промислового зразка, заявнику повiдомляють про необхiднiсть дотримання вiдповiдностi розмiру збору кiлькостi варiантiв шляхом доплати збору або вилучення варiантiв.

     3.2.5. Рiшення про встановлення дати подання заявки Держдепартамент надсилає заявнику за встановленою формою, наведеною в додатку 1 до цих Правил, пiсля надходження документа про сплату збору за подання заявки. У разi порушення встановлених вимог зазначене рiшення не надсилається, а заявка вважається вiдкликаною, про що заявнику надсилається повiдомлення.

     3.3. Установлення прiоритету

     3.3.1. Заявник, який бажає скористатися правом прiоритету, протягом трьох мiсяцiв вiд дати подання заявки до Держдепартаменту подає заяву про прiоритет з посиланням на дату подання i номер попередньої заявки та її копiю, якщо ця заявка була подана в iноземнiй державi - учасницi Паризької конвенцiї, з перекладом на українську мову, або документ, що пiдтверджує показ зазначеного промислового зразка на виставках, проведених на територiї держави - учасницi Паризької конвенцiї. У межах цього строку зазначенi матерiали можуть бути змiненi. Якщо цi матерiали подано пiзнiше трьох мiсяцiв, то право на прiоритет заявки вважається втраченим, про що заявнику надсилається повiдомлення.

     3.3.2. Щодо заявки в цiлому чи її частини може бути заявлено прiоритет кiлькох попереднiх заявок. При цьому строки, початковою датою яких є дата прiоритету, обчислюються вiд найбiльш ранньої дати прiоритету.

     3.3.3. При встановленнi дати прiоритету за попередньою заявкою проводять перевiрку вiдповiдностi промислового зразка, який зображено в матерiалах попередньої заявки, промисловому зразку, щодо якого заявляється прiоритет.

     Прiоритет поширюється лише на тi ознаки промислового зразка, якi зазначенi в попереднiй заявцi, прiоритет якої заявлено.

     3.3.4. При встановленнi дати прiоритету промислового зразка, використаного в експонатi, показаному на виставцi, проводиться перевiрка документа, що пiдтверджує показ на виставцi промислового зразка, щодо якого заявляється прiоритет, на вiдповiднiсть вимогам пункту 11.3 Правил складання.

     3.3.5. Якщо суттєвi ознаки промислового зразка, який зображено в матерiалах попередньої заявки, не збiгаються з суттєвими ознаками промислового зразка, що заявляється, то право на прiоритет не визнається, про що заявнику надсилається повiдомлення.

     3.3.6. Якщо за попередньою заявкою дiловодство в Укрпатентi не завершено, то з надходженням заяви про прiоритет попередня заявка вважається вiдкликаною в частинi, на яку заявлено прiоритет, про що заявнику надсилається повiдомлення.

     3.4. Листування щодо експертизи заявки ведеться заявником або його представником з Укрпатентом за адресою: вул. Сiм'ї Хохлових, 15, м. Київ, 04119. Матерiали, що надсилаються до Укрпатенту пiсля встановлення дати подання заявки, мають мiстити реєстрацiйний номер заявки. Матерiали, що не мiстять реєстрацiйного номера заявки, повертаються без розгляду, якщо заявку не може бути iдентифiковано iнакше.

     3.5. Якщо заявка подана через представника, то перевiряється вiдповiднiсть оформлення довiреностi вимогам пункту 1.5 Правил складання. Якщо заявником є iноземна особа, то заявка подається тiльки через патентного повiреного.

4. Експертиза заявки

     4.1. Пiсля встановлення дати подання заявки та за наявностi документа про сплату збору за подання заявки проводиться формальна експертиза заявки пiд час якої:

     визначається належнiсть об'єкта, що заявляється, до об'єктiв, яким надається правова охорона;

     перевiряється правильнiсть оформлення документiв заявки вiдповiдно до роздiлу 3 Правил складання та вiдповiднiсть матерiалiв заявки вимогам статтi 11 Закону;

     проводиться класифiкацiя об'єкта, що заявляється, вiдповiдно до МКПЗ;

     перевiряється єднiсть промислового зразка.

