Документ скасований: Лист НБУ № 50-0007/15458 від 20.03.2018

НАЦIОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ

вiд 26.06.2003 р. N 11-113/1424


     Департамент готiвково-грошового обiгу НБУ розглянув лист щодо правомiрностi застосування обмежень при розрахунках готiвкою мiж комiсiонером i комiтентом за реалiзованi за договором комiсiї товари i повiдомляє.

     Згiдно з Цивiльним кодексом за договором комiсiї, який повинен бути укладений у письмовiй формi (стаття 396), одна сторона - комiсiонер зобов'язується за дорученням другої сторони - комiтента за винагороду вчинити одну або кiлька угод вiд свого iменi за рахунок комiтента (стаття 395).

     Правилами комiсiйної торгiвлi непродовольчими товарами (затвердженими наказом Мiнiстерства зовнiшнiх економiчних зв'язкiв України вiд 13.03.95 р. N 37 та зареєстрованими в Мiнiстерствi юстицiї України 22.03.95 р. N 79/615) визначено, що учасниками сторiн торговельного процесу на комiсiйних засадах є: господарюючий суб'єкт, який приймає товар на комiсiю, - комiсiонер, i громадянин, пiдприємство (органiзацiя, установа), що здають товар на комiсiю, - комiтент.

     Чинний порядок органiзацiї готiвкових розрахункiв мiж пiдприємствами, а також з пiдприємцями i фiзичними особами визначений Положенням про ведення касових операцiй у нацiональнiй валютi в Українi, затвердженим постановою Правлiння Нацiонального банку України вiд 19.02.2001 р. N 72 та зареєстрованим в Мiнiстерствi юстицiї України 15.03.2001 р. N 237/5428 (зi змiнами).

     Згiдно з пунктом 1.2 цього Положення готiвковими розрахунками вважаються платежi готiвкою пiдприємств, пiдприємцiв та фiзичних осiб за реалiзовану продукцiю (товари, виконанi роботи, наданi послуги) i за операцiями, якi безпосередньо не пов'язанi з реалiзацiєю продукцiї (товарiв, робiт, послуг) та iншого майна.

     Вiдповiдно до пункту 2.3 цього Положення сума готiвкового розрахунку одного пiдприємства (пiдприємця) з iншим пiдприємством (пiдприємцем) через їх каси, каси банкiв, iнших фiнансових установ, якi надають послуги з переказу грошей, та пiдприємств поштового зв'язку не має перевищувати 10 тис. грн. (гранична сума змiнена з 15 квiтня поточного року з 3000 грн. до 10000 грн.) протягом дня за одним або кiлькома платiжними документами. Платежi понад установлену граничну суму проводяться виключно в безготiвковому порядку. При цьому кiлькiсть пiдприємств (пiдприємцiв), з якими проводяться розрахунки, протягом дня не обмежується.

     Таким чином, виконуючи свої договiрнi зобов'язання за прийнятi на комiсiю i реалiзованi товари, комiсiонер - юридична особа може розраховуватися готiвкою з комiтентом - пiдприємством (органiзацiєю, установою) в межах встановленої граничної суми (10 тис. грн.), а з комiтентом - фiзичною особою - без встановлених обмежень.

Директор Департаменту готiвково-грошового обiгу Н. Дорофєєва
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.