Документ скасований: Постанова КМУ № 344 від 29.03.2024

КАБIНЕТ МIНIСТРIВ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА
Київ

вiд 1 червня 2002 р. N 733


Про затвердження Порядку i правил проведення обов'язкового страхування вiдповiдальностi суб'єктiв перевезення небезпечних вантажiв на випадок настання негативних наслiдкiв пiд час перевезення небезпечних вантажiв

Iз змiнами i доповненнями, внесеними
постановою Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 8 липня 2015 року N 467

     Вiдповiдно до пункту 26 частини першої статтi 7 Закону України "Про страхування" Кабiнет Мiнiстрiв України постановляє:

     1. Затвердити Порядок i правила проведення обов'язкового страхування вiдповiдальностi суб'єктiв перевезення небезпечних вантажiв на випадок настання негативних наслiдкiв пiд час перевезення небезпечних вантажiв (додаються).

     2. Мiнiстерствам, iншим центральним органам виконавчої влади привести у тримiсячний термiн свої нормативноправовi акти у вiдповiднiсть iз цiєю постановою.

Прем'єр-мiнiстр України А.КIНАХ

Iнд. 34

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 1 червня 2002 р. N 733

ПОРЯДОК I ПРАВИЛА
проведення обов'язкового страхування вiдповiдальностi суб'єктiв перевезення небезпечних вантажiв на випадок настання негативних наслiдкiв пiд час перевезення небезпечних вантажiв

     1. Обов'язкове страхування вiдповiдальностi суб'єктiв перевезення небезпечних вантажiв на випадок настання негативних наслiдкiв пiд час перевезення небезпечних вантажiв (далi - страхування вiдповiдальностi суб'єктiв перевезення небезпечних вантажiв) проводиться з метою забезпечення вiдшкодування шкоди, заподiяної життю i здоров'ю фiзичних осiб, навколишньому природному середовищу, майну фiзичних та юридичних осiб пiд час перевезення небезпечних вантажiв.

     2. У цих Порядку i правилах поняття застосовуються вiдповiдно до Законiв України "Про страхування" i "Про перевезення небезпечних вантажiв".

     3. Суб'єктами страхування вiдповiдальностi суб'єктiв перевезення небезпечних вантажiв є страхувальники, страховики та третi особи, яким заподiяна шкода пiд час перевезення небезпечних вантажiв.

     Страхувальники - це суб'єкти перевезення небезпечних вантажiв, а саме:

     вiдправник небезпечного вантажу - зазначена в перевiзних документах юридична (резидент i нерезидент) або фiзична особа (громадянин України, iноземець, особа без громадянства), яка готує та подає цей вантаж для перевезення;

     перевiзник небезпечного вантажу - юридична (резидент i нерезидент) або фiзична особа (громадянин України, iноземець, особа без громадянства), яка здiйснює перевезення небезпечного вантажу;

     одержувач небезпечного вантажу - зазначена в перевiзних документах юридична (резидент i нерезидент) або фiзична особа (громадянин України, iноземець, особа без громадянства), яка одержує небезпечний вантаж вiд перевiзника.

     Страхувальником може виступати особа, що виконує експедиторськi функцiї в разi згоди на це перевiзника.

     Страховиками є юридичнi особи - резиденти України, якi отримали в установленому порядку лiцензiю на проведення страхування вiдповiдальностi суб'єктiв перевезення небезпечних вантажiв.

     Третi особи - фiзичнi та юридичнi особи, яким заподiяна шкода у зв'язку з настанням негативних наслiдкiв пiд час перевезення небезпечних вантажiв.

     4. Об'єктом страхування вiдповiдальностi суб'єктiв перевезення небезпечних вантажiв є майновi iнтереси, що не суперечать законодавству, пов'язанi з вiдшкодуванням страхувальником заподiяної ним шкоди життю, здоров'ю фiзичних осiб, навколишньому природному середовищу, майну фiзичних та юридичних осiб пiд час перевезення небезпечних вантажiв у порядку, визначеному законодавством.

