Документ скасований: Постанова КМУ № 143 від 23.02.2005

КАБIНЕТ МIНIСТРIВ УКРАЇНИ

П О С Т А Н О В А
Київ

вiд 7 квiтня 2003 року N 480


Про затвердження Порядку застосування нульової ставки податку на додану вартiсть за операцiями з продажу на внутрiшньому ринку природного газу, ввезеного на митну територiю України вiдповiдно до зовнiшньоекономiчних контрактiв, укладених на виконання мiжнародних договорiв України

Iз змiнами i доповненнями, внесеними
постановами Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 15 жовтня 2003 року N 1621,
вiд 28 сiчня 2004 року N 82,
вiд 10 серпня 2004 року N 1012

     З метою забезпечення виконання статтi 8 Закону України "Про Державний бюджет України на 2003 рiк" Кабiнет Мiнiстрiв України постановляє:

     1. Затвердити Порядок застосування нульової ставки податку на додану вартiсть за операцiями з продажу на внутрiшньому ринку природного газу, ввезеного на митну територiю України вiдповiдно до зовнiшньоекономiчних контрактiв, укладених на виконання мiжнародних договорiв України, що додається.

     2. Пункт 2 виключено

(пункт 2 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 28.01.2004р. N 82, виключено згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 10.08.2004р. N 1012)

     3. Внести до постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 27 грудня 2001 р. N 1729 "Про порядок забезпечення галузей нацiональної економiки та населення природним газом" (Офiцiйний вiсник України, 2001 р., N 52, ст. 2347; 2003 р., N 4, ст. 142) змiни, що додаються.

Перший вiце-прем'єр-мiнiстр України М.АЗАРОВ

Iнд. 37

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 7 квiтня 2003 року N 480

ПОРЯДОК
застосування нульової ставки податку на додану вартiсть за операцiями з продажу на внутрiшньому ринку природного газу, ввезеного на митну територiю України вiдповiдно до зовнiшньоекономiчних контрактiв, укладених на виконання мiжнародних договорiв України

     1. Вiдповiдно до мiжнародних договорiв України щодо поставок в Україну природного газу виконавцем операцiй з ввезення на митну територiю України природного газу та проведення розрахункiв за нього визначено НАК "Нафтогаз України". Такi операцiї звiльняються вiд обкладення податком на додану вартiсть.

     2. Нульова ставка податку на додану вартiсть застосовується НАК "Нафтогаз України", ДК "Газ України", ДП "Газ-тепло", пiдприємствами з газопостачання та газифiкацiї i ЗАТ "Київгазпостач" за операцiями з продажу природного газу, ввезеного на митну територiю України НАК "Нафтогаз України" в режимi звiльнення вiд сплати податку на додану вартiсть вiдповiдно до зовнiшньоекономiчних контрактiв, укладених на виконання мiжнародних договорiв України (далi - зовнiшньоекономiчнi контракти), суб'єктам господарювання - платникам податку на додану вартiсть (крiм поставок для населення, бюджетних установ та iнших споживачiв, якi не є платниками цього податку) за умови обов'язкового визначення у договорах та вантажосупровiдних документах (товаротранспортних i податкових накладних, актах приймання-передачi такого газу) належностi поставленого газу до обсягiв ввезеного на митну територiю України природного газу вiдповiдно до зовнiшньоекономiчних контрактiв та вiдображення у зазначених документах iндивiдуального податкового номера платника податку на додану вартiсть - споживача такого газу.

(абзац перший пункту 2 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 28.01.2004р. N 82)

     НАК "Нафтогаз України", ДК "Газ України", ДП "Газ-тепло", пiдприємства з газопостачання та газифiкацiї i ЗАТ "Київгазпостач" пiд час виконання операцiй з продажу природного газу, ввезеного НАК "Нафтогаз України" на митну територiю України вiдповiдно до зовнiшньоекономiчних контрактiв, забезпечують ведення окремого бухгалтерського i податкового облiку та складання щомiсячного балансу надходження i розподiлу природного газу.

(абзац другий пункту 2 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 28.01.2004р. N 82)

     НАК "Нафтогаз України" проводить станом на 1 сiчня поточного року iнвентаризацiю природного газу, що зберiгається в сховищах, у розрiзi джерел надходження i в мiсячний строк надає Державнiй податковiй адмiнiстрацiї довiдку про наявнiсть газу (у кiлькiсному i вартiсному виразi) у пiдземних сховищах з визначенням джерел його надходження.

