Документ скасований: Постанова НБУ № 282 від 10.08.2005

ПРАВЛIННЯ НАЦIОНАЛЬНОГО БАНКУ УКРАЇНИ

П О С Т А Н О В А

11.12.2002 N 497


Про затвердження Змiн до Правил здiйснення операцiй на мiжбанкiвському валютному ринку України

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
3 сiчня 2003 р. за N 4/7325


     Вiдповiдно до статей 7 i 44 Закону України "Про Нацiональний банк України", роздiлiв II i III Декрету Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 19.02.93 N 15-93 "Про систему валютного регулювання i валютного контролю" та з метою подальшого впорядкування валютних операцiй на мiжбанкiвському валютному ринку України Правлiння Нацiонального банку України ПОСТАНОВЛЯЄ:

     1. Затвердити Змiни до Правил здiйснення операцiй на мiжбанкiвському валютному ринку України, затверджених постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 18.03.99 N 127 i зареєстрованих у Мiнiстерствi юстицiї України 18.03.99 за N 171/3464 (зi змiнами), що додаються.

     2. Департаменту валютного регулювання (С.О.Яременко) пiсля державної реєстрацiї в Мiнiстерствi юстицiї України довести змiст цiєї постанови до вiдома Операцiйного та територiальних управлiнь Нацiонального банку України та банкiв для керiвництва в роботi, а банкам - до вiдома їх клiєнтiв.

     3. Контроль за виконанням цiєї постанови покласти на керiвникiв територiальних управлiнь Нацiонального банку України.

     4. Постанова набирає чинностi через 10 днiв пiсля її державної реєстрацiї в Мiнiстерствi юстицiї України.

Голова В.С.Стельмах

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Постанова Правлiння Нацiонального банку України
11.12.2002 N 497
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
3 сiчня 2003 р. за N 4/7325

ЗМIНИ
до Правил здiйснення операцiй на мiжбанкiвському валютному ринку України

     1. У роздiлi 2:

     1.1. У пунктi 2.1:

     речення друге абзацу другого виключити;

     доповнити пункт новими абзацами третiм, четвертим, п'ятим такого змiсту:

     "Суб'єкти ринку мають право здiйснювати операцiї з купiвлi iноземних валют за iноземнi валюти без наявностi зобов'язань у цих iноземних валютах для власних потреб за кошти, що їм належать, та за дорученням клiєнтiв-резидентiв, якi є суб'єктами господарської дiяльностi України, на пiдставi договорiв комiсiї.

     Уповноваженi банки (уповноваженi фiнансовi установи) у разi наявностi в їх клiєнтiв зобов'язань за зовнiшньоекономiчними договорами в iноземнiй валютi I групи Класифiкатора iноземних валют, затвердженого постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 04.02.98 N 34 (далi - Класифiкатор), пропозицiї якої на мiжбанкiвському валютному ринку України немає або вона обмежена, мають право за згодою клiєнта здiйснювати за кошти клiєнта в гривнях купiвлю iншої iноземної валюти на мiжбанкiвському валютному ринку України, яка надалi використовуватиметься для купiвлi потрiбної клiєнту iноземної валюти на мiжнародних валютних ринках.

     Уповноваженi банки (уповноваженi фiнансовi установи) мають право за згодою клiєнта здiйснювати вiльний або обов'язковий продаж iноземної валюти (якщо на мiжбанкiвському валютному ринку України попиту на цю валюту немає або вiн обмежений) шляхом купiвлi за цю iноземну валюту iншої iноземної валюти на мiжнародному валютному ринку з дотриманням обмежень, визначених цими Правилами, з подальшим продажем останньої за гривнi на мiжбанкiвському валютному ринку України".

     У зв'язку з цим абзаци третiй, четвертий, п'ятий, шостий вважати вiдповiдно абзацами шостим, сьомим, восьмим, дев'ятим;

     абзац шостий викласти в такiй редакцiї:

     "Валютнi операцiї з iноземними валютами I групи Класифiкатора та операцiї з купiвлi-продажу безготiвкових iноземних валют за гривнi уповноваженi банки (уповноваженi фiнансовi установи) мають право здiйснювати лише на умовах "тод" (поставка валюти вiдбувається сьогоднi), "том" (поставка валюти вiдбувається наступного робочого дня) або "спот" (поставка валюти вiдбувається на другий робочий день з дня укладення угоди). Уповноваженi банки мають право за дорученням та за рахунок коштiв клiєнтiв-резидентiв, якi є суб'єктами господарської дiяльностi України (з метою хеджування ризикiв змiни курсiв iноземних валют щодо iнших iноземних валют, що виникають пiд час виконання цими клiєнтами-резидентами зовнiшньоекономiчних договорiв), проводити операцiї з купiвлi-продажу iноземних валют I групи Класифiкатора за iноземнi валюти I групи Класифiкатора на мiжнародних валютних ринках за угодами, укладеними з банкiвськими установами, на умовах "форвард" (розрахунки здiйснюються в строк бiльший, нiж через два робочих днi з дня укладення угоди). Проведення операцiй з iншими деривативами, базовим активом яких є iноземна валюта I групи Класифiкатора (ф'ючерс, опцiон тощо), не дозволяється".