     Страховими ризиками, з настанням яких виникає цивiльно-правова вiдповiдальнiсть страхувальника, є шкода, заподiяна життю, здоров'ю фiзичних осiб, навколишньому природному середовищу, майну фiзичних та юридичних осiб пiд час перевезення небезпечних вантажiв.

     5. Страховий випадок - будь-яка подiя пiд час перевезення небезпечних вантажiв, внаслiдок якої заподiяна шкода життю, здоров'ю фiзичних осiб, навколишньому природному середовищу, майну фiзичних та юридичних осiб i виникла цивiльно-правова вiдповiдальнiсть страхувальника щодо вiдшкодування цiєї шкоди.

     Усi майновi претензiї чи позови щодо збиткiв, завданих однiєю подiєю, вважаються одним страховим випадком.

     6. Вiдповiдальнiсть страховика починається з початком дiяльностi суб'єкта перевезення, пов'язаної з перевезенням небезпечного вантажу вiд мiсця його виготовлення до мiсця призначення, з пiдготовкою вантажу, тари, транспортних засобiв та екiпажу, з прийманням вантажу, здiйсненням вантажних операцiй та короткотермiновим зберiганням вантажу на всiх етапах перевезення, i закiнчується пiсля завершення процесу перевезення.

     7. Страховою сумою за страхуванням вiдповiдальностi суб'єктiв перевезення небезпечних вантажiв є сума, в межах якої страховик зобов'язаний у разi настання страхового випадку здiйснити страхову виплату страхувальнику або за його дорученням потерпiлiй третiй особi.

     Страхова сума за кожну повну та неповну тонну небезпечного вантажу встановлюється залежно вiд класу небезпеки вантажу в таких розмiрах:

  Клас небезпечного вантажу
1 2 3 4 5 6 7 8 9
Неоподатковуванi мiнiмуми доходiв громадян 110 70 100 70 70 120 80 100 60

     Страховi виплати подiляються:

     1) на вiдшкодування шкоди, заподiяної життю та здоров'ю третiх осiб, - 50 вiдсоткiв страхової суми, у тому числi на одну особу страхова сума встановлюється:

     у разi вiдшкодування шкоди спадкоємцям особи, яка загинула (померла) внаслiдок страхового випадку, - 500 неоподатковуваних мiнiмумiв доходiв громадян;

     у разi призначення потерпiлiй третiй особi I, II i III групи iнвалiдностi - вiдповiдно 450, 375, 250 неоподатковуваних мiнiмумiв доходiв громадян;

     за кожний день непрацездатностi потерпiлої третьої особи - один неоподатковуваний мiнiмум доходiв громадян, але не бiльш як 250 неоподатковуваних мiнiмумiв доходiв громадян за весь час втрати працездатностi;

     2) на вiдшкодування шкоди, заподiяної навколишньому природному середовищу, - 30 вiдсоткiв страхової суми;

     3) на вiдшкодування шкоди, заподiяної майну третiх осiб, - 20 вiдсоткiв страхової суми.

     8. Розмiр страхових тарифiв установлюється у вiдсотках страхової суми та визначається залежно вiд класу небезпечного вантажу та виду транспорту згiдно з додатком 1.

     Розмiр страхового тарифу зазначається у договорi обов'язкового страхування вiдповiдальностi суб'єктiв перевезення небезпечних вантажiв (далi - договiр страхування) залежно вiд обсягу небезпечних вантажiв, що пiдлягають перевезенню, вiдстанi перевезення, термiну страхування та iнших умов, якi можуть вплинути на ризик виникнення страхового випадку.

     9. Страхувальник має право обирати страховика, з яким вiн буде укладати договiр страхування.

     10. Страхувальник зобов'язаний укласти договiр страхування до початку дiяльностi, пов'язаної з перевезенням небезпечного вантажу.

     Вiдправнику та одержувачу небезпечного вантажу на кожне перевезення видається окремий договiр страхування, складений згiдно з додатком 2, iз зазначенням транспортного засобу та обсягу небезпечного вантажу.

