Документ скасований: Наказ ДМСУ (до 2012) № 379 від 17.05.2006

ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

Н А К А З
м.Київ

вiд 05.03.97 N 100


Про затвердження Iнструкцiї про атестацiю службових осiб митних органiв України

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
2 квiтня 1997 р. за N 107/1911


     З метою полiпшення правового регулювання управлiння митними органами i на пiдставi пункту 23 Положення про порядок i умови проходження служби в митних органах України, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 9 лютого 1993 року N 97, НАКАЗУЮ:

     1. Затвердити Iнструкцiю про атестацiю службових осiб митних органiв України (додається).

     2. Iнструкцiю з атестацiї службових осiб митних органiв України, затверджену наказом Держмиткому України вiд 21 грудня 1993 року N 341, вважати такою, що втратила чиннiсть.

     3. Начальнику Управлiння справами Максимову Ю.Ю. забезпечити тиражування та розсилку тексту Iнструкцiї з атестацiї посадових осiб митних органiв України в усi регiональнi митницi, митницi, спецiалiзованi митнi управлiння та органiзацiї, пiдпорядкованi Державнiй митнiй службi України.

     4. Начальникам регiональних митниць, митниць, спецiалiзованих митних управлiнь та органiзацiй довести текст Iнструкцiї до вiдома всiх посадових осiб.

     5. Контроль за виконанням наказу покласти на начальника Управлiння по роботi з особовим складом Копача В.С.

Голова Служби Л.В.Деркач

 

Затверджено
наказом Голови Державної митної служби України вiд
05.03.1997 р. за N 100

Iнструкцiя
про атестацiю службових осiб митних органiв України

Загальнi положення

     1. Вiдповiдно до Положення про порядок i умови проходження служби в митних органах України, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 9 лютого 1993 року N 97, та Положення про порядок проведення атестацiї державних службовцiв органiв виконавчої влади, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 14 серпня 1996 року N 950, службовi особи Державної митної служби України (далi - Служба), пiдпорядкованих їй регiональних митниць, митниць та спецiалiзованих митних управлiнь та органiзацiй пiдлягають атестацiї.

     2. Атестацiя проводиться з метою найбiльш рацiонального використання спецiалiстiв, пiдвищення ефективностi їх працi та вiдповiдальностi за доручену справу i повинна сприяти вдосконаленню роботи з добору, розстановки та виховання кадрiв, поглибленому вивченню їх дiлових та моральних якостей, усуненню недолiкiв у роботi.

     Пiд час атестування визначаються професiйнi та органiзаторськi здiбностi працiвникiв, ефективнiсть їх працi та робляться висновки про вiдповiднiсть займанiй посадi.

     3. Службовi особи митних органiв пiдлягають атестацiї один раз на п'ять рокiв.

     У випадках допущення суттєвих недолiкiв у роботi або в поведiнцi пiд час виконання службових обов'язкiв, за пропозицiєю безпосереднього керiвника цiєї службової особи, може проводитись позачергова атестацiя.

     4. Не пiдлягають атестацiї такi працiвники митних органiв:

     - призначенi на посаду Президентом України;

     - прийнятi на службу за контрактом;

     - службовцi патронатної служби;

     - особи, якi перебувають на займанiй посадi менше одного року;

     - вiднесенi до категорiї технiчного й обслуговуючого персоналу.

     Вагiтнi жiнки пiдлягають атестацiї тiльки за їх згодою.

     5. Враховуючи важливiсть завдань, покладених на митнi органи Митним кодексом України, та особливi умови, визначенi щодо проходження служби в митних органах службовими особами, проводиться атестацiя службових осiб, прийнятих вперше на роботу в митнi органи України на посади, де передбачено присвоєння персональних звань, не ранiше нiж через два мiсяцi, але не пiзнiше нiж через шiсть мiсяцiв пiсля зарахування на посаду перед допуском до самостiйного виконання службових обов'язкiв та присвоєнням первинного персонального звання.

     Службовi особи, зарахованi за наказами Голови Служби у порядку переведення чи за конкурсом, при прийняттi на роботу атестацiї не пiдлягають.

     6. Молодi спецiалiсти, зарахованi на посади, зазначенi в п.5 Iнструкцiї, пiдлягають атестацiї пiсля закiнчення стажування.

