Документ скасований: Постанова КМУ № 424 від 21.05.2012

КАБIНЕТ МIНIСТРIВ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА
Київ

вiд 12 грудня 2002 р. N 1862


Про затвердження Порядку взяття (надання) проб i зразкiв товарiв, проведення дослiджень (аналiзу, експертизи) з метою їх митного оформлення, а також розпорядження зразками

Iз змiнами i доповненнями, внесеними
постановами Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 18 сiчня 2003 року N 92,
вiд 7 травня 2008 року N 437,
вiд 5 жовтня 2011 року N 1016

     Вiдповiдно до статей 75, 314 i 316 Митного кодексу України Кабiнет Мiнiстрiв України постановляє:

     1. Затвердити Порядок взяття (надання) проб i зразкiв товарiв, проведення дослiджень (аналiзу, експертизи) з метою їх митного оформлення, а також розпорядження зразками (додається).

     2. Визнати такою, що втратила чиннiсть, постанову Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 21 жовтня 1998 р. N 1665 "Про Порядок взяття проб i зразкiв товарiв та iнших предметiв для проведення дослiджень, необхiдних для їх митного оформлення" (Офiцiйний вiсник України, 1998 р., N 42, ст. 1557).

     3. Ця постанова набирає чинностi з 1 сiчня 2004 року.

(пункт 3 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою КМУ вiд 18.01.2003р. N 92)
 
Прем'єр-мiнiстр України
В.ЯНУКОВИЧ

Iнд. 27

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 12 грудня 2002 р. N 1862

ПОРЯДОК
взяття (надання) проб i зразкiв товарiв, проведення дослiджень, (аналiзу, експертизи) з метою їх митного оформлення, а також розпорядження зразками

     1. Взяття (надання) проб i зразкiв товарiв, документацiї для класифiкацiї товарiв, верифiкацiї сертифiкатiв про походження товарiв з України та їх митного оформлення, а також розпорядження зразками i документацiєю (далi - взяття (надання) проб i зразкiв) здiйснюється в рамках процедур митного контролю та митного оформлення.

     Метою дослiдження (аналiзу, експертизи) проб i зразкiв товарiв є вирiшення питань:

     визначення коду товару згiдно з УКТЗЕД;

     iдентифiкацiї (визначення фiзичної та хiмiчної структури i складу) товару, а також сировини пiсля проведення операцiй з її переробки;

     належностi товарiв до наркотичних засобiв, сильнодiючих чи отруйних речовин;

     вiднесення товарiв до контрольних спискiв, що обмежують iмпорт або експорт цих товарiв (товари подвiйного або вiйськового призначення);

     належностi товару до предметiв, що мають художню, iсторичну та археологiчну цiннiсть;

     достовiрностi даних, зазначених у сертифiкатi про походження товару з України.

     2. Процедура взяття (надання) проб i зразкiв товарiв для митного оформлення проводиться уповноваженою посадовою особою митного органу на пiдставi вмотивованого письмового розпорядження керiвника цього митного органу або його заступника за умови обов'язкової присутностi власника товару або декларанта чи уповноваженої ним особи.

     У разi проведення огляду i повторного огляду ручної поклажi та багажу за вiдсутностi громадянина чи уповноваженої ним особи взяття (надання) проб i зразкiв може здiйснюватися у присутностi двох понятих.

     Взяття (надання) проб i зразкiв товарiв, що перебувають пiд митним контролем, уповноваженими особами органiв державного контролю здiйснюється з дозволу керiвника митного органу або його заступника у присутностi посадової особи митного органу i власника товару або декларанта чи уповноваженої ним особи.

     За дорученням iнших органiв державного контролю вiдбiр проб i зразкiв може проводити власник товару або декларант чи уповноважена ним особа у присутностi посадової особи митного органу з дозволу керiвника митного органу або його заступника.

     Митнi органи мають право ознайомлюватися з результатами проведених дослiджень (аналiзiв, експертизи) узятих (наданих) власником товару або декларантом чи уповноваженою особою органу державного контролю проб i зразкiв товарiв, що перебувають пiд митним контролем. Митним органам також повиннi надаватися копiї документiв про результати таких дослiджень (аналiзiв, експертизи).

     3. У складних випадках (невiдомий об'єкт дослiдження, необхiднiсть застосування спецiальних пристроїв або спецiальних знань тощо) керiвник митного органу або його заступник може залучати до взяття (надання) проб i зразкiв спецiалiстiв та експертiв вiдповiдних митних лабораторiй та iнших органiзацiй в установленому порядку.

     4. Проби i зразки товарiв, крiм великогабаритних i технiчно складних товарiв (машини, технологiчнi лiнiї, промисловi конструкцiї тощо), беруться (надаються) в мiнiмальнiй кiлькостi (масi), яка забезпечує можливiсть проведення їх дослiдження (аналiзу, експертизи), з урахуванням можливостi проведення в разi потреби повторного дослiдження (аналiзiв, експертизи) (далi - контрольнi проби i зразки). Норми взяття проб i зразкiв установлюються Мiнфiном.

(абзац перший пункту 4 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 05.10.2011р. N 1016)

     Для великогабаритних i технiчно складних товарiв (машини, технологiчнi лiнiї, промисловi конструкцiї тощо) митнi органи можуть вимагати вiд суб'єктiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi надання тiльки технiко-технологiчної документацiї. Достовiрною технiко-технологiчною документацiєю вважаються офiцiйно виданi книги, державнi стандарти, технiчнi умови, каталоги i паспортнi данi на вироби фiрм-виготiвникiв, креслення виробiв з пiдписами виконавцiв та посадових осiб.