     1.2. У пунктi 2.2:

     абзац п'ятий викласти в такiй редакцiї:

     "Операцiї з продажу фiзичним особам-резидентам готiвкової iноземної валюти за гривнi або зворотного обмiну фiзичним особам-нерезидентам невикористаних коштiв у гривнях на iноземну валюту I групи Класифiкатора через касу банку та пункти обмiну iноземної валюти можуть здiйснюватися в межах загальних обсягiв купленої у фiзичних осiб - резидентiв та нерезидентiв через касу банку та пункти обмiну iноземної валюти цiєї самої групи Класифiкатора".

     1.3. Абзац п'ятий пункту 2.3 викласти в такiй редакцiї:

     "документи, що передбаченi для: документарної форми розрахункiв (акредитив, iнкасо), вексельної форми розрахункiв (вексель, яким резидент-iмпортер оформив заборгованiсть перед нерезидентом за зовнiшньоторговельним договором). Купiвля iноземної валюти з метою оплати векселя, яким резидент-iмпортер оформив заборгованiсть перед нерезидентом за зовнiшньоторговельним договором, дозволяється лише в разi пред'явлення резидентом вантажної митної декларацiї, що пiдтверджує поставку продукцiї в Україну, або документа, який згiдно з умовами зовнiшньоторговельного договору засвiдчує виконання нерезидентом робiт, отримання резидентом послуг".

     1.4. У пунктi 2.5:

     абзац четвертий пiдпункту "б" викласти в такiй редакцiї:

     "для сплати митних платежiв (мита та митних зборiв)";

     пункт доповнити пiдпунктом "е" такого змiсту:

     "е) договори про отримання резидентами благодiйної допомоги вiд нерезидентiв, якщо ними передбачено повернення благодiйної допомоги в розмiрi невикористаного залишку або в разi нецiльового використання цiєї допомоги за умови, що кошти, якi надiйшли в Україну як благодiйна допомога, були повнiстю проданi на мiжбанкiвському валютному ринку";

     останнiй абзац замiнити трьома абзацами такого змiсту:

     "Довiдка державної податкової адмiнiстрацiї (iнспекцiї), у якiй резидент зареєстрований як платник податкiв, iз зазначенням суми iноземної валюти, що купується за неторговельними операцiями, та iнформацiї про поточний рахунок в iноземнiй валютi, що визначений резидентом як рахунок, з якого здiйснюються перерахування купленої на мiжбанкiвському валютному ринку України iноземної валюти, надається в таких випадках:

     пiд час здiйснення операцiй, передбачених пiдпунктами "а" та "в" i абзацами другим i третiм пiдпункту "б" цього пункту, незалежно вiд суми;

     пiд час здiйснення операцiй, передбачених абзацами четвертим та п'ятим пiдпункту "б" цього пункту, якщо сума перевищує 10 тис. доларiв США або еквiвалент цiєї суми в iншiй валютi".

     1.5. Пункт 2.6 викласти в такiй редакцiї:

     "2.6. Пiдставою для купiвлi iноземної валюти на мiжбанкiвському валютному ринку України постiйними представництвами нерезидентiв, якi здiйснюють пiдприємницьку дiяльнiсть, пiд час проведення неторговельних операцiй є такi документи:

     а) заявки з розрахунком витрат:

     на вiдрядження за кордон;

     на експлуатацiйнi витрати транспортних засобiв, що виконують рейси за кордон;

     б) документи, якi мають силу договору i можуть використовуватись контрагентами-нерезидентами згiдно з мiжнародною практикою:

     для оплати участi в мiжнародних конгресах, симпозiумах, конференцiях та iнших мiжнародних зустрiчах;

     для оплати за навчання, лiкування;

     для сплати митних платежiв (мита та митних зборiв);

     в) укладенi трудовi договори (контракти) з нерезидентами;

     г) заявка на перерахування iноземної валюти на рахунок юридичної особи-нерезидента, iнтереси якої представляє на територiї України це представництво, у межах залишкiв коштiв на рахунку типу "П";

     ґ) довiдка державної податкової адмiнiстрацiї (iнспекцiї), у якiй постiйне представництво зареєстроване як платник податкiв, iз зазначенням суми iноземної валюти, що купується за неторговельними операцiями, та iнформацiї про поточний рахунок в iноземнiй валютi, що визначений представництвом як рахунок, з якого здiйснюються перерахування купленої на мiжбанкiвському валютному ринку України iноземної валюти.

     Довiдка державної податкової адмiнiстрацiї (iнспекцiї), у якiй постiйне представництво нерезидента зареєстроване як платник податкiв, надається в таких випадках:

     пiд час здiйснення операцiй, передбачених пiдпунктами "а", "в" та "г" i абзацами другим i третiм пiдпункту "б" цього пункту, незалежно вiд суми;

     пiд час здiйснення операцiй, передбачених абзацом четвертим пiдпункту "б" цього пункту, якщо сума перевищує 10 тис. доларiв США або еквiвалент цiєї суми в iншiй валютi".

     1.6. Пункти 2.8 i 2.9 викласти в такiй редакцiї:

     "2.8. Купiвля фiзичними особами-резидентами iноземної валюти за гривнi з їх власних поточних рахункiв з метою переказу за кордон за неторговельними операцiями здiйснюється на пiдставi:

     заявки на купiвлю iноземної валюти з метою перерахування її за кордон;

     документiв, передбачених Правилами здiйснення переказiв iноземної валюти за межi України за дорученням фiзичних осiб та одержання фiзичними особами в Українi переказаної їм iз-за кордону iноземної валюти, затвердженими постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 17.01.2001 N 18 i зареєстрованими в Мiнiстерствi юстицiї України 02.02.2001 за N 99/5290, що свiдчать про наявнiсть у фiзичних осiб пiдстав для здiйснення переказу.

