КАБIНЕТ МIНIСТРIВ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА
Київ

вiд 2 червня 2003 р. N 790


Про затвердження Порядку застосування фiнансових санкцiй, передбачених статтею 17 Закону України "Про державне регулювання виробництва i обiгу спирту етилового, коньячного i плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробiв, рiдин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального"

(назва iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 31.03.2021р. N 285)

Iз змiнами i доповненнями, внесеними
постановами Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 11 сiчня 2006 року N 10,
вiд 23 травня 2007 року N 767,
вiд 10 серпня 2011 року N 850,
вiд 16 грудня 2015 року N 1050,
вiд 31 березня 2021 року N 285

     На виконання Указу Президента України вiд 26 квiтня 2003 р. N 372 "Про рiшення Ради нацiональної безпеки i оборони України вiд 24 квiтня 2003 року "Про реалiзацiю заходiв щодо врегулювання обiгу спирту, алкогольних напоїв i тютюнових виробiв в Українi" Кабiнет Мiнiстрiв України постановляє:

     Затвердити Порядок застосування фiнансових санкцiй, передбачених статтею 17 Закону України "Про державне регулювання виробництва i обiгу спирту етилового, коньячного i плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробiв, рiдин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального", що додається.

(постановляюча частина iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 31.03.2021р. N 285)
 
Перший вiце-прем'єр-мiнiстр України
М.АЗАРОВ

Iнд. 22

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 2 червня 2003 р. N 790

ПОРЯДОК
застосування фiнансових санкцiй, передбачених статтею 17 Закону України "Про державне регулювання виробництва i обiгу спирту етилового, коньячного i плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробiв, рiдин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального"

(У текстi Порядку слова "суб'єкт пiдприємницької дiяльностi" в усiх вiдмiнках i формах числа замiнено словами "суб'єкт господарювання" у вiдповiдному вiдмiнку i числi згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 16 грудня 2015 року N 1050)

(У назвi та текстi Порядку слова "Закону України "Про державне регулювання виробництва i обiгу спирту етилового, коньячного i плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробiв" замiнено словами "Закону України "Про державне регулювання виробництва i обiгу спирту етилового, коньячного i плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробiв, рiдин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального"; у текстi Порядку пiсля слiв "тютюнових виробiв" в усiх вiдмiнках доповнено словами ", рiдин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального" у вiдповiдному вiдмiнку; пiсля слiв "суб'єкт господарювання" в усiх вiдмiнках i формах числа доповнено словами "(у тому числi iноземний суб'єкт господарювання, який дiє через своє зареєстроване постiйне представництво)" у вiдповiдному вiдмiнку i числi згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 31 березня 2021 року N 285)

     1. Цей Порядок визначає механiзм застосування фiнансових санкцiй, передбачених статтею 17 Закону України "Про державне регулювання виробництва i обiгу спирту етилового, коньячного i плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробiв, рiдин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального" (далi - Закон).

     У цьому Порядку термiни вживаються у значеннi, наведеному в Законi.

     2. Фiнансовi санкцiї застосовуються за порушення, передбаченi статтею 17 Закону України "Про державне регулювання виробництва i обiгу спирту етилового, коньячного i плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробiв, рiдин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального".

(пункт 2 в редакцiї постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 11.01.2006р. N 10)

     3. До суб'єктiв господарювання (у тому числi iноземних суб'єктiв господарювання, якi дiють через свої зареєстрованi постiйнi представництва), винних у вчиненнi порушень, застосовуються фiнансовi санкцiї у виглядi штрафiв у розмiрах, передбачених Законом.

(пункт 3 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 11.01.2006р. N 10)

     4. Посадовi особи i громадяни, якi не є суб'єктами господарювання (у тому числi iноземними суб'єктами господарювання, якi дiють через свої зареєстрованi постiйнi представництва), за порушення норм Закону щодо виробництва i торгiвлi спиртом етиловим, коньячним i плодовим, спиртом етиловим ректифiкованим виноградним, спиртом етиловим ректифiкованим плодовим, спиртом-сирцем виноградним, спиртом-сирцем плодовим, алкогольними напоями та тютюновими виробами, рiдинами, що використовуються в електронних сигаретах, та пальним несуть вiдповiдальнiсть згiдно iз законодавством.

