Документ скасований: Постанова НБУ № 22 від 21.01.2004

НАЦIОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ

П О С Т А Н О В А

16.04.2003 N 149


Про затвердження Змiн до Iнструкцiї про безготiвковi розрахунки в Українi в нацiональнiй валютi

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
8 травня 2003 р. за N 357/7678


     Вiдповiдно до статтi 7 Закону України "Про Нацiональний банк України" та з метою приведення чинного порядку здiйснення безготiвкових розрахункiв в Українi в нацiональнiй валютi у вiдповiднiсть до вимог Закону України "Про платiжнi системи та переказ грошей в Українi" Правлiння Нацiонального банку України постановляє:

     1. Затвердити Змiни до Iнструкцiї про безготiвковi розрахунки в Українi в нацiональнiй валютi, затвердженої постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 29.03.2001 N 135 та зареєстрованої в Мiнiстерствi юстицiї України 25.04.2001 за N 368/5559 (зi змiнами), що додаються.

     2. Департаменту платiжних систем (В.М. Кравець) пiсля державної реєстрацiї в Мiнiстерствi юстицiї України довести змiст цiєї постанови до вiдома територiальних управлiнь Нацiонального банку України та банкiв України для використання в роботi, а банкам - до вiдома своїх клiєнтiв.

     3. Територiальним управлiнням Нацiонального банку України та банкам України протягом мiсяця пiсля державної реєстрацiї в Мiнiстерствi юстицiї України цiєї постанови доопрацювати програмне забезпечення системи автоматизацiї банку щодо внесення змiн до правил формування електронного розрахункового документа.

     4. Департаменту iнформатизацiї (А.С. Савченко) протягом мiсяця пiсля державної реєстрацiї в Мiнiстерствi юстицiї України цiєї постанови розробити технологiю обмiну повiдомленнями через СЕП для встановлення належного отримувача електронного розрахункового документа СЕП.

     5. Постанова набирає чинностi через 10 днiв пiсля державної реєстрацiї в Мiнiстерствi юстицiї України.

Голова C.Л.Тiгiпко

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Постанова Правлiння Нацiонального банку України
16.04.2003 N 149
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
8 травня 2003 р. за N 357/7678

ЗМIНИ
до Iнструкцiї про безготiвковi розрахунки в Українi в нацiональнiй валютi

     1. У роздiлi I:

     1.1. У пунктi 4 термiни "вiдповiдний рахунок/вiдповiдний позабалансовий рахунок" i "ордер меморiальний" викласти в такiй редакцiї:

     "вiдповiдний рахунок/вiдповiдний позабалансовий рахунок - рахунок, призначення якого вiдповiдно до Iнструкцiї про застосування Плану рахункiв бухгалтерського облiку банкiв України, затвердженої постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 21.11.97 N 388, вiдповiдає економiчнiй сутi операцiї, що за ним вiдображається";

     "ордер меморiальний (далi - меморiальний ордер) - розрахунковий документ, який складається за iнiцiативою банку для оформлення операцiй зi списання коштiв з рахунку платника, внутрiшньобанкiвських операцiй вiдповiдно до нормативно-правових актiв Нацiонального банку України".

     1.2. Абзац другий пункту 5 викласти в такiй редакцiї:

     "Рахунки для облiку коштiв у розрахунках за конкретними операцiями (акредитиви, розрахунковi чеки тощо) вiдкриваються пiдприємствами в банку, що їх обслуговує, лише на пiдставi заяви на акредитив, заяви на перерахування коштiв тощо".

     1.3. Пункт 10 викласти в такiй редакцiї:

     "10. Платiжнi вимоги на примусове списання, стягнення коштiв з рахункiв платникiв банки приймають незалежно вiд наявностi на них достатнього залишку коштiв та виконують їх у межах наявного залишку, а в невиконанiй сумi повертають стягувачу".

     1.4. У пунктi 15:

     абзац другий викласти в такiй редакцiї:

     "Рiшення (розпорядження) про зупинення видаткових операцiй уповноважених вiдповiдно до законiв України державних органiв виконуються негайно та безпосередньо тими банками/фiлiями/вiддiленнями (далi - банк), у яких вiдкритi рахунки юридичних або фiзичних осiб. Цi рiшення (розпорядження) банк облiковує на вiдповiдному позабалансовому рахунку. Вiдновлюються такi операцiї за рахунками лише органом, який прийняв рiшення (розпорядження) про їх зупинення, або за рiшенням суду, або в разi закiнчення граничного термiну накладення адмiнiстративного арешту, установленого вiдповiдним законом України";

     пункт пiсля абзацу другого доповнити новими абзацами такого змiсту:

     "Якщо рiшення (розпорядження) про зупинення видаткових операцiй надiйшло вiд органу, який не має вiдповiдних повноважень щодо прийняття цього рiшення (розпорядження), або оформлено з порушенням законодавства України, то банк не пiзнiше наступного робочого дня повертає без виконання це рiшення (розпорядження) разом з листом про причину його повернення (з обов'язковим посиланням на статтю закону та/або нормативно-правовий акт України, який порушено). Цей лист пiдписують керiвник (його заступник) та головний бухгалтер (його заступник) банку, засвiдчуючи пiдписи вiдбитком печатки банку. У вiддiленнi лист пiдписує його керiвник (у разi його вiдсутностi - уповноважений працiвник), пiдпис засвiдчується вiдбитком штампа вiддiлення.

