Документ скасований: Наказ № 119 від 06.09.2007

ДЕРЖАВНИЙ КОМIТЕТ ЯДЕРНОГО РЕГУЛЮВАННЯ УКРАЇНИ

НАКАЗ

вiд 7 квiтня 2003 року N 51


Про затвердження Порядку видачi сертифiкатiв про затвердження конструкцiй упаковок i радiоактивних матерiалiв, спецiальних умов та деяких перевезень НП 306.5.06/2.071-2003

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
23 травня 2003 р. за N 392/7713


     На пiдставi пiдпункту 5 пункту 4 Положення про Державний комiтет ядерного регулювання України, затвердженого Указом Президента України вiд 06.03.2001 N 155/2001, вiдповiдно до постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 29.11.97 N 1332 "Про затвердження Положення про основнi засади органiзацiї перевезення радiоактивних матерiалiв територiєю України" та з метою додержання вимог Правил ядерної та радiацiйної безпеки при перевезеннi радiоактивних матерiалiв, затверджених наказом Державного комiтету ядерного регулювання України вiд 23.05.2001 N 18, зареєстрованим у Мiнiстерствi юстицiї України 13 липня 2001 року за N 591/5782, НАКАЗУЮ:

     1. Затвердити та ввести в дiю з 10 червня 2003 року Порядок видачi сертифiкатiв про затвердження конструкцiй упаковок i радiоактивних матерiалiв, спецiальних умов та деяких перевезень НП 306.5.06/2.071-2003, що додається.

     2. Управлiнню регулювання безпеки радiацiйних технологiй (В. Голубєв) забезпечити подання цього наказу в п'ятиденний термiн пiсля його пiдписання на державну реєстрацiю до Мiнiстерства юстицiї України.

     3. Управлiнню регулювання безпеки радiацiйних технологiй (В. Голубєв) пiсля державної реєстрацiї забезпечити доведення до вiдома зацiкавлених органiзацiй iнформацiї про набрання чинностi цим наказом та порядком надання роз'яснень щодо положень документа.

     4. Державному пiдприємству "Державний науково-технiчний центр з ядерної та радiацiйної безпеки" (В. Васильченко) пiсля державної реєстрацiї забезпечити тиражування документа.

     5. Контроль за виконанням цього наказу залишаю за собою.

Голова В. Грищенко
ПОГОДЖЕНО:
Т. в. о. Голови Державного комiтету України з питань регуляторної полiтики та пiдприємництва В. П. Загороднiй

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
наказом Державного комiтету ядерного регулювання України
вiд 7 квiтня 2003 р. N 51
Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
23 травня 2003 р. за N 392/7713

Порядок
видачi сертифiкатiв про затвердження конструкцiй упаковок i радiоактивних матерiалiв, спецiальних умов та деяких перевезень НП 306.5.06/2.071-2003

1. Загальнi положення

     1.1. Цей Порядок, розроблений на пiдставi пiдпункту 5 пункту 4 Положення про Державний комiтет ядерного регулювання України, затвердженого Указом Президента України вiд 06.03.2001 N 155/2001, вiдповiдно до Положення про основнi засади органiзацiї перевезення радiоактивних матерiалiв територiєю України, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 29.11.97 N 1332, з метою додержання вимог Правил ядерної та радiацiйної безпеки при перевезеннi радiоактивних матерiалiв (далi - ПБПРМ-2001), затверджених наказом Державного комiтету ядерного регулювання України вiд 23.05.2001 N 18, зареєстрованим у Мiнiстерствi юстицiї України 13 липня 2001 року за N 51/5782, належить до норм та правил з ядерної та радiацiйної безпеки.

     1.2. Порядок поширюється на юридичних та фiзичних осiб, якi здiйснюють дiяльнiсть з перевезення радiоактивних матерiалiв.