     Куплена iноземна валюта перераховується за призначенням лише пiсля того, як уповноважений банк зробить вiдмiтку про її купiвлю на оригiналах вищезазначених документiв. Вiдмiтка не робиться на документах, що засвiдчують особу.

     2.9. Купiвля фiзичними особами-нерезидентами iноземної валюти за гривнi з їх власних поточних рахункiв з метою переказу за кордон за неторговельними операцiями здiйснюється на пiдставi:

     заявки на купiвлю iноземної валюти з метою перерахування її за кордон;

     документiв, що пiдтверджують джерела походження гривень (оригiнали договорiв про продаж майна, документи про одержання успадкованих коштiв, довiдка-пiдтвердження ВАТ "Державний ощадний банк України" про наявнiсть за станом на 2 сiчня 1992 року заощаджень в установах Ощадного банку СРСР та державного страхування СРСР, що дiяли на територiї України, iз зазначенням сум компенсацiї, довiдка-пiдтвердження банку про надходження на рахунок фiзичної особи-нерезидента коштiв у гривнях, одержаних вiд юридичної особи-резидента як оплата працi, авторськi гонорари, матерiальна допомога, премiї, призи, вiдшкодування шкоди, заподiяної робiтникам i службовцям унаслiдок калiцтва, вiдшкодування за страховими випадками).

     Куплена iноземна валюта зараховується безпосередньо на поточний рахунок фiзичної особи-нерезидента лише пiсля здiйснення уповноваженим банком вiдмiтки про її купiвлю на оригiналах зазначених документiв. Вiдмiтка не робиться на документах, що засвiдчують особу.

     Якщо фiзична особа-нерезидент пiд час подання заявки на купiвлю iноземної валюти пред'являє, але не залишає в уповноваженому банку оригiнали документiв про джерела походження гривень, то iноземна валюта пiсля купiвлi її на мiжбанкiвському валютному ринку України зараховується на аналiтичний рахунок балансового рахунку 1919 "iнша кредиторська заборгованiсть за операцiями з банками". Лише пiсля пред'явлення в уповноважений банк оригiналiв документiв для того, щоб банк зробив на них вiдмiтку про купiвлю валюти на мiжбанкiвському валютному ринку України, ця валюта перераховується на поточний рахунок цього нерезидента, а потiм з цього рахунку перераховується за межi України. Копiї вищезазначених документiв (з вiдповiдною вiдмiткою) зберiгаються в уповноваженому банку".

     1.7. Пункт 2.13 викласти в такiй редакцiї:

     "2.13. Купiвля уповноваженими банками та уповноваженими фiнансовими установами (далi в цьому пунктi та в пунктах 2.14-2.21 - банки) iноземної валюти на мiжбанкiвському валютному ринку України з метою виконання зобов'язань за валютними операцiями резидентiв (у тому числi за власними операцiями банкiв), пов'язаними з рухом капiталу, товарними кредитами, операцiями щодо забезпечення виконання зобов'язань та вiдповiдними платежами за цими операцiями (проценти, комiсiйнi, неустойки тощо) в iноземнiй валютi, а також за iнвестицiйними операцiями, здiйснюється на пiдставi таких документiв:

     а) за кредитними операцiями:

     оригiналу кредитного договору (договору позики), який свiдчить про потребу виконання резидентами (юридичними особами, а також фiзичними особами - суб'єктами пiдприємницької дiяльностi) зобов'язань в iноземнiй валютi (включаючи проценти, комiсiйнi, неустойки тощо);

     копiї кредитного договору (договору позики), засвiдченої банком - агентом Кабiнету Мiнiстрiв України, що свiдчить про потребу виконання зобов'язань в iноземнiй валютi за кредитами в iноземнiй валютi (включаючи вiдсотки, комiсiї, неустойки тощо), залученими державою або пiд державнi гарантiї (далi - гарантованi кредити);

     оригiналу реєстрацiйного свiдоцтва (додатка), iндивiдуальної лiцензiї (додатка) Нацiонального банку України на одержання резидентом кредиту, позики в iноземнiй валютi (далi - кредит) вiд iноземного кредитора (далi - реєстрацiйне свiдоцтво, iндивiдуальна лiцензiя) з вiдмiткою банку, який обслуговує цей кредит, про обсяг фактично одержаного кредиту (сума проставляється цифрами i словами) та дату його надходження на поточний рахунок резидента. Вiдмiтка засвiдчується в порядку, установленому пунктом 2.15 цих Правил. У разi вiдкриття резидентом рахунку в iноземному банку на пiдставi iндивiдуальної лiцензiї Нацiонального банку України на вiдкриття такого рахунку банк може запитувати в Операцiйному та територiальних управлiннях Нацiонального банку України письмову довiдку про обсяг фактично одержаного резидентом кредиту i стан погашення заборгованостi за кредитом;