     Якщо видатковi операцiї за рахунками клiєнта зупиненi на пiдставi рiшення (розпорядження) уповноваженого державного органу, то iншi рiшення (розпорядження) про зупинення видаткових операцiй з рахункiв такого клiєнта, що надходитимуть вiд уповноважених згiдно iз законами України державних органiв, банк не пiзнiше наступного робочого дня повертає без виконання разом з листом про причину його повернення (облiк на вiдповiдному позабалансовому рахунку та виконання ранiше одержаного рiшення (розпорядження) про зупинення видаткових операцiй). Цей лист пiдписують керiвник (його заступник) та головний бухгалтер (його заступник) банку, засвiдчуючи пiдписи вiдбитком печатки банку. У вiддiленнi лист пiдписує його керiвник (у разi його вiдсутностi - уповноважений працiвник), пiдпис засвiдчується вiдбитком штампа вiддiлення.

     Якщо видатковi операцiї за рахунками клiєнта зупиненi на пiдставi рiшення (розпорядження) уповноваженого державного органу, але до банку надiйшло/а рiшення (ухвала) суду, санкцiонована прокурором постанова слiдчого, постанова державного виконавця про арешт коштiв на рахунках такого клiєнта, то виконанню пiдлягає рiшення про арешт коштiв. Також банк повiдомляє уповноважений державний орган, який видав рiшення (розпорядження) про зупинення видаткових операцiй, про надходження рiшення про арешт коштiв та прийняття його до виконання. У цьому разi банк продовжує облiковувати рiшення (розпорядження) про зупинення видаткових операцiй та виконує його пiсля здiйснення заходiв щодо арешту коштiв до одержання рiшення (розпорядження) уповноваженого державного органу, або рiшення суду про вiдновлення таких операцiй, або в разi закiнчення граничного термiну накладення адмiнiстративного арешту, установленого вiдповiдним законом України.

     Якщо на кошти на рахунках клiєнта накладено арешт вiдповiдно до рiшення (ухвали) суду, санкцiонованої прокурором постанови слiдчого, постанови державного виконавця, то рiшення (розпорядження) про зупинення видаткових операцiй з рахункiв такого клiєнта, що надходитимуть вiд уповноважених згiдно iз законами України державних органiв, банк не пiзнiше наступного робочого дня повертає без виконання разом з листом про причину його повернення (облiк на вiдповiдному позабалансовому рахунку та виконання ранiше одержаного рiшення про арешт коштiв). Цей лист пiдписують керiвник (його заступник) та головний бухгалтер (його заступник) банку, засвiдчуючи пiдписи вiдбитком печатки банку. У вiддiленнi лист пiдписує його керiвник (у разi його вiдсутностi - уповноважений працiвник), пiдпис засвiдчується вiдбитком штампа вiддiлення. Пiсля вжиття заходiв щодо арешту коштiв банк приймає до виконання розпорядження уповноваженого державного органу про зупинення видаткових операцiй з рахункiв клiєнта, що надходитимуть вiд уповноважених згiдно iз законами України державних органiв".

     У зв'язку з цим абзац третiй вважати абзацом сьомим.

     1.5. У пунктi 22 слова "банкiвських установах" замiнити словом "банках".

     2. У роздiлi II:

     2.1. У пунктi 1 слова "(за винятком платiжного доручення платника, що вiдповiдно до роздiлу III цiєї Iнструкцiї складається в довiльнiй формi)" виключити.

     2.2. У пунктi 2 слова "а також платiжних доручень, що вiдповiдно до роздiлу III цiєї Iнструкцiї складаються в довiльнiй формi)" виключити.

     2.3. В абзацах другому, третьому та четвертому пункту 4 слова "(якщо вони передбаченi формою документа)" замiнити словами "(якщо згiдно з формою документа вимагається їх заповнення)".

     2.4. У пунктi 5:

     абзац перший викласти в такiй редакцiї:

     "Якщо розрахунковi документи, у яких перевiренi реквiзити, заповнено з порушенням вимог цього роздiлу, роздiлiв V i VI та додатка 8 до цiєї Iнструкцiї, то банк, що здiйснив перевiрку, повертає їх без виконання в порядку, передбаченому пунктами 15 i 16 цього роздiлу";

     пункт пiсля абзацу четвертого доповнити новим абзацом такого змiсту:

     "розрахунковий документ подано до банку з порушенням законодавства України або документ не може бути виконано вiдповiдно до законодавства України".

     У зв'язку з цим абзаци п'ятий та шостий вважати вiдповiдно абзацами шостим та сьомим.

     2.5. Пункт 10 доповнити абзацом другим такого змiсту:

     "Банк, що обслуговує платника iз застосуванням системи "клiєнт - банк", зобов'язаний перевiрити вiдповiднiсть номера рахунку платника i його коду (номера), що зазначенi в електронному розрахунковому документi, i приймати цей документ до виконання лише, якщо вони належать цьому платнику".

     2.6. Пункти 16 i 17 викласти в такiй редакцiї:

     "16. У разi вiдмови виконати розрахунковий документ, оформлений клiєнтом iншого банку чи органу державного казначейства, банк у день надходження документа має зробити на його зворотному боцi напис про причину повернення документа без виконання (з обов'язковим посиланням на статтю закону України, вiдповiдно до якої розрахунковий документ не може бути виконано, або/та роздiл/пункт нормативно-правового акта Нацiонального банку, який порушено), зазначити дату його повернення (це засвiдчується пiдписами вiдповiдального виконавця i працiвника, на якого покладено функцiї контролера, та вiдбитком штампа банку) i не пiзнiше наступного робочого дня надiслати цей розрахунковий документ у банк чи орган державного казначейства, вiд якого вiн надiйшов.

     Напис про причину повернення без виконання платiжної вимоги стягувача на примусове списання, стягнення коштiв засвiдчують пiдписами керiвник (його заступник) i головний бухгалтер (його заступник) банку/фiлiї. У вiддiленнi цей напис засвiдчує пiдписом його керiвник (у разi його вiдсутностi - уповноважений працiвник).

     17. Якщо платiжну вимогу стягувач доставляє в банк платника самостiйно (посильним, рекомендованим або цiнним листом тощо), то банк повертає її або безпосередньо посильному, або рекомендованим чи цiнним листом".

