ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

25.09.2002р. N 11/4-09-8645-ЕП

 

Начальникам регiональних митниць
Начальникам митниць


Щодо ввезення транспортних засобiв на митну територiю України громадянами - нерезидентами

     Для врахування в роботi повiдомляємо, що Держмитслужба України одержала лист Мiнiстерства юстицiї України вiд 10.09.02 N 23-37-95 з роз'ясненнями щодо порядку застосування деяких норм законодавства України, якими регулюється порядок тимчасового ввезення громадянами - нерезидентами транспортних засобiв на митну територiю Українi.

     Вiдповiдно до частини сьомої статтi 71 Митного кодексу України тимчасове ввезення легкового транспортного засобу (код 87.03 за Гармонiзованою системою опису та кодування товарiв) дозволяється нерезидентам - суб'єктам господарської дiяльностi (включаючи представництва iноземних суб'єктiв господарської дiяльностi незалежно вiд кiлькостi фiлiй) та нерезидентам - фiзичним особам, визначеним у момент перетину митного кордону України власниками таких транспортних засобiв, або членам їх сiмей (дружина, чоловiк, дiти, батьки) для власних потреб.

     Закон України "Про порядок ввезення (пересилання) в Україну, митного оформлення й оподаткування особистих речей, товарiв та транспортних засобiв, що ввозяться (пересилаються) на митну територiю України" встановлює порядок митного оформлення й оподаткування особистих речей, товарiв, транспортних засобiв та окремих номерних вузлiв до них, що ввозяться (пересилаються) в супроводжуваному й несупроводжуваному багажi, вантажних, єкспрес- та мiжнародних поштових вiдправленнях на митну територiю України i належать громадянам.

     Згiдно с частиною другою статтi 11 цього Закону тимчасове ввезення транспортних засобiв дозволяється громадянам - нерезидентам для власних потреб термiном до одного року. Цей термiн може бути продовжено Державною митною службою України або уповноваженими Державною митною службою України митними органами с урахуванням гуманiтарної, наукової, господарської та iнших видiв дiяльностi громадян, якi ввезли такi транспортнi засобi.

     Таким чином, частина друга статтi 11 вказаного Закону не мiстить обмежень щодо кола осiб з числа громадян - нерезидентiв, якiм дозволяється тимчасово ввозити транспортнi засобi на митну територiю України.

     Вiдповiдно до пунктiв 2 та 6 статтi 14 зазначеного Закону дiя цього Закону поширюється на правовiдносини, якi виникли пiсля набрання чинностi цим Законом.

     До приведення нормативно - правових актiв у вiдповiднiсть з цим Законом чиннi нормативно - правовi акти застосовуються в частинi, що не суперечить цьому Закону.

     Згiдно ж з частинами першою та третьою статтi 22 Конституцiї України права i свободи людини i громадянина, закрiпленi цiєю Конституцiєю, не є вичерпними.

     При прийняттi нових законiв або внесеннi змiн до чинних законiв не допускається звуження змiсту та обсягу iснуючих прав i свобод.

     Враховуючи викладене, з дня набрання чинностi Закону України "Про порядок ввезення (пересилання) в Україну, митного оформлення й оподаткування особистих речей, товарiв та транспортних засобiв, що ввозяться (пересилаються) на митну територiю України", при здiйсненнi тимчасового ввезення громадянами транспортних засобiв на митну територiю України слiд керуватись статтею 11 вказаного Закону.

Заступник Голови Служби П.В. Пашко
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.