     1.3. Сертифiкати видаються при затвердженнi Держатомрегулюванням у випадках, передбачених пунктом 8.2 ПБПРМ-2001, щодо:

     a) конструкцiї:

     радiоактивного матерiалу особливого виду;

     радiоактивного матерiалу з низькою спроможнiстю до розсiювання;

     упаковок, що мiстять 0,1 кг або бiльше гексафториду урану;

     усiх упаковок, що мiстять подiльний матерiал, якщо на них не розповсюджується звiльнення згiдно з пунктом 6.72 ПБПРМ-2001;

     упаковок типу B(U) i типу B(M);

     упаковок типу C;

     упаковок промислових (типу IP-1, типу IP-2, типу IP-3);

     упаковок типу A;

     b) перевезення у спецiальних умовах;

     c) деяких перевезень вiдповiдно до пункту 8.20 ПБПРМ-2001.

     1.4. У Порядку основнi термiни вживаються у значеннях, наведених у статтi 1 Закону України "Про використання ядерної енергiї та радiацiйну безпеку" та в роздiлi 2 ПБПРМ-2001.

     2. Заява про одержання сертифiката про затвердження

     2.1. Заява про одержання сертифiката про затвердження подається до Держатомрегулювання України на iм'я Голови або його заступникiв.

     2.2. Заяву може подати розробник, виробник або вантажовiдправник упаковки, радiоактивної речовини особливого виду, радiоактивного матерiалу з низькою спроможнiстю до розсiювання. При затвердженнi перевезень у спецiальних умовах та деяких перевезень, передбачених пунктом 8.20 ПБПРМ-2001, заяву подає вантажовiдправник.

     2.3. У заявi має бути зазначено:

     загальну iнформацiю (реквiзити заявника - офiцiйну назву, поштову адресу, телефон, факс, прiзвище i телефон посадової особи, яка вiдповiдає за пiдготовку матерiалiв, що подаються до Держатомрегулювання України);

     мету подачi заяви, тип сертифiката про затвердження, на видачу якого подається заява;

     вiдомостi про розробника та виробника пакувального комплекту, радiоактивного матерiалу особливого виду, радiоактивного матерiалу з низькою спроможнiстю до розсiювання;

     позначення конструкцiї упаковки, радiоактивного матерiалу особливого виду, радiоактивного матерiалу з низькою спроможнiстю до розсiювання;

     короткий опис радiоактивного матерiалу, який пiдлягає перевезенню;

     посилання на програми забезпечення якостi, якi застосовуються заявником при дiяльностi з перевезення радiоактивних матерiалiв та упаковок;

     перелiк додаткiв до заяви;

     пiдпис заявника, дату складання заяви.

     2.4. Разом iз заявою надаються:

     матерiали, якi зазначенi в пунктах 8.3, 8.5, 8.7, 8.10, 8.13, 8.22 та 8.25 ПБПРМ-2001, у залежностi вiд виду сертифiката про затвердження;

     програма забезпечення якостi;

     документ про оплату послуг щодо здiйснення дозвiльних процедур вiдповiдно до постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 06.05.2001 N 440 "Про затвердження Порядку справляння та розмiрiв плати за здiйснення дозвiльних процедур у сферi використання ядерної енергiї";

     довiдка на паперовому та магнiтному носiях, яка мiстить iнформацiю вiдповiдно до пунктiв 8.30, 8.31, 8.32, 8.33 ПБПРМ-2001. Довiдка має бути складена українською та англiйською мовами (за винятком випадкiв промислових упаковок та упаковок типу A). Електронна версiя довiдки має бути пiдготовлена за допомогою текстового редактора Word 7.0 або пiзнiшої версiї, мiстити графiчне зображення конструкцiї упаковки, радiоактивного матерiалу особливого виду i радiоактивного матерiалу з низькою спроможнiстю до розсiювання та представлена у виглядi файла типу JPG або GIF.

     3. Порядок розгляду заяви

     3.1. Держатомрегулювання проводить попереднiй розгляд заяви та доданих до неї документiв з метою оцiнки виконання заявником вимог до номенклатури та змiсту документiв. Термiн попереднього розгляду заяви не може перевищувати 10 робочих днiв вiд дати її отримання. У разi виявлення невiдповiдностi документiв установленим цим Порядком вимогам або необхiдностi в отриманнi додаткових матерiалiв, що обґрунтовують безпеку, заявнику надсилається письмове повiдомлення iз зазначенням невiдповiдностi або перелiку документiв та матерiалiв, що мають бути наданi.

