МIНIСТЕРСТВО ЕКОНОМIКИ УКРАЇНИ

НАКАЗ
м. Київ

07.03.2024 N 6237


Про затвердження Правил складання i подання заявки на промисловий зразок та проведення експертизи заявки на промисловий зразок i мiжнародної реєстрацiї промислового зразка

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
16 квiтня 2024 р. за N 547/41892


     На виконання Закону України "Про охорону прав на промисловi зразки", Положення про Мiнiстерство економiки України, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 20 серпня 2014 року N 459 (у редакцiї постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 17 лютого 2021 року N 124), та враховуючи розпорядження Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 28 жовтня 2022 року N 943-р "Деякi питання Нацiонального органу iнтелектуальної власностi", наказую:

     1. Затвердити Правила складання i подання заявки на промисловий зразок та проведення експертизи заявки на промисловий зразок i мiжнародної реєстрацiї промислового зразка, що додаються.

     2. Управлiнню iнтелектуальної власностi та iнновацiй у встановленому порядку подати цей наказ на державну реєстрацiю до Мiнiстерства юстицiї України.

     3. Визнати такими, що втратили чиннiсть:

     наказ Мiнiстерства освiти i науки України вiд 18 лютого 2002 року N 110 "Про затвердження Правил складання та подання заявки на промисловий зразок", зареєстрований у Мiнiстерствi юстицiї України 06 березня 2002 року за N 226/6514;

     наказ Мiнiстерства освiти i науки України вiд 18 березня 2002 року N 198 "Про затвердження Правил розгляду заявки на промисловий зразок", зареєстрований у Мiнiстерствi юстицiї України 29 березня 2002 року за N 313/6601.

     4. Цей наказ набирає чинностi з дня його офiцiйного опублiкування.

     5. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Мiнiстра економiки України згiдно з розподiлом обов'язкiв.

Перший вiце-прем'єр-мiнiстр України - Мiнiстр економiки України Юлiя СВИРИДЕНКО
ПОГОДЖЕНО:
Перший заступник Мiнiстра цифрової трансформацiї України Олексiй ВИСКУБ
Мiнiстр освiти i науки України Оксен ЛIСОВИЙ
Голова Державної регуляторної служби України Олексiй КУЧЕР

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Мiнiстерства економiки України
07 березня 2024 року N 6237

Правила
складання i подання заявки на промисловий зразок та проведення експертизи заявки на промисловий зразок i мiжнародної реєстрацiї промислового зразка

I. Загальнi положення

     1. Цi Правила визначають вимоги до документiв заявки на промисловий зразок та регулюють вiдносини, що виникають у зв'язку з поданням заявки на промисловий зразок, проведенням експертизи заявки на промисловий зразок та мiжнародної реєстрацiї промислового зразка, прийняттям рiшень, а також з виконанням Нацiональним органом iнтелектуальної власностi iнших функцiй "Нацiонального вiдомства" та "Вiдомства", передбачених Гаазьким та Женевським актами до Гаазької угоди про мiжнародну реєстрацiю промислових зразкiв, до якої Україна приєдналася згiдно iз Законом України вiд 17 сiчня 2002 року N 2992-III "Про приєднання України до Гаазької угоди про мiжнародну реєстрацiю промислових зразкiв (Гаазького акта, прийнятого 28 листопада 1960 року, та Женевського акта, прийнятого 2 липня 1999 року)".

     2. У цих Правилах термiни та скорочення вживаються в таких значеннях:

     автор - людина, творчою працею якої створено промисловий зразок;

     вирiб - будь-який предмет промислового виробництва або ручної роботи, зокрема частини, призначенi для збирання у складений вирiб, упаковка, зовнiшнє оформлення, графiчнi символи та типографськi шрифти (елементи), крiм комп'ютерних програм;

     ВОIВ - Всесвiтня органiзацiя iнтелектуальної власностi;

     дата прiоритету - дата подання заявки до державної органiзацiї "Український нацiональний офiс iнтелектуальної власностi та iнновацiй" або вiдповiдного органу держави - учасницi Паризької конвенцiї про охорону промислової власностi вiд 20 березня 1883 року, яка є чинною на територiї України з 25 грудня 1991 року, або Угоди про заснування Свiтової органiзацiї торгiвлi, Протокол про приєднання до якої ратифiковано Законом України вiд 10 квiтня 2008 року N 250-VI "Про ратифiкацiю Протоколу про вступ України до Свiтової органiзацiї торгiвлi", за якою заявлено прiоритет;

     заявка - сукупнiсть документiв, необхiдних для державної реєстрацiї промислового зразка;

     заявник - особа, яка подала заявку чи набула прав заявника в iншому встановленому законом порядку;

     єдина iнформацiйно-комунiкацiйна система державної органiзацiї "Український нацiональний офiс iнтелектуальної власностi та iнновацiй" (IКС УКРНОIВI) - сукупнiсть технiчних та програмних засобiв, що забезпечують створення, оброблення, вiдправлення, передавання, одержання, зберiгання, використання та знищення електронних документiв, якi стосуються заявок на об'єкти iнтелектуальної власностi, державних реєстрацiй цих об'єктiв та прав на них;

     мiжнародна заявка - заявка на мiжнародну реєстрацiю промислового зразка, подана вiдповiдно до Гаазького акта Гаазької угоди про мiжнародну реєстрацiю промислових зразкiв та/або Женевського акта Гаазької угоди про мiжнародну реєстрацiю промислових зразкiв, до яких Україна приєдналася згiдно iз Законом України вiд 17 сiчня 2002 року N 2992-III "Про приєднання України до Гаазької угоди про мiжнародну реєстрацiю промислових зразкiв (Гаазького акта, прийнятого 28 листопада 1960 року, та Женевського акта, прийнятого 2 липня 1999 року)";

     мiжнародна реєстрацiя - мiжнародна реєстрацiя промислового зразка, здiйснена вiдповiдно до Гаазької угоди про мiжнародну реєстрацiю промислових зразкiв, до якої Україна приєдналася згiдно iз Законом України вiд 17 сiчня 2002 року N 2992-III "Про приєднання України до Гаазької угоди про мiжнародну реєстрацiю промислових зразкiв (Гаазького акта, прийнятого 28 листопада 1960 року, та Женевського акта, прийнятого 2 липня 1999 року)";

     МКПЗ - Мiжнародна класифiкацiя промислових зразкiв, що заснована Локарнською угодою про заснування Мiжнародної класифiкацiї промислових зразкiв, до якої Україна приєдналася згiдно iз Законом України вiд 17 грудня 2008 року N 684-VI "Про приєднання України до Локарнської угоди про заснування Мiжнародної класифiкацiї промислових зразкiв";

     особа - фiзична або юридична особа;

     представник - представник у справах iнтелектуальної власностi (патентний повiрений) або iнша довiрена особа;

     прiоритет заявки (прiоритет) - першiсть у поданнi заявки;

     УКРНОIВI - державна органiзацiя "Український нацiональний офiс iнтелектуальної власностi та iнновацiй", що визначена Кабiнетом Мiнiстрiв України як така, що виконує функцiї Нацiонального органу iнтелектуальної власностi.

     Iншi термiни вживаються у значеннi, наведеному в Законах України "Про охорону прав на промисловi зразки" (далi - Закон), "Про електроннi документи та електронний документообiг", "Про електронну iдентифiкацiю та електроннi довiрчi послуги".

II. Умови надання правової охорони промисловому зразку

1. Промисловий зразок як об'єкт правової охорони

     1. Вiдповiдно до пункту 1 статтi 5 Закону правова охорона надається промисловому зразку, що не суперечить публiчному порядку, загальновизнаним принципам моралi та вiдповiдає критерiям охороноздатностi, визначеним статтею 6 Закону.

     2. Згiдно з пунктом 2 статтi 5 Закону промисловим зразком може бути зовнiшнiй вигляд виробу або його частини, що визначається, зокрема, лiнiями, контурами, кольором, формою, текстурою та/або матерiалом виробу, та/або його оздобленням.

     Зовнiшнiм виглядом виробу може бути, зокрема, оздоблення виробу, логотипи, комп'ютернi пiктограми, iнтерфейс користувача вебсайту, застосунку, комп'ютерної програми, карти та iлюстрацiї.

     Промисловим зразком не може бути об'єкт, що не є результатом iнтелектуальної, творчої дiяльностi людини, а створений природою, наприклад камiнь, морська раковина, дерево, не обробленi людиною.

     3. Поняття "промисловий зразок" застосовується як до одного виробу, так i до набору (комплекту) виробiв. Поняття "один вирiб" застосовується як до цiлого виробу, наприклад автомобiля, так i до його частини, наприклад бампера, фари.

     Набiр може бути визнаний промисловим зразком, якщо до складу набору входять вироби, якi виконують функцiї, пiдпорядкованi спiльному призначенню, що вирiшується набором у цiлому, i якщо такi вироби не є механiчно з'єднаними мiж собою. З точки зору художнього конструювання всi вироби набору повиннi мати спiльнiсть композицiйного та стилiстичного вирiшення (наприклад, чайний або столовий сервiз, набiр iнструментiв, мебельний гарнiтур, шахи з дошкою для гри).

     4. Згiдно з абзацом другим пункту 3 статтi 5 Закону не можуть одержати правову охорону як промисловi зразки об'єкти нестiйкої форми з рiдких, газоподiбних, сипких або подiбних до них речовин тощо.

     До таких об'єктiв належать об'єкти, зовнiшнiй вигляд яких пов'язаний з динамiчними перетвореннями i постiйно змiнюється (наприклад, струменi фонтанiв, феєрверки).

     5. Вiдповiдно до абзацу четвертого пункту 3 статтi 5 Закону не можуть одержати правову охорону ознаки зовнiшнього вигляду виробу, зумовленi виключно його технiчними функцiями.

     Якщо ознаки, що зумовленi виключно технiчними функцiями виробу, присутнi на його зображеннi разом з iншими ознаками, якi вiдповiдають умовам надання правової охорони, промисловому зразку надається охорона, при цьому ознаки, зумовленi виключно технiчними функцiями виробу, не охороняються.

     До виробiв, окремi ознаки зовнiшнього вигляду яких зумовленi виключно їх технiчними функцiями, можуть бути вiднесенi однотипнi вироби, що мають одне й те саме призначення i виготовленi iз застосуванням нацiональних або мiждержавних стандартiв (наприклад, рiзнi електричнi роз'єми, виготовленi iз застосуванням стандартiв).

     Якщо вирiб мiстить ознаки зовнiшнього вигляду, зумовленi технiчними функцiями виробу, але водночас такi ознаки виконують також естетичну функцiю, такi ознаки не вважаються зумовленими виключно технiчними функцiями виробу i їм надається охорона. Наприклад, усi чайники для заварювання мають носик для розливу, i ця ознака зовнiшнього вигляду виробу не визнається зумовленою виключно технiчними функцiями, оскiльки форма носика не стандартизована i може мати естетичнi особливостi, не пов'язанi з функцiєю розливу.

     Якщо всi ознаки зовнiшнього вигляду виробу зумовленi виключно його технiчними функцiями, такий промисловий зразок не вiдповiдає умовам надання правової охорони.

     6. Вiдповiдно до абзацу п'ятого пункту 3 статтi 5 Закону не можуть одержати правову охорону ознаки зовнiшнього вигляду виробу, що представляє собою з'єднувальний елемент:

     розмiр та форма якого мають бути точно вiдтворенi для того, щоб один вирiб був механiчно з'єднаний з iншим виробом;

     який розташований усерединi, навколо чи навпроти iншого виробу таким чином, щоб кожен з виробiв мiг виконувати свою функцiю.

     Це положення не стосується зовнiшнього вигляду виробiв, призначених для множинного складання або з'єднання взаємозамiнних виробiв усерединi модульної конструкцiї, наприклад будiвельних блокiв.

     7. Вiдповiдно до абзацу третього пункту 3 статтi 5 Закону не може одержати правову охорону як промисловий зразок зовнiшнiй вигляд виробу, який є частиною складеного виробу та є невидимим пiд час звичайного використання складеного виробу.

     При цьому складеним виробом вважається вирiб, що складається з кiлькох елементiв, якi можуть бути замiненi таким чином, що робить можливим розбирання та наступне збирання виробу. Витратнi матерiали (наприклад, батарейки, одноразовi капсули для кавомашини, одноразовi мiшки для пилососа) не є складовою частиною складеного виробу.

     Якщо жодну iз суттєвих ознак зовнiшнього вигляду виробу, який є складовою частиною складеного виробу, не видно пiд час звичайного використання останнього, зовнiшнiй вигляд виробу, який є складовою частиною складеного виробу, не може одержати правову охорону.

     При цьому, якщо пiд час використання складеного виробу вирiб, який є його складовою частиною, видно не постiйно, а лише в окремi моменти використання таким чином, що можна побачити всi його суттєвi ознаки, зовнiшнiй вигляд виробу, що є складовою частиною, може одержати правову охорону.

     Звичайним використанням виробу вважається використання його кiнцевим користувачем вiдповiдно до призначення виробу. Матерiально-технiчне забезпечення, обслуговування або ремонтнi роботи звичайним використанням не вважаються.

     8. Промисловий зразок може вважатися таким, що суперечить публiчному порядку, загальновизнаним принципам моралi, якщо вiн:

     спрямований на порушення конституцiйних прав i свобод людини i громадянина, незаконне заволодiння майном фiзичної або юридичної особи, держави, Автономної Республiки Крим, територiальної громади;

     є наругою над державними символами України;

     мiстить спотворенi чи неправомiрно вiдтворенi державнi символи України;

     є неналежним використанням будь-якого з елементiв, зазначених у статтi 6 ter Паризької конвенцiї про охорону промислової власностi вiд 20 березня 1883 року, яка є чинною на територiї України з 25 грудня 1991 року (далi - Паризька конвенцiя), або знакiв, емблем та гербiв, iнших нiж тi, що зазначенi у статтi 6 ter Паризької конвенцiї, та якi становлять особливий суспiльний iнтерес;

     мiстить спотворенi чи неправомiрно вiдтворенi iсторичнi державнi символи, символи мiжнародних органiзацiй i територiальних громад;

     мiстить спотворенi чи неправомiрно вiдтворенi пам'ятки iсторiї i культури, об'єкти культурної спадщини нацiонального значення, назви чи зображення вiдомих творiв культури та мистецтва;

     мiстить спотворенi чи неправомiрно вiдтворенi iмена, прiзвища, зображення, факсимiле вiдомих в Українi осiб;

     спотворює або неправомiрно вiдтворює iмена та прiзвища, вигаданi iмена героїв, об'єкти, географiчнi назви, слова, фрази, лозунги, назви вiйськової технiки, зброї, пiдроздiлiв Збройних Сил України чи iнших утворених вiдповiдно до законiв України вiйськових формувань, якi набули особливого символiчного значення для українцiв та свiтової спiльноти пiд час вiйни Росiйської Федерацiї проти України, зокрема пiд час повномасштабного росiйського вторгнення, та стали символами нацiонального спротиву, волi та незламностi українського народу;

     мiстить зображення та/або вирази, що пропагують вiйну, фашизм, неофашизм, змiну шляхом насильства конституцiйного ладу або територiальної цiлiсностi України, мiстить антидержавнi, расистськi лозунги, емблеми, найменування екстремiстських органiзацiй;

     пропагує тероризм та терористичнi акти, мiстить iнформацiю, що виправдовує чи схвалює такi дiї;

     мiстить заклики до насильницької змiни, повалення конституцiйного ладу, розв'язування або ведення агресивної вiйни або воєнного конфлiкту, порушення територiальної цiлiсностi України, лiквiдацiї незалежностi України, iнформацiю, яка виправдовує чи пропагує такi дiї;

     мiстить зображення та/або вирази, що заперечують або ставлять пiд сумнiв iснування українського народу (нацiї) та/або української державностi, та/або української мови, принижують або зневажають державну мову;

     мiстить зображення та/або вирази, що пропагують нацiональну чи релiгiйну ворожнечу, принижують або ображають нацiю чи особистiсть за нацiональною ознакою;

     мiстить зображення та/або вирази, що пропагують комунiстичний та нацiонал-соцiалiстичний (нацистський) тоталiтарнi режими, та/або мiстить символiку цих режимiв;

     мiстить зображення та/або вирази, що пропагують росiйський нацистський тоталiтарний режим, збройну агресiю Росiйської Федерацiї як держави-терориста проти України, та/або мiстить символiку воєнного вторгнення росiйського нацистського тоталiтарного режиму в Українi;

     мiстить зображення та/або вирази, що пропагують росiйську iмперську полiтику та/або мiстить символiку росiйської iмперської полiтики в розумiннi Закону України "Про засудження та заборону пропаганди росiйської iмперської полiтики в Українi i деколонiзацiю топонiмiї";

     мiстить зображення та/або вирази, що розпалюють ненависть, ворожнечу чи жорстокiсть та/або пiдбурюють до дискримiнацiї чи утискiв стосовно окремих осiб чи груп осiб за ознакою етнiчного чи соцiального походження, громадянства, нацiональностi, раси, релiгiї та вiрувань, вiку, статi, сексуальної орiєнтацiї, ґендерної iдентичностi, iнвалiдностi;

     мiстить зображення та/або вирази, що пропагують блюзнiрство, неповагу до нацiональних, релiгiйних святинь, зокрема мiстять богохульнi вирази, елементи релiгiйної символiки, що може зачiпати або ображати почуття вiрян;

     зображення та/або вирази, що пропагують уживання наркотичних засобiв, психотропних речовин;

     мiстить зображення та/або вирази, що є порнографiєю або мiстять iнформацiю порнографiчного характеру;

     мiстить зображення та/або вирази, що пропагують насильство та жорстокiсть, жорстоке поводження з тваринами;

     мiстить нецензурнi слова та вирази, зображення непристойних жестiв;

     мiстить словеснi елементи, виконанi лiтерами латинського або кириличного алфавiту та/або слова iноземних мов, якi в українськiй мовi є або асоцiюються з нецензурними словами та виразами;

     мiстить слова української мови, написанi з таким порушенням правил орфографiї української мови, унаслiдок якого вiдтворення таких слiв може зачiпати людську гiднiсть, почуття вiрян або мати непристойний характер.

     9. Пiд час визначення того, чи не суперечить промисловий зразок публiчному порядку, загальновизнаним принципам моралi, ураховується призначення виробу, у якому втiлено або застосовано заявлений промисловий зразок.