     2.7. У пунктi 18:

     абзац другий викласти в такiй редакцiї:

     "Якщо платiжнi вимоги на примусове списання, стягнення коштiв надiйшли до банку протягом операцiйного часу, але на час надходження на рахунку платника немає коштiв або їх недостатньо для виконання, то банк виконує цi платiжнi вимоги з урахуванням сум, що надiйдуть на рахунок платника протягом операцiйного часу (поточнi надходження). Якщо для виконання цих платiжних вимог недостатньо коштiв, що протягом операцiйного часу надiйдуть на рахунок платника, то вони виконуються частково (у порядку, визначеному роздiлом V цiєї Iнструкцiї) та пiсля закiнчення операцiйного часу повертаються в порядку, визначеному пунктом 16 цього роздiлу. Якщо протягом операцiйного часу кошти на рахунок платника не надходили, то пiсля закiнчення операцiйного часу цi платiжнi вимоги повертаються без виконання в порядку, визначеному пунктом 16 цього роздiлу";

     у другому реченнi абзацу третього слова "пунктом 18 роздiлу" замiнити словом "роздiлом".

     2.8. У пунктi 20:

     абзац перший викласти в такiй редакцiї:

     "Списання коштiв (i в повнiй, i в частковiй сумi) з рахунку платника здiйснюється на пiдставi першого примiрника розрахункового документа, який залишається на зберiганнi в банку платника";

     пункт пiсля абзацу першого доповнити новим абзацом такого змiсту:

     "На вимогу клiєнта банк надає довiдку про виконання (часткове виконання) платiжної вимоги, що засвiдчується пiдписами керiвника (його заступника) i головного бухгалтера (його заступника) банку та вiдбитком печатки банку, або примiрник засвiдченої ними платiжної вимоги, на пiдставi якої здiйснено оплату".

     У зв'язку з цим абзаци другий, третiй та четвертий вважати вiдповiдно абзацами третiм, четвертим та п'ятим.

     2.9. Пункти 22, 23 i 29 викласти в такiй редакцiї:

     "22. Банк може виконувати платiжнi доручення клiєнтiв з урахуванням сум, що надходять на рахунки клiєнтiв протягом операцiйного дня (поточнi надходження), якщо це визначено в договорi про розрахунково-касове обслуговування.

     23. Факт списання банком коштiв з рахунку клiєнта та їх зарахування на рахунок оформляється меморiальним ордером за формою додаткiв 1, 1-а, 1-б до цiєї Iнструкцiї (залежно вiд конкретного випадку) для:

     часткової оплати платiжних вимог;

     документального пiдтвердження операцiй з перерахування з банкiвських рахункiв на користь клiєнтiв-отримувачiв (фiзичних та юридичних осiб) унесених у касу банку коштiв. У меморiальних ордерах, якi банк складає для оформлення операцiй з перерахування на рахунки отримувачiв коштiв, що внесенi юридичними або фiзичними особами в касу банку готiвкою згiдно з вимогами Iнструкцiї N 1 з органiзацiї емiсiйно-касової роботи в установах банкiв України, затвердженої постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 07.07.94 N 129 (iз змiнами), у реквiзитi "Призначення платежу" зазначаються найменування юридичної особи (прiзвище, iм'я та по батьковi фiзичної особи), яка внесла готiвку до каси банку, та номер i дата договору з отримувачем за його наявностi;

     перерахування коштiв, зарахованих на рахунок "Кредитовi суми до з'ясування";

     перерахування коштiв, зарахованих на вiдповiднi рахунки до настання дати валютування;

     перерахування коштiв, зарахованих на вiдповiднi рахунки згiдно з вказiвкою банку iнiцiатора щодо зупинення зарахування переказу на рахунок отримувача;

     перерахування коштiв для вжиття заходiв щодо виконання рiшення (ухвали) суду, санкцiонованої прокурором постанови слiдчого, постанови державного виконавця про арешт коштiв на рахунку;

     перерахування коштiв у разi закриття акредитива;

     списання коштiв з рахунку свого клiєнта вiдповiдно до наказу про примусову сплату боргового зобов'язання (додаток 22) у разi несвоєчасного погашення клiєнтом кредиту або вiдсоткiв за його користування, якщо це передбачено в кредитному договорi;

     здiйснення договiрного списання коштiв з рахунку свого клiєнта на пiдставi його доручення про таке списання, обумовленого в договорi про розрахунково-касове обслуговування або iншому договорi про надання банкiвських послуг, крiм договiрного списання коштiв за платiжними вимогами отримувачiв;

     документального оформлення внутрiшньобанкiвських операцiй.

     Дата складання меморiального ордера має вiдповiдати датi списання коштiв з рахунку платника. Меморiальний ордер засвiдчується пiдписами вiдповiдального виконавця банку, який його оформив, i працiвника, на якого покладено функцiї контролера, та вiдбитком штампа банку. Меморiальний ордер, що оформлений для перерахування коштiв на рахунки клiєнтiв-отримувачiв (фiзичних та юридичних осiб), якi вiдкритi в iнших банках, засвiдчується пiдписами керiвника (його заступника) i головного бухгалтера (його заступника) банку або пiдписами уповноважених згiдно з внутрiшнiми нормативними документами банку осiб та вiдбитком печатки банку.

     Застосування в розрахунках меморiальних ордерiв здiйснюється з урахуванням вимог цього роздiлу";

     "29. Банк отримувача зобов'язаний зарахувати кошти на рахунки своїх клiєнтiв за електронними розрахунковими документами в день їх отримання, якщо пiд час проведення контролю за реквiзитами цих документiв, що здiйснюється вiдповiдно до цього роздiлу, не виявлено розбiжностей.

