ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

10.06.2003 N 11/6-13-8924-ЕП

 

Начальникам регiональних митниць
Начальникам митниць


Про класифiкацiю сантехнiчних раковин, поєднаних з крiслом

     З метою однозначної класифiкацiї окремих видiв товарiв згiдно з вимогами УКТЗЕД, що є товарною номенклатурою Митного тарифу України, затвердженого Законом України "Про Митний тариф України" вiд 05.04.01 N 2371-III, i для використання в роботi повiдомляємо.

     У ходi перевiрки митного оформлення iмпортних товарiв установлено, що мають мiсце випадки пред'явлення до митного оформлення iмпортного товару, який являє собою сантехнiчнi керамiчнi раковини, поєднанi з крiслом для зручностi миття волосся голови (див. рис 1 та рис.2).

Зображення має графiчний вигляд. Не наводиться.
рис. 1 рис. 2

     У деяких випадках цi товари пред'являються до митного оформлення пiд назвою "Крiсло перукарське з мийкою" та декларуються за товарним кодом 9402 10 00 00 згiдно з УКТЗЕД.

     Вiдповiдно до вимог товарної номенклатури Митного тарифу України (УКТЗЕД) текстовому описовi товарної позицiї 9402 "перукарськi крiсла та аналогiчнi крiсла з пристроєм для повертання i пiднiмання" згiдно з УКТЗЕД вiдповiдають перукарськi крiсла та аналогiчнi крiсла з пристроєм для обертання й одночасного пiдняття та нахилу. При цьому табурети для рояля, крiсла-качалки механiчного типу, стiльцi й крiсла, обладнанi пристроями для обертання, пiдняття сидiння та регулювання спинки, класифiкуються в товарнiй позицiї 9401 згiдно з УКТЗЕД як меблi для сидiння.

     Ураховуючи вищевикладене, зазначенi вироби, якi призначенi для миття волосся голови та використовуються, головним чином, у перукарнях, не можуть розглядатися як вироби товарної позицiї 9402 при їх класифiкацiї для цiлей митного оформлення. Цi вироби, з точки зору товарної номенклатури, є виробами, якi складаються з двох компонентiв (складових) - керамiчної раковини на пiдставцi (товарна позицiя 6910) i крiсла (товарна позицiя 9401). Оскiльки вiдсутня товарна позицiя з текстовим описом зазначеного виробу, його класифiкацiя здiйснюється згiдно з вимогами третього правила Основних правил iнтерпретацiї класифiкацiї товарiв, зокрема згiдно з пунктом "б" цього правила. Тобто, цей вирiб класифiкується за тим компонентом, який визначає основний характер виробу (товарна позицiя 6910).

     При цьому звертаємо увагу, що в разi, коли крiсло поєднано з раковиною конструктивно (див. рис 1), такий вирiб однозначно класифiкується в товарнiй позицiї 6910. Якщо ж крiсло не поєднано з раковиною конструктивно (див. рис 2), то раковина класифiкується в товарнiй позицiї 6910, а крiсло - в товарнiй позицiї 9401.

Заступник Голови Служби Ю.М.Дьомiн
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.