Документ скасований: Наказ ДМСУ (до 2012) № 347 від 28.04.2005

ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

Н А К А З
м.Київ

вiд 11.05.2002 N 246


Про затвердження Порядку проведення митними органами перевiрок правильностi оформлення вантажних митних декларацiй

     З метою посилення контролю за дотриманням у митних органах положень законодавства з митної справи при митному оформленнi вантажних митних декларацiй НАКАЗУЮ:

     1. Затвердити Порядок проведення митними органами перевiрок правильностi оформлення вантажних митних декларацiй (далi - Порядок), що додається.

     2. Начальникам регiональних митниць, митниць взяти пiд особистий контроль дотримання вимог Порядку.

     3. Контроль за виконанням цього наказу покласти на першого заступника Голови Служби Єгорова О.Б.

Голова Служби М.М.Каленський

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Державної митної служби України
вiд 11.05.2002 N 246

Порядок
проведення митними органами перевiрок правильностi оформлення вантажних митних декларацiй

1. Загальнi положення

     1.1. Цей Порядок визначає органiзацiйнi аспекти проведення митними органами перевiрок правильностi здiйснення митного оформлення вантажних митних декларацiй (далi - ВМД) пiсля повного їх митного оформлення вiдповiдно до заявленого митного режиму.

     1.2. Метою Порядку є:

     здiйснення контролю за правильнiстю застосування положень митного законодавства суб'єктами зовнiшньоекономiчної дiяльностi й посадовими особами митних органiв при митному оформленнi товарiв;

     забезпечення справляння в повному обсязi обов'язкових платежiв, а також виконання заходiв нетарифного регулювання при митному оформленнi товарiв;

     пiдвищення вiдповiдальностi посадових осiб митних органiв за неналежне виконання службових обов'язкiв;

     виявлення та попередження зловживань посадових осiб митних органiв при митному оформленнi товарiв;

     здiйснення в процесi перевiрок практичного аналiзу нормативно-правової бази з питань митного оформлення товарiв i пiдготовка пропозицiй керiвництву митних органiв щодо усунення причин виявлених недолiкiв та при потребi - щодо вдосконалення технологiчних схем митного контролю й митного оформлення товарiв, а також пропозицiй Держмитслужбi щодо вдосконалення нормативно-правової бази.

2. Органiзацiя перевiрок правильностi оформлення ВМД

     2.1. Для забезпечення ефективної та систематичної роботи з проведення перевiрок правильностi оформлення ВМД начальник регiональної митницi, митницi (далi - начальник митницi) наказом створює постiйно дiючу групу (групи) для аналiзу результатiв митного оформлення (далi - група).

     Кiлькiсть груп та їх персональний склад визначаються начальником митницi залежно вiд особливостей структури, штатної чисельностi й завантаженостi митницi.

     2.2. Вiдповiдальним за органiзацiю та результати дiяльностi групи (груп) наказом митницi призначається заступник (заступники) начальника митницi. Виконання цього завдання вноситься до посадових iнструкцiй працiвникiв.

     Заступник начальника митницi, вiдповiдальний за органiзацiю та результати дiяльностi групи, повинен:

     координувати дiяльнiсть групи;

     здiйснювати органiзацiйнi заходи для пiдготовки графiка перевiрок правильностi оформлення ВМД у структурних пiдроздiлах митницi (далi - графiк перевiрок) та подавати його на затвердження начальнику митницi;

     контролювати дотримання термiнiв, визначених графiком перевiрок, заслуховувати звiти керiвника групи про результати перевiрок та подавати на затвердження начальнику митницi план заходiв щодо усунення недолiкiв, виявлених у процесi перевiрок;

     контролювати стан виконання цих заходiв;

     перiодично доповiдати начальнику митницi про результати дiяльностi групи.

     2.3. Група складається з керiвника, заступника керiвника та членiв групи.

     До складу групи можуть входити фахiвцi вантажних (вантажно-пасажирських) вiддiлiв, вiддiлiв митних платежiв, вiддiлiв (секторiв) тарифiв та митної вартостi, пiдроздiлiв по органiзацiї боротьби з контрабандою та порушеннями митних правил, вiддiлiв iнформацiйно-аналiтичної роботи та митної статистики (вiддiлiв статистики, контролю та аналiзу), пiдроздiлiв власної безпеки, юридичних служб регiональних митниць, митниць (далi - митниць).

     Керiвником групи може бути призначений начальник вiддiлу, митного поста або їх заступники.

     Заступником керiвника групи може бути призначений заступник начальника вiддiлу, митного поста або головний iнспектор.

     Членом групи може бути фахiвець за посадою не нижче головного iнспектора.

     2.4. З метою пiдтримання стабiльної роботи пiдроздiлiв митницi, працiвники яких залучаються до дiяльностi групи, кiлькiсний склад групи формувати таким чином, щоб забезпечити рацiональну черговiсть участi членiв групи в процесi її дiяльностi вiдповiдно до графiку перевiрок.

     2.5. Працiвникiв митних постiв, розташованих на значнiй вiдстанi вiд мiсцезнаходження митницi, включати до складу групи лише в разi крайньої потреби.

3. Порядок здiйснення перевiрок правильностi митного оформлення ВМД

     3.1. Роботу групи органiзовує керiвник групи або заступник керiвника групи (у разi вiдсутностi керiвника).

     3.2. Начальник пiдроздiлу митницi, працiвник якого є членом групи, зобов'язаний забезпечити його участь у роботi групи вiдповiдно до графiка перевiрок.

     3.3. Начальник пiдроздiлу митницi, у якому здiйснюється перевiрка правильностi митного оформлення ВМД, зобов'язаний забезпечити надання членам групи:

     реєстру (перелiку номерiв) ВМД, оформлених за перiод мiж черговими перевiрками правильностi митного оформлення ВМД;

     iнших необхiдних для перевiрки документiв.