2. Критерiї охороноздатностi промислового зразка

     1. Промисловий зразок вiдповiдає критерiям охороноздатностi, якщо є новим i має iндивiдуальний характер.

     2. Промисловий зразок характеризується сукупнiстю суттєвих ознак, якi визначають зовнiшнiй вигляд виробу.

     Ознака належить до суттєвих, якщо вона впливає на формування зовнiшнього вигляду виробу, якому притаманна така ознака.

     3. Промисловий зразок визнається новим, якщо жоден iдентичний промисловий зразок не доведено до загального вiдома у свiтi до дати подання заявки до УКРНОIВI або, якщо заявлено прiоритет, до дати прiоритету.

     Промисловий зразок вважається доведеним до загального вiдома, якщо вiн був опублiкований у результатi здiйснення державної реєстрацiї або з iнших пiдстав, або був експонований на виставцi, використаний у торгiвлi або будь-яким iншим чином оприлюднений будь-де у свiтi до дати подання заявки до УКРНОIВI або, якщо заявлено прiоритет, до дати прiоритету, за винятком випадкiв, коли про таке оприлюднення не могло стати вiдомо колам, що спецiалiзуються у вiдповiднiй галузi i провадять свою дiяльнiсть на територiї України, пiд час звичайного провадження ними господарської дiяльностi.

     Промисловi зразки вважаються iдентичними в разi, якщо їхнi суттєвi ознаки вiдрiзняються лише незначними деталями. Рiзниця в несуттєвих ознаках не впливає на визнання промислових зразкiв iдентичними. Наприклад, незначна рiзниця у вiдтiнках кольорiв у порiвнюваних промислових зразках та/або наявнiсть в одному з порiвнюваних промислових зразкiв етикетки малого розмiру можуть пiд час порiвняння промислових зразкiв залишитися непомiтними або майже непомiтними. Такi ознаки або деталi ознак не впливають на визнання промислових зразкiв iдентичними.

     4. Промисловий зразок визнається таким, що має iндивiдуальний характер, якщо загальне враження, яке вiн справляє на iнформованого користувача, вiдрiзняється вiд загального враження, яке справляє на такого користувача будь-який iнший промисловий зразок, доведений до загального вiдома до дати подання заявки до УКРНОIВI або, якщо заявлено прiоритет, до дати прiоритету.

     5. Iнформованим користувачем вважається зацiкавлена особа, яка використовує вироби вiдповiдно до їх мети та призначення та є обiзнаною щодо особливостей зовнiшнього вигляду таких виробiв у вiдповiдному секторi промисловостi. Виходячи з досвiду та особистого iнтересу до вiдповiдних виробiв iнформований користувач виявляє вищий ступiнь уваги, нiж середнiй споживач, але є менш обiзнаним, нiж технiчний експерт, дизайнер, виробник або продавець виробiв цього сектору, якi здатнi вирiзнити несуттєвi ознаки та/або незначнi деталi суттєвих ознак, унаслiдок чого мiнiмальнi вiдмiнностi мiж промисловими зразками для них є помiтними, а також визначити ознаки, що зумовленi виключно технiчними функцiями виробу.

     Наприклад, iнформованими користувачами виробiв в iндустрiї моди є жiнки та чоловiки, якi стежать за модою.

     6. Для оцiнки iндивiдуального характеру береться до уваги ступiнь свободи автора пiд час створення промислового зразка.

     Ступенем свободи автора вважаються обмеження можливостей автора щодо розроблення рiшення зовнiшнього вигляду виробу певного призначення, пов'язанi, зокрема, з функцiональними особливостями виробу.

     Ступiнь свободи автора може бути обмежений, наприклад, вимогами до виробiв вiдповiдної галузi, що стандартизують характеристики, якi стають однаковими для зовнiшнього вигляду виробiв цiєї галузi.

     Ступiнь свободи автора не може бути обмежений наявними на ринку тенденцiями для виробiв вiдповiдної галузi, очiкуваннями споживачiв виробiв вiдповiдної галузi, технiчним замовленням, сформульованим клiєнтом для автора вiдповiдного промислового зразка.

     7. Пiд час оцiнки загального враження, яке справляють на iнформованого користувача промисловi зразки, враховуються:

     сектор промисловостi, до якого належать вироби;

     рiвень знань та ступiнь уваги iнформованого користувача, а також можливiсть здiйснення ним безпосереднього порiвняння промислових зразкiв;

     ступiнь свободи автора пiд час створення промислового зразка.

     Кожна з ознак промислового зразка може мати рiзне значення в загальному враженнi, яке справляє промисловий зразок на iнформованого користувача, з урахуванням таких обставин:

     менше значення мають типовi, розповсюдженi та стандартнi для певних типiв виробiв ознаки або тi, видимiсть яких обмежена пiд час звичайного використання виробу;

     бiльше значення мають ознаки виробiв, що є довiльними та вiдмiнними вiд норм стандартiв у вiдповiдному секторi промисловостi;

     схожiсть ознак, щодо яких в автора був обмежений ступiнь свободи, матиме незначне значення в загальному враженнi;

     якщо споживач ознайомлений з перенасиченням виробами у певному секторi промисловостi, вiн може бути бiльш чутливим до незначних вiдмiнностей мiж промисловими зразками, що може справити на нього iнше загальне враження.

     Оцiнка загального враження, яке справляють промисловi зразки, здiйснюється з припущенням, що iнформований користувач може зробити безпосереднє порiвняння промислових зразкiв, якщо суть та призначення виробу, у якому втiлено або застосовано промисловi зразки, це дозволяє.

     8. Для оцiнки новизни та iндивiдуального характеру промисловий зразок порiвнюється з iншими промисловими зразками. При цьому промисловий зразок порiвнюється з iншими зразками в цiлому, а не з частинами декiлькох промислових зразкiв.

     Порiвнянню пiдлягають ознаки промислового зразка, якi можуть одержати правову охорону.

     Ознаки промислового зразка, зумовленi виключно технiчними функцiями виробу, ознаки, що характеризують з'єднувальнi елементи, а також ознаки, не видимi пiд час звичайного використання складеного виробу, не враховуються пiд час оцiнки новизни та iндивiдуального характеру.

III. Вимоги до документiв заявки

1. Склад заявки

     1. Заявка може подаватися в паперовiй або електроннiй формi (електронна заявка). Спосiб подання заявки обирає заявник.

     Заявка повинна мiстити такi документи:

     заяву про реєстрацiю промислового зразка (промислових зразкiв);

     комплект зображення виробу (власне виробу чи у виглядi його макета або малюнка), що дають повне уявлення про зовнiшнiй вигляд виробу;

     опис промислового зразка.

     До заявки додаються iншi документи, необхiднi для реєстрацiї промислового зразка, зокрема копiя попередньої заявки та її переклад українською мовою, документ, що пiдтверджує показ експоната, у якому втiлено або застосовано промисловий зразок, на офiцiйнiй або офiцiйно визнанiй мiжнароднiй виставцi, та його переклад українською мовою, розрахунковий документ про сплату збору за подання заявки на паперовому носiї, довiренiсть.

     Заявка може мiстити креслення, конфекцiйну карту, ергономiчну, компонувальну схему.

     2. Заявка складається з урахуванням вимог, установлених главами 2 i 3 цього роздiлу, за формою, наведеною в додатку 1 до цих Правил.

     3. Електронна заявка повинна мiстити документи, визначенi пунктом 1 цiєї глави, i складається з урахуванням вимог, установлених цим роздiлом.

2. Загальнi вимоги до документiв заявки

     1. Заявка складається українською мовою.

     Якщо документ заявки викладено iноземною мовою, заявка повинна мiстити його переклад українською мовою.

     Якщо опис промислового зразка викладено iншою мовою, нiж українська, для збереження дати подання його переклад повинен надiйти до УКРНОIВI протягом двох мiсяцiв з дати подання заявки.

     2. Заявка може стосуватися одного або декiлькох промислових зразкiв.

     Заявка, у якiй заявлено про реєстрацiю декiлькох промислових зразкiв, є множинною. Множинна заявка може мiстити не бiльше нiж сто промислових зразкiв. Усi промисловi зразки множинної заявки повиннi належати до одного й того самого класу МКПЗ.

     У множиннiй заявцi заявником (заявниками) для всiх заявлених промислових зразкiв повиннi бути однi й тi самi особи.

     У множиннiй заявцi автором (авторами) для всiх заявлених промислових зразкiв повиннi бути однi й тi самi особи.

     Для кожного промислового зразка множинної заявки подається зображення виробу, вказується вирiб, у якому втiлено або до якого застосовано промисловий зразок i призначення виробу.

     Промисловi зразки множинної заявки послiдовно нумеруються арабськими цифрами.

     3. Може бути заявлено зовнiшнiй вигляд виробу, що мiстить у своєму складi вироби, якi окремо один вiд одного належали б до рiзних класiв МКПЗ, але невiддiльнi один вiд одного в одному виробi (наприклад, радiоприймач з годинником).

     4. Документи заявки повиннi бути оформленi таким чином, щоб з них можна було робити копiї чи вiдтворювати в будь-який iнший спосiб та зберiгати тривалий час.

     5. Заявка оформляється друкарським способом на паперi формату А4 iз використанням гарнiтури Times New Roman та шрифту чорного кольору розмiром 12 - 14 друкарських пунктiв, iнтервал шрифту звичайний, мiжрядковий iнтервал одинарний.

     6. Кожен документ заявки починають на окремому аркушi. Друга та наступна сторiнки нумеруються послiдовно арабськими цифрами наскрiзною нумерацiєю. Кожен аркуш опису використовується з одного боку з розмiщенням рядкiв паралельно меншому боку аркуша.

     7. Заявка пiдписується заявником або його представником (якщо заявка подається через представника).

3. Заповнення форми заявки

     1. Форма заявки на державну реєстрацiю промислового зразка заповнюється заявником з дотриманням вимог глав 1 i 2 цього роздiлу. Пiд час заповнення вiдповiдна клiтинка "[_]" вiдмiчається позначкою "x".

     У разi якщо вiдомостi окремих роздiлiв форми заявки за вiдсутностi вiльного мiсця не можуть бути повнiстю розмiщенi в них, такi вiдомостi додаються до заявки i вiдмiчаються позначкою клiтинки в пунктi 10.6 роздiлу 10 форми заявки.

     Такi вiдомостi подаються на окремому аркушi, на якому в правому верхньому кутi зазначаються слова "Продовження роздiлу... пункту..." та наводяться вiдомостi вiдповiдного роздiлу/пункту форми заявки в тому самому порядку, що визначений у формi заявки.

     2. У роздiлi 1 форми заявки вказується порядковий номер заявки, визначений заявником чи його представником у своєму дiловодствi.

     Якщо заявка є видiленою з попередньої, вiдмiчається позначкою вiдповiдна клiтинка i вказуються номер цiєї попередньої (подiленої) заявки та дата її подання.

     Якщо заявка подана на основi додаткових матерiалiв, оформлених вiдповiдно до пункту 7 статтi 14 Закону як самостiйна заявка, вiдмiчається позначкою вiдповiдна клiтинка i зазначаються дата одержання УКРНОIВI додаткових матерiалiв, а також номер i дата подання заявки, до якої вони доданi.

     3. У роздiлi 3 форми заявки наводяться вiдомостi про заявника (заявникiв).

     Заявниками можуть бути фiзичнi та/або юридичнi особи.

     У пунктi 3.1 роздiлу 3 форми заявки наводяться вiдомостi про заявника - фiзичну особу.

     У графах "Прiзвище", "Iм'я", "По батьковi (за наявностi)" зазначається iм'я фiзичної особи (iм'я громадянина України складається, як правило, з прiзвища, власного iменi та по батьковi (за наявностi)).

     У графi "Число, мiсяць, рiк народження" наводяться данi про дату народження заявника.

     У графi "Реквiзити документа, що посвiдчує особу" зазначаються серiя (за наявностi) та номер паспорта, найменування органу, що видав паспорт, та дата його видачi або реквiзити iншого документа, що посвiдчує особу.

     У графi "Реєстрацiйний номер облiкової картки платника податкiв (РНОКПП)" вказується цей номер за наявностi.

     У графi "Унiкальний номер запису в Єдиному державному демографiчному реєстрi" зазначаються вiдповiднi вiдомостi (за наявностi).

     У графi "Задеклароване/зареєстроване мiсце проживання (перебування)" зазначається адреса постiйного чи тимчасового мiсця проживання фiзичної особи (назва вулицi, номер будинку, квартири, назва населеного пункту, району, областi, назва держави, поштовий iндекс).

     У графi "Адреса для листування" зазначається поштова адреса, за якою в разi необхiдностi УКРНОIВI буде вести листування безпосередньо iз заявником.

     Вiдомостi, наведенi в абзацах п'ятому - дев'ятому цього пункту, є конфiденцiйною iнформацiєю, змiст та порядок доступу до якої регулюються Законами України "Про iнформацiю", "Про доступ до публiчної iнформацiї" та "Про захист персональних даних".

     4. У пунктi 3.2 роздiлу 3 форми заявки наводяться вiдомостi про заявника - юридичну особу.

     У графi "Повне найменування" вказується повне найменування юридичної особи (зазначається вiдповiдно до установчих документiв).

     У графi "Код згiдно з ЄДРПОУ або реєстрацiйний номер в iноземнiй державi (для нерезидентiв)" зазначається iдентифiкацiйний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрi юридичних осiб, фiзичних осiб - пiдприємцiв та громадських формувань.

     У графi "Реєстрацiйний номер в iноземнiй державi (для нерезидентiв)" вказується реєстрацiйний номер в iноземнiй державi (за наявностi), якщо заявник є юридичною особою - нерезидентом.

     У графi "Мiсцезнаходження" наводиться адреса мiсцезнаходження юридичної особи (адреса органу або особи, якi вiдповiдно до установчих документiв чи закону виступають вiд її iменi) у послiдовностi, наведенiй для задекларованого/зареєстрованого мiсця проживання (перебування) фiзичної особи.

     5. У вiдповiдних графах пунктiв 3.1 i 3.2 роздiлу 3 форми заявки зазначаються адреса для листування, номер телефону та адреса електронної пошти заявника.

     6. У графi "Код держави" у пунктах 3.1 i 3.2 роздiлу 3 форми заявки зазначається код держави, у якiй проживає фiзична особа або в якiй має постiйне мiсцезнаходження юридична особа (зазначається двома буквами латинського алфавiту згiдно зi Стандартом Мiжнародної органiзацiї iз стандартизацiї ISO 3166 та Стандартом ВОIВ ST.З).

     7. Iм'я або повне найменування, адреса мiсця проживання або мiсцезнаходження iноземного заявника наводяться мовою оригiналу лiтерами латинського чи кириличного алфавiту без дiакритичних знакiв, крiм апострофiв. Поряд у дужках цi вiдомостi зазначаються лiтерами українського алфавiту (транслiтерацiя).

     8. У роздiлi 4 форми заявки зазначаються вiдомостi про автора (авторiв) з дотриманням вимог, визначених для заповнення пункту 3.1 роздiлу 3 форми заявки.

     Якщо заявник (заявники), вказанi в пунктi 3.1 роздiлу 3 форми заявки, є автором (авторами) промислового зразка (промислових зразкiв), вiдмiчається позначкою вiдповiдна клiтинка i вiдомостi щодо автора (авторiв) не вказуються.

     9. У роздiлi 5 форми заявки зазначається назва промислового зразка (промислових зразкiв).

     Назва промислового зразка (промислових зразкiв) у заявi про реєстрацiю повинна збiгатися з назвою, наведеною в описi.

     Назви промислових зразкiв множинної заявки нумеруються арабськими цифрами.

     Якщо промисловi зразки множинної заявки мають однакову назву, вона вказується один раз для декiлькох промислових зразкiв, наприклад 1 - 8 "Сумка", 9 - 12 "Чохол для сумки".

     За кодом (51) у роздiлi 5 форми заявки зазначається клас та пiдклас (пiдкласи) МКПЗ, до якого (яких) вiднесено заявлений промисловий зразок (промисловi зразки).

     10. У роздiлi 6 форми заявки зазначаються вiдомостi про представника (за його наявностi) з дотриманням викладених у цiй главi вимог до надання вiдомостей про фiзичних та юридичних осiб.

     У разi якщо представником за заявкою є представник у справах iнтелектуальної власностi (патентний повiрений), зазначається реєстрацiйний номер його свiдоцтва.

     У вiдповiдних графах зазначаються адреса для листування, номер телефону представника та адреса електронної пошти.

     Якщо представник призначається заявником на вчинення окремої дiї за заявкою, цей роздiл не заповнюється.

     11. У роздiлi 7 форми заявки наводиться адреса для листування, яка складається з вiдомостей про адресата та поштову адресу, за якою буде вестись листування з УКРНОIВI.

     Як поштова адреса для листування може бути вказана адреса заявника, представника або iнша адреса на територiї України.

     Якщо в адресi для листування як поштову адресу зазначено абонентську скриньку, адресатом зазначається особа, якiй ця абонентська скринька надана об'єктом поштового зв'язку в користування.

     12. Роздiл 8 форми заявки мiстить заяву про прiоритет i заповнюється, якщо заявник вiдповiдно до статтi 13 Закону бажає скористатися правом на прiоритет попередньої заявки, що йому належить, на такий самий промисловий зразок, заявка на який подана до УКРНОIВI чи до вiдповiдного органу держави - учасницi Паризької конвенцiї чи Угоди про заснування Свiтової органiзацiї торгiвлi, Протокол про приєднання до якої ратифiковано Законом України вiд 10 квiтня 2008 року N 250-VI "Про ратифiкацiю Протоколу про вступ України до Свiтової органiзацiї торгiвлi" (далi - Угода СОТ), або правом прiоритету промислового зразка, втiленого або застосованого в експонатi, показаному на офiцiйнiй або офiцiйно визнанiй мiжнароднiй виставцi, проведенiй на територiї держави - учасницi Паризької конвенцiї чи Угоди СОТ.

     Для цiлей установлення права на прiоритет промисловий зразок вважається таким самим, якщо вигляд кожної iз суттєвих ознак та їх розташування в промисловому зразку в поданiй заявцi та в промисловому зразку в попереднiй заявцi або в експонатi не вiдрiзняються.

     Якщо заявляється прiоритет на пiдставi попередньої заявки, поданої в державi - учасницi Паризької конвенцiї або Угоди СОТ, у пунктi 8.1 роздiлу 8 форми заявки вiдмiчається позначкою вiдповiдна клiтинка i зазначаються номер попередньої заявки, дата її подання та код держави, до органу якої подано попередню заявку.