     Перевiзник небезпечного вантажу зобов'язаний укласти договiр страхування виходячи з обсягу небезпечного вантажу.

     У разi коли перевiзник виконує функцiї вiдправника та/або одержувача, вiн повинен застрахувати свою вiдповiдальнiсть у повному обсязi.

     Порядок сплати страхового платежу визначається договором страхування.

     Страховик має право одержати вiд страхувальника необхiдну iнформацiю про обсяг перевезення небезпечних вантажiв за попереднiй перiод страхування.

     11. У разi настання страхового випадку страхувальник зобов'язаний протягом двох робочих днiв з дати повiдомлення його про настання страхового випадку письмово повiдомити про такий випадок страховика.

     12. Для отримання страхового вiдшкодування страхувальник повинен подати страховику оригiнали або нотарiально засвiдченi копiї таких документiв:

     заяви про виплату страхового вiдшкодування у зв'язку з настанням страхового випадку;

     копiї договору страхування;

     платiжного документа, що пiдтверджує сплату страхових внескiв;

     акта (протоколу) уповноваженої комiсiї з розслiдування страхового випадку;

     дозволу або дозволiв на перевезення окремих небезпечних вантажiв, виданих спецiально уповноваженими органами виконавчої влади;

     транспортного документа на перевезення небезпечного вантажу;

     рiшення суду про стягнення iз страхувальника на користь потерпiлих третiх осiб або пiдтверджуючих документiв страхувальника та потерпiлої третьої особи про врегулювання питання за участю страховика про розмiр шкоди, заподiяної внаслiдок настання страхового випадку без звернення до суду.

     13. Рiшення про виплату страхового вiдшкодування або про вiдмову у виплатi страховик повинен прийняти протягом 10 днiв з дати отримання всiх необхiдних документiв. У разi прийняття рiшення про вiдмову у виплатi страхового вiдшкодування страховик у триденний термiн з дати його прийняття повiдомляє страхувальника та/або третю особу у письмовiй формi з обгрунтуванням причин вiдмови. Страховик не пiзнiше нiж через 10 днiв з дати отримання документiв, зазначених у пунктi 12 цих Порядку i правил, i складення страхового акта виплачує страхове вiдшкодування.

     14. У разi укладення договорiв страхування з кiлькома страховиками страховик вiдшкодовує збитки в розмiрi, що не перевищує його частку в загальнiй сумi за всiма договорами страхування.

     15. У разi настання страхового випадку страхова виплата здiйснюється в межах страхової суми.

     16. Страховик має право вiдмовити у виплатi страхового вiдшкодування у разi:

     вчинення навмисних дiй страхувальником або особою, на користь якої укладено договiр страхування, спрямованих на настання страхового випадку;

     вчинення страхувальником-громадянином або iншою особою, на користь якої укладено договiр страхування, умисного злочину, що призвiв до страхового випадку;

     подання страхувальником свiдомо неправдивих вiдомостей про об'єкт страхування або про факт настання страхового випадку;

     несвоєчасного повiдомлення страхувальником про настання страхового випадку без поважних причин або перешкоджання страховиковi у визначеннi обставин, характеру та розмiру збиткiв.

     Умовами договору страхування можуть бути передбаченi iншi пiдстави для вiдмови у здiйсненнi страхових виплат, якщо це не суперечить законодавству.

     17. Контроль за наявнiстю та правильнiстю укладення договорiв страхування здiйснюють центральнi органи виконавчої влади, якi згiдно iз законодавством мають повноваження щодо нагляду та контролю у сферi перевезення небезпечних вантажiв, та уповноваженi ними органiзацiї.

     Без укладення договору страхування дозвiл на перевезення небезпечного вантажу автомобiльним транспортом Державтоiнспекцiєю МВС не видається.