(абзац третiй пункту 2 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 10.08.2004р. N 1012)

     НАК "Нафтогаз України" (з урахуванням даних ДК "Газ України" та ДП "Газ-тепло") не пiзнiше 30 числа мiсяця, що настає за звiтним, подає Державнiй податковiй адмiнiстрацiї та Мiнекономiки iнформацiю про обсяги надходження та розподiл природного газу (у кiлькiсному i вартiсному виразi), оподаткування якого вiдбулося за нульовою ставкою, за регiонами та споживачами.

(абзац четвертий пункту 2 iз змiнами, внесеними згiдно з постановами Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 15.10.2003р. N 1621, вiд 28.01.2004р. N 82, в редакцiї постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 10.08.2004р. N 1012)

     3. Застосування постачальниками - продавцями природного газу, визначеними у пунктi 2 цього Порядку, нульової ставки податку на додану вартiсть можливе лише за наявностi визначення у договорах грошової форми проведення розрахункiв. У разi застосування будь-якої безгрошової форми розрахункiв (товарообмiнної, вексельної, переуступки боргу чи iншої) незалежно вiд категорiї споживача податковi зобов'язання нараховуються за повною ставкою.

     4. Пiдставою для застосування до НАК "Нафтогаз України" нульової ставки податку на додану вартiсть за операцiями з продажу на митнiй територiї України природного газу (крiм поставок для населення, бюджетних установ та iнших споживачiв, якi не є платниками цього податку), ввезеного на митну територiю України вiдповiдно до зовнiшньоекономiчних контрактiв, є наявнiсть зовнiшньоекономiчних контрактiв на поставку такого газу на внутрiшнiй ринок України та вантажосупровiдних документiв (товаротранспортних i податкових накладних, актiв приймання-передачi). В цих документах зазначається належнiсть поставленого газу та податковий статус його споживача-покупця.

     5. ДК "Газ України", ДП "Газ-тепло", пiдприємства з газопостачання та газифiкацiї i ЗАТ "Київгазпостач" застосовують нульову ставку податку на додану вартiсть виключно за операцiями з продажу на митнiй територiї України природного газу (крiм поставок для населення, бюджетних установ та iнших споживачiв, якi не є платниками цього податку), ввезеного на митну територiю України згiдно з зовнiшньоекономiчними контрактами i отриманого за нульовою ставкою податку на додану вартiсть вiд НАК "Нафтогаз України" та вiдповiдно вiд ДК "Газ України", ДП "Газ-тепло", за наявностi:

(абзац перший пункту 5 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 28.01.2004р. N 82)

     договору на таке придбання iз зазначенням належностi поставленого газу;

     договорiв на власну поставку такого газу, в яких також зазначається належнiсть поставленого газу та iндивiдуальний податковий номер споживача - платника податку на додану вартiсть;

     вантажосупровiдних документiв (товаротранспортних i податкових накладних, актiв приймання-передачi), в яких зазначається належнiсть поставленого газу та визначається суб'єкт господарювання - платник податку на додану вартiсть.

     6. Наступнi операцiї з продажу природного газу, отриманого за операцiями з оподаткуванням за нульовою ставкою податку на додану вартiсть, що здiйснюються будь-якими iншими суб'єктами господарювання - платниками цього податку, у тому числi газотрейдерами, оподатковуються за його повною ставкою в установленому порядку незалежно вiд країни походження, умов поставок, форми проведення розрахункiв та категорiї споживачiв.

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 7 квiтня 2003 р. N 480

ЗМIНИ,
що вносяться до постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 27 грудня 2001 р. N 1729

     1. У пунктi 3:

     абзац перший пiсля слiв "дочiрньою компанiєю "Газ України" доповнити словами "пiдприємствами з газопостачання та газифiкацiї i закритим акцiонерним товариством "Київгазпостач";

     абзац другий пiсля слiв "дочiрня компанiя "Газ України" доповнити словами "пiдприємства з газопостачання та газифiкацiї i закрите акцiонерне товариство "Київгазпостач";

     доповнити пункт абзацом такого змiсту:

     "У разi оформлення використаних споживачами обсягiв природного газу пiсля складання Нацiональною акцiонерною компанiєю "Нафтогаз України", її дочiрньою компанiєю "Газ України", пiдприємствами з газопостачання та газифiкацiї та закритим акцiонерним товариством "Київгазпостач" балансу надходження i розподiлу за звiтний перiод цi обсяги вносяться до балансу надходження i розподiлу газу наступного звiтного перiоду".

     2. Пункт 7 пiсля слiв "дочiрньою компанiєю "Газ України" доповнити словами "пiдприємствами з газопостачання та газифiкацiї i закритим акцiонерним товариством "Київгазпостач".

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.