ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

28.10.2002р. N 11/4-09-10138-ЕП

 

Начальникам регiональних митниць
Начальникам Бориспiльської та Севастопольської митниць


Про використання коридорiв спрощеного митного контролю товарiв, що перемiщуються громадянами авiацiйним транспортом

     За наявною в Держмитслужбi України iнформацiєю, деякi положення наказу Держмитслужби України вiд 16.08.2001 N 561 "Про затвердження Порядку митного контролю та митного оформлення предметiв, що перемiщуються громадянами авiацiйним транспортом, iз застосуванням двоканальної системи ("зелений" та "червоний" коридори)" потребують додаткового роз'яснення у зв'язку з рiзностороннiм тлумаченням питання застосування можливих та обов'язкових заходiв митного контролю й митного оформлення.

     Наприклад, посадовими особами Бориспiльської митницi при виконаннi вимог пункту 3.3.1. згаданого наказу практично у всiх громадян, якi прямують коридорами спрощеного митного контролю, перевiряються паспорти та iншi документи, що посвiдчують особу, а також проводиться усне опитування громадян з метою з'ясування пiдстав для використання ними коридорiв спрощеного митного контролю.

     Такi заходи не вiдповiдають мiжнароднiй практицi застосування системи спрощеного пропуску через державний кордон та доручень керiвництва держави щодо максимального спрощення та оптимiзацiї процедури пропуску. Крiм того, такi заходи не дають можливостi застосовувати спрощений митний контроль у повному обсязi, чим негативно впливають на процедуру митного контролю й митного оформлення товарiв громадян у мiжнародних аеропортах України.

     У зв'язку з цим звертаємо увагу, що перевiрку документiв, якi посвiдчують особу, необхiдно здiйснювати у громадян, щодо яких у посадових осiб митних органiв виникли дiйснi пiдстави для проведення цих контрольних заходiв.

     Поряд з цим, вважаємо за доцiльне, здiйснювати виявлення осiб, винних у порушенi законодавства України з митних питань, у взаємодiї з органами Держкомкордону та Мiнтрансу пiд час здiйснення паспортного контролю та заходiв з авiацiйної безпеки.

Заступник Голови Служби П.В.Пашко
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.