     Код держави, до органу якої подано попередню заявку, зазначається двома буквами латинського алфавiту згiдно зi Стандартом Мiжнародної органiзацiї iз стандартизацiї ISO 3166 та Стандартом ВОIВ ST.З.

     Якщо заявляється прiоритет кiлькох попереднiх заявок (множинний прiоритет), вiдомостi, що стосуються кожної попередньої заявки (код держави, до органу якої подано попередню заявку, номер попередньої заявки, її дата подання), зазначаються в порядку зростання дат подання попереднiх заявок.

     До заповненої форми заявки додаються копiя попередньої заявки та її переклад українською мовою та зазначаються вiдповiднi вiдомостi в пунктах 10.7 i 10.8 роздiлу 10 форми заявки. Ця вимога стосується кожної попередньої заявки, якщо їх декiлька.

     Заяву про прiоритет та/або копiю попередньої заявки (заявок) i її (їх) переклад українською мовою також може бути подано протягом трьох мiсяцiв з дати подання заявки.

     13. Якщо заявник має пiдстави скористатися правом прiоритету промислового зразка, використаного в експонатi, показаному на офiцiйнiй або офiцiйно визнанiй мiжнароднiй виставцi, проведенiй на територiї держави - учасницi Паризької конвенцiї або Угоди СОТ (виставковий прiоритет), у пунктi 8.1 роздiлу 8 форми заявки вiдмiчається позначкою вiдповiдна клiтинка, вказується дата першого показу на мiжнароднiй виставцi експоната, у якому втiлено або застосовано промисловий зразок, та зазначається код держави згiдно з пунктом 12 цiєї глави.

     До заповненої форми заявки додається документ, що пiдтверджує показ експоната з промисловим зразком на мiжнароднiй виставцi, та його переклад українською мовою та вiдмiчаються позначками вiдповiднi клiтинки в пунктах 10.9 i 10.10 роздiлу 10 форми заявки. Цей документ повинен пiдтверджувати статус мiжнародної виставки як офiцiйної або офiцiйно визнаної, що проведена на територiї держави - учасницi Паризької конвенцiї чи Угоди СОТ, та мiстити iм'я чи найменування особи, яка експонувала промисловий зразок на виставцi; зображення промислового зразка, який втiлено або застосовано в експонатi; дату початку показу експоната.

     Документ повинен бути пiдписаний уповноваженою особою виставки та скрiплений печаткою розпорядника (органiзацiйного комiтету) виставки (за наявностi) i подається в оригiналi або належним чином засвiдченiй копiї.

     Заяву про прiоритет i/або документ, що пiдтверджує показ промислового зразка на мiжнароднiй виставцi, також може бути подано протягом трьох мiсяцiв з дати подання заявки.

     14. Якщо заявник заявляє прiоритет за датою подання заявки, з якої видiлено заявку, що подається, або за датою прiоритету подiленої заявки (якщо за подiленою заявкою заявлено прiоритет), у пунктi 8.1 роздiлу 8 форми заявки вiдмiчається позначкою вiдповiдна клiтинка та надаються вiдомостi щодо подiленої заявки.

     15. Якщо заявляється прiоритет на пiдставi попередньої заявки, поданої до УКРНОIВI, у пунктi 8.1 роздiлу 8 форми заявки вiдмiчається позначкою вiдповiдна клiтинка i вказуються номер та дата подання заявки до УКРНОIВI.

     Заява про прiоритет на пiдставi попередньої заявки, поданої до УКРНОIВI, також може бути подана протягом трьох мiсяцiв з дати подання заявки.

     16. Якщо заявка подається на основi додаткових матерiалiв, оформлених вiдповiдно до пункту 7 статтi 14 Закону як самостiйна заявка, i заявляється прiоритет на пiдставi пункту 7 статтi 13 Закону, у пунктi 8.1 роздiлу 8 форми заявки вiдмiчається позначкою вiдповiдна клiтинка та надаються вiдомостi щодо номера та дати подання заявки та додаткових матерiалiв.

     17. Якщо заявка множинна, заяви про прiоритет для промислових зразкiв, починаючи з другого, додаються до заявки i вiдмiчається позначкою вiдповiдна клiтинка в пунктi 10.6 роздiлу 10 форми заявки.

     18. Якщо автор не бажає бути згаданим у будь-якiй публiкацiї УКРНОIВI, вiдмiчається позначкою вiдповiдна клiтинка роздiлу 9 форми заявки.

     Якщо право на реєстрацiю передано автором чи роботодавцем правонаступнику, у роздiлi 9 форми заявки вiдмiчається позначкою вiдповiдна пiдстава для виникнення права на реєстрацiю. Якщо заявником (заявниками) є єдиний автор чи всi автори, ця графа не заповнюється.

     19. Якщо заявка подається через представника, до неї додається довiренiсть, оформлена вiдповiдно до пункту 7 глави 1 роздiлу IV цих Правил, або iнший документ, який пiдтверджує повноваження представника.

     У цьому випадку в пунктi 10.5 роздiлу 10 форми заявки вiдмiчається позначкою документ, що пiдтверджує повноваження представника.

     Довiренiсть або iнший документ, який пiдтверджує повноваження представника, не подається, якщо представника зазначено в роздiлi 6 форми заявки, пiдписаної заявником. У цьому разi вважається, що представник має право вчиняти всi дiї щодо заявки, крiм її вiдкликання та передачi права на реєстрацiю за заявкою.

     20. Роздiл 10 форми заявки мiстить перелiк обов'язкових та необов'язкових документiв, що додаються до заявки.

     Стосовно документiв, що подаються разом iз заявкою, вказуються вiдповiднi вiдомостi.

     21. Розрахунковий документ про сплату збору за подання заявки на паперовому носiї подається у випадках, передбачених Порядком сплати зборiв за дiї, пов'язанi з охороною прав на об'єкти iнтелектуальної власностi, затвердженим постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 23 грудня 2004 року N 1716 (далi - Порядок).

     22. Якщо до заявки додаються документи, не передбаченi формою заявки, вiдмiчається позначкою пункт 10.11 роздiлу 10 форми заявки i вказується назва документа, що додається до заявки, iз зазначенням кiлькостi аркушiв.

     23. У роздiлi 11 форми заявки проставляються пiдпис заявника або його представника (якщо заявка подається через представника) та дата пiдписання.

     Пiдпис складається з особистого пiдпису, прiзвища i власного iменi особи, яка пiдписує заявку.

     Пiдпис юридичної особи складається з повного найменування посади особи, уповноваженої дiяти вiд iменi юридичної особи, особистого пiдпису, прiзвища i власного iменi та скрiплюється печаткою (за наявностi).

     Заявка, у якiй зазначено два заявники чи бiльше, пiдписується всiма заявниками або їх спiльним представником.

     Електроннi заявки пiдписуються з використанням електронного пiдпису, що базується на квалiфiкованому сертифiкатi вiдкритого ключа.

     У разi якщо заявниками є декiлька осiб, але не всi вони мають особистi ключi для використання електронного пiдпису, використовувати електронний пiдпис на електроннiй заявцi може представник (за його наявностi) або один iз заявникiв, який має електронний пiдпис, що базується на квалiфiкованому сертифiкатi вiдкритого ключа, та довiренiсть вiд iнших заявникiв.

4. Зображення виробу

     1. Зображенням виробу або його частини (власне виробу чи у виглядi його макета або малюнка) є його графiчне (у тому числi засобами електронної графiки) або фотографiчне (чорно-бiле або кольорове) вiдтворення.

     Комплект зображень виробу повинен давати повне уявлення про зовнiшнiй вигляд виробу або його частини.

     Комплект зображень тривимiрного виробу може мiстити, зокрема, загальний вигляд виробу, вигляд спереду, злiва, справа, ззаду, зверху, знизу, зображення фрагментiв виробу.

     Для двовимiрного виробу достатньо, як правило, навести одне зображення.

     Зображення виробу з повторюваним малюнком повинно вiдображати повний малюнок i достатню частину повторюваної поверхнi.

     У множиннiй заявцi комплект зображень виробу повинен бути представлений окремо для кожного промислового зразка.

     2. Комплект зображень виробу (наприклад, холодильник, пилосмок, кухонний комбайн), який може трансформуватися неодноразово (наприклад, розкладатися i складатися, вiдкриватися i закриватися), повинен мiстити окреме зображення такого виробу у трансформованому виглядi.

     3. Комплект зображень набору виробiв повинен мiстити спочатку зображення загального вигляду набору i потiм зображення вигляду кожного виробу, що входить до набору, якi дають найбiльш повне уявлення про кожен такий вирiб.

     Якщо загальний вигляд набору виробiв технiчно неможливо представити на одному зображеннi, комплект зображень набору виробiв повинен мiстити зображення виробiв, що входять до набору, сукупнiсть яких дає повне уявлення про загальний вигляд набору.

     4. Усi зображення, якi стосуються одного промислового зразка, повиннi бути представленi або лише в кольоровому, або лише в чорно-бiлому виконаннi.

     5. Зображення виробу повиннi бути чiткими i ясними.

     Вирiб або його частина зображується повнiстю за рiвномiрного освiтлення на нейтральному фонi, без стороннiх предметiв. Фон вважається нейтральним, якщо вирiб чiтко видiляється на ньому.

     Окремi деталi виробу повиннi добре проглядатися не тiльки на освiтленому, але й на тiньовому його боцi.

     6. Розмiр зображень виробу повинен бути в межах вiд 30 х 30 мм до 160 х 160 мм.

     Зображення наклеюються або наносяться на аркушi бiлого паперу формату А4. На одному аркушi паперу може бути розмiщено не бiльш нiж 25 зображень виробу.

     7. Над комплектом зображень виробу зверху вказується назва промислового зразка. Якщо промисловий зразок стосується набору виробiв, пiд назвою промислового зразка вказується назва виробу, зображення якого представленi.

     8. Пiд кожним зображенням виробу вказуються номер зображення та вид вигляду ("Загальний вигляд", "Вигляд спереду"), у разi надання зображення фрагмента виробу вказується назва цього фрагмента.

     9. Кожне зображення нумерується арабськими цифрами. Номер зображення виробу складається з двох чисел, роздiлених крапкою, де число лiворуч вiд крапки означає номер промислового зразка, а число праворуч - порядковий номер вигляду виробу.

     Наприклад, зображення виробу немножинної заявки та зображення першого виробу множинної заявки нумеруються 1.1, 1.2, 1.3 тощо, зображення десятого виробу множинної заявки нумеруються вiдповiдно 10.1, 10.2, 10.3 тощо.

     Зображення загального вигляду виробу повинно надаватися першим.

     Зображення загального вигляду набору виробiв та виробiв, що входять до набору, нумеруються в порядку, установленому цим пунктом для нумерацiї зображень виробу.

     10. Якщо заявка стосується друкарського шрифту, зображення складається з рядка всiх лiтер алфавiту як великих, так i малих, i/або всiх арабських цифр.

     11. Якщо зображення виробу мiстить ознаки його зовнiшнього вигляду, на якi не заявляється правова охорона або якi не можуть одержати правову охорону вiдповiдно до Закону, такi ознаки видiляються на зображеннi пунктирними лiнiями, менш насиченим кольором або iншим чином, щоб була очевидною рiзниця з ознаками, якi охороняються.

5. Опис промислового зразка

     1. Опис промислового зразка мiстить такi роздiли:

     назва промислового зразка;

     клас та пiдклас (пiдкласи) МКПЗ;

     призначення та галузь застосування виробу, зовнiшнiй вигляд якого заявляється;

     перелiк зображень виробу;

     перелiк креслень, схем, карт (за наявностi);

     суттєвi ознаки промислового зразка.

     У множиннiй заявцi зазначенi в цьому пунктi вiдомостi наводяться для кожного промислового зразка.

     2. Назва промислового зразка повинна характеризувати призначення виробу, зовнiшнiй вигляд якого заявляється, вiдображати суть промислового зразка i за можливостi вiдповiдати певнiй рубрицi МКПЗ.

     Назва промислового зразка наводиться в однинi, за винятком випадкiв, якщо саме слово не вживається в однинi (наприклад, "Окуляри", "Штани"), або якщо йдеться про парнi предмети, назва яких наводиться в множинi (наприклад, "Шкарпетки", "Рукавички"). Назва промислового зразка повинна характеризувати призначення виробу, тобто мiстити родове поняття (наприклад, "Автомобiль", "Босонiжки", "Трактор").

     У назвi промислового зразка може вказуватися галузь застосування виробу, специфiка призначення (наприклад, "Ракетка тенiсна", "Босонiжки жiночi").

     Зазначати призначення виробу в назвi промислового зразка доречно у випадках, якщо:

     заявлено зовнiшнiй вигляд виробу, який має специфiчне призначення, вiдмiнне вiд загальновiдомого;

     одна й та сама назва може застосовуватись до рiзних виробiв, що використовуються в рiзних галузях.

     Назва маловiдомого промислового зразка або промислового зразка нового призначення повинна мiстити зазначення галузi його застосування (наприклад, "Еквалайзер для апаратури, що вiдтворює звук").

     Назва промислового зразка не повинна мiстити хвалебних чи рекламних характеристик (наприклад, "Надзвичайно зручне крiсло").

     3. У роздiлi "Клас та пiдклас МКПЗ" зазначаються номер класу i пiдкласу МКПЗ, до якого належить заявлений промисловий зразок. У разi подання множинної заявки та належностi заявлених промислових зразкiв до рiзних пiдкласiв одного класу МКПЗ вказуються номер класу та вiдповiднi номери пiдкласiв.

     4. У роздiлi "Призначення та галузь застосування виробу, зовнiшнiй вигляд якого заявляється" вказується функцiональне призначення виробу, розкривається, у якiй галузi промисловостi або iншiй сферi дiяльностi вiн буде використовуватись, i за потреби вказуються об'єкти (системи), з якими цей вирiб використовується.

     Якщо заявляється промисловий зразок виробу, який є частиною складеного виробу, у цьому роздiлi вказується той складений вирiб, складовою частиною якого є вирiб, промисловий зразок якого заявляється. При цьому зазначається, чи заявлений вирiб є видимим пiд час звичайного використання складеного виробу.

     5. У роздiлах "Перелiк зображень" i "Перелiк креслень, схем, карт" наводиться перелiк зображень, якi є в матерiалах заявки, а також креслень, схем, карт (за наявностi) вiдповiдно до їх нумерацiї.

     6. Роздiл "Суттєвi ознаки промислового зразка" повинен мiстити опис усiх суттєвих ознак, вiдображених на зображеннях, з посиланням на них та за потреби на креслення, схему, карту, якщо вони є в матерiалах заявки. Для виробiв, якi можуть трансформуватися (наприклад, холодильники, шафи, прилади в закритому корпусi, телефоннi будки), суттєвими ознаками можуть бути як ознаки, що визначають зовнiшнiй вигляд виробу в складеному виглядi, так i ознаки, що визначають вигляд його внутрiшнього об'єму.

     7. В описi промислового зразка i пояснювальних матерiалах до опису повиннi використовуватися стандартизованi термiни i скорочення, а за їх вiдсутностi - загальновживанi в науковiй та технiчнiй лiтературi.

     У разi використання термiнiв i скорочень, що не є загальновживаними, необхiдно пояснити їх значення пiд час першого вживання в текстi.

     В описi промислового зразка необхiдно зберiгати єднiсть термiнологiї, зокрема однi й тi самi ознаки повиннi називатися однаково.

6. Креслення, схеми та карти

     1. Креслення, схеми та карти включаються до складу заявки в разi потреби пояснення сутi та суттєвих ознак промислового зразка, наприклад визначення габаритiв та спiввiдношень розмiрiв загального вигляду виробу чи його елементiв.

     2. Креслення, схеми та карти повиннi бути поясненi в описi промислового зразка та вiдповiдати зображенням виробу.

     3. Креслення та схеми позначаються словом "Рисунок" з вiдповiдним тексту опису наскрiзним номером (наприклад, "Рисунок 1", "Рисунок 2"). Над кожним кресленням, схемою вказується назва промислового зразка.

     4. Креслення та схеми виконуються вiдповiдно до правил креслення чорними чiткими лiнiями i штрихами, що не витираються, без розтушовування i розмальовування.

     5. Конфекцiйна карта виробу (наприклад, зразок тканини, матерiалу, фурнiтури, оздоблення, обробки, що дає уявлення про структуру, фактуру, кольорове вирiшення виробу) може надаватися, якщо промисловий зразок стосується виробу легкої та текстильної промисловостi.

     Конфекцiйна карта виробу надається в розмiрi, що не перевищує 24 х 18 см, а для виробу з повторюваним малюнком - у розмiрi цього малюнка.

IV. Подання заявки та реєстрацiя документiв заявки

1. Подання заявки

     1. Заявка подається до УКРНОIВI безпосередньо або надсилається на адресу УКРНОIВI засобами поштового зв'язку.

     Заявка подається в одному примiрнику.

     2. Електронна заявка подається до УКРНОIВI виключно через IКС УКРНОIВI, розмiщену на його вебсайтi.

     Електронна заявка з обов'язковими реквiзитами, у тому числi з електронним пiдписом, що базується на квалiфiкованому сертифiкатi вiдкритого ключа заявника чи його представника, оформлена та подана вiдповiдно до цих Правил, є оригiналом заявки та має юридичну силу.

     Електронна заявка подається з дотриманням вимог цього роздiлу.

     3. Заявка подається особою, яка бажає зареєструвати промисловий зразок i має на це право та зазначена в заявцi як заявник, або її представником.

     4. Заявка, заявником у якiй зазначена iноземна або iнша особа, що має мiсце постiйного проживання чи постiйне мiсцезнаходження за межами України, подається представником у справах iнтелектуальної власностi (патентним повiреним), якщо мiжнародним договором України не встановлено iнше.

     Заявка може бути подана без залучення представника у справах iнтелектуальної власностi, якщо в нiй зазначено два заявники чи бiльше i один з них не є iноземцем, особою без громадянства, iноземною юридичною особою або iншою особою, яка має мiсце постiйного проживання чи постiйне мiсцезнаходження за межами України, за умови зазначення в заявцi адреси для листування на територiї України.

     5. Заявка, у якiй зазначено два заявники i бiльше, може подаватися через їх спiльного представника, яким, зокрема, може бути один iз заявникiв, призначений усiма iншими заявниками.

     6. Представником може бути фiзична та/або юридична особа.