     5. Пiдставою для прийняття рiшення про застосування фiнансових санкцiй є:

     акт перевiрки додержання суб'єктом господарювання (у тому числi iноземним суб'єктом господарювання, який дiє через своє зареєстроване постiйне представництво) встановлених законодавством вимог, обов'язкових для виконання пiд час здiйснення оптової i роздрiбної торгiвлi алкогольними напоями та/або тютюновими виробами, рiдинами, що використовуються в електронних сигаретах, та пальним, складений органом, що видав лiцензiю, у якому зазначається змiст порушення i конкретнi порушенi норми законодавства;

     результати проведення органом, який видав лiцензiю, iншими органами виконавчої влади в межах їх компетенцiї перевiрок суб'єкта господарювання (у тому числi iноземного суб'єкта господарювання, який дiє через своє зареєстроване постiйне представництво), пов'язаної з виробництвом та обiгом спирту, алкогольних напоїв та тютюнових виробiв, рiдин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального;

     матерiали правоохоронних, податкових та iнших органiв виконавчої влади щодо недотримання суб'єктами господарювання (у тому числi iноземними суб'єктами господарювання, якi дiють через свої зареєстрованi постiйнi представництва) вимог законодавчих та iнших нормативно-правових актiв про виробництво та обiг спирту, алкогольних напоїв та тютюнових виробiв, рiдин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального.

     6. Рiшення про застосування фiнансових санкцiй, передбачених пунктом 2 цього Порядку, приймаються керiвником, а у разi його вiдсутностi - заступником керiвника органу, який видав лiцензiю на право виробництва i торгiвлi спиртом етиловим, коньячним i плодовим, спиртом етиловим ректифiкованим виноградним, спиртом етиловим ректифiкованим плодовим, спиртом-сирцем виноградним, спиртом-сирцем плодовим, алкогольними напоями i тютюновими виробами, рiдинами, що використовуються в електронних сигаретах, та пальним (ДПС та її територiальнi органи), чи керiвником (його заступником) органiв МВС, МОЗ, Держстату, Держпродспоживслужби вiдповiдно до їх компетенцiї, визначеної законодавством.

(абзац перший пункту 6 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 23.05.2007р. N 767, у редакцiї постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 10.08.2011р. N 850, iз змiнами, внесеними згiдно з постановами Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 16.12.2015р. N 1050, вiд 31.03.2021р. N 285)

     Порядок i строки розгляду матерiалiв, якi є пiдставою для застосування фiнансових санкцiй, та прийняття рiшення щодо їх застосування встановлюються зазначеними органами вiдповiдно до їх компетенцiї.

     7. Органи виконавчої влади та органи мiсцевого самоврядування у разi виявлення порушень у сферi виробництва i обiгу спирту етилового, коньячного i плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробiв, рiдин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального зобов'язанi повiдомити про цi порушення орган, який видав лiцензiю на провадження зазначеного виду дiяльностi.

     8. Рiшення про застосування фiнансових санкцiй до суб'єкта господарювання (у тому числi iноземного суб'єкта господарювання, який дiє через своє зареєстроване постiйне представництво) за порушення норм Закону складається за формою згiдно з додатком до цього Порядку.

     Питання про застосування фiнансових санкцiй може розглядатися за участю представника суб'єкта господарювання (у тому числi iноземного суб'єкта господарювання, який дiє через своє зареєстроване постiйне представництво) на його вимогу або на вимогу органу, що прийняв рiшення про застосування санкцiй.

     9. Рiшення про застосування фiнансових санкцiй складається у трьох примiрниках, один з яких залишається в органi, посадова особа якого прийняла це рiшення; другий - надсилається у триденний строк пiсля його прийняття суб'єкту господарювання (у тому числi iноземному суб'єкту господарювання, який дiє через своє зареєстроване постiйне представництво) або видається його уповноваженому представниковi; третiй - надсилається до територiального органу ДПС за мiсцем реєстрацiї суб'єкта господарювання (у тому числi iноземного суб'єкта господарювання, який дiє через своє зареєстроване постiйне представництво) для здiйснення контролю за надходженням до державного бюджету суми сплаченого штрафу у разi порушення законодавства у сферi виробництва та обiгу спирту або за мiсцем вчинення порушення для здiйснення контролю за надходженням до мiсцевих бюджетiв суми сплаченого штрафу в разi порушення законодавства у сферi виробництва та обiгу алкогольних напоїв, тютюнових виробiв, рiдин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального.

(пункт 9 iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 11.01.2006р. N 10, у редакцiї постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 16.12.2015р. N 1050, iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 31.03.2021р. N 285)

     10. У разi невиконання суб'єктом господарювання (у тому числi iноземним суб'єктом господарювання, який дiє через своє зареєстроване постiйне представництво) рiшення про застосування фiнансових санкцiй протягом 30 днiв пiсля його отримання сума санкцiй стягується на пiдставi рiшення суду.