     7. Особи, якi мають персональнi звання та перебували у вiдпустцi по вагiтностi, пологах i догляду за дитиною, пiдлягають атестацiї не ранiше нiж через рiк пiсля виходу на роботу.

     8. Атестацiя службових осiб митних органiв, якi займають посади державних службовцiв, проводиться пiсля подання ними декларацiї про доходи.

     9. Методичне керiвництво пiдготовкою до атестацiї та контроль за її проведенням у регiональних митницях, митницях, спецiалiзованих митних управлiннях та органiзацiях здiйснює Управлiння по роботi з особовим складом Служби.

     10. Конкретнi термiни та графiк проведення атестацiї затверджуються керiвниками митних органiв i завчасно доводяться до вiдома посадових осiб, якi пiдлягають атестацiї.

Атестацiйнi комiсiї

     11. Для проведення атестацiї утворюються постiйно дiючi атестацiйнi комiсiї.

     12. При центральному апаратi Служби утворюється Вища атестацiйна комiсiя. Її склад затверджується Головою Служби.

     Вища атестацiйна комiсiя проводить атестацiю службових осiб, якi призначаються на посади наказом Голови Служби.

     13. Начальники регiональних митниць, митниць, керiвники спецiалiзованих митних управлiнь та органiзацiй утворюють атестацiйнi комiсiї, склад яких затверджується наказом.

     Цi атестацiйнi комiсiї проводять атестацiю посадових осiб, за винятком тих, якi атестуються Вищою атестацiйною комiсiєю.

     14. Атестацiйнi комiсiї утворюються у складi голови комiсiї, секретаря та членiв комiсiї. Головою комiсiї, як правило, призначається заступник керiвника митного органу. У роботi комiсiї може брати участь представник профспiлкового орагану, уповноважений на представництво трудовим колективом.

     15. Атестацiйна комiсiя має забезпечувати об'єктивний розгляд i професiйну оцiнку роботи, професiйних та органiзаторських якостей працiвника, який атестується, а також принциповий пiдхiд до пiдготовки рекомендацiй щодо подальшого використання його досвiду i знань у роботi митних органiв.

     16. Атестацiйнi комiсiї проводять свою роботу згiдно з графiком проведення атестацiї.

Порядок проведення атестацiї

     17. На кожну службову особу, яка пiдлягає атестацiї, заповнюється атестацiйний лист (додається) та складається характеристика на пiдставi об'єктивних, всебiчно обгрунтованих даних, що характеризують професiйнi та органiзаторськi якостi i практичну роботу особи.

     18. Характеристики готують i пiдписують:

     - заступники Голови Служби - на начальникiв управлiнь i самостiйних вiддiлiв центрального апарату Служби, на керiвникiв спецiалiзованих митних управлiнь та органiзацiй;

     - начальник Управлiння по роботi з особовим складом з участю керiвникiв iнших структурних пiдроздiлiв Служби - на начальникiв митниць безпосереднього пiдпорядкування Службi;

     - начальники управлiнь i самостiйних вiддiлiв Служби - на своїх заступникiв та на iнших пiдлеглих їм службових осiб;

     - начальники регiональних митниць - на начальникiв митниць, пiдпорядкованих вiдповiднiй регiональнiй митницi, на своїх заступникiв, на начальникiв митних постiв, вiддiлiв та на iнших службових осiб, безпосередньо їм пiдлеглих;

     - начальники митниць, начальники спецiалiзованих митних управлiнь та органiзацiй митної системи - на своїх заступникiв, начальникiв митних постiв, вiддiлiв та на iнших службових осiб, безпосередньо їм пiдлеглих;

     - начальники вiддiлiв i начальники митних постiв регiональних митниць, митниць, спецiалiзованих митних управлiнь та органiзацiй - на всiх пiдлеглих їм службових осiб.

     Атестацiйнi листи готують пiдроздiли по роботi з особовим складом.

     Характеристики й атестацiйнi листи подаються до атестацiйної комiсiї не пiзнiше нiж за тиждень до проведення атестацiї.

     19. Оцiнка практичної дiяльностi службової особи, характеристика її професiйних та органiзаторських якостей мають бути чiткими, конкретними та обгрунтованими. У характеристицi зазначаються як позитивнi якостi, так i недолiки в роботi.

