КАБIНЕТ МIНIСТРIВ УКРАЇНИ

П О С Т А Н О В А
Київ

вiд 16 травня 1996 р. N 529


Про затвердження Правил плавання i перебування в територiальному морi, внутрiшнiх водах, на рейдах та в портах України iноземних вiйськових кораблiв

     Вiдповiдно до Закону України "Про державний кордон України" Кабiнет Мiнiстрiв України постановляє:

     Затвердити Правила плавання i перебування в територiальному морi, внутрiшнiх водах, на рейдах та в портах України iноземних вiйськових кораблiв (додаються) i ввести їх в дiю з 1 липня 1996 року.

Прем'єр-мiнiстр України Є.МАРЧУК
Мiнiстр Кабiнету Мiнiстрiв України В.ПУСТОВОЙТЕНКО

Iнд.39

 

ЗАТВЕРДЖЕНI
постановою Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 16 травня 1996 р. N 529

ПРАВИЛА
плавання i перебування в територiальному морi, внутрiшнiх водах, на рейдах та в портах України iноземних вiйськових кораблiв

Загальнi положення

     1. Цi Правила визначають порядок здiйснення iноземними вiйськовими кораблями, а також iноземними пiдводними транспортними засобами (далi - iноземнi вiйськовi кораблi) мирного проходження через територiальне море України та порядок їх заходження i перебування у внутрiшнiх водах, на рейдах та в портах України.

     2. Iноземнi вiйськовi кораблi пiд час плавання i перебування в територiальному морi, внутрiшнiх водах, на рейдах та в портах України зобов'язанi нести свiй вiйськово-морський або державний прапор.

     Пiд час перебування iноземного вiйськового корабля в порту України пiдняття та спуск прапора може провадитися вiдповiдно до нацiональних правил.

     3. Заходження i перебування в межах територiального моря, внутрiшнiх вод, на рейдах та в портах України iноземних пiдводних човнiв та iнших пiдводних транспортних засобiв допускається тiльки в надводному положеннi.

     4. Iноземнi вiйськовi кораблi пiд час плавання i перебування в територiальному морi, внутрiшнiх водах, на рейдах та в портах України зобов'язанi додержувати правил радiозв'язку, навiгацiйних портових, митних, санiтарних та iнших правил.

     У разi вимушеного недодержання iноземним вiйськовим кораблем правил плавання i перебування в територiальному морi, внутрiшнiх водах, на рейдах та в портах України командир iноземного вiйськового корабля повинен негайно повiдомити про це адмiнiстрацiю найближчого порту України.

     5. Пiд час плавання i перебування в територiальному морi, внутрiшнiх водах, на рейдах та в портах України iноземнi вiйськовi кораблi повиннi користуватися послугами лоцманської i криголамної служби в тих районах, де лоцманське та криголамне проведення є обов'язковим.

     6. У територiальному морi, внутрiшнiх водах України iноземнi вiйськовi кораблi не повиннi заходити в тi райони, в яких забороняється їх плавання i перебування.

     Про встановлення таких районiв оголошується в установленому порядку.

     7. У разi недодержання iноземним вiйськовим кораблем, його плавзасобами, лiтальними апаратами або особовим складом пiд час плавання i перебування в межах територiального моря, внутрiшнiх вод, на рейдах та в портах України законiв i правил України командиру iноземного вiйськового корабля (загону) ставляться вимоги щодо необхiдностi їх додержання.

     Iноземному вiйськовому кораблю, який iгнорує звернену до нього вимогу про додержання законiв i правил України, компетентними органами може бути запропоновано негайно покинути територiальне море України.

Мирне проходження

     8. Iноземнi вiйськовi кораблi в територiальному морi України користуються правом мирного проходження за умови додержання законодавства України, цих Правил та iнших правил, що стосуються режиму територiального моря України, а також мiжнародних договорiв України.

     9. Мирне проходження iноземних вiйськових кораблiв через територiальне море України здiйснюється з метою його перетинання без заходження у внутрiшнi води України або з метою проходження у внутрiшнi води, на рейди та в порти України чи виходу з них у вiдкрите море.

     10. Проходження є мирним, якщо ним не порушується мир, а також правопорядок або безпека України.

