ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

08.04.2002 р. N 11/4-09-3182-ЕП

 

Начальникам регiональних митниць
Начальникам митниць


Про митний контроль за ввезенням на митну територiю України холодної зброї

     За наявною у Держмитслужби iнформацiєю, окремими митними органами в пунктах пропуску вилучаються оригiнали дозволiв органiв Мiнiстерства внутрiшнiх справ при пропуску на митну територiю холодної зброї, що ввозиться суб'єктами зовнiшньоекономiчної дiяльностi.

     У зв'язку цим роз'яснюємо, що вiдповiдно до Положення про дозвiльну систему, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 12.10.92 N 576 холодна зброя належить до предметiв, на якi поширюється дозвiльна система, тобто особливий порядок виготовлення, придбання, зберiгання, перевезення, облiку i використання з метою охорони iнтересiв держави та безпеки громадян.

     Пунктами 2.3.1, 2.3.2 Iнструкцiї про порядок виготовлення, придбання, зберiгання, облiку, перевезення та використання вогнепальної, пневматичної i холодної зброї, пристроїв вiтчизняного виробництва для вiдстрiлу патронiв, споряджених гумовими чи аналогiчними за своїми властивостями метальними снарядами несмертельної дiї, та зазначених патронiв, а також боєприпасiв до зброї та вибухових матерiалiв, затвердженої наказом Мiнiстерства внутрiшнiх справ України вiд 21.08.98 N 622, який зареєстровано в Мiнiстерствi юстицiї України 07.10.98 за N 637/3077 визначено, що дозволи на право ввозу з-за кордону холодної зброї видаються Головним управлiнням адмiнiстративної служби мiлiцiї МВС України, управлiннями (вiддiлами) адмiнiстративної служби мiлiцiї ГУМВС України в Криму, м. Києвi, Київськiй областi, УМВС України в областях, м. Севастополi.

     Вiдповiдно по вимог Митного кодексу України перемiщення через митний кордон України товарiв та iнших предметiв пiдлягає митному оформленню (ст. 37). Митне оформлення здiйснюється митницями, в зонi дiяльностi яких розташованi власники товарiв та iнших предметiв (ст. 38). Пропускаються для вiльного використання через митний кордон України товари та iншi предмети за ввезення яких на митну територiю України та здiйснення митного оформлення сплачено належнi платежi та подано пiдстави, передбаченi законодавством України (ст. 70).

     Оскiльки згiдно зi ст. 15 Митного кодексу України пiд "ввезенням в Україну" розумiється фактичне перемiщення на митну територiю України через митний кордон України товарiв та iнших предметiв; пiд "пропуском через митний кордон України" - дозвiл митницi на використання товарiв та iнших предметiв на митнiй територiї України з метою, заявленою митницi, пiдставою як для ввозу на митну територiю України холодної зброї так i для її митного оформлення має бути належним чином оформлений вiдповiдний дозвiл органiв МВС України.

     З огляду на вищевикладене, оригiнали дозвiльних документiв за умови дотримання суб'єктом зовнiшньоекономiчної дiяльностi порядку перемiщення товарiв (предметiв) в пунктах пропуску через державний кордон України вилучати не потрiбно. Оригiнали дозвiльних документiв засвiдчуються митним органом в установленому порядку та долучаються до супровiдних документiв до зброї, а в митних органах, розташованих в пунктах пропуску через державний кордон України, мають залишатися виключно копiї таких дозвiльних документiв, завiренi вiдтиском особистої номерної печатки посадової особи митного органу, що здiйснила митний контроль та митне оформлення зброї.

     Прошу в подальшому при здiйсненнi митного контролю за перемiщенням холодної зброї через митний кордон України не призводити до невиправданих зволiкань з боку митних органiв.

Заступник Голови Служби П.В.Пашко
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.