Документ скасований: Постанова НБУ № 79 від 17.02.2009

ПРАВЛIННЯ НАЦIОНАЛЬНОГО БАНКУ УКРАЇНИ

П О С Т А Н О В А
м.Київ

вiд 24.02.98 N 65


Про затвердження Положення про органiзацiю торгiвлi банкiвськими металами на валютному ринку України

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
11 березня 1998 р. за N 162/2602

Iз змiнами, внесеними згiдно з Постановами Нацбанку
N 133 вiд 23.03.99
N 47 вiд 07.02.2000

     Розглянувши пропозицiї Департаменту валютного регулювання про органiзацiю торгiвлi банкiвськими металами на валютному ринку України, Правлiння ПОСТАНОВЛЯЄ:

     1. Затвердити Положення про органiзацiю торгiвлi банкiвськими металами на валютному ринку України (додається).

     2. Департаменту валютного регулювання (С.О.Яременко) забезпечити контроль за дотриманням правил торгiвлi банкiвськими металами на валютному ринку України.

     3. Подати цю постанову на державну реєстрацiю в Мiнiстерство юстицiї України в установленому порядку.

В.о.Голови В.С.Стельмах

 

Затверджено
Постанова Правлiння Нацiонального банку
України 24.02.98 N 65
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
11 березня 1998 р. за N 162/2602

Положення
про органiзацiю торгiвлi банкiвськими металами на валютному ринку України

I. Загальнi положення

     Положення про органiзацiю торгiвлi банкiвськими металами на валютному ринку України (далi - Положення) розроблено вiдповiдно до Закону України "Про державне регулювання видобутку, виробництва i використання дорогоцiнних металiв i дорогоцiнного камiння та контроль за операцiями з ними" вiд 18.11.97 р. N 637/97-ВР та Закону України "Про банки i банкiвську дiяльнiсть" вiд 20.03.91 р. N 872/XII.

     У цьому Положеннi наведенi нижче термiни вживаються в такому значеннi:

     1. Дорогоцiннi метали - золото, срiбло, платина i метали платинової групи (паладiй, iридiй, родiй, осмiй, рутенiй) у будь-якому виглядi та станi (сировина, сплави, напiвфабрикати, промисловi продукти, хiмiчнi сполуки, вироби, вiдходи, брухт тощо).

     2. Банкiвськi метали - це дорогоцiннi метали (золото, срiбло, платина, метали платинової групи), доведенi (афiнованi) до найвищих проб вiдповiдно до свiтових стандартiв у зливках i порошках, що мають сертифiкат якостi, а також монети, виробленi з дорогоцiнних металiв.

     2.1. Найвищими пробами банкiвських металiв визнаються проби, не нижчi нiж:

     - для золота - 995,0

     - для срiбла - 999,0

     - для платини та паладiю - 999,5.

     2.2. Стандартнi зливки - це зливки банкiвських металiв, що вiдповiдають свiтовим стандартам якостi, якi прийнятi Лондонською асоцiацiєю ринку дорогоцiнних металiв (London Good Delivery Standard) або технiчними умовами ГОСТ 28058-89, ГОСТ 28595-90, ГОСТ 12341-81, ГОСТ 12340-81 (мiждержавнi ГОСТи країн СНД).

     2.3. Мiрнi зливки (мiнi - зливки) - це зливки банкiвських металiв масою 1 кг i менше з вимогами щодо проби не нижче, нiж установлено в пунктi 2.1 цього Положення.

(Пункт 2.3 iз змiнами, внесеними згiдно з Постановою Нацбанку N 133 вiд 23.03.99)

     2.4. Монети, виробленi з дорогоцiнних металiв - монети вiтчизняного та iноземного виробництва, якiсть металу яких вiдповiдає вимогам до проби вiдповiдного банкiвського металу.

     3. Сертифiкат якостi - письмовi документи або клеймо визнаного афiнажера, якi засвiдчують назву металу, його пробу (кiлькiсть часток хiмiчно чистого дорогоцiнного металу на 1000 часток лiгатурної маси) та серiйний номер, а також назву компанiї виробника.