     Таке проходження повинне бути безперервним i швидким. Воно може включати зупинку i стоянку на якорi, пов'язанi iз звичайним плаванням або необхiднi внаслiдок непереборної сили чи лиха, або з метою надання допомоги особам, суднам чи лiтальним апаратам, якi перебувають у небезпецi чи зазнали лиха.

     11. У разi здiйснення мирного проходження в територiальному морi України iноземним вiйськовим кораблям забороняється будь-який iз таких видiв дiяльностi:

     загроза силою або її застосування проти суверенiтету, територiальної цiлiсностi або полiтичної незалежностi України чи якимось iншим чином на порушення принципiв мiжнародного права, вiдображених у Статутi Органiзацiї Об'єднаних Нацiй;

     будь-якi маневри або навчання iз зброєю будь-якого виду;

     будь-який акт, спрямований на збирання iнформацiї на шкоду оборонi або безпецi України;

     будь-який акт пропаганди, що має за мету посягання на оборону або безпеку України;

     пiдняття в повiтря, посадка або прийняття на борт будь-якого лiтального апарата чи будь-якого вiйськового пристрою;

     навантаження або розвантаження будь-якого товару, вантажу чи валюти, посадка або висадка будь-якої особи без дозволу українських компетентних органiв;

     будь-який акт навмисного i значного забруднення навколишнього середовища;

     будь-яка промислова, дослiдна i пошукова дiяльнiсть (за винятком випадкiв, коли така дiяльнiсть провадиться з дозволу компетентних органiв України або на пiдставi мiжнародних договорiв України);

     будь-який акт, спрямований на створення перешкод функцiонуванню всiх систем зв'язку або iнших споруд чи установок України;

     будь-яка iнша дiяльнiсть, яка не має прямого вiдношення до проходження кораблiв.

     Проходження iноземного вiйськового корабля не вважається мирним у разi вчинення ним дiй, заборонених цим пунктом.

     12. Мирне проходження iноземних вiйськових кораблiв через територiальне море України з метою перетинання територiального моря України без заходження у внутрiшнi води та порти України допускається за маршрутами, якi використовуються, як правило, для мiжнародного судноплавства.

Заходження i перебування у внутрiшнiх водах та портах України

     13. Заходження iноземними вiйськовими кораблями у внутрiшнi води, на рейди та в порти України пiдроздiляються на:

     офiцiйнi вiзити, якi проводяться у зв'язку з важливими мiжнародними i нацiональними святами, при прибуттi на iноземних вiйськових кораблях глав держав (урядiв) або з метою укрiплення дружнiх стосункiв, а також у разi, коли держави взаємно домовилися надати вiзиту офiцiйного характеру;

     неофiцiйнi вiзити, що проводяться, як правило, з навчальними, науковими або iншими цiлями неофiцiйного характеру i не супроводжуються особливо урочистими церемонiями;

     дiловi заходження, що проводяться, головним чином, з метою матерiально-технiчного забезпечення, вiдпочинку особового складу i виконання iнших завдань оперативного характеру.

     14. Пiдставою для допуску iноземних вiйськових кораблiв у внутрiшнi води, на рейди та в порти України є попереднiй дозвiл Кабiнету Мiнiстрiв України, якщо iнший порядок не передбачений мiжнародними договорами України.

     15. Дозвiл на заходження iноземних вiйськових кораблiв у внутрiшнi води, на рейди та в порти України одержується за дипломатичними каналами не пiзнiше нiж за 30 дiб до передбачуваного заходження, якщо спецiальною угодою не обумовлено iнший порядок, з повiдомленням при цьому таких вiдомостей:

     державна належнiсть, кiлькiсть, клас кораблiв;

     мета i характер заходження (офiцiйний вiзит, неофiцiйний вiзит, дiлове заходження);

     порт, що передбачається вiдвiдати;

     орiєнтовна дата заходження i планована тривалiсть перебування;

     назва i основнi розмiри кораблiв (водотоннажнiсть, довжина, ширина, осадка);

     звання i прiзвище командира загону i командира кожного корабля;

     загальна чисельнiсть офiцерiв, старшинського i рядового складу (окремо), список пасажирiв на кожному кораблi;

     радiочастоти, якими кораблi бажають користуватися пiд час вiдвiдування, а також данi про потужнiсть радiопередавача.

     16. Умови, викладенi у пунктах 14 i 15, не поширюються:

     на iноземнi вiйськовi кораблi, на борту яких перебувають глави держав або урядiв, i на вiйськовi кораблi, що їх супроводжують;

     на iноземнi вiйськовi кораблi, що здiйснюють вимушене заходження.