     7. У разi якщо заявка пiдписана i подається представником, до неї додається довiренiсть, а також переклад довiреностi українською мовою, якщо вона викладена iншою мовою, чи документ, передбачений законодавством для представництва за законом.

     У разi якщо оригiнал довiреностi, що засвiдчує повноваження представника на подання заявки, знаходиться в УКРНОIВI та мiститься в матерiалах iншої заявки або свiдоцтва (патенту), до цiєї заявки додається копiя довiреностi з посиланням на оригiнал.

     Копiя довiреностi може бути засвiдчена представником, якщо про право на засвiдчення ним документiв зазначено в довiреностi. У такому випадку вiрнiсть копiї довiреностi з оригiналу довiреностi забезпечується представником.

     Довiренiсть може стосуватися однiєї чи декiлькох заявок. Якщо довiренiсть стосується понад однiєї заявки, вона додається до першої заявки, поданої на пiдставi такої довiреностi. У кожнiй наступнiй заявцi зазначається лише номер заявки, до якої додана довiренiсть.

     Довiренiсть вчиняється в довiльнiй письмовiй формi з урахуванням вимог, установлених Цивiльним кодексом України. При цьому в довiреностi зазначаються:

     iм'я (повне найменування) особи, якiй видана довiренiсть;

     iм'я (повне найменування) особи, яку представляють;

     найменування органу (УКРНОIВI), для представництва перед яким призначено особу, якiй видана довiренiсть;

     чiтко визначенi юридичнi дiї, якi належить вчиняти представнику;

     дата її вчинення.

     Право представника на вчинення дiй щодо вiдкликання заявки або передачi права за заявкою окремо визначається в довiреностi.

     Заявник може призначити представника для певних юридичних дiй i призначити iншого представника для iнших юридичних дiй.

     Довiренiсть пiдписується особою, яка її видала. Довiренiсть вiд iменi юридичної особи видається за пiдписом керiвника або iншої уповноваженої на те законом чи установчим документом особи i засвiдчується печаткою (за наявностi) цiєї юридичної особи.

     Представник зобов'язаний вчиняти дiї щодо заявки за наданими йому повноваженнями особисто або може передоручити їх вчинення, якщо про це окремо визначено в довiреностi.

     Порядок видачi i строк довiреностi, виданої поза межами України, визначаються правом держави, у якiй видана довiренiсть.

     У разi подання представником заявки в електроннiй формi вiн може додати до неї довiренiсть в електроннiй формi, пiдписану з використанням електронного пiдпису, що базується на квалiфiкованому сертифiкатi вiдкритого ключа, або скановану електронну копiю довiреностi, засвiдчену з використанням електронного пiдпису, що базується на квалiфiкованому сертифiкатi вiдкритого ключа. При цьому вiрнiсть сканованої електронної копiї довiреностi з оригiналу довiреностi забезпечується представником.

     8. Пiдстави i порядок припинення представництва за довiренiстю, скасування довiреностi та вiдмови представника вiд вчинення дiй, якi були визначенi довiренiстю, визначаються статтями 248 - 250 Цивiльного кодексу України.

     Особа, яка видала довiренiсть i згодом скасувала її, повинна негайно повiдомити про це УКРНОIВI. Датою такого повiдомлення вважається дата одержання УКРНОIВI вiдповiдного письмового повiдомлення.

     Таке повiдомлення може мiститися в довiреностi, виданiй новому представнику.

     Повiдомлення вiд нового представника, у якому вiдсутнє засвiдчене заявником прохання про скасування виданої ранiше довiреностi, не є пiдставою для зупинення повноважень представника, уповноваженого на представлення iнтересiв заявника ранiше.

     Iз припиненням представництва за довiренiстю втрачає чиннiсть передоручення.

     9. Якщо заявка, що повинна мiстити довiренiсть, її не мiстить, представник повинен додати її до заявки самостiйно або у вiдповiдь на повiдомлення УКРНОIВI.

     Якщо дата подання заявки передує датi вчинення довiреностi, представник повинен подати разом з довiренiстю заяву або iнший документ заявника про схвалення ним подання заявки представником.

     10. За подання заявки сплачується збiр згiдно з Порядком.

     Збiр сплачується до спливу двох мiсяцiв з дати подання заявки. Цей строк продовжується, але не бiльше нiж на шiсть мiсяцiв, якщо до його спливу буде подано вiдповiдне клопотання та сплачено збiр за його подання згiдно з Порядком.

     У разi сплати збору до дати подання заявки вона повинна надiйти до УКРНОIВI:

     протягом трьох мiсяцiв з дати зарахування суми збору на поточний рахунок УКРНОIВI за умови, що на дату подання заявки розмiр збору залишився незмiнним;

     протягом одного мiсяця з дня введення в дiю змiненого розмiру збору.

     Пiдтвердженням сплати збору вважається виписка з особового банкiвського рахунка УКРНОIВI, яка дає змогу iдентифiкувати заявку.

     У разi вiдсутностi у виписцi з особового банкiвського рахунка УКРНОIВI зазначення порядкового номера заявки, визначеного заявником, та в разi зарахування збору на поточний рахунок УКРНОIВI пiзнiше допустимої згiдно iз Законом кiнцевої дати його сплати до заявки додається розрахунковий документ про сплату збору на паперовому носiї. Цей розрахунковий документ повинен вiдповiдати вимогам Порядку.

     11. У разi подання електронної заявки у вихiдний, святковий або iнший неробочий день, датою одержання електронної заявки УКРНОIВI є перший за ним робочий день.

2. Реєстрацiя документiв заявки

     1. Одержанi УКРНОIВI документи заявки реєструються iз зазначенням їх вхiдного номера та дати одержання. Дата одержання проставляється на першому аркушi кожного одержаного документа таким чином, щоб не завдати шкоди тексту або зображенню будь-якої частини документа та не перешкодити їхньому прямому копiюванню.

     Надлишковi примiрники документiв, передбачених пунктами 1 i 3 глави 1 роздiлу III цих Правил, а також примiрники iнших документiв у кiлькостi понад один не реєструються та не повертаються.

     2. Iз зареєстрованих документiв заявки формується справа за заявкою.

     3. Документам заявки, якi мiстять принаймнi один з документiв, визначених пунктом 1 глави 3 роздiлу VI цих Правил, а також вiдомостi, що дозволяють зв'язатися iз заявником або його представником, надається номер заявки у виглядi послiдовностi таких елементiв:

     малої латинської лiтери "s", що iдентифiкує заявку на промисловий зразок;

     чотирьох цифр, що позначають рiк подання заявки;

     п'яти цифр, якi позначають порядковий номер заявки в роцi її подання з нулями перед значущими цифрами, якщо кiлькiсть таких цифр менша нiж п'ять.

     Номер заявки проставляється на першому аркушi кожного з документiв заявки.

     4. З наданням номера заявки УКРНОIВI невiдкладно складається повiдомлення про одержання документiв заявки.

     У такому повiдомленнi мiститься iнформацiя про номер заявки, дату надходження матерiалiв заявки, заявника, назву промислового зразка, поданого на реєстрацiю (у разi подання множинної заявки - назву першого промислового зразка), та перелiк поданих документiв.

     Повiдомлення про одержання документiв заявки надсилається за зазначеною в нiй адресою для листування на територiї України або видається подавцю документiв заявки, якщо вони поданi безпосередньо до УКРНОIВI.

     5. Електронна заявка вважається одержаною УКРНОIВI та реєструється одразу пiсля проходження нею технiчної перевiрки та пiдтвердження електронного пiдпису, що базується на квалiфiкованому сертифiкатi вiдкритого ключа.

     Технiчна перевiрка електронної заявки здiйснюється в автоматичному режимi.

     Номер електронної заявки надається автоматично в порядку, встановленому пунктом 3 цiєї глави.

     Документи електронної заявки вважаються зареєстрованими УКРНОIВI у разi надходження до заявника або його представника повiдомлення УКРНОIВI в електроннiй формi про одержання електронної заявки. У такому повiдомленнi мiститься iнформацiя про номер заявки, дату надходження матерiалiв заявки, заявника, заявлений промисловий зразок (промисловi зразки), а також iнша iнформацiя, що iдентифiкує заявку. Таке повiдомлення формується автоматично спецiалiзованим програмним забезпеченням IКС УКРНОIВI та невiдкладно надсилається заявнику.

     Iз зареєстрованих документiв електронної заявки формується електронна справа за заявкою.

     6. У разi негативних результатiв технiчної перевiрки, зазначеної в пунктi 5 цiєї глави, перевiрка електронної заявки припиняється. В електронному повiдомленнi про вiдхилення електронної заявки зазначаються причини, з яких її вiдхилено.

     Об'єкти, що вважалися електронними документами до початку технiчної перевiрки, але не є електронними документами за результатами технiчної перевiрки, як такi, що не вiдповiдають вимогам законодавства України у сферах електронних довiрчих послуг та електронної iдентифiкацiї, знищуються на пiдставi електронного акта про знищення вiдхиленого вхiдного електронного документа методом, який не дозволяє вiдновлення iнформацiї.

     7. Документ заявки, що одержаний УКРНОIВI пiд час проведення експертизи заявки та в якому мiстяться номер заявки або вiдомостi, якi дають змогу iдентифiкувати заявку iншим шляхом, реєструється вiдповiдно до пункту 1 цiєї глави та долучається до справи за заявкою.

V. Порядок спiлкування щодо заявки

     1. Спiлкування щодо заявки мiж УКРНОIВI та заявником здiйснюється шляхом листування, а також усно за участю заявника з власної iнiцiативи чи на запрошення УКРНОIВI для розгляду питань, що виникли пiд час проведення експертизи заявки. Усне спiлкування здiйснюється в примiщеннi УКРНОIВI або в режимi вiдеоконференцiї.

     2. Вiд iменi заявника спiлкування щодо заявки може здiйснюватися з його представником. Таке спiлкування здiйснюється за умови, що представник зазначений заявником у роздiлi 3 форми заявки або УКРНОIВI одержано довiренiсть, вчинену з дотриманням вимог пункту 7 глави 1 роздiлу IV цих Правил, чи її копiю, засвiдчену в установленому законодавством порядку, або документ, передбачений законодавством для представництва за законом чи договором.

     Будь-яка дiя представника в межах наданих йому в довiреностi повноважень або будь-яка дiя УКРНОIВI стосовно представника мають тi самi наслiдки, що i дiї особи, яку представляють, або дiї стосовно неї.

     3. Листування ведеться українською мовою стосовно кожної заявки окремо, якщо iнше не встановлено цими Правилами.

     4. Листування ведеться: заявником - за поштовою адресою УКРНОIВI, УКРНОIВI - за адресою для листування на територiї України, зазначеною в заявцi.

     Якщо адресу для листування у формi заявки не зазначено та вiдсутнi вiдомостi про призначення представника, до усунення зазначеного недолiку листування ведеться УКРНОIВI за адресою мiсця проживання або мiсцезнаходження заявника на територiї України, а за наявностi кiлькох заявникiв - за адресою, що зазначена в заявцi першою. Якщо заявником є iноземна особа, до визначення адреси заявника на територiї України або до призначення представника листування ведеться УКРНОIВI за електронною адресою, зазначеною в заявцi.

     5. У разi призначення заявником представника на вчинення окремої дiї за заявкою листування щодо такої дiї ведеться УКРНОIВI за адресою на територiї України, зазначеною цим представником, а на адресу для листування, зазначену в заявцi, або до особистого кабiнету заявника в IКС УКРНОIВI, якщо листування ведеться в електронному виглядi, надсилаються копiї вiдповiдних документiв УКРНОIВI.

     6. У разi подання електронної заявки листування щодо неї ведеться в електронному виглядi через особистий кабiнет заявника в IКС УКРНОIВI, розмiщенiй на його вебсайтi.

     В електроннiй формi заявником можуть подаватися електроннi документи, пов'язанi з проведенням експертизи електронних заявок, зокрема передбаченi Законом та цими Правилами заяви, клопотання, вiдповiдi на повiдомлення УКРНОIВI, пiдписанi з використанням електронного пiдпису, що базується на квалiфiкованому сертифiкатi вiдкритого ключа, якщо iнше не встановлено цими Правилами.

     Заявнику чи його представнику, який створив особистий кабiнет в IКС УКРНОIВI, передбаченi Законом та цими Правилами повiдомлення, висновки експертизи за заявкою та рiшення УКРНОIВI надсилаються виключно в електроннiй формi до їх особистого кабiнету. Це не позбавляє заявника права отримати копiї зазначених документiв у паперовiй формi за окремою заявою.

     7. Пiдготовка та оформлення електронних документiв УКРНОIВI здiйснюються вiдповiдно до вимог Законiв України "Про електроннi документи та електронний документообiг" i "Про електронну iдентифiкацiю та електроннi довiрчi послуги".

     Пiдписання електронного документа УКРНОIВI здiйснюється з використанням електронного пiдпису вiдповiдної посадової особи, що базується на квалiфiкованому сертифiкатi вiдкритого ключа. Перед вiдправленням такого документа здiйснюється перевiрка цiлiсностi та справжностi накладених на нього електронних пiдписiв.

     8. Документ УКРНОIВI щодо заявки, за яким цими Правилами встановлено строк для сплати вiдповiдного збору або надання вiдповiдi заявником, надсилається заявнику реєстрованим поштовим вiдправленням з рекомендованим повiдомленням про вручення.

     У разi повернення поштового вiдправлення з документами, якi не одержанi адресатом з незалежних вiд УКРНОIВI причин, вважається, що такi документи врученi адресату належним чином. Датою одержання такого вiдправлення адресатом вважається дата проставляння в поштовому повiдомленнi вiдмiтки про причини неотримання вiдправлення.

     9. Якщо листування щодо заявки ведеться в електронному виглядi через особистий кабiнет в IКС УКРНОIВI, електронний документ УКРНОIВI вважається одержаним адресатом у день надходження вiд нього електронного повiдомлення iз зазначеним часом про доставку цього документа адресату.

     Якщо електронне повiдомлення з пiдтвердженням отримання зазначеного електронного документа не надходить вiд адресата бiльше нiж один мiсяць з дати доставки цього документа до його особистого кабiнету в IКС УКРНОIВI, електронний документ УКРНОIВI вважається одержаним адресатом, а дата одержання цього документа визначається як перший день пiсля спливу одного мiсяця з дня надсилання електронного документа до особистого кабiнету адресата.

     У разi одержання вiд адресата повiдомлення про вiдхилення вiдповiдного електронного документа УКРНОIВI усуває причини вiдхилення i повторно надсилає цей документ заявнику. Якщо таке повiдомлення одержане вiд адресата, який не має надiйних засобiв електронного пiдпису, що базується на квалiфiкованому сертифiкатi вiдкритого ключа, заявнику за адресою на територiї України надсилається вiдповiдний документ у паперовiй формi.

     10. Документ заявки, що подається до УКРНОIВI пiсля її подання, повинен вiдповiдати встановленим вимогам та мiстити посилання на номер заявки, наданий УКРНОIВI.

     Якщо номер заявцi ще не надано УКРНОIВI або вiн невiдомий заявнику, такий документ повинен мiстити вiдомостi, що дають змогу iдентифiкувати заявку iншим шляхом, зокрема номер заявки, визначений заявником у своєму дiловодствi i зазначений у роздiлi 1 форми заявки, назву промислового зразка (промислових зразкiв), зображення промислового зразка, iз зазначенням дати, на яку за достовiрними вiдомостями заявника заявку одержано УКРНОIВI.

     У разi надходження до УКРНОIВI документiв, що подаються заявником пiсля подання ним вiдповiдної заявки з використанням поштового зв'язку, конверт, у якому вони одержанi, долучається до справи за заявкою. Якщо в одному конвертi надiйшли документи, що стосуються кiлькох заявок, оригiнал конверта долучається до однiєї iз справ за заявкою, до iнших долучається копiя конверта з написом на нiй "Оригiнал конверта мiститься у справi за заявкою N...".

     11. Перебiг передбачених цими Правилами строкiв починається з наступного дня пiсля вiдповiдної календарної дати або настання подiї, з якою пов'язано його початок, та обчислюється вiдповiдно до Цивiльного кодексу України.

     У разi листування з представником перебiг строку надання вiдповiдi на повiдомлення УКРНОIВI чи попереднiй висновок експертизи за заявкою або подання документа про сплату державного мита за реєстрацiю та сплати збору за публiкацiю вiдомостей про реєстрацiю починається з наступного дня пiсля одержання представником вiдповiдно повiдомлення УКРНОIВI, попереднього висновку експертизи або рiшення УКРНОIВI.

     Датою подання електронного документа, що подається заявником чи його представником до УКРНОIВI пiсля подання вiдповiдної заявки, та датою одержання цього електронного документа УКРНОIВI вважається робочий день в УКРНОIВI, до закiнчення якого одержано такий документ.

     У разi подання такого електронного документа у вихiдний, святковий або iнший неробочий день, що визначений вiдповiдно до закону, чи пiсля закiнчення робочого дня в УКРНОIВI, датою одержання електронного документа УКРНОIВI є перший за ним робочий день.

VI. Експертиза заявки

1. Призначення експертизи заявки

     1. Визначення експерта для проведення експертизи заявки здiйснюється виключно автоматизованим способом шляхом розподiлу заявок модулем автоматизованого розподiлу IКС УКРНОIВI з урахуванням рiвномiрного навантаження для кожного експерта за принципом випадковостi та в хронологiчному порядку надходження заявок.

     2. Етап експертизи заявки, розпочатий одним експертом, повинен бути завершений цим самим експертом, за винятком випадкiв, якi унеможливлюють проведення ним експертизи заявки.

     У разi замiни експерта проведення експертизи заявки починається з початку того етапу експертизи, на якому вiдбулася замiна експерта.

     3. Експерт не може проводити експертизу заявки i пiдлягає вiдводу (самовiдводу):

     якщо вiн прямо чи опосередковано заiнтересований у результатах проведення експертизи;

     якщо вiн є членом сiм'ї або близьким родичем заявника, представника заявника чи iншого учасника експертизи.

     Експерт пiдлягає вiдводу (самовiдводу) також за наявностi обставин, установлених пунктом 5 цiєї глави.

     Незгода заявника з повiдомленням УКРНОIВI чи висновком експертизи не може бути пiдставою для вiдводу експерта, який проводить експертизу заявки.

     4. Експерт, який брав участь у здiйсненнi експертизи заявки, не може брати участi у проведеннi повторної експертизи заявки пiсля скасування рiшення УКРНОIВI Апеляцiйною палатою та повернення заявки на експертизу.