     З метою встановлення достовiрностi даних, зазначених у сертифiкатi про походження товару з України, вiдомостей про товари, а також їх вiдповiдностi опису класифiкацiйних груп згiдно з УКТЗЕД митнi органи можуть вимагати вiд пiдприємств-виробникiв, суб'єктiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi та громадян надання технiко-технологiчної документацiї на цi товари для проведення дослiдження (аналiзу, експертизи), зокрема оригiналiв або завiрених вiдправником (одержувачем) копiй матерiалiв про фiзико-хiмiчнi властивостi, основнi технологiчнi стадiї виробництва та призначення (використання) товарiв.

     5. На взятi (наданi) проби i зразки накладається митне забезпечення.

     6. Взяття (надання) проб i зразкiв оформлюється актом за формою, затвердженою Мiнфiном.

(абзац перший пункту 6 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 05.10.2011р. N 1016)

     Цей акт складається в трьох примiрниках, якi пiдписуються посадовою особою митного органу, що взяла проби i зразки, власником товару або декларантом чи уповноваженою ним особою, спецiалiстом лабораторiї, якщо вiн бере участь у процедурi взяття проб i зразкiв, i залученими до процедури понятими.

     Акт складається в трьох примiрниках, один з яких додається до взятих проб i зразкiв, другий передається власнику товару або декларанту чи уповноваженiй ним особi, третiй - залишається в справах митного органу.

     7. Взяття (надання) проб i зразкiв здiйснюється з обов'язковим додержанням правил технiки безпеки та пожежної безпеки.

     8. Взятi (надання) проби i зразки пiд митним забезпеченням разом з актом про їх взяття доставляються поштою або посадовою особою митного органу до митної лабораторiї або лабораторiї iншої установи (органiзацiї) для проведення дослiджень (аналiзiв, експертизи).

     9. Дослiдження (аналiз, експертиза) проб i зразкiв проводиться протягом 10 днiв пiсля надходження таких проб i зразкiв до лабораторiї. У разi потреби термiн дослiдження може бути продовжено за рiшенням керiвника експертного пiдроздiлу, але не бiльше нiж на 20 днiв.

(абзац перший пункту 9 у редакцiї постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 07.05.2008р. N 437)

     Дослiдження проб i зразкiв швидкопсувних товарiв здiйснюється невiдкладно.

     10. Рiшення, прийняте митним органом на пiдставi результатiв проведеного лабораторного дослiдження (аналiзу, експертизи), доводиться до вiдома власника товару.

     Власники товару або декларанти чи уповноваженi ними особи мають право ознайомлюватися з результатами проведеного дослiдження (аналiзу, експертизи) та одержувати копiї документiв про результати дослiдження (аналiзу, експертизи).

     11. Контрольнi проби i зразки опломбовуються (запечатуються) i зберiгаються в лабораторiї протягом двох мiсяцiв. Протягом цього термiну власник товару має право оскаржити рiшення митного органу в судовому порядку.

     Контрольнi проби i зразки з обмеженим термiном зберiгання знаходяться у лабораторiї протягом термiну, що не перевищує термiну їх зберiгання.

     12. Контрольнi проби i зразки пiсля закiнчення термiну зберiгання у випадках, якщо власник усно або письмово не вимагає їх повернення, списуються в установленому порядку. Порядок списання проб i зразкiв товарiв установлюється Мiнфiном.

(пункт 12 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 05.10.2011р. N 1016)

     13. Проби i зразки, в тому числi пошкодженi, та технiко-технологiчна документацiя належать їх власникам. Пiсля закiнчення дослiдження (аналiзу, експертизи) проби i зразки з урахуванням термiнiв, зазначених у пунктi 11 цього Порядку, повертаються власниковi або уповноваженiй ним особi на їх усну або письмову вимогу з оформленням вiдповiдного акта, зразок якого затверджує Мiнфiн. Технiко-технологiчна документацiя, яка вiдбиралась (надавалась) для проведення дослiджень (аналiзу, експертизи) класифiкацiї товарiв, верифiкацiї сертифiкатiв про походження товарiв з України та їх митного оформлення, повертається власниковi або уповноваженiй ним особi пiсля закiнчення митного оформлення товарiв або пiсля надання митному органу копiй документiв та їх порiвняння посадовою особою митного органу з пакетом документiв. Копiї документiв залишаються в архiвi митного органу.

(абзац перший пункту 13 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 05.10.2011р. N 1016)

     Незатребуванi власником або уповноваженою ним особою проби i зразки знищуються лабораторiєю з оформленням вiдповiдного акта. При цьому вартiсть проб i зразкiв власниковi не вiдшкодовується. Зразок акта про знищення пошкоджених проб i зразкiв затверджує Мiнфiн.

(абзац другий пункту 13 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 05.10.2011р. N 1016)

     14. Митнi органи не вiдшкодовують витрат, понесених власником товару у результатi взяття (надання) проб i зразкiв товарiв, що перебувають пiд митним контролем. Витрати на проведення дослiдження (аналiзу, експертизи) проб i зразкiв, понесенi митними органами та митними лабораторiями, не вiдшкодовуються особою, що має повноваження щодо таких товарiв, крiм випадкiв, коли таке дослiдження (аналiз, експертиза) проводиться з iнiцiативи цiєї особи.

     Вартiсть проб i зразкiв, використаних пiд час дослiдження (аналiзу, експертизи), вiдноситься на пiдставi акта про їх знищення до складу виробничих витрат власникiв товару, у яких цi проби i зразки бралися.

     15. Митне оформлення товарiв, проби i зразки яких бралися (надавалися) для проведення дослiджень (аналiзу, експертизи), може бути завершено згiдно з положеннями стандартного правила 3.42 Загального додатка до Мiжнародної конвенцiї про спрощення та гармонiзацiю митних процедур.

(пункт 15 у редакцiї постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 07.05.2008р. N 437)
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.