     Стосовно iноземних вiйськових кораблiв, зазначених у абзацi другому цього пункту, повинне бути зроблено попереднє повiдомлення за дипломатичними каналами, як правило, не пiзнiше нiж за 2 доби до передбачуваного заходження, якщо iнше не обумовлено мiжнародними договорами України.

     17. Кiлькiсть iноземних вiйськових кораблiв однiєї й тiєї ж держави, одночасне перебування яких допускається в одному порту України, якщо iнше не обумовлено мiжнародними договорами України, не повинна перевищувати трьох одиниць.

     18. Найбiльший термiн перебування кожного iноземного вiйськового корабля в порту України, якщо одержаний дозвiл не передбачає iншого, не повинен перевищувати 7 дiб.

     За виняткових обставин iноземному вiйськовому кораблю може бути запропоновано до закiнчення термiну перебування залишити порт i межi територiального моря України у встановлений термiн.

     19. Зустрiч i забезпечення перебування iноземних вiйськових кораблiв у портах України органiзується старшим морським начальником - офiцiйним представником Українського вiйськово-морського командування в порту.

     У порту, де вiдсутнiй старший морський начальник або особа, спецiально призначена бути його заступником у питаннях прийому iноземних вiйськових кораблiв, обов'язки старшого морського начальника виконуються начальником гарнiзону або старшим мiсцевим начальником Прикордонних вiйськ України.

     У гарнiзонах, де старший морський начальник пiдпорядковується начальнику гарнiзону, вiдповiдальнiсть за органiзацiю заходiв, передбачених програмою вiзиту, покладається на начальника гарнiзону.

     20. Для зустрiчi iноземних вiйськових кораблiв висилається, як правило, за межi територiального моря України вiйськовий корабель України. Мiсце зустрiчi погоджується попередньо.

     Для зв'язку старшого морського начальника з командиром iноземного вiйськового корабля (загону) призначається офiцер зв'язку, який є офiцiйним представником старшого морського начальника.

     Офiцер зв'язку, лоцман, перекладачi, зв'язкiвцi iз засобами зв'язку, сигнальники та iншi зустрiчаючi особи, якщо дозволяють умови, доставляються на борт iноземного вiйськового корабля вiйськовим кораблем України, видiленим для зустрiчi, або лоцманським судном.

     Офiцер зв'язку повiдомляє командиру iноземного вiйськового корабля (загону) тi правила i вказiвки, що спецiально стосуються iноземних вiйськових кораблiв, якими повинен керуватися командир iноземного вiйськового корабля (загону) пiд час перебування в порту України.

     Командир iноземного вiйськового корабля (загону) iнформує офiцера зв'язку про всi змiни у вiдомостях, що надiйшли ранiше вiдповiдно до пункту 15 цих Правил.

     21. Протокольнi i церемонiальнi заходи пiд час вiдвiдування iноземними вiйськовими кораблями портiв України з офiцiйними i неофiцiйними вiзитами i дiловими заходженнями здiйснюються на пiдставi ранiше погодженої обома сторонами програми вiзиту (заходження).

     22. Пiд час перебування у внутрiшнiх водах, на рейдах i в портах України iноземним вiйськовим кораблям може бути дозволено використання своїх радiоустановок за попередньою домовленiстю з компетентними органами України i на ранiше обумовлених частотах.

     23. Мiсце стоянки iноземного вiйськового корабля (загону) визначається старшим морським начальником i повiдомляється офiцером зв'язку командиру iноземного вiйськового корабля (загону).

     24. Звiльнення на берег особового складу iноземних вiйськових кораблiв, вирiшення всiх питань, пов'язаних з цим (кiлькiсть звiльнених, час звiльнення, час повернення на корабель i т. п.), провадиться командиром iноземного вiйськового корабля за погодженням iз старшим морським начальником.

     25. Особовому складу iноземних вiйськових кораблiв сходити на берег iз зброєю, за винятком випадкiв, передбачених в абзацi другому цього пункту i пунктi 33 цих Правил, забороняється.

     Офiцери i молодший командний склад iноземних вiйськових кораблiв можуть сходити на берег з холодною зброєю, якщо це передбачено за формою одягу.