     5. За наявностi пiдстав, визначених пунктами 3 i 4 цiєї глави, експерт зобов'язаний заявити самовiдвiд.

     З таких самих пiдстав вiдвiд експерту може бути заявлено заявником.

     6. Вiдвiд (самовiдвiд) повинен бути вмотивованим i заявлятись у письмовiй формi шляхом подання вiдповiдної заяви.

     Самовiдвiд повинен бути заявленим експертом протягом 10 днiв з дня отримання ним заявки для проведення експертизи.

     Якщо заявнику вiдома причина для вiдводу експерта, вiн може заявити про вiдвiд лише до вчинення заявником передбаченої цими Правилами процедурної дiї щодо проведення експертизи заявки.

     7. Установлення зазначених у пунктах 3 i 4 цiєї глави обставин звiльняє заявника вiд обов'язку надання iнших доказiв упередженостi експерта для цiлей вiдводу.

     8. Питання про вiдвiд експерта вирiшується невiдкладно керiвником структурного пiдроздiлу УКРНОIВI, до повноважень якого вiднесено проведення експертизи заявки на промисловий зразок. У разi визнання вiдводу обґрунтованим та вмотивованим вiн пiдлягає задоволенню.

     У разi задоволення вiдводу (самовiдводу) експерта експертиза заявки проводиться iншим експертом, який визначається в порядку, встановленому пунктом 1 цiєї глави.

     9. Якщо встановлено, що заявлений вiдвiд є необґрунтованим, про це повiдомляються експерт та заявник.

2. Порядок проведення експертизи заявки

     1. Експертиза заявки на промисловий зразок (промисловi зразки) проводиться в такому порядку:

     установлюється дата подання заявки на пiдставi статтi 12 Закону та вiдповiдно до пунктiв 9 i 10 статтi 14 Закону (згiдно з главою 3 цього роздiлу);

     сплачений збiр за подання заявки перевiряється на вiдповiднiсть вимогам Порядку та пункту 10 глави 1 роздiлу IV цих Правил (згiдно з главою 4 цього роздiлу);

     заявка перевiряється на вiдповiднiсть формальним вимогам статтi 11 Закону та роздiлу III цих Правил (згiдно з главою 5 цього роздiлу);

     якщо заявлено прiоритет, перевiряється наявнiсть пiдстав для його встановлення та встановлюється прiоритет на пiдставi статтi 13 Закону (згiдно з главою 6 цього роздiлу);

     заявлений об'єкт перевiряється на вiдповiднiсть умовам надання правової охорони, встановленим пунктами 1 - 3 статтi 5 Закону, за винятком критерiїв охороноздатностi (згiдно з главою 7 цього роздiлу).

     Пiд час експертизи заявнику надсилаються обґрунтованi попереднi висновки та повiдомлення i перевiряється дотримання встановлених Законом та цими Правилами вимог до порядку надання вiдповiдi на них.

     2. Кiнцевi результати експертизи заявки, що не вважається вiдкликаною або не вiдкликана, вiдображаються в обґрунтованому висновку експертизи за заявкою вiдповiдно до вимог глави 9 цього роздiлу.

     На пiдставi такого висновку УКРНОIВI приймається рiшення вiдповiдно до глави 9 цього роздiлу.

     3. У разi визнання заявки такою, що вважається вiдкликаною вiдповiдно до пункту 3 глави 4, пункту 2 глави 5, пункту 4 глави 7, пункту 3 глави 8 цього роздiлу, пункту 7 глави 4 роздiлу VII цих Правил, складається вiдповiдне повiдомлення з урахуванням обставин, якими воно обґрунтовується.

     Датою, з якої заявка вважається вiдкликаною, є дата, наступна за датою спливу строку, встановленого пунктом 8 статтi 11, пунктами 6 i 13 статтi 14, пунктом 1 статтi 16 Закону для надання вiдповiдi на вiдповiдне повiдомлення, обґрунтований попереднiй висновок експертизи за заявкою чи надходження до УКРНОIВI документа про сплату державного мита за реєстрацiю промислового зразка i/або сплаченого збору за публiкацiю вiдомостей про державну реєстрацiю промислового зразка.

     Заявка, що вважається вiдкликаною, не має правових наслiдкiв, подальша експертиза такої заявки не проводиться. Подальшi дiї заявника базуватися на такiй заявцi не можуть, за винятком того, що вiн може скористатися правом прiоритету на пiдставi такої заявки.

     4. Пiд час проведення експертизи заявки дiї з iнiцiативи заявника вчиняються в порядку, визначеному роздiлом VII цих Правил.

     5. Експертиза електронної заявки проводиться в порядку, визначеному цим роздiлом, якщо законодавством не встановлено iнше.

     6. Пiд час проведення експертизи заявки перевiряється факт застосування щодо заявника персональних спецiальних економiчних та iнших обмежувальних заходiв (санкцiй), а також факт застосування щодо держави заявника секторальних спецiальних економiчних та iнших обмежувальних заходiв (санкцiй), що поширюються на резидентiв iноземної держави, вiдповiдно до Закону України "Про санкцiї".

     Перевiрка факту застосування санкцiй здiйснюється за вiдомостями, що мiстяться в рiшеннях Ради нацiональної безпеки i оборони України, уведених у дiю указами Президента України, та в установлених Законом України "Про санкцiї" випадках, затверджених постановою Верховної Ради України.

     Якщо на будь-якому етапi дiловодства за заявкою встановлено факт застосування щодо заявника або щодо держави заявника санкцiй, дiловодство за заявкою здiйснюється з урахуванням виду застосованих санкцiй, про що УКРНОIВI повiдомляє заявника.

     УКРНОIВI може вимагати вiд заявника надання додаткових матерiалiв у разi виникнення обґрунтованих сумнiвiв стосовно вiдповiдностi iдентифiкацiйних даних особи заявника та особи, щодо якої застосовано санкцiї, або належностi такої особи до осiб, що мають прямий або опосередкований вплив на дiяльнiсть заявника, який є юридичною особою.

     7. Пiд час проведення експертизи заявки перевiряється, чи не є заявник (один iз заявникiв), автор (один iз авторiв) особою, пов'язаною з державою-агресором, визначеною вiдповiдно до постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 03 березня 2022 року N 187 "Про забезпечення захисту нацiональних iнтересiв за майбутнiми позовами держави Україна у зв'язку з вiйськовою агресiєю Росiйської Федерацiї".

     У разi належностi принаймнi одного заявника та/або автора до осiб, пов'язаних з державою-агресором, УКРНОIВI приймає рiшення про вiдмову в державнiй реєстрацiї промислового зразка.

     Клопотання заявника про внесення будь-яких змiн до такої заявки не пiдлягає задоволенню.

3. Установлення дати подання заявки

     1. Дата подання заявки встановлюється за датою одержання УКРНОIВI матерiалiв, що мiстять принаймнi:

     клопотання в довiльнiй формi про реєстрацiю промислового зразка, викладене українською мовою;

     вiдомостi про заявника та його адресу, викладенi українською мовою;

     зображення виробу, що дає уявлення про його зовнiшнiй вигляд;

     частину, яка зовнiшньо нагадує опис промислового зразка, викладену українською або iншою мовою.

     2. За вiдповiдностi матерiалiв заявки вимогам пункту 1 цiєї глави та сплаченого збору за подання заявки вимогам пункту 8 статтi 11 Закону та Порядку заявнику надсилається повiдомлення про встановлену дату подання заявки.

     3. У разi невiдповiдностi матерiалiв заявки вимогам пункту 1 цiєї глави заявнику негайно надсилається вiдповiдне повiдомлення.

     Якщо невiдповiднiсть буде усунуто заявником протягом двох мiсяцiв з дати одержання ним повiдомлення УКРНОIВI, дата подання заявки встановлюється за датою одержання УКРНОIВI останнього з виправлених матерiалiв. В iншому разi заявка вважається неподаною, про що заявнику надсилається повiдомлення.

     4. Якщо частина, яка зовнiшньо нагадує опис промислового зразка, викладена iншою мовою, нiж українська, для збереження дати подання заявки переклад цiєї частини українською мовою повинен надiйти до УКРНОIВI протягом двох мiсяцiв з дати подання заявки, про що заявнику негайно надсилається повiдомлення або повiдомляється про це в повiдомленнi, пiдготовленому вiдповiдно до абзацу першого пункту 3 цiєї глави.

4. Перевiрка сплати збору за подання заявки

     1. За наявностi збору за подання заявки, сплаченого у встановлений пунктом 10 глави 1 роздiлу IV цих Правил строк, збiр перевiряється на вiдповiднiсть вимогам Порядку. При цьому сума збору за подання заявки вважається такою, що вiдповiдає розмiру, встановленому згiдно з додатком до Порядку, якщо в нiй враховано (за наявностi):

     кiлькiсть заявлених промислових зразкiв;

     подання заявки у формi електронного документа.

     Збiр за подання заявки вважається сплаченим, якщо повну суму збору сплачено в установлений пунктом 8 статтi 11 Закону строк.

     2. У разi вiдсутностi сплати збору за подання заявки на дату її подання заявнику надсилається повiдомлення про необхiднiсть сплати збору за подання заявки та зазначається сума збору, що пiдлягає сплатi.

     3. У разi вiдсутностi сплати збору за подання заявки до спливу двох мiсяцiв з дати її подання або вiдсутностi клопотання про продовження цього строку та/або вiдсутностi сплати збору за подання цього клопотання, заявка вважається вiдкликаною, про що заявнику надсилається повiдомлення.

     Таке повiдомлення надсилається заявнику також у разi несплати збору за подання заявки до спливу строку, на який продовжено його надходження згiдно iз зазначеним у цьому пунктi клопотанням.

     4. У разi сплати збору за подання заявки, з якого випливає, що збiр сплачено до дати подання заявки, проте заявка надiйшла до УКРНОIВI пiсля спливу трьох мiсяцiв з дати зарахування суми збору на поточний рахунок УКРНОIВI, протягом яких розмiр збору залишався незмiнним, або пiсля спливу одного мiсяця з дати введення в дiю змiненого розмiру збору, такий збiр не береться до уваги, про що заявнику негайно надсилається повiдомлення.

     Такий збiр повертається або перезараховується згiдно з пунктом 7 Порядку.

5. Перевiрка заявки на вiдповiднiсть формальним вимогам

     1. У разi невiдповiдностi заявки формальним вимогам статтi 11 Закону та роздiлу III цих Правил та сплаченого збору за подання заявки встановленим вимогам заявника повiдомляють про недолiки, якi необхiдно усунути, у попередньому висновку експертизи або в повiдомленнi.

     Такими недолiками, зокрема, є:

     невiдповiднiсть документiв заявки вимогам щодо складу заявки, установленим главою 1 роздiлу III цих Правил;

     невiдповiднiсть документiв заявки загальним вимогам, установленим главою 2 роздiлу III цих Правил;

     невiдповiднiсть заявки вимогам щодо її оформлення, встановленим главою 3 роздiлу III цих Правил;

     невiдповiднiсть зображень вимогам глави 4 роздiлу III цих Правил;

     невiдповiднiсть опису вимогам глави 5 роздiлу III цих Правил (вiдсутностi в описi будь-якого роздiлу або достатнiх вiдомостей у роздiлi опису);

     вiдсутнiсть довiреностi або її копiї, засвiдченої в установленому законодавством порядку, якщо заявка пiдписана представником, чи документа, передбаченого законодавством для представництва за законом, або їх невiдповiднiсть вимогам пункту 7 глави 1 роздiлу IV цих Правил;

     невiдповiднiсть сплаченого збору за подання заявки встановленим вимогам.

     2. Усунення зазначених у попередньому висновку експертизи або в повiдомленнi недолiкiв здiйснюється заявником протягом двох мiсяцiв з дати його одержання. Цей строк може бути продовжений, а в разi його пропущення - поновлений у порядку, встановленому главою 2 роздiлу VII цих Правил.

     Якщо заявник не подасть вiдповiдь та/або не усуне зазначенi недолiки в установлений строк, заявка вважається вiдкликаною, про що йому надсилається повiдомлення.

     3. Якщо заявку пiдписано представником, а надану довiренiсть вчинено пiсля дати подання заявки, представнику надсилається повiдомлення з пропозицiєю надати заяву або iнший документ про схвалення заявником подання заявки представником, якщо таке схвалення не мiститься безпосередньо в поданiй довiреностi.

     4. Якщо в заявцi на державну реєстрацiю промислового зразка як заявник зазначена особа, яка не є юридичною особою, про це вказується в повiдомленнi та пропонується подати заяву про виправлення помилки в найменуваннi заявника i сплатити збiр за її подання згiдно з Порядком.

     Заява про виправлення цiєї помилки подається та розглядається УКРНОIВI вiдповiдно до глави 3 роздiлу VII цих Правил.

     5. Якщо в заявцi на державну реєстрацiю промислового зразка вiдомостi про iноземного заявника вказано з порушенням вимог пункту 7 глави 3 роздiлу III цих Правил, транслiтерацiя iменi (повного найменування) та адреси iноземного заявника буквами українського алфавiту здiйснюється УКРНОIВI з урахуванням правил правопису слiв iншомовного походження, слов'янських прiзвищ та iмен, неслов'янських прiзвищ та iмен, географiчних назв iноземних країн.

     6. Вiднесення заявленого промислового зразка до класу та пiдкласу МКПЗ здiйснюється на пiдставi призначення виробу, зовнiшнiй вигляд якого заявлено.

     7. Вимоги пункту 3 статтi 11 Закону вважаються порушеними, якщо:

     заявка мiстить бiльше нiж сто промислових зразкiв;

     промисловi зразки множинної заявки не належать до одного класу МКПЗ;

     заявниками всiх промислових зразкiв зазначенi не однi й тi самi особи;

     авторами всiх промислових зразкiв зазначенi не однi й тi самi особи.

     У цьому разi заявнику надсилається повiдомлення з пропозицiєю здiйснити подiл заявки вiдповiдно до глави 4 роздiлу VII цих Правил або вказати тi промисловi зразки, щодо яких слiд проводити експертизу. Вiдповiдь на повiдомлення заявник повинен надати протягом трьох мiсяцiв з дати його одержання.

     У разi невиконання заявником жодної iз зазначених пропозицiй експертиза проводиться щодо промислового зразка, заявленого в заявцi першим, а також щодо наступних промислових зразкiв, якi належать до того самого класу МКПЗ, що i перший, i їх заявниками та авторами зазначенi тi самi особи, що i першого промислового зразка.

     Якщо заявка мiстить бiльше нiж сто промислових зразкiв, якi вiдповiдають установленим вимогам, експертиза проводиться лише щодо перших ста промислових зразкiв.

     8. Якщо зображення загального вигляду не вiдображають усi суттєвi ознаки промислового зразка, зокрема невiрно вибрано ракурс, фон чи присутнi вiдблиски, тiнi, стороннi предмети, що заважає отриманню повного уявлення про зовнiшнiй вигляд заявленого виробу, заявнику пропонується виправити недолiки згiдно з указаними зауваженнями або доповнити комплект документiв необхiдними зображеннями.

6. Установлення прiоритету

     1. Прiоритет попередньої заявки, поданої до УКРНОIВI або до вiдповiдного органу держави - учасницi Паризької конвенцiї чи Угоди СОТ, встановлюється за таких умов:

     на попередню заявку не заявлено прiоритет;

     заявка надiйшла до УКРНОIВI до спливу шести мiсяцiв з дати подання попередньої заявки до УКРНОIВI або до вiдповiдного органу iноземної держави - учасницi Паризької конвенцiї чи Угоди СОТ;

     заява про прiоритет подана протягом трьох мiсяцiв з дати подання заявки до УКРНОIВI;

     копiя попередньої заявки, поданої в iноземнiй державi - учасницi Паризької конвенцiї чи Угоди СОТ, та її переклад на українську мову подано протягом трьох мiсяцiв з дати подання заявки до УКРНОIВI;

     заявник є особою або правонаступником особи, яка подала попередню заявку.

     2. Щодо множинної заявки може бути встановлено рiзнi прiоритети для окремих промислових зразкiв.

     3. Щодо заявки в цiлому чи окремих промислових зразкiв множинної заявки може бути заявлено прiоритети на пiдставi кiлькох попереднiх заявок (множиннi прiоритети) незалежно вiд того, де вони були поданi. У цьому разi прiоритет на пiдставi кожної попередньої заявки встановлюється окремо, а строки, початковою датою яких є дата прiоритету, обчислюються вiд найбiльш ранньої дати подання зазначених попереднiх заявок.

     4. У разi якщо прiоритет заявлено за попередньою заявкою, поданою до УКРНОIВI, для встановлення прiоритету перевiряється факт установлення дати подання цiєї попередньої заявки.

     Прiоритет не встановлюється, якщо попередня заявка вважається неподаною вiдповiдно до пункту 10 статтi 14 Закону.

     5. Якщо пiд час установлення прiоритету попередньої заявки виникли обґрунтованi сумнiви щодо достовiрностi будь-яких вiдомостей, якi мiстяться в документах, що пiдтверджують право на прiоритет попередньої заявки, такi вiдомостi перевiряються УКРНОIВI за офiцiйними Iнтернет-адресами вiдповiдного органу держави - учасницi Паризької конвенцiї чи Угоди СОТ, до якого подано попередню заявку. Якщо таку перевiрку здiйснити неможливо, заявнику надсилається повiдомлення про необхiднiсть засвiдчення копiї попередньої заявки органом держави - учасницi Паризької конвенцiї чи Угоди СОТ, до якого подано попередню заявку, та подання такої копiї до УКРНОIВI.

     6. Прiоритет промислового зразка, використаного в експонатi, показаному на офiцiйних або офiцiйно визнаних мiжнародних виставках, проведених на територiї держави - учасницi Паризької конвенцiї чи Угоди СОТ (виставковий прiоритет), установлюється за таких умов:

     статус виставки, на якiй показано експонат, у якому втiлено або застосовано промисловий зразок, вiдповiдає статусу, встановленому пунктом 2 статтi 13 Закону;

     заявка подана до УКРНОIВI до спливу шести мiсяцiв з дати першого показу експоната, у якому втiлено або застосовано промисловий зразок;

     заява про прiоритет подана протягом трьох мiсяцiв з дати подання заявки;

     документ, що пiдтверджує показ промислового зразка на виставцi, та його переклад українською мовою подано протягом трьох мiсяцiв з дати подання заявки.