     довiдки державної податкової адмiнiстрацiї (iнспекцiї) - у разi виконання зобов'язань перед нерезидентами в iноземнiй валютi за одержаними вiд них кредитами. Довiдка надається з додержанням вимог, визначених абзацом шостим пункту 2.3 цих Правил;

     довiдки банку iз зазначенням даних про обсяг фактично одержаного резидентом кредиту, стан погашення заборгованостi за кредитом (окремо за основною сумою боргу та окремо за сплатою процентiв, комiсiйних, неустойки тощо) та обсяг ранiше придбаної iноземної валюти для погашення заборгованостi за кредитом. Довiдка засвiдчується в порядку, установленому пунктом 2.15 цих Правил;

     документiв (копiй), передбачених законодавством України, про правомiрнiсть виконання таких зобов'язань (iндивiдуальних лiцензiй Нацiонального банку України та додаткiв до них, гарантiй Кабiнету Мiнiстрiв України).

     За кредитами, одержаними резидентами вiд банкiв, на оригiналi кредитного договору позичальника, на пiдставi якого була куплена iноземна валюта, та на копiї кредитного договору, який залишається на зберiганнi в банку-кредиторi (копiя засвiдчується в порядку, визначеному пунктом 2.14 цих Правил), робиться вiдмiтка банку, який купив iноземну валюту, у порядку, установленому пунктом 2.16 цих Правил.

     За кредитами, залученими резидентами вiд нерезидентiв, - на оригiналi реєстрацiйного свiдоцтва, за гарантованими кредитами - на копiї кредитного договору, на пiдставi яких була куплена iноземна валюта, та на копiях цих документiв, якi залишаються на зберiганнi в банку, що обслуговує кредит (копiї засвiдчуються в порядку, визначеному пунктом 2.14 цих Правил), робиться вiдмiтка банку, який купив iноземну валюту, у порядку, визначеному пунктом 2.16 цих Правил. За мiжбанкiвськими кредитами, залученими вiд нерезидентiв на строк до одного року, цю вiдмiтку проставляє банк, який купив iноземну валюту, на оригiналi кредитного договору, що зберiгається в банку-позичальнику.

     Якщо банк, який купує iноземну валюту, не є банком-кредитором чи банком, що обслуговує кредит, то копiї документiв (кредитного договору, реєстрацiйного свiдоцтва), на пiдставi яких була куплена iноземна валюта, з вiдповiдними вiдмiтками про купiвлю надсилаються банком - покупцем iноземної валюти протягом трьох робочих днiв з дати купiвлi iноземної валюти банку-кредитору чи банку, що обслуговує кредит.

     Якщо резидент переходить на обслуговування в iнший банк, то банк, клiєнтом якого був резидент-позичальник за залученим вiд нерезидента кредитом, має подати тому банку (якщо резидент повiдомив про цей банк), на обслуговування до якого перейшов резидент, копiю реєстрацiйного свiдоцтва (iндивiдуальної лiцензiї) з вiдмiтками про суму фактично одержаного резидентом кредиту, обсяг придбаної iноземної валюти для погашення заборгованостi за кредитом, обсяг перерахованої нерезиденту iноземної валюти, а також iншу наявну в нього iнформацiю про операцiї клiєнта за кредитом.

     Купiвля iноземних валют I групи Класифiкатора для погашення позичальниками заборгованостi за кредитами здiйснюється тiльки за умови отримання резидентом кредиту в iноземнiй валютi I групи Класифiкатора.

     Контроль за вiдповiднiстю обсягiв придбаної, а також перерахованої iноземної валюти обсягам фактично одержаного резидентом кредиту (з урахуванням сплати вiдсоткiв за його користування, комiсiй, неустойки тощо) покладається вiдповiдно на банк-кредитор або банк, що обслуговує кредит, залучений резидентом вiд нерезидента;

     б) за товарними кредитами - документiв, визначених пунктом 2.3 цих Правил;

     в) за операцiями, якi мають ознаки кредитування (лiзинг, факторинг тощо) - оригiналiв вiдповiдних договорiв, що пiдтверджують потребу виконання зобов'язань в iноземнiй валютi.

     На оригiналi договору, який свiдчить про потребу виконання резидентом зобов'язань в iноземнiй валютi та на пiдставi якого була куплена iноземна валюта, робиться вiдмiтка про купiвлю iноземної валюти. Вiдмiтка засвiдчується в порядку, визначеному пунктом 2.16 цих Правил;

     г) за iнвестицiйними операцiями щодо повного або часткового повернення iноземному iнвестору його iнвестицiї, а також повної або часткової репатрiацiї прибуткiв, доходiв, iнших коштiв, одержаних вiд iнвестицiйної дiяльностi в Українi (у тому числi без створення юридичної особи (спiльна дiяльнiсть):

     заяви iз зазначенням суми, що пiдлягає поверненню та репатрiацiї, реквiзитiв нерезидента, якому повертається ранiше здiйснена iнвестицiя та/або репатрiйованi прибутки, доходи вiд iнвестицiйної дiяльностi в Українi, у тому числi реквiзитiв рахунку в iноземному банку, на який мають бути перерахованi кошти;

     нотарiально засвiдченої копiї iнформацiйного повiдомлення про внесення iноземної iнвестицiї;

     нотарiально засвiдченої копiї договору (угоди, контракту) про iнвестицiйну дiяльнiсть;