     20. Атестацiйний лист i характеристика готуються в одному примiрнику. Пiсля атестацiї вони зберiгаються в особовiй справi працiвника.

     21. Працiвник, який атестується, попередньо, не пiзнiше нiж за тиждень до дня атестацiї, має бути ознайомлений з пiдготовленою на нього характеристикою. У разi, коли вiн не згоден з вiдомостями, поданими в характеристицi, керiвник виносить її на обговорення колективу вiдповiдного пiдроздiлу, пропозицiї якого разом з характеристикою подаються до комiсiї.

     22. На засiдання комiсiї запрошуються працiвник, який атестується, його безпосереднiй керiвник та, за рiшенням комiсiї, iншi службовi особи, присутнiсть яких на засiданнi комiсiї необхiдна.

     Якщо працiвник не з'явився на засiдання атестацiйної комiсiї без поважних причин, комiсiя має право провести атестацiю пiд час його вiдсутностi.

     23. Атестацiя керiвникiв структурних пiдроздiлiв та осiб, якi ввiйшли до складу комiсiї, передує атестацiї iнших службових осiб цих пiдроздiлiв.

     24. Атестацiя починається з доповiдi секретаря або члена комiсiї, який зачитує текст атестацiйного листа та характеристики. Пiсля цього заслуховується керiвник працiвника, який атестується, та сам працiвник.

     25. В ходi атестацiї спецiалiстiв враховується рiвень їх квалiфiкацiї, якiсть виконання службових обов'язкiв, знання та дотримання митного законодавства, iнiцiативнiсть в роботi, особиста дисциплiнованiсть, дотримання вимог, визначених Законом України "Про державну службу" та Митним кодексом України.

     При атестацiї керiвникiв особлива увага атестацiйної комiсiї спрямовується на з'ясування таких основних питань:

     - знання чинного законодавства України;

     - наявнiсть та використання в роботi органiзаторських здiбностей;

     - особистий внесок у результати роботи митного органу чи його пiдроздiлу, у виховання пiдлеглих цьому керiвнику посадових осiб;

     - вмiння забезпечити виконання завдань, покладених на очолюваний колектив;

     - рiвень виконавської дисциплiни;

     - морально-психологiчний клiмат у колективi.

     26. На пiдставi всебiчного розгляду поданих матерiалiв, обговорення професiйних та органiзаторських якостей працiвника комiсiя шляхом вiдкритого голосування приймає одне з таких рiшень:

     - вiдповiдає займанiй посадi;

     - вiдповiдає займанiй посадi за умов виконання рекомендацiй щодо здобуття освiти, проходження перепiдготовки, пiдвищення квалiфiкацiї, стажування на вiдповiднiй посадi, вивчення iноземної мови, набуття навичок роботи на комп'ютерi тощо;

     - не вiдповiдає займанiй посадi.

     Атестованими вважаються працiвники, визнанi комiсiєю такими, що вiдповiдають займанiй посадi або вiдповiдають займанiй посадi за певних умов.

     27. Атестацiйна комiсiя шляхом вiдкритого голосування може дати одну з таких рекомендацiй:

     - у разi прийняття рiшення про вiдповiднiсть працiвника займанiй посадi - про зарахування його до кадрового резерву або стажування на бiльш високiй посадi. Зарахування до кадрового резерву та зазначене стажування провадяться за згодою працiвника;

     - у разi прийняття рiшення про вiдповiднiсть працiвника займанiй посадi за виконання певних умов - про призначення протягом року повторного атестування при згодi працiвника виконати рекомендацiї, передбаченi п.26 Iнструкцiї;

     - у разi прийняття рiшення про невiдповiднiсть працiвника займанiй посадi - про переведення (за його згодою) на iншу посаду, що вiдповiдає його професiйному рiвню, або про звiльнення iз займаної посади.

     Кожна рекомендацiя повинна мати вiдповiдне обгрунтування.

     28. Поряд з цими рекомендацiями атестацiйна комiсiя може вносити пропозицiї щодо дострокового присвоєння посадовiй особi, яка атестується, чергового або позачергового персонального звання.

