Документ скасований: Постанова НБУ № 637 від 15.12.2004

ПРАВЛIННЯ НАЦIОНАЛЬНОГО БАНКУ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

вiд 4 червня 2003 року N 234


Про внесення змiн до окремих нормативно-правових актiв Нацiонального банку України

Зареєстровано
в Мiнiстерствi юстицiї України
11 червня 2003 р. за N 477/7798


     З метою приведення нормативно-правових актiв Нацiонального банку України щодо регулювання готiвкового обiгу у вiдповiднiсть до законiв України з питань запобiгання та протидiї легалiзацiї (вiдмиванню) доходiв, одержаних злочинним шляхом, Правлiння Нацiонального банку України постановляє:

     1. Внести до Iнструкцiї N 1 з органiзацiї емiсiйно-касової роботи в установах банкiв України, затвердженої постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 07.07.94 N 129 (iз змiнами), такi змiни:

     1.1. У пунктi 7.1 глави I:

     абзац дванадцятий виключити.

     У зв'язку з цим абзаци тринадцятий - двадцять четвертий вважати вiдповiдно абзацами дванадцятим - двадцять третiм;

     доповнити пункт абзацами такого змiсту:

     "У разi здiйснення операцiй з готiвкою без вiдкриття рахунку на суму, що перевищує 50000 гривень або еквiвалент цiєї суми в iноземнiй валютi, з метою iдентифiкацiї осiб у касових документах мають зазначатися такi реквiзити:

     для фiзичних осiб - резидентiв: прiзвище, iм'я, по батьковi особи, яка здiйснює операцiю з готiвкою, дата народження, серiя та номер паспорта (або документа, що його замiнює), дата видачi та орган, що його видав, мiсце проживання, iдентифiкацiйний номер згiдно з Державним реєстром фiзичних осiб - платникiв податкiв та iнших обов'язкових платежiв;

     для фiзичних осiб - нерезидентiв: прiзвище, iм'я, по батьковi (у разi його наявностi) особи, яка здiйснює операцiю з готiвкою, дата народження, серiя та номер паспорта (або документа, що його замiнює), дата видачi та орган, що його видав, громадянство, мiсце проживання або тимчасового перебування;

     для юридичних осiб - резидентiв: найменування, юридична адреса, iдентифiкацiйний код згiдно з Єдиним державним реєстром пiдприємств та органiзацiй України, реквiзити банку, в якому вiдкрито поточний рахунок, та номер цього рахунку, прiзвище, iм'я, по батьковi особи, представника цiєї юридичної особи, яка безпосередньо одержує, вносить або переказує готiвку, дата народження, серiя та номер паспорта (або документа, що його замiнює), дата видачi та орган, що його видав;

     для юридичних осiб - нерезидентiв: найменування, мiсцезнаходження, реквiзити банку, в якому вiдкрито поточний рахунок, та номер цього рахунку, прiзвище, iм'я, по батьковi (у разi його наявностi) особи, представника цiєї юридичної особи, яка безпосередньо одержує, вносить або переказує готiвку, дата народження, серiя та номер паспорта (або документа, що його замiнює), дата видачi та орган, що його видав.

     Реквiзити для iдентифiкацiї осiб обов'язково мають бути зазначенi в касових документах (додатки 1, 2, 3, 3-а, 3-б, 3-в, 3-д, 3-ж, 4 та 29 цiєї Iнструкцiї) за допомогою технiчних засобiв або вiд руки на пiдставi пред'явлених клiєнтом вiдповiдних документiв.

     Пiд час приймання вiд клiєнтiв банку касових документiв за операцiями з готiвкою без вiдкриття рахунку на суму, що перевищує 50000 гривень або еквiвалент цiєї суми в iноземнiй валютi, банк перевiряє належнiсть пред'явленого паспорта або документа, що його замiнює, його власниковi та вiдповiднiсть даних документа тим даним, що зазначенi в касовому документi.

     У разi ненадання клiєнтом документiв або вiдомостей, необхiдних для з'ясування його особи, сутi дiяльностi, фiнансового стану, або умисного надання неправдивих вiдомостей банк вiдмовляє клiєнту в проведеннi операцiї з готiвкою та повертає клiєнту касовий документ без виконання. На зворотному боцi касового документа банк робить напис про причину його повернення (з обов'язковим посиланням на статтю 64 Закону України "Про банки i банкiвську дiяльнiсть") i зазначає дату його повернення (це засвiдчується пiдписами виконавця та/або працiвника, на якого покладено функцiї контролера, i вiдбитком печатки (штампа) банку).