     виписки (довiдки) банку про фактичне надходження грошових коштiв в Україну. Виписка (довiдка) засвiдчується в порядку, визначеному пунктом 2.15 цих Правил;

     копiй установчих документiв пiдприємств - об'єктiв iноземного iнвестування, якi отримали внесок вiд нерезидента-iнвестора;

     копiї витягу з рiшення загальних зборiв засновникiв пiдприємств в Українi з iноземними iнвестицiями про розподiл прибутку на користь конкретного нерезидента-iнвестора;

     копiї податкового звiту про результати спiльної дiяльностi на територiї України без створення юридичної особи;

     ґ) за iнвестицiйними операцiями в разi повного або часткового припинення володiння iнвестором цiнними паперами, емiтованими резидентами:

     заяви iз зазначенням суми, що пiдлягає поверненню та репатрiацiї, реквiзитiв нерезидента, якому повертається ранiше здiйснена iнвестицiя та/або репатрiйованi прибутки, доходи вiд iнвестицiйної дiяльностi в Українi, у тому числi реквiзитiв рахунку в iноземному банку, на який мають бути перерахованi кошти;

     нотарiально засвiдченої копiї iнформацiйного повiдомлення про внесення iноземної iнвестицiї;

     нотарiально засвiдченої копiї договору (угоди, контракту), що свiдчить про придбання iнвестором цiнних паперiв резидентiв, з документальним пiдтвердженням його виконання (глобальний сертифiкат, виписка з реєстру акцiонерiв та з рахунку iнвестора в депозитарiї тощо);

     виписки (довiдки) банку про фактичне надходження грошових коштiв в Україну. Виписка (довiдка) засвiдчується в порядку, визначеному пунктом 2.15 цих Правил.

     Якщо копiя iнформацiйного повiдомлення про внесення iноземної iнвестицiї не подана, то купiвля iноземної валюти в разi повернення iнвестору його iнвестицiї, а також репатрiацiї прибуткiв, доходiв, iнших коштiв, одержаних вiд iнвестицiйної дiяльностi в Українi, здiйснюється на пiдставi всiх iнших документiв, зазначених у пiдпунктах "г" або "i" цього пункту, залежно вiд конкретного об'єкта iнвестування.

     Якщо вищезазначенi документи, перелiченi в пiдпунктах "г" та "ґ", не можуть бути поданi з поважних причин (лiквiдацiя банку, пожежа, iншi форсмажорнi обставини), що пiдтверджується документально, то iнвестор або уповноважена ним особа подає такi документи:

     тi, що свiдчать про бажання нерезидента припинити iнвестицiйну дiяльнiсть в Українi (вiдповiднi договори, контракти, угоди, що засвiдчують перехiд прав власностi на цiннi папери, якi ранiше належали iноземному iнвестору);

     тi, що пiдтверджують наявнiсть в iнвестора-продавця права власностi на цiннi папери пiд час проведення операцiї (цiнний папiр, вексель або глобальний сертифiкат, виписки з реєстру акцiонерiв та з рахунку iнвестора в депозитарiї).

     На оригiналi або нотарiально засвiдченiй копiї договору про iнвестицiйну дiяльнiсть, який свiдчить про потребу виконання резидентом зобов'язань в iноземнiй валютi i на пiдставi якого була куплена iноземна валюта, робиться вiдмiтка про купiвлю iноземної валюти. Вiдмiтка засвiдчується в порядку, визначеному пунктом 2.16 цих Правил;

     д) за операцiями з облiгацiями внутрiшньої державної позики:

     виписки з рахунку клiєнта банку про надходження iноземної валюти (iз копiєю S.W.I.F.T.- повiдомлення тощо) та пiдтвердження її конвертацiї в гривнi (або про надходження гривневих коштiв з кореспондентського рахунку банку-нерезидента в українському банку в перiод до 01.05.97) для придбання облiгацiй внутрiшньої державної позики;

     довiдки Депозитарiю Нацiонального банку України або банку;

     довiдки банку про сплату податку до бюджету з доходу, отриманого нерезидентом на територiї України (копiя платiжного доручення, згiдно з яким здiйснено перерахування коштiв), у випадках, передбачених законодавством України;

     е) за депозитними операцiями:

     депозитного договору, ощадної книжки, ощадного (депозитного) сертифiката, якi пiдтверджують потребу виконання банком зобов'язань в iноземнiй валютi перед власником депозиту (вкладу);

     є) за операцiями, пов'язаними iз забезпеченням здiйснення гарантом (поручителем)-резидентом зобов'язань за третiх осiб-резидентiв, що передбачають їх виконання в iноземнiй валютi:

     оригiналу договору гарантiї (поруки) та/або iншого документа, що передбачає виконання зобов'язань гарантом (поручителем) перед кредитором за боржника;

     оригiналу письмової претензiї кредитора до гаранта (поручителя) або пiдтвердження кредитора про невиконання боржником своїх зобов'язань за зовнiшньоекономiчним договором (у тому числi за кредитним);

     копiї кредитного договору (у разi виконання зобов'язань перед кредитором-резидентом), засвiдченої в порядку, визначеному пунктом 2.14 цих Правил;