     Банк, що обслуговує отримувача, зобов'язаний перевiрити вiдповiднiсть номера рахунку отримувача i його коду (номера), що зазначенi в електронному розрахунковому документi, i зараховувати кошти на рахунок отримувача лише, якщо вони збiгаються. У разi їх невiдповiдностi банк має право затримати суму переказу на строк до двох робочих днiв для встановлення належного отримувача цих коштiв. Для встановлення належного отримувача банк отримувача зобов'язаний надiслати банку платника запит щодо уточнення номера рахунку та/або коду (номера) отримувача. Обмiн запитами щодо уточнення цих реквiзитiв та вiдповiдями здiйснюється засобами платiжної системи в захищеному виглядi за допомогою окремих типiв електронних документiв, формати та правила заповнення яких визначаються цiєю платiжною системою.

     У разi надання банком платника уточнених даних щодо номера рахунку та/або коду (номера) отримувача, з метою зарахування коштiв на його рахунок, банк отримувача оформляє меморiальний ордер на пiдставi електронного розрахункового документа та уточнених даних банку платника щодо номера рахунку та/або коду (номера) отримувача. У реквiзитi "Призначення платежу" меморiального ордера банк отримувача зазначає номер i дату розрахункового документа та номер i дату документа банку платника щодо уточнених даних, на пiдставi яких кошти зараховуються на рахунок отримувача, а також повторює текст реквiзиту "Призначення платежу" цього розрахункового документа. Якщо немає змоги встановити належного отримувача, то банк не пiзнiше другого робочого дня зобов'язаний повернути кошти, переказанi за цим документом, банку, що обслуговує платника, iз зазначенням причини їх повернення (у порядку вiдповiдно до пункту 16 цього роздiлу). У разi недотримання цих вимог вiдповiдальнiсть за шкоду, завдану суб'єктам переказу, покладається на банк, що обслуговує отримувача.

     Якщо iдентифiкацiйний номер отримувача мiстить п'ять дев'яток, то банк, що обслуговує отримувача, зобов'язаний перевiрити тiльки номер рахунку отримувача, що зазначений в електронному розрахунковому документi. У цьому разi банк зараховує кошти лише за номером рахунку, якщо цей номер належить фiзичнiй особi.

     Банк, що обслуговує отримувача, може здiйснювати додатковий контроль за зарахуванням коштiв на його рахунок за електронними розрахунковими документами, якщо це передбачено в договорi про розрахунково-касове обслуговування цього отримувача".

     2.10. У пунктi 30:

     абзац четвертий викласти в такiй редакцiї:

     "Операцiю з повернення коштiв, зарахованих на рахунок "Кредитовi суми до з'ясування", банк отримувача оформляє меморiальним ордером, який засвiдчується пiдписами керiвника (його заступника) i головного бухгалтера (його заступника) банку або пiдписами уповноважених згiдно з внутрiшнiми нормативними документами банку осiб та вiдбитком печатки банку";

     абзац п'ятий виключити.

     3. У роздiлi III:

     3.1. У пунктi 1 слова "або за довiльною формою (передбаченою договором мiж платником та банком, що обслуговує його, у порядку, передбаченому цим роздiлом)" виключити.

     3.2. Пункти 10, 11, 12, 13 виключити.

     У зв'язку з цим пункти 14, 15, 16, 17 вважати вiдповiдно пунктами 10, 11, 12, 13.

     4. Роздiл V "Розрахунки платiжними вимогами в разi здiйснення примусового списання (стягнення) коштiв на пiдставi рiшень судiв та iнших державних i недержавних органiв" викласти в такiй редакцiї:

     "Роздiл V. Примусове списання, стягнення коштiв на пiдставi виконавчих документiв та примусова оплата боргового зобов'язання згiдно з наказом про примусову оплату боргового зобов'язання

     1. Стягувачi, якi мають рахунки в банках, i стягувачi, якi рахункiв у банках не мають, здiйснюють примусове списання, стягнення коштiв з рахункiв платникiв, вiдкритих у банках/фiлiях/вiддiленнях (далi - банк), у порядку, передбаченому цим роздiлом.

     2. Порядок виконання платiжних вимог на примусове списання, стягнення коштiв з платникiв, рахунки яким вiдкритi в органах державного казначейства, визначається i регулюється нормативно-правовими актами Державного казначейства України.

     У разi надходження до банку платiжних вимог на примусове списання, стягнення коштiв з цих рахункiв вони передаються для виконання вiдповiдному органу державного казначейства, якщо це передбачено договором мiж банком та органом державного казначейства, або повертаються стягувачу без виконання в порядку, передбаченому пунктом 16 роздiлу II цiєї Iнструкцiї.

     3. Примусове списання, стягнення, примусова оплата коштiв з рахункiв платникiв дозволяється лише у випадках, установлених законами України.

     4. Примусове списання, стягнення коштiв банки здiйснюють з будь-яких рахункiв, вiдкритих учасникам безготiвкових розрахункiв вiдповiдно до Iнструкцiї про порядок вiдкриття та використання рахункiв у нацiональнiй та iноземнiй валютi, затвердженої постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 18.12.98 N 527 i зареєстрованої в Мiнiстерствi юстицiї України 24.12.98 за N 819/3259 (зi змiнами), примусову оплату суми боргового зобов'язання на пiдставi свого наказу банк здiйснює з рахунку позичальника, який вiдкритий саме в цьому банку.

     5. Примусове списання, стягнення, примусову оплату коштiв з рахункiв платникiв, вiдкритих у банках, вiдповiдно до законiв України, iнiцiюють:

     державнi виконавцi, якi отримали вiдповiдне право виключно на пiдставi визначених законом виконавчих документiв;

     банки на пiдставi своїх наказiв про примусову сплату боргового зобов'язання з рахункiв клiєнтiв-боржникiв, якщо це передбачено кредитними договорами.