II. Органiзацiя торгiвлi банкiвськими металами

     4. Банкiвськi метали, якi є об'єктом купiвлi i продажу на валютному ринку України (далi - ВРУ), iснують у виглядi:

     - стандартних i мiрних зливкiв (далi - зливки);

     - монет, вироблених з дорогоцiнних металiв (далi - монети).

     5. Торгiвлю банкiвськими металами здiйснюють в межах прав, наданих чинним законодавством України, такi учасники ВРУ:

     - Нацiональний банк України;

     - Українська мiжбанкiвська валютна бiржа (далi - УМВБ);

     - уповноваженi банки та уповноваженi фiнансово-кредитнi установи на пiдставi лiцензiї Нацiонального банку України на право здiйснення вiдповiдних операцiй з валютними цiнностями.

     6. Нацiональний банк України здiйснює будь-якi операцiї з банкiвськими металами, якi не забороненi чинним законодавством України.

     7. Здiйснення уповноваженими банками та уповноваженими фiнансово-кредитними установами операцiй з банкiвськими металами проводиться вiдповiдно до чинного законодавства України, що регламентує правила здiйснення операцiй на мiжбанкiвському валютному ринку з валютними цiнностями.

     8. Торгiвля банкiвськими металами подiляється на оптову та роздрiбну.

     9. Оптова торгiвля банкiвськими металами здiйснюється на УМВБ.

     9.1. До оптової торгiвлi належать операцiї купiвлi-продажу за однiєю угодою або з одним контрагентом протягом робочого дня бiльше нiж 100 грамiв золота, платини чи металiв платинової групи або 1000 грамiв срiбла у зливках чи монетах у кiлькостi бiльше нiж 10 золотих, платинових або срiбних монет.

     9.2. Оптова торгiвля банкiвськими металами здiйснюється вiдповiдно до правил, якi затверджуються Бiржовим Комiтетом УМВБ, та iнших внутрiшнiх документiв, якi затверджуються Комiсiєю УМВБ по торгiвлi банкiвськими металами (КТБМ), за умови, що вони не суперечать чинному законодавству України, а також вiдповiдно до нормативних актiв Нацiонального банку України.

     10. До складу КТБМ обов'язково входить представник Нацiонального банку України, який бере участь у роботi Комiсiї з правом вирiшального голосу.

     11. Оптовi продавцi та оптовi покупцi, якi не належать до учасникiв ВРУ, здiйснюють операцiї з банкiвськими металами через учасникiв ВРУ як їх клiєнти.

     12. Роздрiбна торгiвля банкiвськими металами здiйснюється уповноваженими банками та уповноваженими фiнансово-кредитними установами, якi отримали лiцензiю Нацiонального банку України на право здiйснення операцiй з банкiвськими металами, безпосередньо через власнi каси в операцiйних залах уповноважених банкiв та фiнансово-кредитних установ з фiзичними особами - резидентами i нерезидентами та юридичними особами-резидентами.

(Пункт 12 iз змiнами, внесеними згiдно з Постановою Нацбанку N 133 вiд 23.03.99)

     12.1. До роздрiбної торгiвлi належать операцiї купiвлi-продажу за однiєю угодою або з одним контрагентом протягом робочого дня не бiльше нiж 100 грамiв золота, платини чи металiв платинової групи або 1000 грамiв срiбла у зливках чи монетах у кiлькостi не бiльше нiж 10 золотих, платинових або срiбних монет.

     12.2. Роздрiбна торгiвля банкiвськими металами здiйснюється вiдповiдно до нормативних актiв, зокрема iнструкцiй Нацiонального банку України з органiзацiї емiсiйно-касової роботи в установах банкiв України.

     13. Операцiї з банкiвськими металами на ВРУ здiйснюються з фiзичною поставкою металiв або без неї.

(Пункт 14 втратив чиннiсть на пiдставi Постанови Нацбанку N 47 вiд 07.02.2000)

III. Вiдповiдальнiсть за порушення вимог цього Положення.

     14. Порушення правил торгiвлi банкiвськими металами тягне за собою вiдповiдальнiсть, яка передбачена чинним законодавством України.

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.