     оригiналу реєстрацiйного свiдоцтва (iндивiдуальної лiцензiї) з вiдмiткою банку, що обслуговує кредит, про обсяг фактично одержаного кредиту та стан погашення заборгованостi за кредитом, а також копiї цього документа (засвiдченої в порядку, визначеному пунктом 2.14 цих Правил). Вiдмiтки засвiдчуються в порядку, визначеному пунктом 2.15 цих Правил;

     оригiналу зовнiшньоекономiчного договору та оригiналу ввiзної митної декларацiї, що пiдтверджує фактичне надходження в Україну товарiв, а також копiй цих документiв, засвiдчених у порядку, визначеному пунктом 2.14 цих Правил;

     ж) за операцiями, пов'язаними iз забезпеченням виконання зобов'язань резидента-боржника щодо вiдшкодування iноземної валюти гаранту (поручителю)-нерезиденту за перераховану ним кредитору (резиденту або нерезиденту) iноземну валюту для погашення заборгованостi цього боржника-резидента, а також гаранту (поручителю)-резиденту за умови, якщо виконання своїх зобов'язань гарант (поручитель)-резидент здiйснив за рахунок власної (некупленої та не одержаної у формi кредиту) iноземної валюти:

     договору гарантiї (поруки) та/або iншого документа, що передбачає виконання зобов'язань гарантом (поручителем) перед кредитором за боржника;

     письмового пiдтвердження кредитора про виконання гарантом (поручителем) зобов'язань за договором гарантiї (поруки) з наданням (якщо кредитор є банком-резидентом) виписки за кредитним рахунком клiєнта та копiї платiжного доручення або S.W.I.F.T.повiдомлення;

     копiї кредитного договору (якщо кредитор є банком-резидентом), засвiдченої в порядку, визначеному пунктом 2.14 цих Правил;

     оригiналу реєстрацiйного свiдоцтва (iндивiдуальної лiцензiї) з вiдмiткою банку, що обслуговує кредит, про обсяг фактично одержаного кредиту та стан погашення заборгованостi за кредитом та вiдмiткою банку про виконання гарантом (поручителем)-резидентом зобов'язань за договором гарантiї (поруки) за рахунок його власної (не купленої та не одержаної у формi кредиту) iноземної валюти, а також копiї цього документа (засвiдченої в порядку, визначеному пунктом 2.14 цих Правил). Вiдмiтки засвiдчуються в порядку, визначеному пунктом 2.15 цих Правил;

     оригiналу зовнiшньоекономiчного договору та оригiналу ввiзної митної декларацiї, що пiдтверджує фактичне надходження в Україну товарiв, а також копiй цих документiв, засвiдчених у порядку, визначеному пунктом 2.14 цих Правил;

     з) за операцiями, пов'язаними iз забезпеченням виконання зобов'язань резидента-боржника щодо вiдшкодування iноземної валюти заставодавцю-нерезиденту за виконанi ним перед кредитором (резидентом або нерезидентом) зобов'язання вiдповiдно до договору застави:

     договору застави;

     письмового пiдтвердження кредитора про виконання заставодавцем своїх зобов'язань за договором застави з наданням (якщо кредитор є банком-резидентом) виписки за кредитним рахунком клiєнта;

     копiї кредитного договору (якщо кредитор є банком-резидентом), засвiдченої в порядку, визначеному пунктом 2.14 цих Правил;

     оригiналу реєстрацiйного свiдоцтва (iндивiдуальної лiцензiї) з вiдмiткою банку, що обслуговує кредит, про обсяг фактично одержаного кредиту та стан погашення заборгованостi за кредитом, а також копiї цього документа (засвiдченої в порядку, визначеному пунктом 2.14 цих Правил). Вiдмiтки засвiдчуються в порядку, визначеному пунктом 2.15 цих Правил;

     оригiналу зовнiшньоекономiчного договору та оригiналу ввiзної митної декларацiї, що пiдтверджує фактичне надходження в Україну товарiв, а також копiй цих документiв, засвiдчених у порядку, визначеному пунктом 2.14 цих Правил;

     и) за операцiями, пов'язаними зi сплатою нерезиденту комiсiйних, неустойки (штрафiв, пенi), за договорами, зазначеними в цьому пунктi, - оригiналiв вiдповiдних договорiв та/або iнших документiв, якими передбачено виконання резидентом таких зобов'язань в iноземнiй валютi.

     На документах, на пiдставi яких була куплена iноземна валюта, банк робить вiдмiтку. Вiдмiтка засвiдчується в порядку, визначеному пунктом 2.16 цих Правил;

     i) за операцiями, пов'язаними зi здiйсненням авалiстом-резидентом оплати векселя, виданого, iндосованого резидентом для розрахункiв з нерезидентом за зовнiшньоекономiчним договором (контрактом):

     оригiналу договору про здiйснення авалю векселя;

     оригiналу документа (акта, договору тощо), що пiдтверджує пред'явлення векселя до оплати векселедавцю або iндосанту за векселем, з вiдмiткою про вiдмову прийняття ним до оплати авальованого векселя;

     оригiналу документа (акта, договору тощо), що пiдтверджує пред'явлення векселя до оплати авалiсту, та самого векселя;

     копiї зовнiшньоекономiчного договору, засвiдченої в порядку, визначеному пунктом 2.14 цих Правил;

     документа, що пiдтверджує фактичне надходження в Україну товарiв, виконання робiт, надання послуг (увiзна митна декларацiя, акт про виконання робiт, надання послуг тощо).