     6. Розпорядження про примусове списання, стягнення коштiв не менше нiж у трьох примiрниках стягувач оформляє на бланку платiжної вимоги за формою додатка 4 або 4-а (якщо стягувач не є отримувачем цих коштiв) згiдно з вимогами щодо заповнення реквiзитiв розрахункових документiв, що викладенi в додатку 8 до цiєї Iнструкцiї та цьому роздiлi.

     У реквiзитi "Призначення платежу" платiжної вимоги стягувач зазначає назву, номер i дату виконавчого документа. Виконавчий документ, на пiдставi якого оформлено платiжну вимогу, банку не подається.

     7. Стягувач несе вiдповiдальнiсть за обґрунтованiсть примусового списання, стягнення коштiв i правильнiсть даних, що зазначенi в платiжних вимогах на таке списання, стягнення коштiв.

     8. Платiжну вимогу стягувач подає до банку, що його обслуговує, разом iз двома примiрниками реєстру платiжних вимог за формою додатка 9 до цiєї Iнструкцiї, реквiзити якого заповнюються згiдно з вимогами, що викладенi в додатку 8.

     9. Банк, що обслуговує стягувача, приймає платiжнi вимоги протягом 10 календарних днiв з дати їх складання, а банк платника - протягом 30 календарних днiв з дати їх складання.

     10. Сума переказу, що облiковується в банку, який обслуговує отримувача, до настання дати валютування не може бути об'єктом примусового списання, стягнення, примусової оплати, що застосовуються до отримувача.

     11. Якщо платник i стягувач обслуговуються в рiзних банках, то банк, що обслуговує стягувача, надсилає банку платника не менше нiж два примiрники платiжної вимоги на примусове списання, стягнення коштiв (один з яких - перший). Крiм того, стягувачу повертається не менше нiж один примiрник платiжної вимоги та реєстру платiжних вимог. Перший примiрник реєстру платiжних вимог залишається в банку, що обслуговує стягувача.

     12. Якщо стягувач сам надсилає до банку платника (вiдповiдно до пункту 13 роздiлу II цiєї Iнструкцiї) платiжну вимогу на примусове списання, стягнення коштiв, то банк, що обслуговує стягувача, повертає стягувачу всi примiрники платiжної вимоги та не менше нiж один примiрник реєстру. Перший примiрник реєстру платiжних вимог iз написом про одержання примiрникiв платiжної вимоги, засвiдчений пiдписом стягувача, залишається в банку, що обслуговує стягувача.

     13. Платiжну вимогу на примусове списання, стягнення коштiв банк платника приймає та виконує у порядку, установленому роздiлом II цiєї Iнструкцiї.

     14. Банк платника приймає до виконання платiжну вимогу стягувача незалежно вiд наявностi достатнього залишку коштiв на рахунку платника.

     15. Банк не пiзнiше нiж наступного робочого дня повiдомляє платника про надходження платiжної вимоги на примусове списання, стягнення коштiв з його рахунку, якщо умова про таке повiдомлення передбачена договором про розрахунково-касове обслуговування цього платника (у порядку, передбаченому договором).

     16. У разi недостатностi коштiв на рахунку платника банк виконує платiжну вимогу в межах наявного залишку коштiв (у порядку, передбаченому пунктом 17 цього роздiлу), а в невиконанiй сумi повертає її не пiзнiше наступного робочого дня iз зазначенням причин повернення (вiдповiдно до пункту 16 роздiлу II цiєї Iнструкцiї):

     якщо платiжна вимога надiйшла вiд банку, що обслуговує стягувача, то банк повертає її стягувачу через цей банк;

     якщо платiжну вимогу стягувач доставляє в банк платника самостiйно (посильним, рекомендованим або цiнним листом тощо), то банк повертає її або безпосередньо посильному, або рекомендованим чи цiнним листом. Якщо мiсцезнаходження стягувача в платiжнiй вимозi не зазначено, то вона повертається стягувачу через банк, що його обслуговує.

     17. Часткову оплату платiжної вимоги банк оформляє меморiальним ордером (додаток 1 до цiєї Iнструкцiї), який засвiдчується пiдписами вiдповiдального виконавця i працiвника, на якого покладено функцiї контролю, та вiдбитком штампа банку.

     У реквiзитi "Призначення платежу" меморiального ордера банк зазначає номер i дату платiжної вимоги, яку частково сплачено, та повторює текст, що наведений у реквiзитi "Призначення платежу" цiєї платiжної вимоги. Для пiдтвердження часткової оплати вiдповiдальний виконавець на всiх поданих у банк примiрниках платiжної вимоги окреслює реквiзит "Сума" та на зворотному боцi примiрникiв зазначає дату, суму часткового платежу та суму, що залишилася до сплати, засвiдчуючи це своїм пiдписом.

     Перший примiрник платiжної вимоги, на пiдставi якого здiйснено часткову оплату, залишається на зберiганнi в банку платника.

     18. Примусову оплату суми боргового зобов'язання за кредитним договором у разi несвоєчасного погашення кредиту або вiдсоткiв за його користування позичальником, що є клiєнтом цього банку i отримав у ньому кредит, банк здiйснює з рахунку позичальника, який вiдкритий саме в цьому банку, на пiдставi свого наказу, якщо це передбачено кредитним договором.

     Наказ про примусову оплату боргового зобов'язання (згiдно з додатком 22 до цiєї Iнструкцiї) банк-кредитор видає на загальну суму заборгованостi, засвiдчуючи його пiдписом голови правлiння банку або iнших службових осiб, якi мають повноваження на такий пiдпис вiдповiдно до вимог законодавства України, та облiковує цей наказ на вiдповiдному позабалансовому рахунку. Банк, який видав наказ, несе вiдповiдальнiсть за достовiрнiсть його даних.

