МIНIСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛIТИКИ УКРАЇНИ
ДЕРЖАВНИЙ ДЕПАРТАМЕНТ ПРОДОВОЛЬСТВА

вiд 16.09.2002 р. N 01-14/431

 

Державнiй митнiй службi України


     В поточному роцi ряд суб'єктiв пiдприємницької дiяльностi в рамках Закону України "Про операцiї з давальницькою сировиною у зовнiшньоекономiчних вiдносинах" ввозять цукор-сирець тростинний та цукровий сироп для переробки на вiтчизняних цукрових заводах.

     Вiдповiдно до вимог зазначеного Закону України бiлий цукор та сироп, виробленi з цукру-сирцю тростинного (коди згiдно УКТ ЗЕД 1701 99 та 1702), в установлений термiн повиннi бути вивезенi за межi країни.

     Проте за iнформацiєю, що надходить з Вiнницької, Одеської, Миколаївської областей, переробка цукру-сирцю тростинного здiйснюється на українських цукрових заводах, а готова продукцiя реалiзується на внутрiшньому ринку.

     Таке порушення дає змогу в даний час за вигiдною цiною продати цукор, вироблений iз цукру-сирцю тростинного, а за зовнiшньоекономiчним контрактом розрахуватись цукром, виробленим iз цукрових бурякiв урожаю поточного року.

     Реалiзацiя такого цукру на внутрiшньому ринку протирiчить чинному законодавству, а також призводить до дестабiлiзацiї ринку цукру, визиває демпiнговi процеси перед початком нового сезону переробки цукрових бурякiв.

     Одночасно iнформуємо, що згiдно Закону України "Про державне регулювання виробництва i реалiзацiї цукру" виробництво цукру в Українi з iмпортної сировини допускається виключно за умови подальшого вивезення готової продукцiї у повному обсязi за межi України в термiни, передбаченi законодавством України.

     За реалiзацiю цукру на внутрiшньому ринку понад встановлену квоту "А" передбачено штраф у розмiрi подвiйної вартостi цукру, реалiзацiя якого здiйснена з порушенням встановленого порядку.

     Просимо вжити вiдповiдних заходiв щодо недопущення порушень чинного законодавства в частинi переробки iмпортного цукру-сирцю тростинного та забезпечення вивезення виробленої з нього готової продукцiї за межi України в установленi термiни, передбаченi законодавством.

Голова Ю. В. Жихарєв
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.