     7. У разi дотримання умов пункту 6 цiєї глави та за вiдповiдностi документа, що пiдтверджує показ промислового зразка на мiжнароднiй виставцi, вимогам пункту 13 глави 3 роздiлу III цих Правил заявнику надсилається повiдомлення про встановлення виставкового прiоритету промислового зразка.

     Виставковий прiоритет промислового зразка встановлюється за датою першого вiдкритого показу на мiжнароднiй виставцi експоната, у якому втiлено або застосовано заявлений промисловий зразок.

     8. У разi невiдповiдностi документа, що пiдтверджує показ експоната, вимогам пункту 13 глави 3 роздiлу III цих Правил або за необхiдностi уточнення вiдомостей, що мiстяться в пунктi 6 цiєї глави, чи подання додаткових матерiалiв, заявнику надсилається повiдомлення iз зазначенням недолiкiв, якi необхiдно усунути або вiдомостей, якi необхiдно надати.

     9. Вiдповiдь на передбаченi цiєю главою повiдомлення УКРНОIВI надається заявником та розглядається УКРНОIВI у порядку, встановленому пунктом 2 глави 8 цього роздiлу.

     10. Якщо матерiали, зазначенi в пунктах 1 або 6 цiєї глави, подано несвоєчасно, право на прiоритет заявки вважається втраченим, про що заявнику надсилається повiдомлення.

     Якщо поданi документи не пiдтверджують право на прiоритет або вiдповiдь на повiдомлення УКРНОIВI не мiстить затребуваних вiдомостей i/або матерiалiв у повному обсязi, заявнику надсилається повiдомлення про неможливiсть установлення прiоритету.

     11. Прiоритет попередньої заявки або виставковий прiоритет промислового зразка встановлюється, якщо заявлений промисловий зразок є таким самим, як той, що зазначений у попереднiй заявцi або використаний в експонатi.

     Якщо заявлений промисловий зразок у поданiй заявцi не є таким самим, як у попереднiй заявцi чи в експонатi, заявнику надсилається повiдомлення про неможливiсть установлення прiоритету.

     12. Якщо за попередньою заявкою дiловодство в УКРНОIВI не завершено, з надходженням заяви про прiоритет попередня заявка вважається вiдкликаною в частинi, на яку заявлено прiоритет, про що заявнику надсилається повiдомлення.

     13. Прiоритет за датою одержання матерiалiв, що є додатковими до ранiше поданої до УКРНОIВI заявки, оформлених вiдповiдно до пункту 7 статтi 14 цього Закону як самостiйна заявка, якщо самостiйна заявка мiстить заяву про прiоритет, установлюється за таких умов:

     додатковi матерiали не взято до уваги пiд час експертизи заявки, до якої вони були доданi;

     додатковi матерiали оформленi як самостiйна заявка та її подано до УКРНОIВI протягом трьох мiсяцiв з дати одержання заявником повiдомлення про те, що зазначенi матерiали не беруться до уваги пiд час експертизи заявки, до якої їх було додано;

     у матерiалах самостiйної заявки зазначено дату подання i номер ранiше поданої заявки, а також дату подання додаткових матерiалiв, на пiдставi яких заявлено прiоритет;

     самостiйну заявку подано тим самим заявником, що й ранiше подану заявку, або його правонаступником;

     змiст матерiалiв самостiйної заявки, що оформлена на основi додаткових матерiалiв, не виходить за межi змiсту цих додаткових матерiалiв.

     У разi недотримання будь-якої з умов цього пункту заявнику надсилається повiдомлення про неможливiсть установлення прiоритету.

7. Перевiрка промислового зразка на вiдповiднiсть умовам надання правової охорони

     1. Пiд час перевiрки вiдповiдностi промислового зразка умовам надання правової охорони:

     визначається належнiсть заявленого об'єкта (кожного iз заявлених об'єктiв множинної заявки) до об'єктiв, яким надається правова охорона, а саме, чи вiдповiдає заявлений промисловий зразок вимогам, передбаченим пунктом 2 статтi 5 Закону;

     перевiряється, чи не суперечить заявлений промисловий зразок публiчному порядку та загальновизнаним принципам моралi;

     визначається, чи не належить заявлений промисловий зразок до об'єктiв, якi не можуть одержати правову охорону, зазначених в абзацах другому i третьому пункту 3 статтi 5 Закону;

     визначається, чи не належать усi суттєвi ознаки промислового зразка до ознак, зазначених в абзацах четвертому i п'ятому пункту 3 статтi 5 Закону.

     2. Якщо промисловий зразок належить до об'єктiв, яким надається правова охорона, не належить до об'єктiв, якi не можуть одержати правову охорону, i не суперечить публiчному порядку та загальновизнаним принципам моралi, складається висновок експертизи про вiдповiднiсть промислового зразка умовам надання правової охорони.

     3. Якщо є пiдстави вважати, що:

     промисловий зразок не вiдповiдає вимогам пункту 2 статтi 5 Закону;

     промисловий зразок суперечить публiчному порядку та загальновизнаним принципам моралi;

     промисловий зразок належить до об'єктiв, якi не можуть одержати правову охорону, зазначених в абзацах другому i третьому пункту 3 статтi 5 Закону;

     усi суттєвi ознаки промислового зразка належать до ознак, якi не можуть одержати правову охорону на пiдставi абзацiв четвертого та/або п'ятого пункту 3 статтi 5 Закону,

     заявнику надсилається обґрунтований попереднiй висновок експертизи про невiдповiднiсть промислового зразка умовам надання правової охорони, у якому зазначаються недолiки, якi перешкоджають реєстрацiї промислового зразка.

     4. Протягом двох мiсяцiв з дати одержання попереднього висновку експертизи заявник повинен надати мотивовану вiдповiдь з усуненням зазначених у ньому недолiкiв або обґрунтованих доводiв на користь реєстрацiї промислового зразка. Цей строк може бути продовжений за умов i в порядку, встановлених главою 2 роздiлу VII цих Правил.

     Якщо заявник не подасть вiдповiдь та/або не усуне зазначенi недолiки в установлений або продовжений строк, заявка вважається вiдкликаною, про що йому надсилається повiдомлення.

     Строк надання вiдповiдi на попереднiй висновок, пропущений з поважних причин, поновлюється за умов i в порядку, зазначених у главi 2 роздiлу VII цих Правил.

     5. Якщо поданi заявником у вiдповiдь на попереднiй висновок матерiали мiстять вiдомостi i документи, що пiдтверджують вiдповiднiсть заявленого промислового зразка умовам надання правової охорони, вони беруться до уваги пiд час складання висновку експертизи за заявкою. В iншому разi у висновку експертизи за заявкою зазначаються пiдстави, з яких цi вiдомостi i документи не взято до уваги.

     6. Якщо поданi у вiдповiдi на попереднiй висновок експертизи доводи заявника не спростовують попереднiй висновок експертизи, складається висновок про невiдповiднiсть заявленого промислового зразка умовам надання правової охорони.

8. Додатковi матерiали

     1. Якщо пiд час проведення експертизи заявки встановлено, що без додаткових матерiалiв її проведення неможливе, або в разi виникнення обґрунтованих сумнiвiв у достовiрностi будь-яких вiдомостей чи елементiв, що мiстяться в матерiалах заявки, заявнику надсилається повiдомлення з пропозицiєю надати додатковi матерiали.

     Повiдомлення про надання додаткових матерiалiв за заявкою, за якою листування здiйснюється засобами поштового зв'язку, надсилається заявнику реєстрованим поштовим вiдправленням з рекомендованим повiдомленням про вручення.

     Повiдомлення про надання додаткових матерiалiв повинно бути обґрунтованим, зокрема мiстити посилання на об'єктивно iснуючi обставини, що пiдтверджують правомiрнiсть викладених у повiдомленнi вимог, та вiдповiднi положення нормативно-правових актiв.

     2. Заявник повинен подати додатковi матерiали протягом двох мiсяцiв з дати одержання ним повiдомлення. Цей строк може бути продовжений, а в разi його пропущення - поновлений у порядку, встановленому главою 2 роздiлу VII цих Правил.

     3. Якщо заявник не подасть додатковi матерiали в установлений строк або залишить повiдомлення без вiдповiдi, заявка вважається вiдкликаною, про що заявнику надсилається повiдомлення.

     4. Якщо заявником подано додатковi матерiали, у процесi експертизи з'ясовується, чи не виходять вони за межi розкритої в поданiй заявцi сутi промислового зразка (промислових зразкiв).

     Додатковi матерiали виходять за межi розкритої в поданiй заявцi сутi промислового зразка, якщо зображення промислового зразка мiстить новi суттєвi ознаки, якi були вiдсутнi на дату подання заявки.

     Додатковi матерiали в частинi, що виходить за межi розкритої в поданiй заявцi сутi промислового зразка, не беруться до уваги пiд час експертизи заявки, про що заявнику надсилається повiдомлення.

     5. Додатковi матерiали, якi не було взято до уваги пiд час проведення експертизи, можуть бути оформленi заявником як самостiйна заявка. У такiй заявцi може бути заявлено прiоритет за датою подання додаткових матерiалiв. Прiоритет установлюється в порядку, визначеному главою 6 цього роздiлу.

     Про можливiсть оформити зазначену заявку та заявити в нiй прiоритет УКРНОIВI повiдомляє заявника в повiдомленнi, зазначеному в пунктi 4 цiєї глави.

9. Висновок експертизи за заявкою та рiшення УКРНОIВI

     1. Кiнцевi результати експертизи заявки, що не вважається вiдкликаною або не вiдкликана, вiдображаються в обґрунтованому висновку експертизи за заявкою.

     2. За вiдповiдностi заявки формальним вимогам статтi 11 Закону та роздiлу III цих Правил i вiдповiдностi заявленого промислового зразка умовам надання правової охорони, перевiрку яких установлено пунктом 8 статтi 14 Закону, про це складається висновок експертизи за заявкою.

     Бiблiографiчнi данi, що додаються до висновку, є його невiд'ємною частиною.

     3. Якщо заявлений промисловий зразок не вiдповiдає умовам надання правової охорони, перевiрку яких установлено пунктом 8 статтi 14 Закону, та/або заявка не вiдповiдає формальним вимогам статтi 11 Закону та роздiлу III цих Правил, у висновку експертизи за заявкою зазначаються всi пiдстави, з яких його складено, та їх обґрунтування з посиланнями на вiдповiднi норми Закону, цих Правил, iнших нормативно-правових актiв.

     У висновку експертизи за заявкою також вiдображаються результати розгляду вiдповiдi заявника на попереднiй висновок експертизи за заявкою, поданої з дотриманням установлених строкiв.

     4. За множинною заявкою може бути складено висновок про вiдповiднiсть окремих промислових зразкiв зазначеним вище умовам надання правової охорони i про невiдповiднiсть решти заявлених у множиннiй заявцi промислових зразкiв цим умовам.

     5. Висновок експертизи за заявкою складається за формою, наведеною в додатку 2 до цих Правил.

     6. На пiдставi висновку експертизи за заявкою приймаються такi рiшення УКРНОIВI:

     про державну реєстрацiю промислового зразка (промислових зразкiв);

     про вiдмову в державнiй реєстрацiї промислового зразка (промислових зразкiв);

     про державну реєстрацiю окремих промислових зразкiв та вiдмову в державнiй реєстрацiї решти промислових зразкiв.

     7. Рiшення УКРНОIВI складається за формою, наведеною в додатку 3 до цих Правил, та надсилається заявнику разом з висновком експертизи за заявкою.

VII. Дiї щодо заявки, якi можуть вчинятися з iнiцiативи заявника

1. Участь заявника в розглядi питань, що виникли пiд час проведення експертизи заявки

     1. Заявник має право з власної iнiцiативи чи на запрошення УКРНОIВI особисто або через свого представника брати участь у розглядi питань, що виникли пiд час проведення експертизи заявки.

     Такий розгляд здiйснюється безпосередньо в примiщеннi УКРНОIВI або в режимi вiдеоконференцiї.

     2. Розгляд питань, що виникли пiд час проведення експертизи заявки, проводиться за клопотанням заявника, у якому зазначаються вiдповiднi питання, а також про те, чи бажає заявник узяти участь у розглядi питань в режимi вiдеоконференцiї.

     3. Дата i час розгляду за участю заявника питань, що виникли пiд час проведення експертизи заявки, а також посилання, за яким заявник може приєднатися до вiдеоконференцiї, визначаються УКРНОIВI, про що заявнику надсилається повiдомлення протягом мiсяця з дати одержання вiдповiдного клопотання заявника.

     4. У разi прибуття заявника на розгляд питань, що виникли пiд час проведення експертизи заявки, без попереднього узгодження з УКРНОIВI йому може бути вiдмовлено в його проведеннi.

     5. У разi неявки або неприєднання до вiдеоконференцiї без поважних причин повiдомленого належним чином заявника на розгляд питань, що виникли пiд час проведення експертизи заявки, УКРНОIВI вирiшує цi питання самостiйно.

     6. Якщо вiд iменi заявника в розглядi питань, що виникли пiд час проведення експертизи, бере участь його представник, вiн повинен мати вiдповiдну довiренiсть, видану заявником.

2. Продовження та поновлення строкiв, вiдновлення прав заявника щодо заявки

     1. Вiдповiдно до пункту 8 статтi 11, пунктiв 6 i 13 статтi 14 та пункту 1 статтi 16 Закону строк сплати збору за подання заявки, строк подання додаткових матерiалiв, строк надання вiдповiдi на попереднiй висновок експертизи за заявкою, строк надходження документа про сплату державного мита за реєстрацiю промислового зразка та строк сплати збору за публiкацiю вiдомостей про державну реєстрацiю промислового зразка можуть бути продовженi, але не бiльш нiж на шiсть мiсяцiв, якщо до їх спливу заявником буде подано клопотання про їх продовження.

     2. За подання клопотання про продовження зазначених у пунктi 1 цiєї глави строкiв сплачується вiдповiдний збiр згiдно з Порядком.

     Датою подання клопотання про продовження вiдповiдного строку вважається дата подання його до об'єкта поштового зв'язку чи безпосередньо до УКРНОIВI, якщо збiр сплачено не пiзнiше цiєї дати. Якщо клопотання про продовження вiдповiдного строку подано до об'єкта поштового зв'язку чи безпосередньо до УКРНОIВI до дати сплати збору за подання цього клопотання, датою подання клопотання вважається дата сплати вiдповiдного збору.

     3. За дотримання вимог пунктiв 1 i 2 цiєї глави та вiдповiдностi сплаченого збору за подання клопотання про продовження вiдповiдного строку вимогам Порядку, зазначенi в пунктi 1 цiєї глави строки продовжуються, про що заявнику надсилається повiдомлення.

     За таких обставин можливостi щодо додаткового продовження того самого строку вважаються вичерпаними.

     4. У разi недотримання вимог пунктiв 1 i 2 цiєї глави та/або вiдсутностi сплати збору за подання клопотання про продовження вiдповiдного строку чи невiдповiдностi сплаченого збору вимогам Порядку клопотання не задовольняється, строк не продовжується, про що заявнику надсилається повiдомлення.

     5. Якщо встановлений пунктами 6 i 13 статтi 14 Закону строк подання додаткових матерiалiв, строк надання вiдповiдi на попереднiй висновок експертизи за заявкою пропущено з поважних причин, вiн поновлюється в разi, якщо протягом шести мiсяцiв пiсля спливу зазначеного строку буде подано вiдповiдне клопотання разом з додатковими матерiалами, вiдповiддю або виконанням вiдповiдної дiї та сплачено збiр за його подання.

     У клопотаннi про поновлення строку зазначаються поважнi причини, з яких зазначений у цьому пунктi строк пропущено.

     При цьому поважними причинами вважаються обставини, що виникли незалежно вiд волi заявника (ненавмисно), якi не могли бути передбаченi заявником або наслiдкiв яких не можна було уникнути, навiть з докладанням належних зусиль.

     6. Якщо встановлений пунктом 1 статтi 16 Закону строк надходження документа про сплату державного мита за реєстрацiю промислового зразка, строк сплати збору за публiкацiю вiдомостей про державну реєстрацiю промислового зразка пропущено, права заявника щодо заявки вiдновлюються в разi, якщо протягом шести мiсяцiв зi спливу зазначеного строку буде подано вiдповiдне клопотання разом з документом про сплату державного мита за реєстрацiю промислового зразка i сплачено збiр за подання цього клопотання та збiр за публiкацiю вiдомостей про державну реєстрацiю промислового зразка.

     7. До клопотання про поновлення строку або до клопотання про вiдновлення прав заявника щодо заявки додаються документи або наводяться в ньому вiдомостi, про необхiднiсть надання яких було зазначено в попередньому висновку експертизи за заявкою або повiдомленнi чи рiшеннi УКРНОIВI.

     8. За подання клопотання про поновлення строку, клопотання про вiдновлення прав заявника щодо заявки сплачується вiдповiдний збiр згiдно з Порядком.

     Датою подання клопотання вважається дата подання його до об'єкта поштового зв'язку чи безпосередньо до УКРНОIВI, якщо збiр сплачено не пiзнiше цiєї дати. Якщо клопотання подано до об'єкта поштового зв'язку чи безпосередньо до УКРНОIВI до дати сплати збору за подання цього клопотання, датою подання клопотання вважається дата сплати вiдповiдного збору.

     9. За дотримання вимог пунктiв 5, 7 i 8 цiєї глави, вiдповiдностi сплаченого збору за подання клопотання про поновлення строку вимогам Порядку i визнання того, що недотримання строку вiдбулося через поважнi причини, строк поновлюється, про що заявнику надсилається повiдомлення.

     10. У разi недотримання вимог пунктiв 5, 7 i 8 цiєї глави та/або вiдсутностi сплати збору за подання клопотання про поновлення строку чи невiдповiдностi сплаченого збору вимогам Порядку, та/або невизнання причин, з яких строк пропущено, поважними, клопотання про поновлення строку не задовольняється, про що заявнику надсилається повiдомлення.

     Строк не поновлюється також у разi, якщо його вже було продовжено в порядку, встановленому пунктами 1 - 3 цiєї глави.

     11. За дотримання вимог пунктiв 6 - 8 цiєї глави, вiдповiдностi сплаченого збору за подання клопотання про вiдновлення прав заявника щодо заявки вимогам Порядку, права заявника щодо заявки вiдновлюються, про що йому надсилається повiдомлення.