     На оригiналi договору про здiйснення авалю векселя та на оригiналi документа, що пiдтверджує пред'явлення векселя до оплати авалiсту, на пiдставi якого була куплена iноземна валюта, робиться вiдмiтка про купiвлю iноземної валюти. Вiдмiтка засвiдчується в порядку, визначеному пунктом 2.16 цих Правил.

     Операцiї з купiвлi iноземної валюти резидентами на виконання зобов'язань за авалем векселiв пiдлягають включенню до реєстрiв, що формуються уповноваженими банками вiдповiдно до роздiлу 4 цих Правил;

     ї) за операцiями, пов'язаними з виконанням резидентом, який видав, iндосував вексель для розрахункiв з нерезидентом за зовнiшньоекономiчним договором (контрактом), зобов'язань перед особою, яка здiйснила аваль цього векселя:

     оригiналу договору про здiйснення авалю векселя;

     оригiналу зовнiшньоекономiчного договору (контракту) та його копiї, засвiдченої в порядку, визначеному пунктом 2.14 цих Правил;

     iндивiдуальної лiцензiї Нацiонального банку України на використання iноземної валюти на територiї України як засобу платежу.

     На документах, на пiдставi яких була куплена iноземна валюта, банк робить вiдмiтку. Вiдмiтка засвiдчується в порядку, визначеному пунктом 2.16 цих Правил".

     1.8. Доповнити роздiл новими пунктами 2.14-2.21 такого змiсту:

     "2.14. Копiї зовнiшньоекономiчних договорiв (у тому числi кредитних), реєстрацiйних свiдоцтв (iндивiдуальних лiцензiй) та копiї ввiзних митних декларацiй, про якi йдеться в пiдпунктах "а", "є", "ж", "з", "i", "ї" пункту 2.13 цих Правил, подаються засвiдченими пiдписом керiвника або заступника керiвника та вiдбитком печатки суб'єкта господарської дiяльностi або нотарiусом.

     2.15. Довiдки банкiв (також вiдмiтки банкiв на реєстрацiйних свiдоцтвах (iндивiдуальних лiцензiях) iз зазначенням даних про обсяги фактично одержаних резидентами кредитiв, iнвестицiйних коштiв, стан погашення кредитiв, обсяги ранiше придбаної iноземної валюти для погашення заборгованостi за кредитами тощо, про якi йдеться в пiдпунктах "а", "г", "ґ", "i", "ї" пункту 2.13 цих Правил, засвiдчуються вiдбитком печатки банку та пiдписом керiвника (заступника керiвника) валютного пiдроздiлу банку.

     2.16. Вiдмiтка на документах, на пiдставi яких була куплена iноземна валюта, про яку йдеться в пiдпунктах "а", "в", "ґ", "и", "i", "ї" пункту 2.13 цих Правил, засвiдчується пiдписом вiдповiдального працiвника валютного пiдроздiлу та вiдбитком його особистого штампа або штампа цього пiдроздiлу, або печатки банку, що купив iноземну валюту, i має мiстити дати купiвлi та перерахування iноземної валюти, а також обсяги купленої та перерахованої iноземної валюти.

     2.17. На оригiналi та на копiї реєстрацiйного свiдоцтва (iндивiдуальної лiцензiї), на оригiналах i копiях зовнiшньоекономiчного договору та ввiзної митної декларацiї, якi зазначенi в пiдпунктах "є", "ж", "з" пункту 2.13 цих Правил, банк, що купив iноземну валюту, робить вiдмiтку. Вiдмiтка засвiдчується в порядку, визначеному пунктом 2.16 цих Правил.

     2.18. Копiї документiв, якi зазначенi в пiдпунктах "є", "ж", "з" пункту 2.13 цих Правил, залишаються в банку - покупцевi iноземної валюти.

     2.19. Обсяг iноземної валюти, що купується та перераховується у зв'язку з виконанням резидентом зобов'язань, якi зазначенi в пiдпунктах "б" - "ї" пункту 2.13 цих Правил, не може перевищувати суму фактичних зобов'язань резидента, яка має засвiдчуватися вiдповiдним документом (договором, платiжним дорученням, письмовою претензiєю тощо). Контроль за додержанням зазначеної вимоги покладається на банк, який обслуговує поточний рахунок резидента, визначений ним як рахунок, з якого здiйснюється перерахування купленої на мiжбанкiвському валютному ринку України iноземної валюти, з метою виконання зобов'язань резидента в цiй iноземнiй валютi.

     2.20. Якщо банк, який купив iноземну валюту, не є банком, що обслуговує поточний рахунок резидента, з якого здiйснюється перерахування купленої iноземної валюти з метою виконання зобов'язань перед нерезидентами в цiй валютi, то копiї документiв, на пiдставi яких була куплена iноземна валюта, з вiдповiдними вiдмiтками про купiвлю надсилаються цим банком-покупцем для контролю в банк, що здiйснює перерахування iноземної валюти на користь нерезидента.

     2.21. Не дозволяється купiвля iноземної валюти з метою виконання передбачених вiдповiдними договорами зобов'язань в iноземнiй валютi за нерезидента-боржника. Виконання резидентом таких зобов'язань здiйснюється за рахунок його власних (не куплених, не залучених у формi кредиту) коштiв в iноземнiй валютi. Перерахування банком iноземної валюти здiйснюється тiльки в разi надання резидентом документiв, якi свiдчать про фактичне невиконання нерезидентом зазначених зобов'язань".