     29. На засiданнi комiсiї ведеться протокол, в якому зазначаються дата i мiсце проведення засiдання, перелiк присутнiх членiв комiсiї, прiзвища та посади запрошених на засiдання службових осiб, порядок денний, короткi вiдомостi про працiвника, який атестується, стислий змiст виступiв, висновки та рiшення комiсiї, пiдсумки голосування. До протоколу заносяться також окремi думки членiв комiсiї, якi не погодилися з рiшенням комiсiї.

     30. Засiдання комiсiї вважається правочинним, якщо на ньому присутнi не менше 3/4 її складу. Рiшення i рекомендацiї комiсiї приймаються простою бiльшiстю голосiв.

     Голосування проводиться пiд час вiдсутностi особи, яка атестується.

     При рiвностi голосiв приймається позитивне рiшення.

     31. Результати атестацiї заносяться до атестацiйного листа, що пiдписується головою i членами комiсiї, якi брали участь у голосуваннi, i повiдомляються пiд розписку працiвниковi, який атестувався, одразу пiсля проведення атестацiї.

     У разi вiдмови працiвника вiд пiдписання результатiв атестування факт ознайомлення засвiдчується в цьому ж листi вiдповiдною довiдкою за пiдписами голови та секретаря комiсiї.

     32. Рiшення комiсiї може бути оскаржене працiвником. Оскарження подається керiвниковi митного органу протягом 10 днiв вiд дня прийняття рiшення комiсiї.

Рiшення, що приймаються за результатами атестацiї, та порядок вирiшення спiрних питань

     33. Пiсля завершення роботи атестацiйної комiсiї в митному органi розробляються заходи, що спрямованi на виконання рекомендацiй атестацiйної комiсiї, на подальше вдосконалення роботи щодо пiдвищення квалiфiкацiї особового складу, та органiзується контроль за їх виконанням.

     34. За результатами атестацiї та з урахуванням пропозицiй комiсiї керiвник згiдно з чинним законодавством приймає остаточне рiшення i видає вiдповiдний наказ.

     35. Рiшення про переведення працiвника, за його згодою, на iншу посаду або про звiльнення з посади приймається керiвником у двомiсячний термiн з дня атестацiї працiвника. Прийняття такого рiшення пiсля закiнчення зазначеного термiну не допускається. Час хвороби працiвника, а також перебування його у вiдпустцi до цього термiну не зараховуються.

     36. Працiвник, визнаний за результатами атестацiї таким, що не вiдповiдає займанiй посадi, звiльняється з роботи на пiдставi, передбаченiй п.2 статтi 40 Кодексу законiв про працю України.

     37. Трудовi спори, пов'язанi з атестацiєю, в тому числi спори з питань звiльнення працiвникiв, визнаних такими, що не вiдповiдають займанiй посадi, розглядаються вiдповiдно до чинного законодавства про порядок розгляду iндивiдульних трудових спорiв.

 

Додаток
до Iнструкцiї з атестацiї посадових осiб митних органiв України
 

АТЕСТАЦIЙНИЙ ЛИСТ

1. Загальнi вiдомостi

Прiзвище, iм'я, по батьковi  
Рiк народження  
Посада, яку займає працiвник, i стаж роботи на нiй (на момент атестацiї)
 
Освiта (найменування навчального закладу i рiк закiнчення)
 
Спецiальнiсть за освiтою  
Науковий ступiнь, вчене звання  
Трудовий стаж: загальний   , в митних органах   ,
Останнє персональне звання  
присвоєне наказом N   вiд   199__р.
 

II. Результати атестацiї

За пiдсумками голосування атестацiйної комiсiї:
вiдповiдає займанiй посадi (за   , проти   );
вiдповiдає займанiй посадi за умови  
  (за   , проти   );
не вiдповiдає займанiй посадi (за   , проти   ).
Рiшення атестацiйної комiсiї  
 
Рекомендацiї атестацiйної комiсiї  
 
  (за   , проти   )
Голова атестацiйної комiсiї   (пiдпис)
Члени комiсiї  
 
(пiдписи)
Дата атестацiї "_______" _________________ 199 року
З результатами атестацiї ознайомлений  
(пiдпис працiвника, який
 
атестується, дата)
Примiтка: у разi, коли голова чи члени комiсiї мають окрему думку щодо оцiнки роботи та дiлових якостей працiвника який атестується, вони викладають її письмово у довiльнiй формi i додають до атестацiйного листа.
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.