Документ скасований: Наказ ДнРМ № 122 від 18.03.2004

ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
ДНIПРОВСЬКА РЕГIОНАЛЬНА МИТНИЦЯ
ЗАПОРIЗЬКА МИТНИЦЯ

НАКАЗ

вiд 2 лютого 2001 року N 51


Про затвердження Положення про порядок здiйснення особистого огляду громадян, якi прямують через митний кордон України в пунктi пропуску "Запорiжжя-аеропорт"

Зареєстровано
в Запорiзькому обласному управлiннi юстицiї
7 березня 2001 р. за N 9/622


     Вiдповiдно до ст. 32 Митного кодексу України, Положення про порядок проведення особистого огляду громадян, якi прямують через митний кордон України, затвердженого Головою Держмиткому України 09.06.92, для спрощення процедури митного оформлення громадян, якi перетинають митний кордон України, наказую:

     1. Затвердити Положення про порядок здiйснення особистого огляду громадян, якi прямують через митний кордон України в пунктi пропуску "Запорiжжя-аеропорт" (далi - Положення), що додається.

     2. Т. в. о. начальника митного поста "Запорiжжя-аеропорт" Шаповалову В. П. пiд персональну вiдповiдальнiсть:

     2.1. Прийняти до керiвництва та виконання це Положення.

     2.2. Забезпечити дотримання вимог зазначеного Положення посадовими особами митного поста "Запорiжжя-аеропорт".

     3. Головному iнспектору канцелярiї Ланда О. В. забезпечити ознайомлення з цим наказом Шаповалова В. П.

     4. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заст. начальника митницi Шаляпiна К. П.

Начальник Запорiзької митницi О. I. Конєв

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
наказом Запорiзької митницi
вiд 2 лютого 2001 р. N 51
Зареєстровано
в Запорiзькому обласному управлiннi юстицiї
7 березня 2001 р. за N 9/622

ПОЛОЖЕННЯ
про порядок здiйснення особистого огляду громадян, якi прямують через митний кордон України в пунктi пропуску "Запорiжжя-аеропорт"

     Положення про порядок здiйснення особистого огляду громадян, якi прямують через митний кордон України в пунктi пропуску "Запорiжжя-аеропорт" (далi - Положення), розроблене вiдповiдно до статтi 32 Митного кодексу України та Положення про порядок здiйснення особистого огляду громадян, якi прямують через митний кордон України, затвердженого Головою Державного митного комiтету України 09.06.92.

1. Загальнi положення

     1.1. В цьому Положеннi пiд "громадянами" розумiються особи обох статей громадяни України, iноземнi громадяни та особи без громадянства.

     1.2. Згiдно зi статтею 32 Митного кодексу України особистий огляд громадян здiйснюється у виняткових випадках при наявностi достатнiх пiдстав вважати, що громадянин, який прямує через митний кордон України чи знаходиться в зонi митного контролю аеропорту м. Запорiжжя, приховує при собi предмети контрабанди чи предмети та цiнностi, якi є безпосереднiми об'єктами порушення митних правил.

     1.3. Метою особистого огляду є виявлення i вилучення предметiв контрабанди, а також предметiв та цiнностей, що є безпосереднiми об'єктами порушення митних правил i приховуються при собi громадянами, якi прямують через митний кордон України.

     1.4. Особистий огляд здiйснюється за письмовим рiшенням (додаток 1) начальника Запорiзької митницi чи особи, яка виконує його обов'язки.

2. Межi проведення особистого огляду

     2.1. Особистий огляд може бути здiйснений у вiдношеннi до громадянина, якому виповнилося 16 рокiв. При наявностi достатнiх пiдстав вважати, що предмети або цiнностi, якi перемiщуються з приховуванням вiд митного контролю, знаходяться у громадянина, якому не виповнилось 16 рокiв, їх залучення повинно проводитись за участю або за згодою батькiв або супровiдника з обов'язковою участю лiкаря.

     2.2. Обстеження органiв тiла громадянина, щодо якого здiйснюється особистий огляд, здiйснюється тiльки медичним працiвником з обов'язковим дотриманням всiх норм та правил гiгiєни i санiтарiї.

