Документ скасований: Наказ ДМСУ (до 2012) № 137 від 18.02.2006

ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

Н А К А З
м. Київ

вiд 16.08.2001 N 561


Про затвердження Порядку митного контролю та митного оформлення предметiв, що перемiщуються громадянами авiацiйним транспортом, iз застосуванням двоканальної системи ("зелений" та "червоний" коридори)

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
31 серпня 2001 р. за N 775/5966

     Вiдповiдно до Митного кодексу України, на виконання постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 15.07.97 N 748 "Про перелiк вiдомостей, що оголошуються громадянами за встановленою формою у разi перемiщення ними через митний кордон України товарiв та iнших предметiв" (зi змiнами та доповненнями), з метою вдосконалення порядку здiйснення митного контролю й митного оформлення предметiв, що перемiщуються громадянами авiацiйним транспортом, iз застосуванням двоканальної системи ("зелений" та "червоний" коридори), НАКАЗУЮ:

     1. Затвердити Порядок митного контролю та митного оформлення предметiв, що перемiщуються громадянами авiацiйним транспортом, iз застосуванням двоканальної системи ("зелений" та "червоний" коридори) (далi - Порядок), що додається.

     2. Управлiнню органiзацiї митного контролю (Терещенко С.С.) та Правовому управлiнню (Мельник М.В.) забезпечити подання цього наказу на державну реєстрацiю до Мiнiстерства юстицiї України.

     3. Начальникам регiональних митниць, митниць, в зонi дiяльностi яких розташованi авiацiйнi пункти пропуску на основi Порядку в мiсячний термiн з моменту його затвердження розробити та наказами по митницях унести вiдповiднi змiни та доповнення до технологiчних схем митного контролю й митного оформлення товарiв та предметiв, що перемiщуються громадянами з використанням авiацiйного транспорту.

     4. Управлiнню справами (Карпенко В.П.) довести цей наказ до митних органiв пiсля його державної реєстрацiї.

     5. Начальникам регiональних митниць, митниць довести цей наказ до вiдома громадян.

     6. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Голови Служби Пашка П.В.

В.о. Голови Служби О.Б.Єгоров

 

Порядок
митного контролю та митного оформлення предметiв, що перемiщуються громадянами авiацiйним транспортом, iз застосуванням двоканальної системи ("зелений" та "червоний" коридори)

     1. Загальнi положення

     1.1. Цей Порядок розроблений вiдповiдно до Митного кодексу України та на виконання постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 15.07.97 N 748 "Про перелiк вiдомостей, що оголошуються громадянами за встановленою формою у разi перемiщення ними через митний кордон України товарiв та iнших предметiв" (зi змiнами та доповненнями), з метою спрощення порядку здiйснення митного контролю й митного оформлення предметiв, що перемiщуються громадянами авiацiйним транспортом.

     1.2. Термiни, що вживаються в даному Порядку:

     "зелений" коридор - визначена на територiї аеропорту (примiщеннi аеропорту) смуга руху, де митний контроль та митне оформлення здiйснюються за спрощеним порядком для громадян, що перемiщують через митний кордон України предмети, якi не пiдлягають обов'язковому письмовому декларуванню або обкладенню митними та iншими платежами та зборами i на перемiщення яких через митний кордон України не встановлено заборон чи обмежень;

     "червоний" коридор - визначена на територiї аеропорту (примiщеннi аеропорту) смуга руху, на якiй митний контроль та митне оформлення здiйснюються в установленому чинним законодавством порядку для громадян, якi перемiщують через митний кордон України предмети, що пiдлягають обов'язковому декларуванню (у тому числi такi, що пiдлягають обкладенню митними та iншими платежами i зборами та на перемiщення яких через митний кордон України встановленi заборони чи обмеження);

     предмети - будь-якi предмети, що перемiщуються через митний кордон України;

     громадяни - громадяни-резиденти та громадяни-нерезиденти, якi перетинають митний кордон України як пасажири на авiацiйному транспортi.

     1.3. Двоканальна система митного контролю застосовується як при в'їздi громадян на митну територiю України, так i при виїздi за її межi з вiдповiдним обладнанням "зеленого" та "червоного" коридорiв.

     2. Обладнання коридорiв та порядок iнформування громадян

     2.1. "Червоний" та "зелений" коридори мають вiдповiднi кольоровi позначення.

     2.2. Перед входом до коридорiв розмiщується iнформацiя про митнi правила для громадян та iнформацiя, потрiбна для визначення ними можливостi проходження митного контролю за спрощеним порядком ("зеленим" коридором) або з обов'язковим письмовим декларуванням ("червоним" коридором). Така iнформацiя i напрямки руху громадян розмiщується на iнформацiйних стендах та табло та мiстить роз'яснення щодо вiдповiдальностi громадян згiдно з чинним митним законодавством.

     2.3. Смуги руху громадян на "зеленому" та "червоному" коридорах визначаються таким чином, щоб унеможливити перетин шляхiв громадян, якi прямують по "зеленому" та "червоному" коридорам. На шляхах руху громадян використовуються технiчнi засоби митного контролю (металодетектори, iнтроскопи тощо).

     2.4. У зонах митного контролю встановлюється режим доступу до них з метою заборони проникнення осiб, не причетних до здiйснення митного контролю, створення умов для роботи й захисту особового складу та майна митних органiв.

     2.5. Режимнi правила в зонах митного контролю розробляються митницею i є обов'язковими для виконання особами, що проходять контроль, та посадовими особами iнших контрольних служб, визначених чинним законодавством.

     3. Порядок митного контролю та митного оформлення

     3.1. Контроль предметiв, що перемiщуються громадянами через державний кордон, здiйснюється:

     при в'їздi в Україну - з моменту проходження прикордонного контролю (i закiнчується митним контролем);

     при виїздi з України - з моменту проходження митного контролю (i закiнчується прикордонним контролем).

     3.2. Громадяни самостiйно приймають рiшення щодо проходження митного контролю "зеленим" чи "червоним" коридором.

     3.3. При проходженнi громадянином митного контролю "зеленим" коридором:

     3.3.1. Посадова особа митницi може запропонувати громадянину пред'явити авiацiйний квиток та паспорт або iнший документ, що посвiдчує особу. При цьому посадова особа митницi роз'яснює критерiї проходження митного контролю цим коридором та може проводити опитування громадянина за пунктами митної декларацiї.

     3.3.2. У разi вчинення громадянином порушення митних правил, посадовою особою митного органу складається протокол про порушення митних правил.

     3.3.3. За рiшенням посадової особи митницi може здiйснюватися вибiрковий контроль предметiв громадян, якi проходять митний контроль "зеленим" коридором iз застосуванням технiчних засобiв контролю або з розпакуванням мiсць багажу. На вимогу посадової особи митницi громадянин зобов'язаний представити вмiст багажу.

     Ретельний огляд предметiв здiйснюється в спецiально вiдведених для цього примiщеннях митницi.

     3.4. При проходженнi громадянами митного контролю в режимi "червоного" коридору митне оформлення здiйснюється в повному обсязi на загальних пiдставах iз заповненням митної декларацiї.

     Громадянин, який помилково обрав "червоний" коридор, може бути оформленим вiдповiдно до критерiїв "зеленого" коридору посадовою особою митницi, до якої вiн звернувся, за умови, що перемiщуванi предмети вiдповiдають критерiям цього коридору.

Начальник Управлiння органiзацiї митного контролю С.С.Терещенко
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.