     3.4. Керiвником групи залежно вiд кiлькостi оформлених ВМД, якостi роботи пiдроздiлу митницi за попереднiй перiод тощо визначається кiлькiсть ВМД для вибiркової поглибленої перевiрки. При цьому також враховуються результати попереднього аналiзу електронної бази оформлених ВМД, iнформацiя за результатами селекцiї митних ризикiв, наявна оперативна iнформацiя, iнструктивнi листи Держмитслужби, вiдповiднi висновки щодо змiн у чинному законодавствi, матерiали про випадки порушення митних правил та iнша подiбна iнформацiя.

     Перевiрка проводиться за такими напрямами:

     правильнiсть заповнення граф ВМД;

     наявнiсть та правильнiсть оформлення документiв, необхiдних для проведення митного оформлення;

     вiдповiднiсть даних, зазначених у ВМД, даним, зазначеним у документах, поданих для митного оформлення.

     Керiвник групи визначає конкретний перелiк граф ВМД та вiдповiдно документiв, якi перевiряє кожен з членiв групи.

     В перелiки ВМД, що пiдлягають перевiрцi, керiвник групи повинен обов'язково включати окремо визначенi ВМД, оформленi на товари:

     з високим рiвнем оподаткування;

     що оподатковуються за повними ставками ввiзного мита;

     ставки ввiзного мита на якi можуть суттєво коливатися залежно вiд опису товару;

     що вiдповiдно до законодавства України обкладаються акцизним збором при ввезеннi на митну територiю України;

     вiднесенi до 1 - 24 товарних груп за УКТ ЗЕД;

     визначенi Держмитслужбою згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 29.03.2002 N 390 "Про ввезення на митну територiю України окремих видiв товарiв".

     3.5. Перевiрка групою правильностi митного оформлення ВМД у пiдроздiлах митницi, що здiйснюють митне оформлення ВМД, проводиться не рiдше нiж один раз на мiсяць; на митних постах, розташованих на значнiй вiдстанi вiд мiсцезнаходження митницi, - не рiдше нiж один раз на квартал.

     3.6. За результатами роботи групи складається Акт про результати перевiрки правильностi оформлення вантажних митних декларацiй (далi - Акт) за формою, що додається до цього Порядку. Акт i належним чином завiренi копiї документiв, що пiдтверджують факти виявлення недолiкiв, подаються керiвником групи на розгляд заступнику начальника митницi, вiдповiдальному за органiзацiю та результати дiяльностi групи. За результатами аналiзу даних, наведених в Актi, членами групи встановлюються причини виявлених недолiкiв та розробляється план заходiв щодо їх усунення, який пiдписується членами групи, заступником начальника митницi, вiдповiдальним за органiзацiю й результати дiяльностi групи, затверджується начальником митницi та являє собою невiд'ємну частину Акта.

     Акт i копiї документiв, що пiдтверджують факти виявлення недолiкiв, разом з планом заходiв, документами та iншими матерiалами, якi пiдтверджують виконання цих заходiв, облiковуються в загальному вiддiлi митницi й зберiгаються цим вiддiлом в окремiй справi.

     3.7. Начальники митниць включають iнформацiю про стан роботи, проведеної вiдповiдно до цього Порядку, до звiтiв про результати роботи митницi за перше пiврiччя поточного року та за рiк.

     3.8. Матерiали, зазначенi в пунктi 3.6 цього Порядку, використовуються при здiйсненнi комплексних перевiрок дiяльностi митницi та iнших цiльових перевiрок.

     3.9. Якiсть i ефективнiсть роботи митницi з виконання вимог цього Порядку враховуються при оцiнцi результатiв роботи керiвництва митницi та митницi в цiлому.

Начальник Управлiння нетарифного регулювання О.I.Пашинний

 

Додаток
до Порядку проведення митними органами перевiрок правильностi оформлення вантажних митних декларацiй
ЗАТВЕРДЖУЮ
Заступник начальника  
 
(назва митного органу)
   
(пiдпис, дата) (iнiцiали, прiзвище)

Акт
про результати перевiрки правильностi оформлення вантажних митних декларацiй
вiд "___" __________ 200 __ р. N______
Нами, групою в складi  
(посади, прiзвища, iм'я, по батьковi
  ,
посадових осiб митного органу; назва митного органу)
здiйснено перевiрку ВМД:   ,
(номери та дати оформлення ВМД) *
в тому числi поглиблену перевiрку ВМД:   ,
(номери та дати оформлення ВМД)
оформлених   ,
(назва пiдроздiлу; назва митного органу)
за перiод з "___"_________200 р. по "___"___________ 200 р.
У результатi перевiрки встановлено  
 
(вiдомостi про результати перевiрки; при виявленнi помилок в
 
оформленiй ВМД - номер та дата оформлення ВМД, характер помилки,
  .
при потребi - з посиланням на номер графи ВМД)
Пiдписи **:    
(пiдпис) (посада, прiзвище, iм'я, по батьковi члена групи)
Ознайомлений:     .
(пiдпис) (прiзвище, iм'я, по батьковi начальника митного пiдроздiлу, у якому здiйснювалася перевiрка ВМД)

 

     * Зазначаються вiдомостi про ВМД окремо по кожному митному режиму. Допускається зазначення вiдомостей про кiлькiсть перевiрених ВМД, оформлених одного календарного дня, за схемою:

"ВМД вiд   з N   по N   ".
(дата оформлення) (номер) (номер)

     ** Кратнiсть заповнення реквiзиту Акта з позначкою (**) залежить вiд кiлькостi членiв групи (кiлькiсть членiв групи повинна бути не менше трьох чоловiк).

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.