ЗАКОН  УКРАЇНИ

Про внесення змiн до деяких законiв України з питань вiдкриття та функцiонування банкiвських рахункiв

     Верховна Рада України постановляє:

     I. Внести змiни до таких законiв України:

     1. У Законi України "Про систему оподаткування" (Вiдомостi Верховної Ради України, 1997 р., N 16, ст. 119; 2002 р., N 16, ст. 114, N 17, ст. 117):

     1) статтю 5 викласти в такiй редакцiї:

     "Стаття 5. Облiк платникiв податкiв i зборiв (обов'язкових платежiв)

     Облiк платникiв податкiв i зборiв (обов'язкових платежiв) здiйснюється органами державної податкової служби та iншими державними органами вiдповiдно до законодавства.

     Фiнансовi установи вiдкривають рахунки платникам податкiв i зборiв (обов'язкових платежiв) лише за умови пред'явлення ними документа, що пiдтверджує взяття їх на облiк в органi державної податкової служби.

     Повiдомлення про вiдкриття або закриття рахункiв у фiнансових установах платник податкiв i зборiв (обов'язкових платежiв) - юридична особа чи фiзична особа - суб'єкт пiдприємницької дiяльностi подає особисто або надсилає на адресу вiдповiдного органу державної податкової служби, в якому вiн облiковується як платник податкiв i зборiв (обов'язкових платежiв), з повiдомленням про вручення.

     Норми частин другої та третьої цiєї статтi поширюються на банки лише у разi вiдкриття ними власних кореспондентських рахункiв.

     Фiнансовi установи зобов'язанi надiслати повiдомлення про закриття рахунку платника податкiв i зборiв (обов'язкових платежiв) - юридичної особи чи фiзичної особи - суб'єкта пiдприємницької дiяльностi до органу державної податкової служби, в якому облiковується платник податкiв.

     Фiнансовi установи починають видатковi операцiї за рахунком платника податкiв - суб'єкта пiдприємницької дiяльностi (крiм банку) з дати отримання фiнансовою установою документально пiдтвердженого повiдомлення органу державної податкової служби про взяття рахунку на облiк в органах державної податкової служби.

     Форма i змiст повiдомлень визначаються центральним органом державної податкової служби України";

     2) статтю 12 викласти в такiй редакцiї:

     "Стаття 12. Обов'язки фiнансових установ

     1. Фiнансовi установи зобов'язанi подавати органам державної податкової служби на їх письмовий запит вiдомостi про наявнiсть i рух коштiв на поточних та вкладних (депозитних) рахунках платникiв податкiв - клiєнтiв цих установ у порядку, встановленому законом.

     2. Фiнансовi установи виконують доручення платникiв податкiв i зборiв (обов'язкових платежiв) на перерахування податкiв i зборiв (обов'язкових платежiв) до бюджетiв у встановлений законом термiн.

     3. Керiвник та iншi посадовi особи фiнансових установ притягаються до вiдповiдальностi вiдповiдно до закону за:

     1) невиконання вимог, передбачених частинами першою i другою цiєї статтi;

     2) неподання органам державної податкової служби повiдомлень про закриття рахункiв платникiв податкiв i зборiв (обов'язкових платежiв) - юридичних i фiзичних осiб - суб'єктiв пiдприємницької дiяльностi;

     3) здiйснення видаткових операцiй за рахунком платника податкiв - суб'єкта пiдприємницької дiяльностi (крiм банку) до отримання документально пiдтвердженого повiдомлення вiдповiдного органу державної податкової служби про взяття такого рахунку на облiк".

     2. В абзацi другому пункту 7 частини першої статтi 11 Закону України "Про державну податкову службу в Українi" (Вiдомостi Верховної Ради України, 1994 р., N 15, ст. 84; 2001 р., N 10, ст. 44; 2002 р., N 17, ст. 117):

     слова "у банках, а також до установ банкiв" замiнити словами "у фiнансових установах, а також до фiнансових установ";

     слова "розпочали здiйснення видаткових операцiй за рахунком платника податкiв" замiнити словами "розпочали здiйснення видаткових операцiй за рахунком платника податкiв - суб'єкта пiдприємницької дiяльностi (крiм банкiв)".

     3. Статтю 7 Закону України "Про платiжнi системи та переказ грошей в Українi" (Вiдомостi Верховної Ради України, 2001 р., ст. 137) викласти в такiй редакцiї:

     "Стаття 7. Види рахункiв, що можуть вiдкриватися банками або iншими установами - членами платiжної системи своїм клiєнтам

     7.1. Банки мають право вiдкривати своїм клiєнтам вкладнi (депозитнi), поточнi та кореспондентськi рахунки.

     7.1.1. Вкладний (депозитний) рахунок - рахунок, що вiдкривається банком клiєнту на договiрнiй основi для зберiгання грошей, що передаються клiєнтом банку в управлiння на встановлений строк та пiд визначений процент (дохiд) вiдповiдно до умов договору.

     7.1.2. Поточний рахунок - рахунок, що вiдкривається банком клiєнту на договiрнiй основi для зберiгання грошей i здiйснення розрахунково-касових операцiй за допомогою платiжних iнструментiв вiдповiдно до умов договору та вимог законодавства України.

     7.1.3. Кореспондентський рахунок - рахунок, що вiдкривається одним банком iншому банку для здiйснення мiжбанкiвських переказiв.

     Вiдкриття кореспондентських рахункiв здiйснюється шляхом встановлення мiж банками кореспондентських вiдносин у порядку, що визначається Нацiональним банком України, та на пiдставi вiдповiдного договору.

     7.1.4. Особливостi режимiв функцiонування вкладних (депозитних), поточних та кореспондентських рахункiв визначаються нормативно-правовими актами Нацiонального банку України та договорами, що укладаються клiєнтами та обслуговуючими їх банками.

     7.1.5. Зарахування грошей на рахунок клiєнта здiйснюється як шляхом внесення їх у готiвковiй формi, так i шляхом переказу грошей у безготiвковiй формi з iнших рахункiв.

     7.2. Установа - член платiжної системи може вiдкривати рахунки членам та учасникам платiжної системи вiдповiдно до правил цiєї платiжної системи, погоджених з Нацiональним банком України".

     II. Цей Закон набирає чинностi з дня його опублiкування.

Президент України Л.КУЧМА

м. Київ,
5 червня 2003 року
N 906-IV

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.