ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

22.07.2003р. N 11/2-13-11034-ЕП

 

Начальникам регiональних митниць
Начальникам митниць


Про класифiкацiю товару "iкра риб"

     З метою однозначної класифiкацiї окремих видiв товарiв згiдно з вимогами товарної номенклатури Митного тарифу України, затвердженого Законом України "Про Митний тариф України" вiд 05.04.01 N 2371-III, повiдомляємо.

     Iкра риб залежно вiд ступеня обробки та способу приготування класифiкується в товарних пiдкатегорiях товарних позицiй 0302, 0303, 0305, 0511 та 1604 за УКТЗЕД.

     У товарнiй групi 03 класифiкується придатна для харчування iкра риб, яка мiститься в ястиках, необроблена (iкринки не очищенi вiд органiв крiплення та ястикової оболонки) i не приготовлена iншими способами, нiж описано в цiй товарнiй групi. Способи приготування iкри риб, описанi в товарнiй групi 03, - охолоджена, морожена, солона, в розсолi, копчена, сушена.

     Ястики - статевi органи самок риб (яєчники), якi мiстять яйця-iкринки, зв'язанi в єдиний орган за допомогою тонкої з'єднувальної тканини (оболонки), багатої нервами та кровоносними судинами (дивись рис. 1 i рис. 2). Розмiр iкринок у рiзних видiв риб рiзний. Найбiльшi iкринки у лососевих риб, найменшi - у оселедцевих. Ваговий склад ястикiв такий: iкринки - вiд 77 до 96 % ваги ястика, з'єднувальна тканини (оболонка) - вiд 4 до 23 %. Коливання у вазi iкринок та з'єднувальної тканини залежать вiд зрiлостi iкри й вiд iндивiдуальних особливостей риби.

11034-1.jpg (14909 bytes)

Рис.1

11034-2.jpg (16636 bytes)

Рис.2

     Неочищена вiд ястикової оболонки iкра риб згiдно з вимогами товарної номенклатури Митного тарифу України класифiкується:

     - свiжа або охолоджена - у товарнiй позицiї 0302;

     - морожена - у товарнiй позицiї 0303;

     - сушена, солона або в розсолi, гарячого або холодного копчення - у товарнiй позицiї 0305.

     Непридатна для використання в їжу iкра риб класифiкується в товарнiй позицiї 0511. До такої iкри риб належать:

     1) заплiднена iкра для риборозведення; визначається за наявнiстю чорних точок, якi є очами зародкiв;

     2) солона iкра (наприклад, трiски або скумбрiї), яку використовують як риболовну наживку. Таку iкру можна вiдрiзнити вiд iкри риб товарної позицiї 1604 за притаманним рiзким неприємним запахом.

     У товарнiй позицiї 1604 класифiкується iкра риб, яка складається з iкринок, очищених вiд ястикової оболонки, органiв крiплення, згусткiв кровi.

     Неочищена вiд ястика (так звана ястична) iкра класифiкується в товарнiй позицiї 1604, якщо її приготовлено способами, вiдмiнними вiд зазначених у групi 03 (наприклад, з доданням прянощiв або з тепловою обробкою).

     У товарнiй номенклатурi Митного тарифу України:

     - термiн "охолоджений" означає, що температуру продукту знижено до 0°С без заморожування;

     - термiн "морожений" означає, що продукт охолоджено до температури нижче точки його замерзання до повного проморожування;

     - термiн "iкра осетрових", який мiститься в текстових описах товарної позицiї 1604, товарної пiдпозицiї 1604 30 та пiдкатегорiї 1604 30 10 00, стосується iкри, яку виготовлено з iкринок осетрових риб. У текстi примiтки 1(в) до групи 03 пiд словом "iкра" розумiється iкра осетрових риб (чорна iкра). Осетровi риби водяться в рiчках кiлькох регiонiв: Iталiї, Аляски, Туреччини, Iрану, Росiї). Основнi види осетрових риб - бiлуга, шип, осетер та севрюга. Iкра осетрових (чорна iкра) буває звичайно у виглядi м'якої зернистої маси, що складається з iкринок розмiром вiд 0,2 до 0,4 мм в дiаметрi. Колiр - вiд срiблясто-сiрого до зеленувато-чорного. Ця iкра має дуже сильний запах i злегка солонувата на смак. Може бути представлена в пресованому виглядi, тобто у виглядi гомогенiзованої пасти, якiй iнодi надають форми невеликих тонких цилiндрiв або яку пакують у невеликi ємностi;

     - пiд термiном "замiнники iкри", який мiститься в текстi примiтки 1(в) до групи 03 i текстових описах товарної позицiї 1604, товарної пiдпозицiї 1604 30 та пiдкатегорiї 1604 30 90 00, розумiється продукт (iкра риб), який виготовляють з iкринок багатьох видiв риб, крiм осетрових (наприклад, лосося, коропа, щуки, тунця, кефалi, трiски). Iкринки промивають, очищають вiд органiв крiплення, солять, а iнодi пресують або висушують. Також цi iкринки можуть бути приправленi та пiдфарбованi.

     Iкра риб, яка вiдповiдає вищезазначеним термiнам "iкра осетрових" та "замiнники iкри", класифiкується в товарнiй позицiї 1604 незалежно вiд того, упакована вона в герметичну ємнiсть чи не упакована.

     Лист Держмитслужби України вiд 13.06.97 N 11/2-5563 вважається таким, що втратив чиннiсть.

Перший заступник Голови Служби О.Б.Єгоров
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.