 

Додаток 1
до Порядку правил

РОЗМIРИ
страхових тарифiв за договорами обов'язкового страхування вiдповiдальностi суб'єктiв перевезення небезпечних вантажiв на випадок настання негативних наслiдкiв пiд час перевезення небезпечних вантажiв залежно вiд класу небезпечного вантажу i виду транспорту за 1 тонну вантажу на одне перевезення

(вiдсоткiв страхової суми)

Клас Пiдклас Найменування пiдкласу небезпечного вантажу Залiзничний транспорт Автомобiльний транспорт Морський та рiчковий транспорт Авiацiйний транспорт
вiдправник перевiзник одержувач вiдправник перевiзник одержувач вiдправник перевiзник одержувач вiдправник перевiзник одержувач
1 1.1 Речовини та вироби з небезпекою вибуху масою 0,175 0,25 0,075 0,21 0,3 0,09 0,245 0,35 0,105 0,175 0,25 0,075
1.2 Речовини та вироби з небезпекою розкидання, якi не створюють небезпеки вибуху масою 0,105 0,15 0,045 0,14 0,2 0,06 0,14 0,2 0,06 0,175 0,25 0,075
1.3 Речовини та вироби з небезпекою загоряння або незначною небезпекою вибуху, або незначною небезпекою розкидання, або одночасно з усiма цими видами небезпеки, якi не створюють небезпеки вибуху масою 0,14 0,2 0,06 0,175 0,25 0,075 0,175 0,25 0,075 0,14 0,2 0,06
1.4 Речовини та вироби з незначною часткою небезпеки 0,035 0,05 0,015 0,07 0,1 0,03 0,07 0,1 0,03 0,105 0,15 0,045
1.5 Речовини дуже низької чутливостi з небезпекою вибуху масою 0,035 0,05 0,015 0,035 0,05 0,015 0,035 0,05 0,015 0,07 0,1 0,03
1.6 Вироби надзвичайно низької чутливостi, якi не створюють небезпеки вибуху масою 0,035 0,05 0,015 0,035 0,05 0,015 0,035 0,05 0,015 0,035 0,05 0,015
2 2.1 Легкозаймистi гази 0,07 0,1 0,03 0,105 0,15 0,045 0,105 0,15 0,045 0,14 0,2 0,06
2.2 Незаймистi нетоксичнi гази 0,035 0,05 0,015 0,035 0,05 0,015 0,035 0,05 0,015 0,035 0,05 0,015
2.3 Токсичнi гази 0,105 0,15 0,045 0,14 0,2 0,06 0,14 0,2 0,06 0,175 0,25 0,075
3   Легкозаймистi рiдини 0,049 0,07 0,021 0,07 0,1 0,03 0,105 0,15 0,045 0,105 0,15 0,045
4 4.1 Легкозаймистi твердi речовини, самореактивнi та твердi десенсибiлiзованi вибуховi речовини 0,049 0,07 0,021 0,07 0,1 0,03 0,105 0,15 0,045 0,105 0,15 0,045
4.2 Речовини, схильнi до самозаймання 0,049 0,07 0,021 0,105 0,15 0,045 0,14 0,2 0,06 0,14 0,2 0,06
4.3 Речовини, що видiляють легкозаймистi гази у разi поєднання з водою 0,049 0,07 0,021 0,105 0,15 0,045 0,175 0,25 0,075 0,14 0,2 0,06
5 5.1 Речовини, що окислюють 0,042 0,06 0,018 0,105 0,15 0,045 0,105 0,15 0,045 0,14 0,2 0,06
5.2 Органiчнi пероксиди 0,042 0,06 0,018 0,14 0,2 0,06 0,14 0,2 0,06 0,175 0,25 0,075
6 6.1 Токсичнi речовини 0,175 0,25 0,075 0,21 0,3 0,09 0,245 0,35 0,105 0,21 0,3 0,09
6.2 Iнфекцiйнi речовини 0,28 0,4 0,12 0,35 0,5 0,015 0,35 0,5 0,015 0,35 0,5 0,015
7   Радiоактивнi матерiали 0,077 0,11 0,033 0,114 0,163 0,049 0,14 0,2 0,06 0,105 0,15 0,045
8   Корозiйнi речовини 0,07 0,1 0,03 0,07 0,1 0,03 0,07 0,1 0,03 0,105 0,15 0,045
9   Iншi небезпечнi речовини та вироби 0,021 0,03 0,009 0,035 0,05 0,015 0,07 0,1 0,03 0,07 0,1 0,03