     12. У разi недотримання вимог пунктiв 6 - 8 цiєї глави та/або вiдсутностi сплати збору за подання клопотання про вiдновлення прав заявника щодо заявки чи невiдповiдностi сплаченого збору вимогам Порядку, клопотання про вiдновлення прав заявника щодо заявки не задовольняється, про що заявнику надсилається повiдомлення.

     Права заявника щодо заявки стосовно пропущених строкiв не вiдновлюються також у разi, якщо їх уже було продовжено в порядку, встановленому пунктами 1 - 3 цiєї глави.

3. Унесення до заявки виправлень помилок та змiн

     1. Заявник має право вносити до заявки виправлення помилок, а також змiни:

     свого iменi (найменування) i своєї адреси;

     адреси для листування;

     iменi (найменування) та адреси свого представника;

     пов'язанi зi змiною особи заявника.

     2. Виправлення помилок у заявцi та/або внесення до неї зазначених у пунктi 1 цiєї глави змiн здiйснюється на пiдставi поданої заявником чи його правонаступником чи їх представником до УКРНОIВI заяви.

     3. Виправлення помилок у заявцi та змiни до неї враховуються, якщо заява про виправлення помилки та/або заява про внесення будь-якої iз зазначених у пунктi 1 цiєї глави змiн одержана УКРНОIВI не пiзнiше одержання ним документа про сплату державного мита за реєстрацiю промислового зразка.

     4. За подання заяви про виправлення помилки або заяви про внесення будь-якої iз зазначених у пунктi 1 цiєї глави змiн сплачується збiр згiдно з Порядком за умови, що помилка не є очевидною чи технiчною, а змiна виникла через залежнi вiд заявника обставини.

     Датою одержання заяви про виправлення помилки або заяви про внесення будь-якої iз зазначених у пунктi 1 цiєї глави змiн вважається дата одержання її УКРНОIВI, якщо збiр сплачено не пiзнiше цiєї дати. Якщо така заява одержана УКРНОIВI до дати сплати збору за подання цiєї заяви, датою одержання заяви вважається дата сплати вiдповiдного збору.

     5. Виправленням помилки в заявцi вважається будь-яка правомiрно внесена до заявки змiна, наприклад виправлення граматичної чи друкарської помилки, очевидних неточностей, помилки в iменi (найменуваннi), адресi заявника, адресi для листування, iменi або адресi представника заявника.

     Помилка в заявцi вважається очевидною, якщо зрозумiло, що це безсумнiвно помилка i в матерiалах заявки явно малося на увазi саме те, що запропоновано як виправлення.

     Помилка в заявцi вважається технiчною, якщо вона виникла внаслiдок неправильного перенесення даних з певного документа до заявки, наприклад неправильного цитування, викладення вiдомостей, якi мiстяться в матерiалах заявки.

     6. Змiна, яка вноситься до заявки, вважається такою, що виникла через залежнi вiд заявника обставини, якщо вiн мiг запобiгти виникненню зазначеної змiни.

     7. Заява про виправлення помилки та/або внесення до неї зазначених у пунктi 1 цiєї глави змiн складається в довiльнiй формi.

     8. Заява пiдписується заявником чи його представником. За наявностi кiлькох заявникiв заява може бути подана одним iз заявникiв, призначеним усiма iншими заявниками вiдповiдно до пункту 5 глави 1 роздiлу IV цих Правил.

     Якщо змiни до заявки стосуються iменi (найменування) заявника та/або адреси заявника, заява про внесення таких змiн пiдписується тим заявником, якого цi змiни стосуються, чи його представником. Усi iншi змiни до заявки вносяться за вiдповiдною заявою, пiдписаною всiма заявниками, зазначеними в заявцi, або одним з них, призначеним усiма iншими заявниками вiдповiдно до пункту 5 глави 1 роздiлу IV цих Правил.

     9. Якщо до заявки вносяться змiни, пов'язанi зi змiною особи, у заявi про внесення таких змiн зазначаються:

     прiзвище, iм'я, по батьковi (за наявностi) / повне найменування заявника та його адреса;

     прiзвище, iм'я, по батьковi (за наявностi) / повне найменування особи, яка бажає стати заявником (нового заявника) та його адреса;

     прiзвище, iм'я, по батьковi (за наявностi) / повне найменування та адреса представника, якщо новий заявник призначає такого;

     адреса для листування нового заявника.

     Заява про внесення до заявки змiн, пов'язаних зi змiною особи заявника, може бути пiдписана заявником, зазначеним у заявцi, новим заявником або їх представниками.

     У разi змiни особи одного або кiлькох iз заявникiв, але не всiх зазначених у заявцi заявникiв, i така змiна є наслiдком укладення договору або злиття, приєднання чи подiлу юридичної особи, заява про внесення до заявки змiн, пов'язаних зi змiною особи заявника, повинна бути пiдписана також заявниками, яких цi змiни не стосуються.

     За необхiдностi пiдтвердження правомiрностi змiн, що вносяться, до заяви додається документ, який пiдтверджує таку правомiрнiсть.

     10. Для пiдтвердження правомiрностi внесення змiн, пов'язаних зi змiною особи заявника - юридичної особи внаслiдок її злиття, приєднання, подiлу чи перетворення, до заяви про внесення вiдповiдних змiн додаються, зокрема, такi документи:

     копiя установчого документа;

     копiя свiдоцтва про державну реєстрацiю юридичної особи, у якому наведено нове найменування, або iншого документа, що пiдтверджує змiну;

     рiшення суду чи вiдповiдних органiв державної влади;

     передавальний акт (у разi злиття, приєднання або перетворення юридичної особи) або розподiльчий баланс (у разi подiлу юридичної особи) або iнший документ, що мiстить положення про правонаступництво на одержання свiдоцтва за заявкою.

     11. Для внесення змiн, пов'язаних зi змiною особи заявника внаслiдок лiквiдацiї юридичної особи, до заяви повинен бути доданий лiквiдацiйний баланс, який повинен мiстити положення про перехiд права на реєстрацiю промислового зразка до кредиторiв чи в iнший спосiб за вказiвкою власника лiквiдованої юридичної особи. Для iноземних заявникiв до заяви додається копiя аналогiчного за змiстом документа, передбаченого в країнi його реєстрацiї.

     12. Для внесення змiн, пов'язаних зi змiною особи заявника внаслiдок передачi права на реєстрацiю промислового зразка, до заяви на вибiр її подавця додається договiр про передачу права на реєстрацiю промислового зразка або нотарiально посвiдчена копiя договору чи виписка з нього, яка мiстить вiдомостi про факт передачi права.

     13. Для внесення змiн, пов'язаних зi змiною особи заявника внаслiдок смертi заявника, до заяви додається нотарiально посвiдчена копiя свiдоцтва про право на спадщину або iншого документа, що пiдтверджує встановлення спадщини (наприклад, рiшення суду), складеного вiдповiдно до закону країни вчинення такого документа.

     14. Якщо внаслiдок унесення змiн, пов'язаних зi змiною особи заявника, до складу заявникiв включено особу, яка не є автором промислового зразка, таке включення здiйснюється за умови доплати зборiв, сплачених за останнi три роки перед таким включенням, до повного розмiру, вiдповiдно до Порядку.

     15. Якщо зазначенi в пунктах 10 - 13 цiєї глави документи складено iншою мовою нiж українська, разом з ними надається їх переклад українською мовою.

     16. Заява може стосуватися кiлькох виправлень або змiн, чи кiлькох заявок одного i того самого заявника за умови, що в нiй зазначенi всi номери вiдповiдних заявок та наданi копiї заяви за кiлькiстю зазначених номерiв заявок. У цьому разi збiр за подання заяви сплачується за кожне виправлення чи кожну змiну щодо кожної заявки окремо.

     17. Пiд час розгляду заяви про виправлення помилки чи внесення змiн до заявки УКРНОIВI може вимагати вiд подавця заяви надання додаткових матерiалiв у разi виникнення обґрунтованих сумнiвiв у достовiрностi будь-яких вiдомостей, що мiстяться в заявi. Додатковi матерiали подаються в порядку, встановленому главою 8 роздiлу VI цих Правил.

     18. За дотримання вимог цiєї глави УКРНОIВI протягом мiсяця з дати подання заяви вносить виправлення помилок чи змiни до заявки, про що заявнику надсилається повiдомлення.

     У разi одержання УКРНОIВI заяви про виправлення помилки та/або заяви про внесення будь-якої iз зазначених у пунктi 1 цiєї глави змiн пiсля прийняття УКРНОIВI рiшення за заявкою, але до одержання ним документа про сплату державного мита за реєстрацiю промислового зразка, такi виправлення чи змiни враховуються пiд час державної реєстрацiї промислового зразка. При цьому документ про сплату державного мита за реєстрацiю промислового зразка та збiр за публiкацiю вiдомостей про державну реєстрацiю промислового зразка повиннi надiйти до УКРНОIВI в строк, установлений статтею 16 Закону.

     19. У разi порушення вимог цiєї глави або вiдсутностi документiв, що пiдтверджують правомiрнiсть виправлення помилки чи внесення змiн, подавцю заяви надсилається повiдомлення з пропозицiєю щодо усунення виявлених недолiкiв.

     Подавець заяви повинен надати вiдповiдь та усунути виявленi недолiки протягом двох мiсяцiв з дати одержання ним повiдомлення УКРНОIВI.

     В iншому разi заява не задовольняється, про що подавцю заяви надсилається повiдомлення.

     Якщо заява стосується внесення змiн або виправлення помилок, якi виходять за межi розкритої в поданiй заявцi сутi промислового зразка, такi змiни або виправлення не беруться до уваги, а заявнику надсилається повiдомлення про вiдмову в задоволеннi заяви та вiдповiдно до пункту 7 статтi 14 Закону пропонується щодо них оформити самостiйну заявку.

4. Подiл заявки

     1. Заявник має право до прийняття УКРНОIВI рiшення за заявкою подiлити множинну заявку на двi i бiльше заявок (видiленi заявки) шляхом розподiлу мiж ними заявлених промислових зразкiв.

     Подiл заявки може бути здiйснено як за власною iнiцiативою заявника, так i у вiдповiдь на повiдомлення УКРНОIВI, надiслане вiдповiдно до пункту 7 глави 5 роздiлу VI цих Правил.

     2. Датою подання видiленої заявки є дата подання подiленої заявки.

     Якщо за подiленою заявкою встановлено прiоритет, дата прiоритету видiленої заявки встановлюється такою самою, як дата прiоритету подiленої заявки.

     3. Для збереження дати подання видiленої заявки за датою подання подiленої заявки необхiдне дотримання таких умов:

     зображення виробу у видiленiй заявцi є такими самими, як у подiленiй заявцi;

     на дату подання заяви про подiл заявка, що подiляється, не вiдкликана або не вважається вiдкликаною.

     4. Подiл заявки здiйснюється шляхом подання заявником заяви про внесення змiн, пов'язаних з подiлом заявки, та подання однiєї або декiлькох видiлених заявок, оформлених вiдповiдно до вимог роздiлу III цих Правил.

     Заява про внесення змiн, пов'язаних з подiлом заявки, подається в довiльнiй формi.

     5. За подання зазначеної заяви та кожної видiленої заявки сплачується збiр згiдно з Порядком.

     Збiр за подання видiленої заявки сплачується з дотриманням вимог Порядку та пункту 10 глави 1 роздiлу IV цих Правил. При цьому строк сплати збору обчислюється з дати одержання УКРНОIВI видiленої заявки.

     6. Видiленiй заявцi, що одержана УКРНОIВI, надається номер вiдповiдно до пункту 3 глави 2 роздiлу IV цих Правил з доданням лiтери "В" ("видiлена") у кiнцi номера заявки.

     7. Експертиза видiленої та подiленої заявки проводиться з дотриманням положень роздiлу VI цих Правил з урахуванням особливостей, визначених цiєї главою.

     Пiд час перевiрки видiленої та подiленої заявок на вiдповiднiсть формальним вимогам статтi 11 Закону та роздiлу III цих Правил з подiленої заявки вилучаються промисловi зразки, якi перенесенi до видiленої заявки.

     Пiд час проведення експертизи перевiряється, чи зображення виробу у видiленiй заявцi є такими самими, як у подiленiй заявцi.

     У разi виявлення вiдмiнностей в зображеннi заявнику надсилається про це повiдомлення i пропонується надати виправленi зображення до видiленої заявки.

     Протягом двох мiсяцiв з дати одержання повiдомлення заявник може подати виправленi зображення разом iз заявою про виправлення помилки в заявцi. За подання заяви про виправлення помилки сплачується збiр згiдно з Порядком. У разi виправлення помилок у кiлькох видiлених заявках цей збiр сплачується щодо кожної видiленої заявки.

     Цей строк може бути продовжений у порядку, встановленому главою 2 цього роздiлу.

     Якщо заявник не усуне зазначенi в повiдомленнi недолiки в установлений строк, видiлена заявка вважається вiдкликаною, про що йому надсилається повiдомлення.

     8. У разi одержання УКРНОIВI повiдомлення заявника про намiр подiлити заявку, але за вiдсутностi хоча б одного з передбачених пунктом 4 цiєї глави документiв i/або вiдсутностi сплати вiдповiдного збору, передбаченого пунктом 5 цiєї глави, йому негайно надсилається повiдомлення.

     Заява про внесення змiн, пов'язаних з подiлом заявки, та видiлена заявка повиннi бути поданi заявником та/або сплачено вiдповiдний збiр протягом двох мiсяцiв з дати одержання повiдомлення УКРНОIВI. Цей строк може бути продовжений у порядку, встановленому главою 2 цього роздiлу.

     Якщо заявник не усуне зазначенi в повiдомленнi недолiки в установлений строк, експертиза заявки продовжується як неподiленої, про що заявнику надсилається повiдомлення.

5. Вiдкликання заявки

     1. Заявник має право вiдкликати заявку в будь-який час до дати сплати державного мита за реєстрацiю промислового зразка.

     2. Вiдкликання заявки здiйснюється на пiдставi поданої до УКРНОIВI заяви. Якщо така заява подана представником, то його право на вiдкликання заявки повинно бути чiтко зазначено в довiреностi, виданiй заявником.

     3. Якщо заява про вiдкликання заявки одержана УКРНОIВI до дати сплати державного мита за реєстрацiю промислового зразка, вона задовольняється, про що заявнику надсилається повiдомлення.

     Вiдкликана заявка передається до архiву УКРНОIВI.

     4. Заява про вiдкликання заявки, одержана УКРНОIВI пiсля сплати державного мита за реєстрацiю промислового зразка, не задовольняється, про що заявнику надсилається повiдомлення.

     5. Датою вiдкликання заявки вважається дата одержання УКРНОIВI заяви про її вiдкликання.

6. Затребування копiй матерiалiв, що протиставленi заявцi

     1. Заявник має право протягом мiсяця з дати одержання ним повiдомлення чи попереднього висновку УКРНОIВI з вимогою про надання додаткових матерiалiв або рiшення УКРНОIВI затребувати копiї матерiалiв, що протиставленi заявцi, подавши вiдповiдне клопотання.

     2. У разi подання такого клопотання заявником повинно бути дотримано встановленi статтею 16 Закону строки щодо надання документа про сплату державного мита за реєстрацiю промислового зразка i сплаченого збору за публiкацiю вiдомостей про державну реєстрацiю промислового зразка, якщо заявник не оскаржує рiшення УКРНОIВI за заявкою в порядку, встановленому статтею 19 Закону та роздiлом VIII цих Правил.

     3. Копiї затребуваних матерiалiв надсилаються заявнику протягом мiсяця з дати надходження запиту.

     4. У разi порушення строку, передбаченого пунктом 1 цiєї глави, заявнику вiдмовляється в наданнi копiй матерiалiв, що протиставленi заявцi, про що йому надсилається повiдомлення.

VIII. Оскарження рiшення за заявкою

     1. Заявник може оскаржити рiшення УКРНОIВI за заявкою в судовому порядку, а також до Апеляцiйної палати протягом двох мiсяцiв з дати одержання рiшення УКРНОIВI чи копiй матерiалiв, затребуваних вiдповiдно до глави 6 роздiлу VII цих Правил.

     2. У разi одержання УКРНОIВI повiдомлення Апеляцiйної палати про прийняття заперечення проти рiшення УКРНОIВI за заявкою до розгляду дiловодство за заявкою зупиняється до затвердження рiшення Апеляцiйної палати.

     Зупинення дiловодства за заявкою зупиняє перебiг передбаченого статтею 16 Закону строку надання заявником документа про сплату державного мита за реєстрацiю промислового зразка i сплаченого збору за публiкацiю вiдомостей про державну реєстрацiю промислового зразка до затвердження рiшення Апеляцiйної палати за вiдповiдною заявкою.

IX. Подання мiжнародної заявки та експертиза мiжнародної реєстрацiї

1. Подання мiжнародної заявки вiдповiдно до Гаазької угоди про мiжнародну реєстрацiю промислових зразкiв

     1. Мiжнародна заявка оформляється з дотриманням вимог, установлених Спiльними правилами до Женевського акта та Гаазького акта Гаазької угоди про мiжнародну реєстрацiю промислових зразкiв, до яких Україна приєдналася згiдно iз Законом України вiд 17 сiчня 2002 року N 2992-III "Про приєднання України до Гаазької угоди про мiжнародну реєстрацiю промислових зразкiв (Гаазького акта, прийнятого 28 листопада 1960 року, та Женевського акта, прийнятого 2 липня 1999 року)" (далi - Спiльнi правила).

     2. Мiжнародна заявка надсилається безпосередньо до Мiжнародного бюро ВОIВ.

2. Особливостi експертизи мiжнародної реєстрацiї

     1. Експертиза мiжнародної реєстрацiї промислового зразка починається УКРНОIВI пiсля публiкацiї мiжнародної реєстрацiї, передбаченої пунктом (3) правила 26 Спiльних правил.

     2. Пiд час експертизи мiжнародної реєстрацiї здiйснюється перевiрка промислового зразка (промислових зразкiв) вiдповiдно до глави 7 роздiлу VI цих Правил.

     3. Якщо промисловий зразок, що мiститься в мiжнароднiй реєстрацiї, належить до об'єктiв, яким в Українi надається правова охорона, не належить до об'єктiв, якi не можуть одержати правову охорону, i не суперечить публiчному порядку та загальновизнаним принципам моралi, мiжнародна реєстрацiя визнається чинною в Українi.

     Повiдомлення про визнання чинностi мiжнародної реєстрацiї в Українi до Мiжнародного бюро ВОIВ не надсилається.