     11. Суми фiнансових санкцiй, стягненi вiдповiдно до цього Порядку, зараховуються до бюджету згiдно iз законодавством.

(пункт 11 у редакцiї постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 16.12.2015р. N 1050)

     12. Рiшення вважається виконаним i знiмається з контролю пiсля одержання вiдповiдної iнформацiї про зарахування суми штрафу до бюджету.

     13. Рiшення про застосування фiнансових санкцiй може бути оскаржено у мiсячний термiн в установленому законодавством порядку.

(пункт 13 в редакцiї постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 11.01.2006р. N 10)

     14. Уразi скасування рiшення про застосування фiнансових санкцiй сплаченi суми штрафiв пiдлягають поверненню у строки та у порядку, визначенi законодавством.

 

Додаток
до Порядку
(в редакцiї постанови Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 16 грудня 2015 р. N 1050)
 
(найменування центрального органу виконавчої влади)
 
(найменування органу виконавчої влади, який прийняв рiшення,
 
його мiсцезнаходження, телефон, телефакс)

РIШЕННЯ
про застосування фiнансових санкцiй

____ ___________ 20__ р. N _________
 
(мiсце прийняття)
За результатами перевiрки стану дотримання вимог законодавства пiд час провадження дiяльностi, пов'язаної з виробництвом та обiгом спирту, алкогольних напоїв та тютюнових виробiв, рiдин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального у
 
(найменування суб'єкта господарювання (у тому числi iноземного суб'єкта господарювання,
 
його мiсцезнаходження,
 
номер, дата видачi свiдоцтва про державну реєстрацiю)
на пiдставi  
(акт перевiрки, iншi документи iз
  встановлено:
зазначенням дати та номера документа)
 
(перелiк та змiст порушень, за якi застосовуються фiнансовi санкцiї)
 
  .
Вiдповiдно до статтi 17 Закону України "Про державне регулювання виробництва i обiгу спирту етилового, коньячного i плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробiв, рiдин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального" прийнято рiшення про застосування фiнансових санкцiй:
1. Згiдно з абзацами  
(перелiк абзацiв частини другої статтi 17
 
Закону, якi порушенi суб'єктом господарювання), (у тому числi iноземним суб'єктом господарювання,
  частини другої статтi 17 Закону застосувати
до  
(найменування суб'єкта господарювання (у тому числi iноземного суб'єкта господарювання,
 
його мiсцезнаходження,
 
номер, дата видачi свiдоцтва про державну реєстрацiю)
фiнансовi санкцiї у виглядi штрафу в розмiрi  
(змiст кожного
 
порушення окремо та розмiр штрафу)
 
 
2. Зобов'язати  
(найменування суб'єкта господарювання (у тому числi iноземного суб'єкта господарювання,
 
його мiсцезнаходження,
 
номер, дата видачi свiдоцтва про державну реєстрацiю)
сплатити в установленому законодавством порядку штраф у розмiрi
  гривень до бюджету:
(загальна сума штрафу словами)
 
(код банку, назва вiддiлення банку, номер рахунка)
3. Суб'єкт господарювання (у тому числi iноземний суб'єкт господарювання, який дiє через своє зареєстроване постiйне представництво) у триденний строк пiсля сплати штрафу повинен письмово повiдомити про це органу виконавчої влади, який прийняв рiшення про застосування фiнансових санкцiй, iз зазначенням номерiв i дат платiжних доручень, за якими сплачено штраф.
У разi невиконання суб'єктом господарювання рiшення про застосування фiнансових санкцiй сума штрафу стягується у судовому порядку.
Рiшення про застосування фiнансових санкцiй може бути оскаржене в установленому порядку.
4. Управлiнню (вiддiлу)  
(найменування структурного пiдроздiлу
 
органу виконавчої влади)
установити контроль за виконанням цього рiшення.
  М. П.    
(найменування посади особи, яка прийняла рiшення) (пiдпис, дата) (прiзвище та iнiцiали)
Рiшення про застосування фiнансових санкцiй надiслане поштою з повiдомленням про вручення суб'єкту господарювання (у тому числi iноземному суб'єкту господарювання, який дiє через своє зареєстроване постiйне представництво)
____ ____________ 20__ р.    
(пiдпис) (прiзвище та iнiцiали)
 
(найменування посади повноважного представника суб'єкта господарювання у тому числi iноземного суб'єкта господарювання, який дiє через своє зареєстроване постiйне представництво))
 
(додаток у редакцiї постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 16.12.2015р. N 1050, iз змiнами, внесеними згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 31.03.2021р. N 285)
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.