     3.2. Документи пiдлягають експертизi з ядерної та радiацiйної безпеки, яку проводять спецiалiсти Держатомрегулювання.

     3.3. У залежностi вiд складностi наданих документiв i матерiалiв може бути прийняте рiшення про проведення їх експертизи з ядерної та радiацiйної безпеки iз залученням експертної органiзацiї. Про своє рiшення Держатомрегулювання письмово повiдомляє заявниковi з обґрунтуванням необхiдностi проведення експертизи.

     3.4. Експертиза з ядерної та радiацiйної безпеки проводиться згiдно з чинним законодавством i вiдповiдними нормативними документами Держатомрегулювання.

     3.5. Термiн перевiрки та оцiнки поданих документiв, прийняття рiшення про видачу (вiдмову у видачi) сертифiката про затвердження не повинен перевищувати двох мiсяцiв з дня отримання заяви i всiх документiв, включаючи проведення експертизи цих документiв.

     3.6. Рiшення про видачу (вiдмову у видачi) сертифiката про затвердження приймається вiдповiдальною за видачу посадовою особою Держатомрегулювання на пiдставi пропозицiй управлiння, яке проводило розгляд заяви.

     3.7. Заявниковi не надається сертифiкат про затвердження у разi невiдповiдностi вимогам Правил ядерної та радiацiйної безпеки при перевезеннi радiоактивних матерiалiв конструкцiї упаковок, радiоактивного матерiалу особливого виду, радiоактивного матерiалу з низькою спроможнiстю до розсiювання, перевезень у спецiальних умовах та деяких перевезень.

     3.8. Рiшення про вiдмову у видачi сертифiката про затвердження надсилається заявниковi в триденний термiн пiсля його прийняття iз зазначенням пiдстав вiдмови.

     3.9. Рiшення про вiдмову у видачi сертифiката про затвердження може бути оскаржено заявником у судовому порядку.

     3.10. Термiн дiї сертифiката становить не менше 3 рокiв, за винятком затвердження разових перевезень у спецiальних умовах (термiн дiї сертифiката обмежується термiном перевезення).

     3.11. Змiст сертифiкатiв про затвердження повинен вiдповiдати пунктам 8.30 - 8.33 ПБПРМ-2001.

     3.12. Кожному сертифiкату про затвердження надається розпiзнавальний код вiдповiдно до пункту 8.28 ПБПРМ-2001, при цьому для промислових упаковок та упаковок типу A застосовуються такi коди типiв:

     IP - конструкцiя промислової упаковки;

     A - конструкцiя упаковки типу A.

     3.13. Коди всiх виданих i пiдтверджених сертифiкатiв про затвердження заносяться до бази даних Держатомрегулювання.

     3.14. Пiсля закiнчення термiну дiї копiя сертифiката про затвердження разом iз документами заявника передаються в установленому порядку на зберiгання. Термiн зберiгання документiв - 3 роки з дати закiнчення термiну дiї сертифiката.

     4. Перегляд сертифiкатiв про затвердження

     4.1. Перегляд проводиться у зв'язку iз закiнченням термiну дiї сертифiката про затвердження, при змiнах у конструкцiї упаковки, радiоактивної речовини особливого виду, радiоактивного матерiалу з низькою спроможнiстю до розсiювання, при змiнах вимог безпеки, а також при необхiдностi внесення iнших змiн у сертифiкат.

     4.2. Подання, розгляд заяви та порядок видачi сертифiкатiв про затвердження у зв'язку з переглядом здiйснюється вiдповiдно до роздiлiв 2 та 3 цього Порядку.

Начальник вiддiлу безпеки перевезень Управлiння регулювання безпеки радiацiйних технологiй Державного комiтету ядерного регулювання України В. Сакало
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.