ДЕРЖАВНИЙ МИТНИЙ КОМIТЕТ УКРАЇНИ

вiд 25 серпня 1992 року N 01/2401

 

Начальнику митницi

РОЗ'ЯСНЕННЯ
щодо застосування окремих положень Митного кодексу України

     I. В зв'язку з надходження з митниць запитiв про порядок застосування окремих положень Митного кодексу, якi суперечать ранiше прийнятим законам (у тому числi Кодексу про адмiнiстративнi правопорушення), роз'яснюємо, що в зазначених випадках необхiдно керуватися пунктом 3 Постанови Верховної Ради України вiд 12.12.91 р. "Про введення в дiю Митного кодексу України", яким встановлено, що "чиннi акти законодавства України застосовуються у частинi, яка не суперечить цьому Кодексу". З цього випливає, що у випадках суперечок в законах необхiдно керуватися Митним кодексом.

     II. Вiдповiдно до статтi 99 Митного кодексу України, суми, одержанi вiд реалiзацiї конфiскованих предметiв (в тому числi предметiв контрабанди та предметiв, обладнаних спецiальними тайниками, що використовувалися для вчинення контрабанди), а також суми, одержанi вiд розпорядження такими предметами, направляються на розвиток митної системи на рахунок Державного митного комiтету України.

     У зв'язку з наданням митницям функцiї органiв дiзнання, порушенi ними кримiнальнi справи про контрабанду пiсля виконання невiдкладних слiдчих дiй передаються в слiдчi органи СБУ, куди направляються також вилученi митницями валюта, товари та iншi цiнностi як речовi докази по кримiнальних справах. Бувають випадки, коли пiсля припинення кримiнальних справ слiдчими органами або винесення вирокiв судами у вiдношеннi речових доказiв приймаються рiшення без урахування положень ст. 99 Митного кодексу України: цiнностi повертаються до їх власникiв або кошти вiд реалiзацiї речових доказiв передаються в доход держави, а не зачисляються на рахунок Державного митного комiтету України.

     Враховуючи вищесказане пропонується:

     При передачi кримiнальних справ з речовими доказами у виглядi грошових сум чи матерiальних цiнностей в органи попереднього слiдства у супроводжувальних листах вказувати, що "У випадку припинення кримiнальної справи копiя постанови (визначення суду) про це i речовi докази належить направляти в митницю для вирiшення питання про адмiнiстративну вiдповiдальнiсть особи, яка порушила митнi правила, а у випадку винесення судом обвинувачульного вироку з конфiскацiєю предметiв контрабанди суми вiд реалiзацiї цих предметiв пiдлягають зарахуванню на рахунок Державного митного комiтету України вiдповiдно до ст. 99 Митного кодексу України".

     Одночасно повiдомляємо, що в питаннях поводження з речовими доказами по кримiнальних справах необхiдно тимчасово керуватись, за винятком вищевказаних випадкiв, Iнструкцiєю про порядок вилучення, перелiку, зберiгання та передачi речових доказiв по кримiнальних справах N 34/15 вiд 18/10, 1989 р., затвердженою Генеральною прокуратурою, Верховним Судом, Мiнiстерством юстицiї, МВС i КДБ СРСР.

Перший заступник Голови комiтету Державний радник митної служби I рангу Е. А. МIРОШНИЧЕНКО

"Збiрник наказiв та розпоряджень Державного митного комiтету України",
випуск 1, Київ, 1994.

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.