 

Зразок Додаток 2
до Порядку i правил

ТИПОВИЙ ДОГОВIР
обов'язкового страхування вiдповiдальностi суб'єктiв перевезення небезпечних вантажiв на випадок настання негативних наслiдкiв пiд час перевезення небезпечних вантажiв

Мiсце i дата укладення договору " " ______________ 200__ р.

Страховик  
(повне найменування, прiзвище, iм'я, по батьковi
 
керiвника, його повноваження, серiя, номер i термiн дiї лiцензiї)
 
 
з однiєї сторони, та страхувальник  
(повне найменування, прiзвище,
 
iм'я, по батьковi керiвника, його повноваження)
 
з другої сторони, уклали цей договiр про таке:

     1. Предмет договору

     1.1. Об'єктом страхування за цим договором є майновi iнтереси, що не суперечать законодавству, пов'язанi з вiдшкодуванням страхувальником (вiдправником, одержувачем, перевiзником)* заподiяної ним шкоди фiзичнiй особi або її майну, а також шкоди, заподiяної юридичнiй особi, у тому числi навколишньому природному середовищу, пiд час настання негативних наслiдкiв перевезення небезпечних вантажiв згiдно з Порядком i правилами проведення обов'язкового страхування вiдповiдальностi суб'єктiв перевезення небезпечних вантажiв на випадок настання негативних наслiдкiв пiд час перевезення небезпечних вантажiв, затвердженими постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 1 червня 2002 р. N 733 (далi - Порядок i правила).

--------------
     * (необхiдне пiдкреслити)

     1.2. Страховими ризиками, з настанням яких виникає цивiльно-правова вiдповiдальнiсть страхувальника, є заподiяння шкоди життю, здоров'ю фiзичних осiб, навколишньому природному середовищу, майну фiзичних та юридичних осiб пiд час перевезення небезпечних вантажiв.

    1.3. Належне вiдправне найменування вантажу (хiмiчна назва)
 
    Клас, пiдклас небезпечного вантажу  
N ООН  
(порядковий номер виробу або речовини вiдповiдно до
 
прийнятої ООН системи)
    1.4. Транспортний засiб   номерний знак  
    1.5. Обсяг вантажу  
    1.6. Транспортний документ N   вiд   200   року.
    1.7. Територiя покриття  
(пункт вiдправлення,
 
пункт призначення тощо)
    1.8. Дата вiдправлення/одержання вантажу   200   року.
    1.9. Страхова сума   , в тому числi
    а) за шкоду, заподiяну життю та здоров'ю третiх осiб  
    б) за шкоду, заподiяну навколишньому природному середовищу  
    в) за шкоду, заподiяну майну третiх осiб  
    1.10. Страховий тариф  
    1.11. Страховий платiж  

     1.12. Франшиза ________________ (обчислюється iз страхової суми пiд час вiдшкодування шкоди, заподiяної третiм особам), але не бiльше 1 вiдсотка страхової суми.

     1.13. Страховим випадком є будь-яка подiя пiд час перевезення небезпечних вантажiв, внаслiдок якої заподiяна шкода життю, здоров'ю фiзичних осiб, навколишньому природному середовищу, майну фiзичних та юридичних осiб i виникла цивiльно-правова вiдповiдальнiсть страхувальника щодо вiдшкодування цiєї шкоди.