     У зв'язку з цим пункти 2.14-2.18 вважати вiдповiдно пунктами 2.22-2.26.

     1.9. Абзац п'ятий пункту 2.24 замiнити трьома абзацами такого змiсту:

     "У разi повернення на адресу резидента коштiв в iноземнiй валютi, що були купленi на мiжбанкiвському валютному ринку України та перерахованi на користь нерезидента, у зв'язку з тим, що взаємнi зобов'язання частково або повнiстю не виконанi, цi кошти не можуть використовуватися з iншою метою i пiдлягають продажу на мiжбанкiвському валютному ринку України без доручення клiєнта протягом п'яти банкiвських днiв, починаючи з дня зарахування цих коштiв на розподiльчий рахунок. Позитивна курсова рiзниця, що може виникнути за такою операцiєю, щокварталу перераховується до Державного бюджету України, а негативна курсова рiзниця зараховується на рахунки, на яких облiковуються результати господарської дiяльностi резидента. Крiм того, якщо купувалися i перераховувалися на користь нерезидента кошти в iноземнiй валютi I групи Класифiкатора, то вони можуть повертатися лише в iноземнiй валютi I групи Класифiкатора; якщо кошти в iноземнiй валютi iнших груп Класифiкатора - у тiй самiй iноземнiй валютi або в iноземнiй валютi I групи Класифiкатора (кошти у валютi однiєї з країн СНД можуть повертатися також у росiйських рублях).

     Вимоги цього абзацу поширюються також на поверненi нерезидентом на адресу резидента кошти в iноземнiй валютi, якi резидент перерахував на користь нерезидента за рахунок одержаного кредиту (позики) в iноземнiй валютi, якщо цей кредит (позика) повнiстю або частково погашений (або який передбачено погасити) за рахунок купленої на мiжбанкiвському валютному ринку України iноземної валюти. Якщо цi кошти поверненi резиденту не в банк-кредитор i не в банк, що обслуговує кредит, то резидент протягом п'яти банкiвських днiв (починаючи з дня зарахування їх на розподiльчий рахунок) має надати банку - одержувачу коштiв письмово пiдтверджену одним iз вищезазначених банкiв iнформацiю про вiдсутнiсть факту купiвлi iноземної валюти або про обсяги купленої iноземної валюти для погашення кредиту (позики).

     Обмеження щодо строку продажу iноземної валюти, передбачене абзацом четвертим цього пункту, не поширюється на iноземнi валюти, що не належать до I групи Класифiкатора".

     У зв'язку з цим абзац шостий вважати абзацом восьмим.

     1.10. У пунктi 2.25:

     абзац перший пiсля слiв "на розподiльчий рахунок" доповнити словами "(крiм випадкiв, передбачених iншими нормативно-правовими актами Нацiонального банку України)";

     в абзацi другому слова та цифри "передбачених пунктом 2.16 Правил здiйснення операцiй на мiжбанкiвському валютному ринку України" замiнити словами та цифрами "передбачених абзацом четвертим пункту 2.24 цих Правил";

     доповнити пункт новим абзацом третiм такого змiсту:

     "Кошти в iноземнiй валютi, якi були зарахованi на розподiльчий рахунок i не пiдлягають згiдно iз законодавством України обов'язковому продажу на мiжбанкiвському валютному ринку України у зв'язку з їх спрямуванням на погашення заборгованостi, вiдсоткiв, iнших зобов'язань в iноземнiй валютi, передбачених кредитним договором (договором позики) та договором мiжнародного лiзингу, перераховуються на поточний рахунок клiєнта протягом п'яти банкiвських днiв (починаючи з дня зарахування таких надходжень на розподiльчий рахунок), якщо одночасно з повiдомленням про спрямування коштiв на погашення заборгованостi за зазначеними зобов'язаннями клiєнт надасть платiжне доручення на перерахування з поточного рахунку iноземної валюти на цi потреби. Не спрямованi на погашення заборгованостi кошти пiдлягають обов'язковому продажу".

     У зв'язку з цим абзац третiй вважати абзацом четвертим.

     1.11. Доповнити роздiл пунктами 2.27 та 2.28 такого змiсту:

     "2.27. Суб'єкти мiжбанкiвського валютного ринку України здiйснюють на цьому ринку операцiї з купiвлi-продажу iноземних валют за вiльним договiрним курсом за кожною операцiєю без обмеження розмiру маржi та комiсiйної винагороди.

     2.28. Якщо подiї на мiжнародних валютних ринках або iншi негативно впливатимуть на мiжбанкiвський готiвковий чи безготiвковий валютний ринок України, то Нацiональний банк України з метою недопущення безпiдставних фiнансових втрат населення та iнших суб'єктiв валютного ринку України може оперативно встановлювати порядок функцiонування валютного ринку з визначенням граничного розмiру маржi, на яку курс купiвлi та продажу iноземної валюти може вiдхилятися вiд офiцiйного курсу гривнi до iноземних валют, що встановлюється Нацiональним банком України.

     Зазначенi рiшення приймаються у формi постанов Правлiння Нацiонального банку України".

     2. Роздiл 3 виключити.

Директор Департаменту валютного регулювання С.О.Яременко
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.