     2.3. Особистий огляд здiйснюється в межах, необхiдних для виявлення предметiв i цiнностей, прихованих вiд митного контролю, в коректнiй формi, яка виключає дiї, що принижують честь або створюють небезпеку для здоров'я громадянина, який пiдлягає огляду.

     Пiд час здiйснення особистого огляду забороняється робити зауваження вiдносно мiсцезнаходження i способiв приховування предметiв i цiнностей, а також поведiнки i особистостi такого громадянина. Необхiдно прийняти мiри, якi виключають можливiсть розголошення iнтимних обставин, виявлених при особистому оглядi.

     2.4. Пiд час особистого огляду:

     - оглядаються всi дрiбнi предмети, що є у громадянина, який пiдлягає огляду (палицi, парасолi, запальнички, самописки, цигарницi та iн.), а також головнi убори;

     - оглядаються верхнiй одяг i взуття, знятi таким громадянином;

     - крiзь бiлизну на дотик перевiряється наявнiсть стороннiх предметiв на тiлi;

     - оглядається бiлизна, знята громадянином;

     - оглядається зачiска, кистi рук, ступнi нiг та iн.

     2.5. Пiд час особистого огляду необхiдно уважно стежити за громадянином, щодо якого здiйснюється такий огляд, беручи до уваги будь-якi змiни в його поведiнцi, зважувати промiжнi наслiдки огляду i демаскуючi ознаки (слiди ремонту одягу i взуття, бинти або пов'язки на окремих частинах тiла та iн.), використовуючи знання характерних способiв приховання тих чи iнших предметiв та цiнностей.

     При оглядi одягу та взуття особливу увагу слiд звертати на предмети кустарного виробництва, ортопедичне взуття, а також шви, латки, плечики, пiдкладки, пояси, халяви, устiлки, каблуки, головнi убори.

     2.6. Iнспектор митного поста, який здiйснює особистий огляд, або вiдповiднi фахiвцi, якi беруть участь у оглядi, повиннi обережно та акуратно поводитися з особистим майном громадянина, щодо якого здiйснюється огляд.

     У тих випадках, коли розкриття або руйнування окремих предметiв викликано необхiднiстю, iнспектор митного поста повинен уникати, при можливостi, зайвих пошкоджень особливого майна такого громадянина.

3. Мiсце проведення особистого огляду

     3.1. Особистий огляд проводиться в спецiально обладнанiй iзольованiй кiмнатi сектору "Прилiт" та "Вiдлiт" аеропорту м. Запорiжжя.

     Пiд час здiйснення особистого огляду доступ в кiмнату осiб, якi не беруть участь в оглядi, повинен бути виключеним.

     Забороняється здiйснювати особистий огляд кiлькох осiб одночасно.

     3.2. Кiмната, в якiй має проводитися особистий огляд, повинна до початку огляду бути обстеженою службовими особами митного поста.

4. Послiдовнiсть проведення особистого огляду

     4.1. В кiмнатi для особистого огляду в присутностi понятих iнспектор митного поста, якому доручено проведення особистого огляду, зобов'язаний пред'явити громадянину, який прямує через митний кордон, рiшення про провадження особистого огляду (додаток 1) i запропонувати йому добровiльно видати предмети i цiнностi, прихованi вiд митного контролю.

     4.2. Особистий огляд здiйснюється iнспектором митного поста однiєї статi з громадянином, який пiдлягає особистому огляду.

     4.3. Особистий огляд здiйснюється за умови обов'язкової присутностi двох понятих однiєї статi з громадянином, який пiдлягає огляду. Понятими можуть бути незацiкавленi у висновках особистого огляду повнолiтнi громадяни - службовi особи аеропорту, пасажири, службовi особи iнших органiв, якi здiйснюють вiдомчий контроль на державному кордонi та iншi.

     4.4. Кiлькiсть осiб, якi беруть участь у здiйсненнi особистого огляду, повинна бути мiнiмально необхiдною, але не менше трьох. Присутнiсть при проведеннi особистого огляду осiб, якi не беруть участi у такому оглядi, забороняється.

     Службова особа митного органу, за рiшенням якого здiйснюється особистий огляд, може брати участь у такому оглядi, якщо вона однiєї статi з громадянином, який пiдлягає особистому огляду.