     Якщо операцiя з готiвкою, яку здiйснює клiєнт, мiстить ознаки такої, що пiдлягає фiнансовому монiторингу, то банк має право вiдмовити клiєнту в проведеннi такої операцiї та повернути касовий документ без виконання. На зворотному боцi касового документа банк робить напис про причину його повернення (з обов'язковим посиланням на частину 2 статтi 7 Закону України "Про запобiгання та протидiю легалiзацiї (вiдмиванню) доходiв, одержаних злочинним шляхом") i зазначає дату його повернення (це засвiдчується пiдписами виконавця та вiдповiдального працiвника, який приймає рiшення щодо вiднесення операцiї клiєнта до операцiй, якi пiдлягають фiнансовому монiторингу, i вiдбитком печатки (штампа) банку)".

     1.2. У главi II:

     у роздiлi 1-а:

     абзац третiй пункту 15.3 виключити.

     У зв'язку з цим абзаци четвертий - п'ятий вважати вiдповiдно абзацами третiм - четвертим;

     абзац третiй пункту 15.10 виключити.

     У зв'язку з цим абзац четвертий вважати вiдповiдно абзацом третiм;

     в абзацi п'ятому пункту 81 роздiлу 5 цифри та слова "10000 євро за офiцiйним курсом гривнi до iноземних валют" замiнити цифрами та словами "50000 гривень або еквiвалент цiєї суми в iноземнiй валютi за офiцiйним курсом гривнi до цiєї валюти".

     1.3. Абзац четвертий пункту 312 роздiлу 1 глави VII викласти в такiй редакцiї:

     "Якщо клiєнт здiйснює операцiї з купiвлi або продажу iноземної валюти, а також банкiвських металiв на суму, що перевищує 50000 гривень або еквiвалент цiєї суми в iноземнiй валютi за офiцiйним курсом гривнi до цiєї валюти, то в приходних та видаткових касових ордерах обов'язково мають зазначатися реквiзити клiєнта, якi визначенi абзацами двадцять четвертим - двадцять шостим та двадцять дев'ятим пункту 7.1 глави I цiєї Iнструкцiї, та пiдпис особи, яка вносить або одержує iноземну валюту та/або банкiвськi метали".

     1.4. У додатках 1, 3-а, 3-д, 3-ж та 4 текст примiтки викласти в такiй редакцiї:

     "* Данi паспорта або документа, що його замiнює, та iнших реквiзитiв зазначаються у випадках, передбачених абзацами двадцять четвертим - двадцять дев'ятим пункту 7.1 глави I цiєї Iнструкцiї".

     2. Внести до Iнструкцiї про органiзацiю роботи з готiвкового обiгу установами банкiв України, затвердженої постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 19.02.2001 N 69 i зареєстрованої в Мiнiстерствi юстицiї України 12.03.2001 за N 216/5407 (iз змiнами), такi змiни:

     2.1. Друге речення пункту 4.18 виключити.

     2.2. Пункт 4.22 викласти в такiй редакцiї:

     "4.22. Територiальнi управлiння Нацiонального банку пiд час проведення iнспекцiйних перевiрок (у складi iнспекцiйних груп) перевiряють роботу банкiв, фiлiй з питань дотримання ними вимог банкiвського законодавства, нормативно-правових актiв Нацiонального банку щодо здiйснення касових операцiй та оформлення касових документiв, достовiрностi статистичної звiтностi, встановлення лiмiтiв каси та строкiв здавання готiвкової виручки i з iнших питань щодо контролю за готiвковим обiгом.

     Територiальнi управлiння Нацiонального банку аналiзують статистичну звiтнiсть про касовi обороти в розрiзi банкiв (фiлiй) за окремими символами надходжень та видачi готiвки i при виявленнi тенденцiй, якi можуть свiдчити про динамiку росту окремих символiв касових оборотiв та можливу наявнiсть готiвкових операцiй сумнiвного характеру, використовують таку iнформацiю пiд час проведення вiдповiдних перевiрок банкiв (фiлiй) або надають її службi банкiвського нагляду для проведення iнспекцiйної перевiрки".

     3. Департаменту готiвково-грошового обiгу (Н. В. Дорофєєва) пiсля державної реєстрацiї в Мiнiстерствi юстицiї України довести змiст цiєї постанови до вiдома територiальних управлiнь Нацiонального банку та банкiв для керування в роботi.

     4. Постанова набирає чинностi через десять днiв пiсля державної реєстрацiї в Мiнiстерствi юстицiї України.

Голова С. Л. Тiгiпко
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.