     19. Списання коштiв з рахунку боржника на пiдставi свого наказу банк оформляє меморiальним ордером, у реквiзитi "Призначення платежу" якого зазначає назву, номер i дату наказу, номер i дату кредитного договору, за яким видавався кредит, а також назву i статтю закону, який передбачає таке списання.

     20. Наказ про примусову оплату боргового зобов'язання може бути пред'явлений до виконання протягом одного року з наступного дня пiсля видачi його банком. Банк-кредитор має право скасувати свiй наказ до часу оплати суми боргового зобов'язання i вжити до позичальника iнших заходiв щодо повернення цiєї суми".

     5. У роздiлi VI:

     5.1 Пункти 7 i 8 викласти в такiй редакцiї:

     "7. Платник може в будь-який час до здiйснення платежу вiдкликати з банку, що його обслуговує, розпорядження про списання коштiв зi свого рахунку.

     У разi внесення в договiр про розрахунково-касове обслуговування або iнший договiр про надання банкiвських послуг змiн щодо здiйснення договiрного списання коштiв платник замiсть ранiше виданого виписує нове розпорядження (додаток 24), яке подає до банку, що його обслуговує.

     8. Якщо кредитором за договором є банк, що обслуговує платника, то право цього банку на проведення договiрного списання передбачається в договорi про розрахунково-касове обслуговування або iншому договорi про надання банкiвських послуг. Договiр може мiстити iнформацiю, яка потрiбна банку для списання ним коштiв з рахунку платника.

     Банк, що обслуговує платника, здiйснюючи на пiдставi договору про розрахунково-касове обслуговування або iншого договору про надання банкiвських послуг договiрне списання коштiв з рахунку платника, оформляє меморiальний ордер, у реквiзитi "Призначення платежу" якого зазначає номер, дату та пункт договору, яким передбачено можливiсть застосування договiрного списання".

     5.2. Доповнити роздiл пунктом 9 такого змiсту:

     "9. Фiзичнi та юридичнi особи в договорах з банками про розрахунково-касове обслуговування або iнших договорах про надання банкiвських послуг можуть передбачати доручення банку на договiрне списання коштiв зi своїх рахункiв на користь третiх осiб.

     Договiр може мiстити iнформацiю, яка потрiбна банку для списання ним коштiв з рахунку платника.

     Банк, що обслуговує платника, здiйснюючи на пiдставi договору про розрахунково-касове обслуговування або iншого договору про надання банкiвських послуг договiрне списання коштiв з рахунку платника, оформляє меморiальний ордер, у реквiзитi "Призначення платежу" якого зазначає номер, дату та пункт договору, яким передбачено можливiсть застосування договiрного списання".

     6. В абзацi першому пункту 3 роздiлу VII слово "комерцiйного" виключити.

     7. У додатках:

     7.1. У додатку 1 "Меморiальний ордер" реквiзит "Код операцiї" (номер поля 18) виключити.

     7.2. Додатки 1 "Меморiальний ордер", 1-а та 1-б "Зведений меморiальний ордер" перед реквiзитом "Пiдпис" (номер поля 42) доповнити реквiзитом

     "М.П.
      [68]".

     7.3. Додаток 8 викласти в новiй редакцiї (додається).

     7.4. Пункт 1 у додатку 24 "Розпорядження на списання коштiв" викласти в такiй редакцiї:

    "1. Платник  
(назва юридичної/фiзичної особи,
 
її iдентифiкацiйний код/номер)
доручає банку списати кошти з рахунку  
(номер рахунку платника)
у банку   i перерахувати кошти на рахунок
(назва банку, його код)
  у банку   за наявностi цього
(номер рахунку отримувача) (назва банку, його код)

розпорядження та в разi надходження вiд отримувача

  платiжної вимоги та
(назва юридичної/фiзичної особи, її iдентифiкацiйний код/номер)
супровiдних документiв   у день їх
(зазначається платником у разi потреби)

отримання, а в разi закiнчення операцiйного дня наступного дня".

     7.5. Додаток 24-а "Розпорядження на списання коштiв" виключити.

     7.6. У додатку 25 "Повiдомлення про невиконання розрахункового документа" слова "за вiдповiдним позабалансовим рахунком" замiнити словами

"за позабалансовим рахунком _________ ".
(номер)

 

Директор Департаменту платiжних систем В.М.Кравець
Головний економiст Департаменту платiжних систем I.Г.Савицька

 

Додаток 8
до Iнструкцiї про безготiвковi розрахунки в Українi в нацiональнiй валютi

ПРАВИЛА
заповнення реквiзитiв розрахункових документiв на паперових носiях, їх реєстрiв i заяви на вiдкриття акредитива

     1. Цi правила мiстять вимоги щодо заповнення реквiзитiв розрахункових документiв, їх реєстрiв i заяви на вiдкриття акредитива.

     2. У цих правилах слово "Банк" означає - банки, що обслуговують платника, отримувача, стягувача.