2. Права та обов'язки сторiн

     2.1. Страхувальник зобов'язується:

     а) вживати всiх необхiдних заходiв для запобiгання випадкам заподiяння шкоди життю, здоров'ю фiзичних осiб i майну фiзичних та юридичних осiб, у тому числi навколишньому природному середовищу;

     б) у разi настання страхового випадку протягом двох робочих днiв з дати повiдомлення його про настання такого випадку письмово повiдомляти про цей випадок страховика та сприяти йому у розслiдуваннi страхового випадку, а також повiдомляти про всi подiї, якi можуть стати причиною пред'явлення претензiй чи подання позову щодо вiдшкодування шкоди, заподiяної фiзичнiй та юридичнiй особi, навколишньому природному середовищу;

     в) перераховувати на розрахунковий рахунок страховика страховий платiж у розмiрi, передбаченому пунктом 1.11 цього договору.

     2.2. Страховик зобов'язується пiсля одержання документiв, якi пiдтверджують настання вiдповiдальностi страхувальника перед третiми особами, виплатити страхувальнику (потерпiлiй особi) страхове вiдшкодування у термiн, який не перевищує 10 банкiвських днiв з дати оформлення акта про страховий випадок.

     2.3. Страхувальник має право:

     а) одержати страхове вiдшкодування згiдно з цим договором та Порядком i правилами.

     б) оскаржити вiдмову страховика у виплатi страхового вiдшкодування в судовому порядку.

     2.4. Страховик має право брати участь у розглядi справи в судi про стягнення iз страхувальника шкоди, заподiяної третiм особам пiд час перевезення небезпечних вантажiв.

3. Порядок здiйснення страхових виплат

     3.1. Для отримання страхового вiдшкодування страховику повиннi бути наданi оригiнали (або нотарiально засвiдченi копiї) документiв, передбачених пунктом 12 Порядку i правил.

     3.2. На пiдставi отриманих документiв страховик складає страховий акт, який є пiдставою для страхової виплати.

     3.3. Рiшення про виплату страхового вiдшкодування або про вiдмову у його виплатi страховик повинен прийняти протягом 10 днiв з дати отримання всiх необхiдних документiв. У разi прийняття рiшення про вiдмову у виплатi страховик у триденний термiн з дати його прийняття повiдомляє заявника у письмовiй формi з обґрунтуванням причин вiдмови. У разi встановлення факту настання страхового випадку страховик сплачує страхове вiдшкодування протягом 10 днiв з дня отримання документiв, зазначених в пунктi 3.1 цього договору.

     3.4. Страхове вiдшкодування не пiдлягає виплатi у разi, коли страховий випадок настав внаслiдок навмисних дiй страхувальника, а також в iнших випадках, передбачених пунктом 16 Порядку i правил та статтею 26 Закону України "Про страхування".

4. Вiдповiдальнiсть сторiн та порядок розв'язання спорiв

     4.1. У разi невиконання або неналежного виконання зобов'язань за цим договором сторони несуть вiдповiдальнiсть згiдно iз законодавством.

     4.2. За несвоєчасне здiйснення страхової виплати в термiни, передбаченi пунктом 3.3 цього договору, страховик сплачує пеню в розмiрi _________ простроченого платежу за кожний день прострочення, але не бiльше нiж подвiйна облiкова ставка Нацiонального банку, що дiяла в перiод, за який нараховано пеню.

     4.3.Спори, що можуть виникнути пiд час виконання зобов'язань за цим договором, розв'язуються у порядку, передбаченому законодавством.

5. Iншi умови договору
 
 
 

6. Термiн дiї договору та порядок внесення до нього змiн i припинення дiї

    6.1. Термiн дiї договору страхування  

     6.2. Змiни i доповнення до цього договору можуть бути внесенi в письмовiй формi за взаємною згодою сторiн. Дiя цього договору припиняється за згодою сторiн, а також в iнших випадках, передбачених статтею 28 Закону України "Про страхування".

7. Адреси та реквiзити сторiн

СТРАХОВИК СТРАХУВАЛЬНИК
   
   
   
   
(пiдпис керiвника) (пiдпис керiвника)
МП* МП*

____________
     * За наявностi печатки.

(додаток 2 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 08.07.2015р. N 467)
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.