     26. На час звiльнення особового складу iноземних вiйськових кораблiв з дозволу старшого морського начальника з числа їх екiпажiв можуть видiлятися неозброєнi патрулi.

     Мiсця перебування, маршрути руху i склад патрулiв погоджуються iз старшим морським начальником.

     27. Допуск на борт iноземного вiйськового корабля i з корабля на берег осiб, що не входять до складу його екiпажу, здiйснюється в порядку, що визначається командиром iноземного вiйськового корабля (загону) за погодженням iз старшим морським начальником, i з додержанням вiдповiдних митних i паспортних правил України.

     28. Iноземнi вiйськовi кораблi в портах України звiльняються вiд митного огляду.

     Виняток становлять:

     особи, якi не є членами екiпажiв, у разi їх сходження на берег;

     товари i вантажi, що вивантажуються з корабля на берег (якщо iнше не передбачено мiжнародними договорами України).

     29. Iноземнi вiйськовi кораблi в порту України повиннi виконувати вимоги мiжнародних медико-санiтарних правил i вживати заходiв до запобiгання занесенню заразних хвороб.

     Вiдомостi про санiтарний стан корабля повiдомляються представнику санiтарного нагляду, що прибуває на корабель, за формою Морської санiтарної декларацiї.

     30. Неозброєнi плавзасоби iноземних вiйськових кораблiв можуть пересуватися в межах внутрiшнiх вод i акваторiй портiв України тiльки вiдповiдно до законiв i правил України i вказiвок старшого морського начальника.

     Зазначенi плавзасоби не можуть використовуватися для перевезення озброєного особового складу, за винятком випадкiв, передбачених пунктом 33 цих Правил.

     31. З iноземних вiйськових кораблiв пiд час плавання i перебування у внутрiшнiх водах, на рейдах i в портах України справляються лише збори за наданi послуги (буксировка, лоцманське проведення тощо) i матерiально-технiчне постачання (паливо, вода, продовольство, енергозабезпечення, телефонний зв'язок тощо), якщо немає домовленостi про iнше.

     32. Iноземним вiйськовим кораблям у внутрiшнiх водах, на рейдах та в портах України забороняється, крiм дiй, зазначених у пунктi 11 цих Правил, здiйснювати:

     використання радiотехнiчних i гiдроакустичних засобiв пiд час стоянки в порту;

     фотографування та iншого виду зйомки вiйськових кораблiв i вiйськових об'єктiв на березi;

     самовiльну змiну мiсця стоянки, використання портових споруд або систем;

     спуск на воду осiб або предметiв, а також будь-яку дiяльнiсть пiд водою;

     будь-яку iншу дiяльнiсть, що суперечить законодавству України.

     33. Старшим морським начальником за попереднiм проханням командира iноземного вiйськового корабля (загону) може бути дозволено:

     проведення пiдводних робiт, пов'язаних з обстеженням або ремонтом пiдводної частини корпусу корабля;

     сходження на берег команд iз зброєю для участi в парадах або траурних церемонiях.

Вимушене заходження

     34. Пiд вимушеним заходженням розумiється заходження, що здiйснюється через надзвичайнi обставини: аварiя, стихiйне лихо або сильний шторм, що загрожує безпецi корабля, льодохiд, буксировка пошкоджених суден, доставка врятованих людей, необхiднiсть надання термiнової медичної допомоги членовi екiпажу або пасажировi, а також в iнших подiбних випадках.

     35. Iноземнi вiйськовi кораблi у разi вимушеного заходження в територiальне море, внутрiшнi води України, в українську частину вод прикордонних рiк, озер, iнших водойм зобов'язанi негайно повiдомити про це адмiнiстрацiю найближчого порту України i, якщо є можливiсть, прямувати в один з портiв, вiдкритих для заходження iноземних невiйськових суден, або в пункт, визначений вiйськовим кораблем чи iншим судном України, висланим для надання допомоги.

     Пiсля прибуття в порт України командир iноземного вiйськового корабля подає старшому морському начальнику, а за вiдсутностi його в порту - адмiнiстрацiї порту такi вiдомостi:

     назва корабля;

     звання i прiзвище командира;

     причина заходження;

     потреба в допомозi i її характер;

     передбачуваний час перебування.

     Пiсля припинення дiї обставин, що спричинили вимушене заходження, iноземний вiйськовий корабель залишає води України пiсля вiдповiдного повiдомлення про це командування ВМС України.

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.