N поля Назва реквiзиту Вимоги щодо заповнення реквiзиту
1 Назва документа Зазначається назва розрахункового документа або реєстру, передбаченого Iнструкцiєю Нацiонального банку України про безготiвковi розрахунки в Українi в нацiональнiй валютi.
2 Код розрахункового документа Зазначається код розрахункового документа за Державним класифiкатором управлiнської документацiї, затвердженим наказом Держстандарту України вiд 06.11.96 N 472.
Код має вiдповiдати назвi розрахункового документа, зазначенiй у полi 1.
3 N Зазначається номер розрахункового документа (реєстру, заяви на вiдкриття акредитива), що може включати як цифри, так i букви.
4 Дата складання Зазначається дата складання розрахункового документа (реєстру, заяви на вiдкриття акредитива): число, мiсяць та рiк цифрами у форматi ДД/ММ/РРРР (за винятком розрахункових чекiв) або число - цифрами ДД, мiсяць - словом, рiк - цифрами РРРР.
5 Дата валютування Зазначається дата, починаючи з якої грошi, переказанi платником отримувачу, переходять у власнiсть отримувача.
Пiд час формування електронного розрахункового документа системи електронних платежiв Нацiонального банку України реквiзит "Дата валютування" розмiщується в полi "Допомiжнi реквiзити".
6 Сума словами Зазначається з великої букви сума розрахункового документа (реєстру, заяви на вiдкриття акредитива) та слово "гривень" ("гривня", "гривнi" або "грн."), копiйки - цифрами та слово "копiйка" ("копiйки", "копiйок" або "коп."). Якщо сума складається лише з копiйок, то перед її зазначенням обов'язковим є написання слiв "Нуль гривень".
Якщо сума платежу виражена в цiлих гривнях, то зазначається "00 копiйок" або "00 коп.".
7 Сума Зазначається сума цифрами, гривнi вiд копiйок вiддiляються комою, копiйки позначаються двома знаками. Якщо сума розрахункового документа виражена в цiлих гривнях, то замiсть копiйок проставляється два нулi "00".
8 Код платника Зазначається iдентифiкацiйний код платника за Єдиним державним реєстром пiдприємств та органiзацiй України (ЄДРПОУ) або реєстрацiйний (облiковий) номер платника податку з Тимчасового реєстру Державної податкової адмiнiстрацiї України (ТРДПАУ) (далi - iдентифiкацiйний код), для фiзичних осiб - iдентифiкацiйний номер з Державного реєстру фiзичних осiб - платникiв податкiв та iнших обов'язкових платежiв. Якщо iдентифiкацiйний код/номер юридичнiй/фiзичнiй особi не присвоєний, то ставиться дев'ять нулiв.
Якщо згiдно iз законодавством України iдентифiкацiйний код нерезиденту не присвоюється, то ставиться дев'ять нулiв.
9 Платник Зазначається назва платника, що вiдповiдає назвi платника, яка заявлена в банку платника в картцi iз зразками пiдписiв та вiдбитка печатки, або його скорочена назва, яка вiдповiдає зареєстрованiй в установчих документах.
Якщо платник - це орган державного казначейства (фiнансова установа), який здiйснює платiж за дорученням свого клiєнта зi свого рахунку, вiдкритого в банку, то реквiзит може додатково мiстити номер рахунку цього клiєнта в цьому органi державного казначейства (фiнансовiй установi) та його iдентифiкацiйний код (номер) (якщо вiн присвоєний).
10 Рахунок платника Зазначається номер рахунку платника в банку.
Якщо платником є орган державного казначейства (фiнансова установа), який здiйснює платiж за дорученням свого клiєнта, то зазначається номер рахунку цього органу державного казначейства (фiнансової установи).
11 Банк платника Зазначається назва та мiсцезнаходження (населений пункт) банку платника.
Якщо платник обслуговується у вiддiленнi банку, то зазначається назва балансової установи банку.
12 Код банку платника Код банку, зазначеного в полi 11.
13 Банк отримувача Зазначається назва та мiсцезнаходження (населений пункт) банку отримувача.
Якщо отримувач обслуговується у вiддiленнi банку, то зазначається назва балансової установи банку.
14 Код банку отримувача Код банку, зазначеного в полi 13.
15 Отримувач Зазначається назва отримувача, що вiдповiдає назвi отримувача, яка заявлена в банку отримувача в картцi iз зразками пiдписiв та вiдбитка печатки, або його скорочена назва, яка вiдповiдає зареєстрованiй в установчих документах.
Якщо отримувач - це орган державного казначейства (фiнансова установа), на рахунок якого в банку зараховуються кошти на користь його клiєнта, то це поле може додатково мiстити номер рахунку цього клiєнта в цьому органi державного казначейства (фiнансовiй установi) та iдентифiкацiйний код (номер) (якщо вiн присвоєний).
16 Код отримувача Зазначається iдентифiкацiйний код отримувача за Єдиним державним реєстром пiдприємств та органiзацiй України (ЄДРПОУ) або реєстрацiйний (облiковий) номер платника податку з Тимчасового реєстру Державної податкової адмiнiстрацiї України (ТРДПАУ) (далi - iдентифiкацiйний код), для фiзичних осiб - iдентифiкацiйний номер з Державного реєстру фiзичних осiб - платникiв податкiв та iнших обов'язкових платежiв.
Якщо платник знає, що iдентифiкацiйний код/номер юридичнiй/фiзичнiй особi не присвоєний, то ставиться дев'ять нулiв.
Якщо платник не знає iдентифiкацiйний номер фiзичної особи, то ставиться п'ять дев'яток. Ця вимога поширюється лише на отримувача - фiзичну особу.
Якщо згiдно iз законодавством України iдентифiкацiйний код нерезиденту не присвоюється, то ставиться дев'ять нулiв.
17 Рахунок отримувача Зазначається номер рахунку отримувача в банку.
Якщо отримувач - це орган державного казначейства (фiнансова установа), на рахунок якого в банку зараховуються кошти на користь його клiєнта, то зазначається номер рахунку цього органу державного казначейства (фiнансової установи).
18 Код країни нерезидента Якщо платник є нерезидентом, то проставляється символ "П" i тризначний код країни платника;