     4.1.1. Якщо об'єкт, що заявляється, не належить до об'єктiв, яким вiдповiдно до статтi 5 Закону надається правова охорона, то заявнику надсилається рiшення про вiдхилення заявки за встановленою формою, наведеною в додатку 2 до цих Правил.

     4.1.2. Якщо заява про видачу патенту заповнена з порушенням вимог, установлених роздiлом 3 Правил складання, то заявнику надсилаються повiдомлення iз зазначенням невiдповiдностей i один примiрник заяви для доопрацювання.

     4.1.2.1. Якщо фотографiї загального вигляду не вiдображають усi суттєвi ознаки промислового зразка, а саме: неправильно вибрано ракурс, фон чи присутнi вiдблиски, тiнi, стороннi предмети тощо, що не дає повного уявлення про заявлений об'єкт, то заявнику надсилається повiдомлення з пропозицiєю виправити недолiки згiдно з указаними зауваженнями або доповнити комплект документiв необхiдними фотографiями.

     4.1.2.2. У разi вiдсутностi в описi промислового зразка будь-якого роздiлу або достатнiх вiдомостей у кожному з роздiлiв опису заявнику надсилається повiдомлення iз зазначенням невiдповiдностей i один примiрник опису для доопрацювання.

     4.1.2.3. Якщо креслення, схеми або карти (якщо вони є в заявцi) не вiдповiдають установленим вимогам, то заявнику надсилаються повiдомлення i один примiрник вiдповiдних матерiалiв для доопрацювання.

     4.1.3. Класифiкацiя об'єкта, що заявляється

     Класифiкацiя об'єкта, що заявляється, проводиться вiдповiдно до МКПЗ. Основою для класифiкацiї є призначення промислового зразка.

     4.1.4. Перевiрка єдностi промислового зразка

     4.1.4.1. Заявка повинна стосуватися одного промислового зразка i може мiстити його варiанти.

     4.1.4.2. При порушеннi вимоги єдностi промислового зразка заявнику надсилається повiдомлення, у якому пропонується вказати, який промисловий зразок слiд розглядати, i в разi необхiдностi внести уточнення до заявки. При цьому iншi промисловi зразки можуть бути оформленi окремими заявками.

     4.1.4.3. Для внесення змiн до матерiалiв заявки надається два мiсяцi вiд дати одержання заявником повiдомлення Укрпатенту. Якщо за цей строк вимогу єдностi не буде виконано, то Укрпатент проводить експертизу промислового зразка, зазначеного в описi першим.

     4.2. Якщо заявником подано додатковi матерiали, то в процесi експертизи з'ясовується, чи не виходять вони за межi розкритої в поданiй заявцi сутi промислового зразка.

     Додатковi матерiали виходять за межi розкритої в поданiй заявцi сутi промислового зразка, якщо вони мiстять новi суттєвi ознаки.

     Додатковi матерiали в частинi, що виходить за межi розкритої у поданiй заявцi сутi промислового зразка, не беруться до уваги пiд час розгляду заявки i можуть бути оформленi заявником як самостiйна заявка.

     4.3. Якщо заявка або документ про сплату збору за подання заявки не вiдповiдають установленим вимогам, то заявнику надсилається повiдомлення iз зазначенням невiдповiдностей. Для усунення невiдповiдностей надається два мiсяцi вiд дати одержання заявником повiдомлення. Якщо за цей строк невiдповiдностi не будуть усунутi i заявник не подасть мотивованого клопотання про його продовження, то заявнику надсилається рiшення про вiдхилення заявки.

     4.4. Зазначений строк, пропущений заявником, може бути поновлений за наявностi поважних причин.

     Клопотання про поновлення строку має надiйти до Укрпатенту протягом шести мiсяцiв вiд дати закiнчення пропущеного строку.

     4.5. Якщо заявка на промисловий зразок i документ про сплату збору за подання заявки вiдповiдають установленим вимогам, то заявнику надсилається рiшення про видачу патенту за встановленою формою, наведеною в додатку 3 до цих Правил.

     4.6. Заявник має право ознайомитися з усiма матерiалами, зазначеними в запитi Укрпатенту або рiшеннi Держдепартаменту. Копiї патентних матерiалiв, затребуваних заявником, надсилаються протягом мiсяця.

