КАБIНЕТ МIНIСТРIВ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА
Київ

вiд 5 серпня 2003 р. N 1198


Про затвердження Порядку фiнансування витрат, пов'язаних iз захистом прав та iнтересiв України пiд час розгляду справ у закордонних юрисдикцiйних органах

     На виконання статтi 2 Указу Президента України вiд 25 червня 2002 р. N 581 "Про Порядок здiйснення захисту прав та iнтересiв України пiд час розгляду справ у закордонних юрисдикцiйних органах" Кабiнет Мiнiстрiв України постановляє:

     Затвердити Порядок фiнансування витрат, пов'язаних iз захистом прав та iнтересiв України пiд час розгляду справ у закордонних юрисдикцiйних органах (додається).

Прем'єр-мiнiстр України В. ЯНУКОВИЧ

Iнд. 27

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 5 серпня 2003 р. N 1198

ПОРЯДОК
фiнансування витрат, пов'язаних iз захистом прав та iнтересiв України пiд час розгляду справ у закордонних юрисдикцiйних органах

     1. Цей Порядок визначає механiзм фiнансування витрат центральних органiв виконавчої влади, якi забезпечують захист прав та iнтересiв України пiд час розгляду справ у закордонних юрисдикцiйних органах.

     2. Фiнансування витрат, пов'язаних iз захистом прав та iнтересiв України пiд час розгляду справ у закордонних юрисдикцiйних органах, здiйснюється за рахунок коштiв, передбачених на цю мету Мiн'юсту в державному бюджетi на вiдповiдний рiк окремою бюджетною програмою.

     3. Кошти, зазначенi у пунктi 2 цього Порядку, спрямовуються на:

     сплату обов'язкових внескiв, пов'язаних з витратами на провадження у справах, якi розглядаються у закордонних юрисдикцiйних органах;

     залучення до розгляду справ арбiтрiв закордонних юрисдикцiйних органiв;

     залучення юридичних радникiв, фахiвцiв, якi мають необхiднi знання для здiйснення заходiв щодо захисту прав та iнтересiв України пiд час розгляду справ у закордонних юрисдикцiйних органах, володiють вiдповiдною iноземною мовою та у разi вимог законодавства країни суду атестованi у вiдповiдних державних установах, органах;

     закупiвлю послуг юридичних радникiв;

     забезпечення участi уповноважених осiб центральних органiв виконавчої влади пiд час розгляду справ у закордонних юрисдикцiйних органах;

     пiдготовку позовних заяв, пояснень, вiдзивiв та iнших процесуальних документiв;

     здiйснення перекладу процесуальних документiв, якi подаються закордонним юрисдикцiйним органам або надходять вiд цих органiв;

     проведення експертиз, допит свiдкiв пiд час провадження у справi;

     ведення архiву та проведення комплексних аналiтичних дослiджень матерiалiв справ, якi розглядаються у закордонних юрисдикцiйних органах;

     фiнансування витрат, пов'язаних з органiзацiєю, забезпеченням та контролем за захистом прав та iнтересiв України пiд час розгляду справ у закордонних юрисдикцiйних органах.

     4. Планування витрат, пов'язаних iз захистом прав та iнтересiв України пiд час розгляду справ у закордонних юрисдикцiйних органах (далi - витрати), за рахунок коштiв державного бюджету здiйснює Мiн'юст на пiдставi кошторисiв, поданих вiдповiдальними органами згiдно з вимогами Бюджетного кодексу України.

     5. Для планування витрат на кожний бюджетний рiк складається перелiк справ, захист прав та iнтересiв України пiд час розгляду яких у закордонних юрисдикцiйних органах фiнансується за рахунок бюджетних коштiв (далi - перелiк), що затверджується Мiнiстром юстицiї.

     6. Пiдставою для включення справи до перелiку є звернення вiдповiдальних органiв.

     7. Звернення на наступний рiк подаються Мiн'юсту до 30 травня поточного року.

     8. У зверненнi повинна мiститися iнформацiя про позивача, юрисдикцiйний орган, який розглядає або розглядатиме справу, позовнi вимоги, короткий змiст справи, обсяг i розрахунки витрат (залучення юридичних радникiв, перекладачiв тощо), можливiсть здiйснення видаткiв за рахунок спецiального фонду бюджету та позабюджетних коштiв.

     До звернення додаються документи, якi пiдтверджують зазначену в ньому iнформацiю.

     Звернення пiдписується керiвником заiнтересованого органу.

     9. Звернення, поданi з порушенням вимог цього Порядку, не розглядаються i повертаються на доопрацювання. Керiвник заiнтересованого органу несе вiдповiдальнiсть за пiдготовку звернення i своєчасне його подання Мiн'юсту.

     10. Вiдповiдно до перелiку складається проект кошторису видаткiв, пов'язаних iз захистом прав та iнтересiв України пiд час розгляду справ у закордонних юрисдикцiйних органах.

     11. Iнформацiя, що мiститься у перелiку та проектi кошторису, включається до бюджетного запиту, який Мiн'юст надсилає до Мiнфiну в строки, передбаченi бюджетним законодавством.

     12. До перелiку можуть вноситися змiни. Справи, провадження у яких припинено у поточному роцi, виключаються з перелiку.

     До перелiку можуть включатися додатково справи, iнформацiя про порушення яких надiйшла до вiдповiдального органу пiсля закiнчення строку подання звернення Мiн'юсту i якi розглядаються або мають розглядатися у закордонних юрисдикцiйних органах наступного року. Змiни до перелiку вносяться вiдповiдно до цього Порядку i затверджуються Мiнiстром юстицiї.

     13. Витрати фiнансуються Мiн'юстом вiдповiдно до кошторису.

     14. Установи, органiзацiї та фiзичнi особи залучаються до захисту прав та iнтересiв України пiд час розгляду справ у закордонних юрисдикцiйних органах шляхом проведення закупiвлi їх послуг вiдповiдно до законодавства.

     15. Для здiйснення видаткiв, пов'язаних iз захистом прав та iнтересiв України пiд час розгляду справ у закордонних юрисдикцiйних органах, вiдповiдальний орган подає Мiн'юсту детальне обґрунтування необхiдностi витрат i документи, що їх пiдтверджують.

     Мiн'юст у п'ятиденний строк розглядає зазначене обгрунтування i документи та готує висновок про доцiльнiсть витрат.

     16. У разi коли Мiн'юст визнав витрати недоцiльними, обгрунтування i документи повертаються вiдповiдальному органу на доопрацювання у десятиденний строк iз зазначенням причин прийняття такого рiшення.

     17. Витрати фiнансуються у тридцятиденний строк з моменту подання висновку про їх доцiльнiсть у межах, погоджених з Мiн'юстом.

     18. Оплата послуг, наданих юридичними радниками, здiйснюється на пiдставi договору про надання юридичних послуг, укладеного мiж вiдповiдальним органом, Мiн'юстом та виконавцем, а якщо вiдповiдальним органом є Мiн'юст - мiж Мiн'юстом i виконавцем, та акта про виконання робiт та/або надання послуг.

     19. У разi недостатностi фiнансування або iнших виняткових обставин Мiн'юст може здiйснювати протягом року перерозподiл коштiв мiж справами в межах загальної суми, передбаченої у державному бюджетi на вiдповiдний рiк за бюджетною програмою "Забезпечення захисту прав та iнтересiв України пiд час розгляду справ у закордонних юрисдикцiйних органах", вiдповiдно до законодавства.

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.