якщо отримувач є нерезидентом, то проставляється символ "О" i тризначний код країни отримувача;
якщо платник i отримувач є нерезидентами одночасно, то проставляється символ "П" i тризначний код країни платника, далi символ "О" i тризначний код країни отримувача.
Пiд час формування електронного розрахункового документа системи електронних платежiв Нацiонального банку України цей реквiзит розмiщується в полi "Допомiжнi реквiзити".
19 Призначення платежу Цей реквiзит у платiжних дорученнях та платiжних вимогах-дорученнях заповнюється з урахуванням вимог, установлених роздiлом III цiєї Iнструкцiї.
Реквiзит "Призначення платежу" у платiжних вимогах на примусове списання, стягнення коштiв заповнюється з урахуванням вимог роздiлу V цiєї Iнструкцiї.
У розрахункових документах на сплату платежiв до бюджету цей реквiзит заповнюється з урахуванням вимог додатка 2 до Порядку передачi банками iнформацiї про закриття рахункiв клiєнтiв - платникiв податкiв i зборiв (обов'язкових платежiв) до органiв державної податкової служби електронними засобами та заповнення платниками податкiв розрахункових документiв у разi сплати платежiв до бюджету (затверджений наказом Державної податкової адмiнiстрацiї вiд 01.07.2002 N 301, зареєстрований в Мiнiстерствi юстицiї України 06.09.2002 за N 735/7023).
Реквiзит "Призначення платежу" у платiжних вимогах у разi договiрного списання коштiв заповнюється з урахуванням вимог роздiлу VI цiєї Iнструкцiї.
40 М. П. Ставиться вiдбиток печатки, зразок якої заявлений платником банку платника в картцi зi зразками пiдписiв та вiдбитка печатки.
41 Пiдписи платника Ставляться пiдписи (пiдпис) вiдповiдальних осiб платника, якi вповноваженi розпоряджатися рахунком i зразки пiдписiв яких заявленi банку платника в картцi зi зразками пiдписiв та вiдбитка печатки.
42 Пiдпис банку Ставляться пiдписи вiдповiдального виконавця банку, який оформив меморiальний ордер, та працiвника, на якого покладено функцiї контролера. У разi перерахування коштiв на рахунки клiєнтiв-отримувачiв (фiзичних та юридичних осiб), якi вiдкритi в iнших банках, меморiальний ордер засвiдчується пiдписами керiвника (його заступника) i головного бухгалтера (його заступника) банку або пiдписами уповноважених осiб згiдно з внутрiшнiми нормативними документами банку.
43 М. П. отримувача Ставиться вiдбиток печатки отримувача, зразок якої заявлений банку отримувача в картцi зi зразками пiдписiв та вiдбитка печатки.
44 Пiдписи отримувача Ставляться пiдписи (пiдпис) вiдповiдальних осiб отримувача, якi вповноваженi розпоряджатися рахунком i зразки пiдписiв яких заявленi банку отримувача в картцi зi зразками пiдписiв та вiдбитка печатки.
45 Строк дiї чека Строк дiї чека зазначається так: дата та рiк цифрами, мiсяць словом.
50 Дата надходження Зазначається дата (число, мiсяць та рiк) отримання банком платника розрахункового документа: цифрами у форматi ДД/ММ/РРРР або число зазначається цифрами ДД, мiсяць -словом i рiк - цифрами РРРР, що засвiдчується пiдписом вiдповiдального виконавця та вiдбитком штампа банку.
51 Дата виконання Зазначається дата (число, мiсяць та рiк) списання коштiв з рахунку платника цифрами у форматi ДД/ММ/РРРР або число зазначається цифрами ДД, мiсяць - словами, рiк - цифрами РРРР, що засвiдчується пiдписом вiдповiдального виконавця та вiдбитком штампа банку.
60 Дата надходження в банк стягувача/ отримувача Зазначається дата прийняття та перевiрки банком стягувача платiжної вимоги, яка пiдлягає надсиланню в банк платника (банком чи безпосередньо стягувачем) або дата прийняття банком отримувача розрахункового документа (реєстру, заяви на вiдкриття акредитива) для надсилання в банк платника, яка засвiдчується пiдписом вiдповiдального виконавця та вiдбитком штампа банку.
61 Рахунок стягувача/
отримувача
Зазначається номер рахунку стягувача/отримувача (у разi договiрного списання коштiв) в обслуговуючому банку.
62 Стягувач/
отримувач
Зазначається назва стягувача/отримувача (у разi договiрного списання коштiв), що вiдповiдає назвi стягувача/отримувача, яка заявлена в банку стягувача/отримувача в картцi iз зразками пiдписiв та вiдбитка печатки, або його скорочена назва, яка вiдповiдає зареєстрованiй в установчих документах.
Додатково може зазначатися поштова адреса стягувача.
63 Банк стягувача/
отримувача
Зазначається назва банку, що обслуговує стягувача/отримувача (у разi договiрного списання коштiв), у який стягувач/отримувач подав платiжну вимогу. Додатково може зазначатися мiсцезнаходження цього банку.
64 М. П. стягувача/
отримувача
Ставиться вiдбиток печатки стягувача/отримувача (у разi договiрного списання коштiв), зразок якої заявлений банку стягувача/отримувача в картцi зi зразками пiдписiв та вiдбитка печатки.
65 Пiдписи стягувача/
отримувача
Ставлять пiдписи вiдповiдальнi особи стягувача/отримувача (у разi договiрного списання коштiв), зразки пiдписiв яких заявленi банку стягувача/отримувача в картцi зi зразками пiдписiв та вiдбитка печатки.
66 Код стягувача/
отримувача
Зазначається iдентифiкацiйний код стягувача/отримувача (у разi договiрного списання коштiв) за Єдиним державним реєстром пiдприємств та органiзацiй України (ЄДРПОУ) або реєстрацiйний (облiковий) номер платника податку з Тимчасового реєстру Державної податкової адмiнiстрацiї України (ТРДПАУ).
67 Код банку стягувача/
отримувача
Зазначається код банку стягувача (органу державного казначейства, якщо вiн присвоєний) або отримувача (у разi договiрного списання коштiв), якому стягувач/отримувач надав розрахунковий документ.
68 М. П. Ставиться вiдбиток печатки банку в разi перерахування коштiв на рахунки клiєнтiв-отримувачiв (фiзичних та юридичних осiб), якi вiдкритi в iнших банках.
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.