5. Унесення виправлень, уточнень i змiн до матерiалiв заявки

     5.1. За iнiцiативою заявника пiд час проведення експертизи до заявки можуть бути внесенi виправлення i уточнення. Цi виправлення i уточнення не враховуються, якщо вони надiйшли до Укрпатенту пiсля дати одержання заявником рiшення про видачу патенту або рiшення про вiдхилення заявки.

     5.2. Виправлення очевидних помилок (граматичних, синтаксичних тощо) i внесення уточнень здiйснюються за клопотанням про внесення з iнiцiативи заявника виправлень i уточнень до заявки, пiдписаним заявником, пiсля одержання ним рiшення про встановлення дати подання заявки. За подання зазначеного клопотання заявником сплачується збiр.

     5.3. Виправлення та уточнення документiв заявки здiйснюються шляхом надання замiнних листiв та/або фотографiй. Виправленi листи або фотографiї надаються для кожного примiрника вiдповiдного документа заявки.

     5.4. До клопотання про внесення змiн до повного iменi фiзичної особи - заявника або найменування юридичної особи - заявника та/або його мiсця проживання або мiсцезнаходження додаються документи, що пiдтверджують правомiрнiсть змiн (за потреби).

     Клопотання про змiну повного iменi фiзичної особи - заявника або найменування юридичної особи - заявника, його мiсця проживання або мiсцезнаходження, адреси для листування може стосуватись однiєї або кiлькох заявок.

Начальник Управлiння промислової власностi Л.А.Цибенко

 

Додаток 1
до пункту 3.2.5 Правил розгляду заявки на промисловий зразок

ДЕРЖАВНИЙ ДЕПАРТАМЕНТ IНТЕЛЕКТУАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТI
УКРАЇНСЬКИЙ IНСТИТУТ ПРОМИСЛОВОЇ ВЛАСНОСТI (УКРПАТЕНТ)

Вул. Сiм'ї Хохлових, 15, м. Київ-119, 04119, Україна. Тел./факс: приймальня (044) 458-06-11, тел. бухгалтерiя (044) 458-06-18

Висновок, затверджений Державним департаментом iнтелектуальної власностi, набув статусу рiшення про встановлення дати подання заявки (98) Адреса для листування
 
 
 
 
 
"ЗАТВЕРДЖУЮ"

Перший заступник голови Державного департаменту iнтелектуальної власностi
______________________________
"___" ____________ 200_ р.

     (21) Номер заявки:

Висновок
про встановлення дати подання заявки на промисловий зразок

     За результатами перевiрки поданих матерiалiв заявки на вiдповiднiсть вимогам ст. 12 Закону встановлено, що датою подання заявки є дата одержання Укрпатентом:

     ˜ матерiалiв заявки;

     ˜ виправлених матерiалiв;

     ˜ креслення (схеми, карти)

     (22) Дата подання заявки "___" ____________ 200_ р.

     Бiблiографiчнi данi є невiд'ємною частиною Висновку i наводяться на окремому аркушi.

Начальник вiддiлу

Головний експерт

тел.

Начальник вiддiлу   (П. I. Б.)
(пiдпис)

Бiблiографiчнi данi
 
 

     (21) Номер заявки

     (22) Дата подання заявки

     (51) Iндекс(и) Мiжнародної класифiкацiї промислових зразкiв

     (54) Назва промислового зразка

     (71) Заявник(и)

     (72) Повне iм'я автора(iв)

     (74) Представник у справах iнтелектуальної власностi

     (98) Адреса для листування

     (55) Зображення промислового зразка та вказiвка щодо кольорiв.

Начальник Управлiння промислової власностi  Л. А. Цибенко

 

Додаток 2
до пункту 4.1.1 Правил розгляду заявки на промисловий зразок

ДЕРЖАВНИЙ ДЕПАРТАМЕНТ IНТЕЛЕКТУАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТI
УКРАЇНСЬКИЙ IНСТИТУТ ПРОМИСЛОВОЇ ВЛАСНОСТI (УКРПАТЕНТ)

Вул. Сiм'ї Хохлових, 15, м. Київ-119, 04119, Україна. Тел./факс: приймальня (044) 458-06-11, тел. бухгалтерiя (044) 458-06-18

Висновок, затверджений Державним департаментом iнтелектуальної власностi, набув статусу рiшення про вiдхилення заявки (98) Адреса для листування
 
 
 
 
 
   "ЗАТВЕРДЖУЮ"

Перший заступник голови Державного департаменту iнтелектуальної власностi
______________________________
"___" ____________ 200_ р.