     В проведеннi особистого огляду за рiшенням начальника Запорiзької митницi можуть брати участь працiвники органiв СБУ, МВС, Прикордонних вiйськ, якщо вони однiєї статi з особою, яка пiдлягає особистому огляду.

     4.5. Iнспектор митного поста, якому доручено здiйснення особистого огляду, має право застосовувати необхiдний iнструмент i технiчнi засоби для детального обстеження одягу, взуття i дрiбних предметiв (запальничок, самописок), якi є у обстежуваної особи.

     4.6. У разi добровiльної видачi громадянином, який прямує через митний кордон України, прихованих ним предметiв або цiнностей, iнспектор, при наявностi достатнiх пiдстав вважати, що цей громадянин не приховує ще будь-якi предмети чи цiнностi, може обмежитись затриманням добровiльно виданих предметiв чи цiнностей, засвiдчуючи цей факт у протоколi.

     4.7. Виданi добровiльно або виявленi пiд час особистого огляду предмети i цiнностi необхiдно пред'явити для огляду понятим i складати таким чином, щоб вони знаходились поза досяжнiстю для громадянина, щодо якого здiйснюється такий огляд.

     4.8. По закiнченнi особистого огляду iнспектор митного поста повинен уважно оглянути кiмнату, в якiй здiйснювався огляд. В разi виявлення предмета i цiнностей, яких не було в примiщеннi до початку огляду, службова особа митного органу повинна вжити заходiв для вивчення їх приналежностi.

5. Заключнi положення

     5.1. Особистий огляд незалежно вiд його наслiдкiв оформлюється протоколом за формою, встановленою Державною митною службою України. Реєстрацiя протоколiв особистого огляду здiйснюється в спецiальному журналi.

     5.2. Протокол пiдписується службовою особою митницi, яка здiйснювала особистий огляд, громадянином, щодо якого здiйснювався такий огляд, понятими, а при обстеженнi медичним працiвником - також цим працiвником.

     Громадянин, щодо якого було здiйснено огляд, має право зробити письмову заяву, яка в обов'язковому порядку заноситься до протоколу або додається до нього. У разi вiдмови громадянина пiдписати протокол в протоколi робиться вiдповiдний запис про це, що засвiдчується пiдписами осiб, якi брали участь у проведеннi огляду.

     5.3. Протокол особистого огляду складається у двох примiрниках. Перший примiрник протоколу передається до СБК та ПМП Запорiзької митницi, другий - видається громадянину, щодо якого здiйснювався особистий огляд.

     5.4. Дiї осiб, якi здiйснювали особистий огляд, можуть бути оскарженi начальнику Запорiзької митницi, а рiшення начальника митницi або особи, яка його замiщує, - Головi Державної митної служби України.

     5.5. Збитки, заподiянi майну громадянина, щодо якого здiйснюється особистий огляд, неправомiрними дiями службових осiб, якi здiйснюють такий огляд, повиннi бути вiдшкодованi в установленому законом порядку.

Т. в. о. начальника митного поста "Запорiжжя-аеропорт" В. П. Шаповалов

 

Додаток 1
до п. 4.1 Положення про порядок особистого огляду громадян, якi прямують через митний кордон України в пунктi пропуску "Запорiжжя-аеропорт"

ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

ЗАПОРIЗЬКА МИТНИЦЯ

РIШЕННЯ
начальника митницi

Про проведення особистого огляду громадянина(ки), слiдуючого(ої) через митний кордон України

Згiдно iз ст. 32 Митного кодексу України:
1. У вiдношеннi громадянина(ки)  
  слiдуючого(ої) з
  в  
рейсом N   провести особистий огляд.
2. Проведення огляду та ознайомлення громадянина з його правами та обов'язками
при проведеннi огляду доручити
 
(посада, П. I. Б., посадової особи митного органу)
 
"___" _______________ 2001 р. Начальник Запорiзької митницi радник митної служби I рангу
_____________ О. I. Конєв
Зi ст. 32 Митного кодексу України ознайомлений (а).
_________________
(пiдпис)
________________________
(дата)
Роз'яснив:
 
(посада, П. I. Б. посадової особи митного органу)
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.