     4. Якщо є пiдстави вважати, що промисловий зразок (усi або окремi промисловi зразки множинної реєстрацiї) не вiдповiдає умовам надання правової охорони, УКРНОIВI складається повiдомлення про повну або часткову вiдмову у визнаннi дiї мiжнародної реєстрацiї в Українi.

     Таке повiдомлення повинно стосуватись однiєї мiжнародної реєстрацiї та мiстити вiдомостi, передбаченi пунктом (2) правила 18 Спiльних правил.

     5. Пiд час проведення експертизи мiжнародної реєстрацiї перевiряється, чи не є власник, один з власникiв, автор, один з авторiв мiжнародної реєстрацiї особою, пов'язаною з державою-агресором, визначеною вiдповiдно до постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 03 березня 2022 року N 187 "Про забезпечення захисту нацiональних iнтересiв за майбутнiми позовами держави Україна у зв'язку з вiйськовою агресiєю Росiйської Федерацiї".

     У разi належностi принаймнi одного власника та/або автора до осiб, пов'язаних з державою-агресором, до Мiжнародного бюро ВОIВ надсилається повiдомлення про вiдмову у визнаннi дiї мiжнародної реєстрацiї в Українi на пiдставi того, що промисловий зразок суперечить публiчному порядку та загальновизнаним принципам моралi.

     6. Пiд час проведення експертизи мiжнародної реєстрацiї перевiряється факт застосування щодо власника мiжнародної реєстрацiї персональних спецiальних економiчних та iнших обмежувальних заходiв (санкцiй), а також факт застосування щодо держави власника мiжнародної реєстрацiї секторальних спецiальних економiчних та iнших обмежувальних заходiв (санкцiй), що поширюються на резидентiв iноземної держави, вiдповiдно до Закону України "Про санкцiї".

     Перевiрка факту застосування санкцiй здiйснюється за вiдомостями, що мiстяться в рiшеннях Ради нацiональної безпеки i оборони України, уведених у дiю Указами Президента України, та в установлених Законом України "Про санкцiї" випадках, затверджених постановою Верховної Ради України.

     У разi встановлення факту застосування щодо власника мiжнародної реєстрацiї або щодо держави власника мiжнародної реєстрацiї санкцiй дiловодство здiйснюється з урахуванням виду застосованих санкцiй, про що УКРНОIВI повiдомляє Мiжнародне бюро ВОIВ.

     7. Повiдомлення про вiдмову у визнаннi дiї мiжнародної реєстрацiї в Українi складається англiйською мовою та надсилається до Мiжнародного бюро ВОIВ.

     Строк, протягом якого повiдомлення про вiдмову у визнаннi дiї мiжнародної реєстрацiї в Українi повинно надiйти до Мiжнародного бюро ВОIВ, згiдно з пунктом (1) правила 18 Спiльних правил становить шiсть мiсяцiв з дати публiкацiї, передбаченої пунктом (3) правила 26 Спiльних правил.

     8. Власник мiжнародної реєстрацiї може подати заяву про перегляд вiдмови у визнаннi дiї мiжнародної реєстрацiї в Українi протягом двох мiсяцiв з дати одержання повiдомлення про вiдмову. Цей строк може бути продовжено не бiльше нiж на шiсть мiсяцiв за умови подання до закiнчення цього строку вiдповiдного клопотання та сплати збору за його подання.

     9. Якщо власником мiжнародної реєстрацiї вказана iноземна або iнша особа, що має мiсце постiйного проживання чи постiйне мiсцезнаходження поза межами України, заява про перегляд вiдмови у визнаннi дiї мiжнародної реєстрацiї в Українi подається представником у справах iнтелектуальної власностi (патентним повiреним), якщо мiжнародним договором України не встановлено iнше.

     У цьому разi до заяви додається вiдповiдна довiренiсть або її копiя, засвiдчена в установленому законодавством порядку, а також переклад довiреностi українською мовою, якщо вона викладена iншою мовою, чи документ, передбачений законодавством для представництва за законом.

     10. Заява про перегляд вiдмови у визнаннi дiї мiжнародної реєстрацiї в Українi розглядається УКРНОIВI.

     Якщо аргументи, викладенi в цiй заявi, визнаються слушними, мiжнародна реєстрацiя визнається чинною в Українi i до Мiжнародного бюро ВОIВ надсилається повiдомлення про вiдкликання вiдмови.

     11. Пiсля завершення експертизи УКРНОIВI публiкує в офiцiйному електронному бюлетенi "Промислова власнiсть" вiдомостi про визнання дiї мiжнародної реєстрацiї або про вiдмову у визнаннi дiї мiжнародної реєстрацiї в Українi.

Начальник управлiння iнтелектуальної власностi та iнновацiй Андрiй АНIСIМОВ

 

Додаток 1
до Правил складання i подання заявки на промисловий зразок та проведення експертизи заявки на промисловий зразок i мiжнародної реєстрацiї промислового зразка
(пункт 2 глави 1 роздiлу III)

Форма

Нацiональний орган iнтелектуальної власностi
Державна органiзацiя "Український нацiональний офiс iнтелектуальної власностi та iнновацiй"
вул. Дмитра Годзенка, 1, м. Київ-42, 01601

Заявка
на державну реєстрацiю промислового зразка

(Пiд час заповнення вiдповiдна клiтинка "[_]" вiдмiчається позначкою "x")

1. Вхiднi реквiзити заявки

Номер заявки, визначений заявником:  
(62)
[_] Ця заявка є видiленою з попередньої заявки:  
[_] Ця заявка подається на основi додаткових матерiалiв, поданих   ,
(дата)
щодо заявки: _______________________
2. Заява про державну реєстрацiю промислового зразка
Прошу (просимо) здiйснити державну реєстрацiю промислового зразка / промислових зразкiв, зазначеного/зазначених у цiй заявцi.
3. (71) Вiдомостi про заявника/заявникiв
[_] 3.1. Для фiзичної особи
Прiзвище  
Iм'я  
По батьковi (за наявностi)  
Число, мiсяць, рiк народження  
Реквiзити документа, що посвiдчує особу   N ______,
(серiя (у разi наявностi))
найменування органу, що видав,   ,
дата видачi  
Реєстрацiйний номер облiкової картки платника податкiв (РНОКПП)*  
 
Унiкальний номер запису в Єдиному державному демографiчному реєстрi*
 
Задеклароване/зареєстроване мiсце проживання (перебування)  
 
Адреса для листування  
Номер телефону  
Адреса електронної пошти  
Код держави  
[_] 3.2. Для юридичної особи
Повне найменування  
Код згiдно з ЄДРПОУ  
Реєстрацiйний номер в iноземнiй державi (для нерезидентiв)*
 
Мiсцезнаходження  
Адреса для листування  
Номер телефону  
Адреса електронної пошти  
Код держави ____________
[_] У зв'язку з вiдсутнiстю вiльного мiсця вiдомостi цього роздiлу додаються до заявки, про що зроблено вiдмiтку в пунктi 10.6 роздiлу 10.
4. (72) Вiдомостi про автора/авторiв
[_] Заявник / усi заявники, зазначений/зазначенi в пунктi 3.1 роздiлу 3, є автором/авторами**
Прiзвище  
Iм'я  
По батьковi (за наявностi)  
Число, мiсяць, рiк народження  
Реквiзити документа, що посвiдчує особу   N ______,
(серiя (у разi наявностi))
найменування органу, що видав,   ,
дата видачi  
Реєстрацiйний номер облiкової картки платника податкiв (РНОКПП)*  
 
Унiкальний номер запису в Єдиному державному демографiчному реєстрi*
 
Задеклароване/зареєстроване мiсце проживання (перебування)  
 
Адреса для листування  
Номер телефону  
Адреса електронної пошти  

[_] У зв'язку з вiдсутнiстю вiльного мiсця вiдомостi цього роздiлу додаються до заявки, про що зроблено вiдмiтку в пунктi 10.6 роздiлу 10.
5. (54) Назва промислового зразка

 
 

(51) Клас та пiдклас (пiдкласи) Мiжнародної класифiкацiї промислових зразкiв, що заснована Локарнською угодою про заснування Мiжнародної класифiкацiї промислових зразкiв, до якої Україна приєдналася згiдно iз Законом України вiд 17 грудня 2008 року N 684-VI "Про приєднання України до Локарнської угоди про заснування Мiжнародної класифiкацiї промислових зразкiв"

 
 

[_] У зв'язку з вiдсутнiстю вiльного мiсця вiдомостi цього роздiлу додаються до заявки, про що зроблено вiдмiтку в пунктi 10.6 роздiлу 10.
6. (74) Вiдомостi про представника
Прiзвище, iм'я, по батьковi (за наявностi) / повне найменування представника:

 

Реєстрацiйний номер свiдоцтва представника у справах iнтелектуальної власностi (патентного повiреного)*

 
Адреса для листування  
Номер телефону  
Адреса електронної пошти  

7. (98) Адреса для листування***
Прiзвище, iм'я, по батьковi (за наявностi) / повне найменування адресата

 
[_] Поштова адреса  
[_] Адреса електронної пошти  

8. Заява про прiоритет
8.1. Прошу (просимо) встановити прiоритет за датою:
[_] (30) подання заявки в державi - учасницi Паризької конвенцiї про охорону промислової власностi вiд 20 березня 1883 року або державi - членi Свiтової органiзацiї торгiвлi:

(31) номер заявки  
(32) дата подання  
(33) код держави  

[_] (23) показу експоната, у якому втiлено або застосовано промисловий зразок, на офiцiйнiй або офiцiйно визнанiй мiжнароднiй виставцi

дата показу експоната  
код держави  
[_] (62) подання або прiоритету попередньої заявки, з якої видiлено цю заявку:
номер заявки   дата подання   дата прiоритету  
[_] подання попередньої заявки до УКРНОIВI:
номер заявки   дата подання  
[_] (62) подання додаткових матерiалiв до заявки, поданої до УКРНОIВI:
номер заявки   дата подання заявки  
дата подання додаткових матерiалiв до заявки  

[_] 8.2. Iншi вiдомостi заяви про прiоритет додаються до заявки, про що зроблено вiдмiтку в пунктi 10.6 роздiлу 10.
[_] 8.3. Заява про прiоритет щодо iнших промислових зразкiв додається до заявки, про що зроблено вiдмiтку в пунктi 10.6 роздiлу 10.
9. Заяви/Декларацiї
[_] Прохання не згадувати автора/авторiв у будь-якiй публiкацiї УКРНОIВI
[_] Пiдстави для виникнення права на подання заявки та реєстрацiю, якщо заявником не є автор:

[_] є документ про передачу прав автором або роботодавцем правонаступнику
[_] є документ про право спадкування

10. Перелiк документiв, що додаються до заявки
10.1. Зображення промислового зразка (промислових зразкiв) на ... арк.
10.2. Опис промислового зразка (промислових зразкiв) на ... арк.
10.3. Переклад опису промислового зразка (промислових зразкiв) на ... арк.*
10.4. Креслення, схема (схеми), карта (карти) на ... арк.*
10.5. Документ, що пiдтверджує повноваження представника (якщо заявка подається за участю представника заявника)
[_] довiренiсть на ... арк.
[_] iнший документ, що пiдтверджує повноваження представника, на ... арк.
[_] копiя довiреностi на ... арк.****
10.6. Вiдомостi роздiлу (роздiлiв) [_] 3, [_] 4, [_] 5, [_] 8 на ... арк.*
10.7. Копiя попередньої заявки (заявок) ____________ на ... арк.*
10.8. Переклад попередньої заявки (заявок) ____________ на ... арк.*
10.9. Документ, що пiдтверджує показ промислового зразка на мiжнароднiй виставцi, на ... арк.*
10.10. Переклад документа, що пiдтверджує показ промислового зразка на мiжнароднiй виставцi, на ... арк.*

10.11. Iнше:  

11. Я, який нижче пiдписався, пiдтверджую достатнiсть i достовiрнiсть вiдомостей, зазначених у матерiалах заявки.

Пiдпис заявника (представника)
____________ (ПРIЗВИЩЕ Власне iм'я)
Дата пiдпису ____________
М. П. (за наявностi)

____________
* Зазначаються документи (вiдомостi) за наявностi.
** Якщо зроблено вiдмiтку в цiй клiтинцi, заповнювати вiдповiдну графу не потрiбно.
*** Зазначається в разi, якщо заявка подана в паперовiй формi.
**** Якщо заявка подається через представника заявника i документ, що пiдтверджує його повноваження, мiститься в УКРНОIВI в матерiалах iншої заявки або свiдоцтва (патенту).

 

Додаток 2
до Правил складання i подання заявки на промисловий зразок та проведення експертизи заявки на промисловий зразок i мiжнародної реєстрацiї промислового зразка
(пункт 5 глави 9 роздiлу VI)

Форма

(Адресат)
(Адреса для листування)

Висновок експертизи

Номер заявки:   Дата подання заявки:  
Заявник:  

Керуючись Законом України "Про охорону прав на промисловi зразки" (далi - Закон), Правилами складання i подання заявки на промисловий зразок та проведення експертизи заявки на промисловий зразок i мiжнародної реєстрацiї промислового зразка, затвердженими наказом Мiнiстерства економiки України вiд 07 березня 2024 року N 6237 (далi - Правила), УКРНОIВI проведено експертизу заявки на промисловий зразок (промисловi зразки) N ____________.
За результатами експертизи встановлено, що:
[_] Заявка вiдповiдає формальним вимогам статтi 11 Закону та роздiлу III Правил.
[_] Заявлений промисловий зразок вiдповiдає умовам надання правової охорони, якi встановленi пунктами 1 - 3 статтi 5 Закону та перевiряються вiдповiдно до глави 7 роздiлу VI Правил.
[_] Заявка не вiдповiдає формальним вимогам статтi 11 Закону та роздiлу III Правил, оскiльки:

[_] документи заявки не вiдповiдають вимогам щодо складу заявки, установленим главою 1 роздiлу III Правил
[_] документи заявки не вiдповiдають загальним вимогам, установленим главою 2 роздiлу III Правил
[_] порушенi вимоги до заповнення форми заявки, установленi главою 3 роздiлу III Правил
[_] зображення не вiдповiдають вимогам глави 4 роздiлу III Правил
[_] опис не вiдповiдає вимогам глави 5 роздiлу III Правил
[_] вiдсутнi довiренiсть або її копiя, засвiдчена в установленому законодавством порядку, чи документ, передбачений законодавством для представництва за законом
[_] довiренiсть або її копiя, засвiдчена в установленому законодавством порядку, чи документ, передбачений законодавством для представництва за законом, не вiдповiдає вимогам пункту 7 глави 1 роздiлу IV Правил
[_] збiр, сплачений за подання заявки, не вiдповiдає встановленим вимогам.

[_] Заявлений промисловий зразок не вiдповiдає умовам надання правової охорони, якi встановленi пунктами 1 - 3 статтi 5 Закону та перевiряються вiдповiдно до глави 7 роздiлу VI Правил, оскiльки:

[_] суперечить публiчному порядку та загальновизнаним принципам моралi (пункт 1 статтi 5 Закону)
[_] не вiдповiдає вимогам пункту 2 статтi 5 Закону
[_] не вiдповiдає вимогам пункту 3 статтi 5 Закону:

[_] є об'єктом нестiйкої форми з рiдких, газоподiбних, сипких або подiбних до них речовин
[_] втiлений або застосований у виробi, який є частиною складеного виробу та є невидимим пiд час звичайного використання виробу
[_] усi ознаки зовнiшнього вигляду виробу зумовленi виключно його технiчними функцiями
[_] усi ознаки зовнiшнього вигляду виробу належать до ознак, зазначених в абзацi п'ятому пункту 3 статтi 5 Закону.

[_] Заявник або автор, є особою, пов'язаною з державою-агресором, визначеною вiдповiдно до постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 03 березня 2022 року N 187 "Про забезпечення захисту нацiональних iнтересiв за майбутнiми позовами держави Україна у зв'язку з вiйськовою агресiєю Росiйської Федерацiї".
[_] Мотиви, викладенi у вiдповiдi на попереднiй висновок, не визнано слушними, оскiльки

 
 
 

У зв'язку з цим надану Вами мотивовану вiдповiдь на попереднiй висновок експертизи не враховано пiд час складання цього висновку.
[_] Подана Вами мотивована вiдповiдь на попереднiй висновок експертизи за заявкою не мiстить документiв та вiдомостей, про необхiднiсть надання яких було зазначено в попередньому висновку.
[_] Додаток: бiблiографiчнi данi на ___ арк.

(Найменування посади
уповноваженої особи)
(Пiдпис) (Власне iм'я ПРIЗВИЩЕ)
(Прiзвище виконавця та номер його телефону)

____________
Примiтка. Висновок складається на бланку УКРНОIВI для листiв.

 

Додаток 3
до Правил складання i подання заявки на промисловий зразок та проведення експертизи заявки на промисловий зразок i мiжнародної реєстрацiї промислового зразка
(пункт 7 глави 9 роздiлу VI)

Форма

(Адресат)
(Адреса для листування)

Рiшення
вiд "___" ____________ 20__ р.

Номер заявки:   Дата подання заявки:  
Заявник:  

Керуючись Законом України "Про охорону прав на промисловi зразки", Правилами складання i подання заявки на промисловий зразок та проведення експертизи заявки на промисловий зразок i мiжнародної реєстрацiї промислового зразка, затвердженими наказом Мiнiстерства економiки України вiд 07 березня 2024 року N 6237, УКРНОIВI на пiдставi висновку експертизи вiд ____________ N ___, прийнято рiшення про:
[_] державну реєстрацiю

[_] промислового зразка  
(назва промислового зразка)
[_] промислового зразка  
(номер та назва промислового зразка множинної заявки)
[_] промислових зразкiв  
(номери та назви промислових зразкiв множинної заявки)
[_] вiдмову в державнiй реєстрацiї
[_] промислового зразка  
(назва промислового зразка)
[_] промислового зразка  
(номер та назва промислового зразка множинної заявки)
[_] промислових зразкiв  
(номери та назви промислових зразкiв множинної заявки)

Це рiшення може бути оскаржене в судовому порядку або до Апеляцiйної палати протягом двох мiсяцiв з дати одержання цього рiшення чи копiй затребуваних матерiалiв.

(Найменування посади
уповноваженої особи)
(Пiдпис) (Власне iм'я ПРIЗВИЩЕ)
(Прiзвище виконавця та номер його телефону)

____________
Примiтка. Рiшення складається на бланку УКРНОIВI для листiв.

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.