     (21) Номер заявки

     (22) Дата подання

Висновок
про вiдхилення заявки на промисловий зразок

     За результатами формальної експертизи, проведеної згiдно зi ст. 14 Закону, установлено, що не може бути видано патент на заявлений промисловий зразок на пiдставi:

    

˜ заявлений промисловий зразок:

    

˜ не вiдповiдає вимогам п. 2 ст. 5 Закону;

˜ суперечить суспiльним iнтересам, принципам гуманностi i моралi (п. 1 ст. 5 Закону);

˜ є об'єктом архiтектури (п. 3 ст. 5 Закону);

˜ є друкованою продукцiєю як такою (п. 3 ст. 5 Закону);

˜ є об'єктом нестiйкої форми (п. 3 ст. 5 Закону);

˜ є промисловою, гiдротехнiчною та iншою стацiонарною спорудою (п. 3 ст. 5 Закону);

˜ заявка не вiдповiдає вимогам ст. 11 Закону у зв'язку з тим, що в установлений строк не надiйшли такi матерiали:

 
 

     Бiблiографiчнi данi є невiд'ємною частиною Висновку i наводяться на окремому аркушi.

Начальник вiддiлу

Головний експерт

тел.

Начальник вiддiлу   (П. I. Б.)
(пiдпис)

Бiблiографiчнi данi
 
 

     (21) Номер заявки

     (22) Дата подання заявки

     (51) Iндекс(и) Мiжнародної класифiкацiї промислових зразкiв

     (54) Назва промислового зразка

     (71) Заявник(и)

     (72) Повне iм'я автора(iв)

     (74) Представник у справах iнтелектуальної власностi

     (98) Адреса для листування

     (55) Зображення промислового зразка та вказiвка щодо кольорiв.

Начальник Управлiння промислової власностi  Л. А. Цибенко

 

Додаток 3
до пункту 4.5 Правил розгляду заявки на промисловий зразок

ДЕРЖАВНИЙ ДЕПАРТАМЕНТ IНТЕЛЕКТУАЛЬНОЇ ВЛАСНОСТI
УКРАЇНСЬКИЙ IНСТИТУТ ПРОМИСЛОВОЇ ВЛАСНОСТI (УКРПАТЕНТ)

Вул. Сiм'ї Хохлових, 15, м. Київ-119, 04119, Україна. Тел./факс: приймальня (044) 458-06-11, тел. бухгалтерiя (044) 458-06-18

Висновок, затверджений Державним департаментом iнтелектуальної власностi, набув статусу рiшення про видачу патенту на промисловий зразок (98) Адреса для листування
 
 
 
 
 
   "ЗАТВЕРДЖУЮ"

Перший заступник голови Державного департаменту iнтелектуальної власностi
______________________________
"___" ____________ 200_ р.

     (21) Номер заявки

     (22) Дата подання

Висновок
про видачу патенту на промисловий зразок

     За результатами формальної експертизи, проведеної згiдно з п. 5 ст. 14 Закону, установлено, що заявлений промисловий зразок вiдповiдає умовам надання правової охорони, а заявка вiдповiдає вимогам ст. 11 Закону.

     Бiблiографiчнi данi є невiд'ємною частиною Висновку i наводяться на окремому аркушi.

Начальник вiддiлу

Головний експерт

Тел.

Начальник вiддiлу   (П. I. Б.)
(пiдпис)

Бiблiографiчнi данi
 
 

     (21) Номер заявки

     (22) Дата подання заявки

     (51) Iндекс(и) Мiжнародної класифiкацiї промислових зразкiв

     (54) Назва промислового зразка

     (71) Заявник(и)

     (72) Повне iм'я автора(iв)

     (74) Представник у справах iнтелектуальної власностi

     (98) Адреса для листування

     (55) Зображення промислового зразка та щодо кольорiв.

Начальник Управлiння промислової власностi  Л. А. Цибенко
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.